Diskusie
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete? November 2025 50 najnovší komentár dnes 00:46
- Ellie17: Recepty po starých mamách: Čo u vás doma nikdy nesmie chýbať? 9 najnovší komentár dnes 01:17
- Smejkad: Polotovary 7 najnovší komentár včera 22:32
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Október 2025 1118 najnovší komentár 1. novembra 2025
- Siskaa77: Hľadám stratený recept na kysnuté cesto s BB pudingom 4 najnovší komentár 6. októbra 2025
- Ellie17: Recepty po starých mamách: Čo u vás doma nikdy nesmie chýbať? 9 najnovší komentár dnes 01:17
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete? November 2025 50 najnovší komentár dnes 00:46
- Smejkad: Polotovary 7 najnovší komentár včera 22:32
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Október 2025 1118 najnovší komentár 1. novembra 2025
- Haji: Moudrosti našich starkých, aj rodičov 60 najnovší komentár 29. októbra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Október 2025 556 najnovší komentár 1. novembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete? November 2025 50 najnovší komentár dnes 00:46
- Ellie17: Recepty po starých mamách: Čo u vás doma nikdy nesmie chýbať? 9 najnovší komentár dnes 01:17
- Smejkad: Polotovary 7 najnovší komentár včera 22:32
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 36 najnovší komentár 18. októbra 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Ako spraviť úhľadné, rovnako veľké fašírky či burgery? Túto pomôcku máte určite doma VIDEO -
Slané mafiny so šunkou a s kukuricou VIDEO -
Polievka z pečenej cvikly VIDEO -
Kapustové lokše VIDEO -
Jablkovo-škoricové slimáčiky z mafinovej formy VIDEO -
Jednoduché zemiakové placky VIDEO -
Zapekané gnocchi s hubami a klobásou VIDEO
-
6x zázračný koláč: Stačí len zamiešať cesto, naliať na plech a upiecť. Ale ten výsledok vás zaručene prekvapí -
Čo variť tento týždeň: 14 tipov na všedné dni, Halloween aj dušičkový víkend -
Sladké opojenie: 10 makových zákuskov, ktoré si vás podmania na prvé ochutnanie -
Sedem sviatočných: Anjelsky dobré koláčiky na Sviatok všetkých svätých -
Do školy aj do práce: 12x voňavé škoricové koláče do ruky -
Známe aj nové: 11 výborných tipov, čo navariť z mletého mäsa -
10x rybacia nátierka: Z konzervy sardiniek či tuniaka, kúska údenáča aj lososa
varecha.pravda.sk/diskusie/kminka/599-forum.html...
1 l alkoholu, 3-4 lyzice Rasce, 500 g cukru
Do flasky na na liter alkoholu daj niekoľko lyžíc rasce a nechaj vsetko stat na slniecku asi 10 dní.
z 500 g cukru par lyziciek vody si uvar cukrovy sirup a pridaj do flase s alkoholom a rascou. Pomiesaj dobre a nechaj postat este niekolko hodín, ak nevydrzis 3-5 hodin, aby sa chute dobre prelezali a spojili.
Potom napln cistu falsu a stople pouzi korkovy!
a teraz moze zacat lahodna slopanica vhodna iba v stamperlikoch... podotykam, ze cim dlhsie bude stat, tym je lahodnejsi.
2/ recept a pravdepodbne ten original volaju aj
"Rusky Allasch-K MMEL"
Potrebujes: 2 kg cukru, 50 g glukózy, 6-10 kvapiek aníz esencia , 5 litrov alkoholu (okolo 50%)
Cukor zmiesas s glukozou a uvaris sirup na nit. Potom to sa naleje do alkoholu, pridame aníz poriadne potrasieme flasou a v prípade potreby este prefiltruje do cistej flase. Pouzijeme korok stopel!
Tento original liqueur vraj pochadza z okolia Rigy. Lotyssko sa hrdi touto ojedinelou specialitou. Vsetko dostupne tam rastlo na poliach. Rasca sa vysieva neustale a neviem ci sa dokonca prave pri jeho vyrobe nejedna o tento iny druh rasce, ktory sa vola "CUMIN" lebo prave tento sa pouziva hodne prave v azijskych jedlach.
skus v malom mnozstve ci je to ono co hladas.
Na internete som si našiel že pôvod likéru je z dediny Allasch pri Lotyšskom hlavnom meste Riga.
Okrem rasce tam vraj dávali aj koriander a aníz pokiaľ som si to dobre zapamätal.
70 g kmínu nahrubo rozdrvíme, vysypeme do 1/4 litra čistého liehu, fľašu dobre uzavrieme a necháme týždeň stáť.
500 g cukru povaríme v 1 litri vody na slabú niť.
Lieh s kmínom necháme prekvapkať pijavým papierom, potom čistú tekutinu nalejeme do pripraveného studeného cukru. Pridáme ešte 1/4 litra dobrého čistého liehu, zamiešame, nalejeme do fliaš, ktoré zazátkujeme a zapečatíme.
Čo presne znamená:
500 g cukru povaríme v 1 litri vody na slabú niť.
Znamená to urobiť cukrový roztok? Nerozumiem čo znamená ,,na slabú niť,,
Ďakujem za odpoveď a za recept na likér!
honestka, 27. júna 2010 o 16:47
pri vareni cukru je dolezite sirup varit na 2 rozne stupne, najprv na tkzv. "slabu nit" a potom troska dlhsie na "gulicku;, (aby bol tmavsi) a tak dostane tur. med dobru konzistenciu.
Inak som to nevidel nikde v obchode a aj som sa bál že aj keby som niekde našiel kmínku tak by to bola nejaká s umelými esenciami, farbivami a aromámi.