Diskusie
- Lidka1: Rastlinná šľahačka 0 zatiaľ bez komentárov
- Kjuraj: Kypriaci prášok 1 najnovší komentár 14. apríla 2025
- Lukash: Ako na dobrý šošovicový prívarok? 1 najnovší komentár 11. apríla 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 200 najnovší komentár dnes 00:21
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2025 367 najnovší komentár 1. apríla 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 200 najnovší komentár dnes 00:21
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 7 najnovší komentár 16. apríla 2025
- Kjuraj: Kypriaci prášok 1 najnovší komentár 14. apríla 2025
- Lukash: Ako na dobrý šošovicový prívarok? 1 najnovší komentár 11. apríla 2025
- Ivanko162: sekla sa nam plnka maslo s pudingom 13 najnovší komentár 4. apríla 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 181 najnovší komentár dnes 00:21
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 2 najnovší komentár 16. apríla 2025
- Lukash: Ako na dobrý šošovicový prívarok? 1 najnovší komentár 11. apríla 2025
- Kjuraj: Kypriaci prášok 1 najnovší komentár 14. apríla 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Vyhadzujete túto drobnú zátku z fľaše oleja? Nerobte to, má svoje využitie! VIDEO
-
Salámová roláda s olivami VIDEO
-
Zapekaná bravčová panenka v slaninke VIDEO
-
Lístkové tyčinky s pestom VIDEO
-
Zábavný spôsob, ako farbiť vajíčka. Skúste túto metódu s kypriacim práškom a octom VIDEO
-
Fazuľová nátierka so syrom, s cesnakom a orechmi VIDEO
-
Krémové kuracie karí pečené v rúre VIDEO
-
Chutné a trvanlivé: 9 najlepších receptov na žĺtkové rezy s orechami. Klasika, ktorá neomrzí a ako bonus aj v odľahčenej verzii
-
Tradičný zákusok: Kvetka Horváthová pečie na sviatky klasiku. Vyskúšajte jej rodinný recept na Opitého Izidora
-
Nestarnúca klasika: Punčové rezy, metrový koláč, opitý Izidor, oblíž prst... 10 receptov na tie najobľúbenejšie veľkonočné zákusky
-
Zužitkujte všetko: 11 fajnových koláčikov z odrezkov. Tieto recepty sa vám zídu počas celého veľkonočného pečenia
-
Veselé sviatky: 12x veľkonočné linecké koláčiky. Pozrite sa na tie tvary a na to zdobenie! Také môžu byť aj u vás
-
TOP rebríčky: Tri dobroty z jedného cesta, šťavnatý granadír aj bravčové výpečky. Nenechajte si ujsť najlepšie marcové recepty
-
Veľkonočná plnka: Zistite, čo všetko do nej môžete dať, aj ako ju upiecť pekne nadýchanú a šťavnatú
varecha.pravda.sk/diskusie/kminka/599-forum.html...
1 l alkoholu, 3-4 lyzice Rasce, 500 g cukru
Do flasky na na liter alkoholu daj niekoľko lyžíc rasce a nechaj vsetko stat na slniecku asi 10 dní.
z 500 g cukru par lyziciek vody si uvar cukrovy sirup a pridaj do flase s alkoholom a rascou. Pomiesaj dobre a nechaj postat este niekolko hodín, ak nevydrzis 3-5 hodin, aby sa chute dobre prelezali a spojili.
Potom napln cistu falsu a stople pouzi korkovy!
a teraz moze zacat lahodna slopanica vhodna iba v stamperlikoch... podotykam, ze cim dlhsie bude stat, tym je lahodnejsi.
2/ recept a pravdepodbne ten original volaju aj
"Rusky Allasch-K MMEL"
Potrebujes: 2 kg cukru, 50 g glukózy, 6-10 kvapiek aníz esencia , 5 litrov alkoholu (okolo 50%)
Cukor zmiesas s glukozou a uvaris sirup na nit. Potom to sa naleje do alkoholu, pridame aníz poriadne potrasieme flasou a v prípade potreby este prefiltruje do cistej flase. Pouzijeme korok stopel!
Tento original liqueur vraj pochadza z okolia Rigy. Lotyssko sa hrdi touto ojedinelou specialitou. Vsetko dostupne tam rastlo na poliach. Rasca sa vysieva neustale a neviem ci sa dokonca prave pri jeho vyrobe nejedna o tento iny druh rasce, ktory sa vola "CUMIN" lebo prave tento sa pouziva hodne prave v azijskych jedlach.
skus v malom mnozstve ci je to ono co hladas.
Na internete som si našiel že pôvod likéru je z dediny Allasch pri Lotyšskom hlavnom meste Riga.
Okrem rasce tam vraj dávali aj koriander a aníz pokiaľ som si to dobre zapamätal.
70 g kmínu nahrubo rozdrvíme, vysypeme do 1/4 litra čistého liehu, fľašu dobre uzavrieme a necháme týždeň stáť.
500 g cukru povaríme v 1 litri vody na slabú niť.
Lieh s kmínom necháme prekvapkať pijavým papierom, potom čistú tekutinu nalejeme do pripraveného studeného cukru. Pridáme ešte 1/4 litra dobrého čistého liehu, zamiešame, nalejeme do fliaš, ktoré zazátkujeme a zapečatíme.
Čo presne znamená:
500 g cukru povaríme v 1 litri vody na slabú niť.
Znamená to urobiť cukrový roztok? Nerozumiem čo znamená ,,na slabú niť,,
Ďakujem za odpoveď a za recept na likér!
honestka, 27. júna 2010 o 16:47
pri vareni cukru je dolezite sirup varit na 2 rozne stupne, najprv na tkzv. "slabu nit" a potom troska dlhsie na "gulicku;, (aby bol tmavsi) a tak dostane tur. med dobru konzistenciu.
Inak som to nevidel nikde v obchode a aj som sa bál že aj keby som niekde našiel kmínku tak by to bola nejaká s umelými esenciami, farbivami a aromámi.