Rôzne

Recept na domáci čistiaci prostriedok proti vodnému kameňu

forneta - fotkaforneta, 4. marca 2012

Prosím vás, varecháčov, či by ste mi nevedeli poradiť akýsi dobrý domáci čistiaci prostriedok prosti vodnému kameňu. Vo vani máme taký pásik kameňa a nech skúšame hocičo, nejde to dole. Skúšala som aj coca colu ale to tiež ktovie ako nepomohlo. Poholo to akurát k tomu, aby bol kohútik čistý. Nevedeli by ste mi prosím vás niečo poradiť? Nemusí to byť ani domáce, môže to byť aj kupované, hlavne nech to funguje. Veľmi pekne ďakujem :)

@zareaguj


Diskusia k téme

ursula4
skús výrobky W5 z Lidla-extra silný čistič a čistič na sprchy.Mne to pomohlo
michsamant
Alebo urob pastu z octu a sody bikarbony. Nanes to na miesto kde je vodny kamen a nechaj posobit 30-60 minut a utri. Alebo zohrej vodu, vmiesaj ocot a stavu z citrona a s tym to vypucuj.
sovka62
Vo firme používa pani, ktorá nám upratuje, prostriedok Pulirapid, predáva sa bežne v drogériách. Všetko je čisté a lesklé. Domáce skúsenosti nemám, vodu upravujeme na 5 nemeckých stupňov tvrdosti, takže usádzať sa nemá čo, na upratovanie stačí špongia a švédska utierka.
tati2008
Pomáha aj kyselina citronová ,ocot je dobry aj na plesne ,ocot so sodabikarbonou ako napísala michsamant.To je asi všetko ak chceš čistiť ekologicky.Potrebuje to aj čas ,kým to bude čisté.
alena45
včera som odkameňovala čajník a potom som horúcu vodu s octom (1.1) vyliala do sklenenej kanvice, kde si nechávam odstaviť vodu a potom som ešte tú istú horúcu vodu vyliala do vane, lebo ju mám zle vyváženú a tiež sa mi tam tvorí kameň. Nechala som postáť a potom som to len pretrela. Zvyšok som mohla naliať do nejakého ostrekovača a nastriekať na kachličky, ale už sa mi nechcelo. Kyselina citrónová splní ten istý účel.
forneta
no hej ale nerozožere mi to vaňu že? lebo ona je leská a hladká, neviem vždy som sa bála používať ocot alebo kyselinu citronovu tak preto :D ale asi skúsim ten pulirapid a ak to nepomože tak skúsim tú ocot :)
bubuayogi
forneta - vanu mas klasicku kovovu smaltovanu alebo akrylovu? klasicku smalt vanu neposkodi nic z toho, co tu varechacky pisali, tu znici len uder kladiva, tak sa nemas coho bat. ja osobne to robim podobne ako alena45, ked vyvarim cajnik octovou vodou este nou liznem aj umyvadlo, baterie a potom ju dam do rozprasovaca a hajde na obkladacky :))
radulienka
Ja používam tiež prostriedok na odkameňovanie varičov a pridávam tam buď prášok do pečiva alebo tablety na čistenie zubnej protézy. Tabletu rozpustiť v troške vody a pridať ešte odkameňovač a potom sa to s utierkou alebo inou handričkou na tom musí aspoň 15 min. nechať pôsobiť. Na vaňu sa dá použiť aj savo na pranie, tiež nechať pôsobiť.
julica
Fornetka, určite ju skôr zničí nejaký pulirapid ako ocot či kyselina citrónová. A navyše zachrániš obrovské množstvo vody pred kontamáciou.
janger
Ja pouzivam taky silnejsi ocot, to nie je ocot na konzumaciu. Ale myslim, ze aj slovensky ocot je dost silny. Na take miesta, kde je viac vodneho kamena nastriekam toho octu, nalepim na to niekolko vrstiev WC papiera a este to dobre postriekam. Necham to posobit, sem-tam ten papier este postriekam. Tym, ze je tam ten papier, tak ocot dobre posobi na tom mieste, kde treba a neposteka.
majav
Ja používam jablčny ocot riedeny s vodou. Nastriekam necham posobit a potom zotriem. Je to dobre na baterie, umyvadla na kuchynsky drez,a aj na konvice na vodu.
irenaw
ako tu bolo uvedené, ocot, citrón, sóda bikarbóna zvládnu všetko. na väčšie plochy kupujem Ecover v DM drogerie, riedi sa s vodou a je na prírodnej báze.
daniela1
Ja mám bežne v rozprašovači rozriedený ocot s vodou. Nikdy som na vaňu nepoužila žiadnu chemiu, umyjem ju práškom na pranie, keď treba, alebo šampón cvrknem a doleštím octovou vodou.Kuchyňa tiež pozná vviac vodu s octom ako chémiu. A Uź vôbec nepožívam tekuté prášky, zanášajú odpady spolu s mastnotou a urobia dokonalý betón. Voda neodteká. Videla som to-nasadané na potrubí a centimetrová diekra na odtok. Nič moc.
rea1
aj ja mam problem s vodnym kamenom. vsetky tieto octove finty a finty s praskom na pecenie v odtoku poznam a pouzivam ich, plochy ale mam tmavohnedu liatinovu posmaltovanu vanu a ta krasna leskla gastanova farba za roky vyšedla a aj lesk je ta tam. a nemozem predsa napustit vanu vody s octom 1:1. zialbohu. tak ako sa toho hnusneho sedeho povlaku zbavit? poradite mi?
@radulienka , to savo na pranie rozriedene nastriekat alebo nerozriedene alebo co a ako?
beva65
včera som nasypala kypriaci prášok na zažltnutú vaňu,nechala odstáť...trošku vyšúchala handričkou,opláchla a je krásne biela
sjuz
v DMke maju taký červený, lacný, a extra účinný, stačí ho naliať a opláchnuť, účinkuje hneď a silno.
Doteraz som kupovala drahé prípravky, na Pulirapid som nedala dopustiť, aj na Fixinelu, ale odteraz už len tento:)
 www.nckrpole.cz/akce/495...


jakr59
....Radulienka...savo prestaň používať, zničila som si tým vaňu, bola som v minulosti nútená skoro denne dezinfikovať vaňu, žiaľ som používala savo a mám ju zničenú....
jakr59
....Radulienka...savo prestaň používať, zničila som si tým vaňu, bola som v minulosti nútená skoro denne dezinfikovať vaňu, žiaľ som používala savo a mám ju zničenú....