Varenie

Prosim o recety na dnu,dakujem.

martahu60 - fotkamartahu60, 9. januára 2011

Prosim vas poradil by ste mi moje milé varecháčky zopar receptou na dnu,dakujem manžel sa sňou trápi už od Vianoc.Dakujem velmi pekne vaša nova varecháčka.

@zareaguj


Diskusia k téme

martahu60
Milá vodnarka dakujem pekne niečo som našla ale musím si kupit tie špecialne potraviny z ktorych sú tie recepty,vyskúšam a napíšem či to pomohlo.
zemo
Keď nepomôžu svätí, treba poprosiť matku prírodu. Ponúka dostatok liekov, ktoré už skúšali naši predkovia. Dnu majú zmierniť vyklíčené semená lucerny siatej, ktoré znižujú hladinu kyseliny močovej v krvi. Podobne pôsobí aj lopúch a yzop. V ľudovom lekárstve sa považujú za účinné plody a kvety trnky obyčajnej.
Tiež pomáha ak v rozumne vydráždite včely. Niektorým pacientom trpiacim na dnu sa totiž uľavilo po liečbe včelím jedom. Včelí jed sa injekčne aplikuje pod kožu alebo niekoľko včielok obetuje svoj život na oltáre medicíny a dobre vás popichá. Jed pôsobí protizápalovo a má stimulujúce účinky na imunitný systém.
Môžete si urobiť aj mastičku z masti a propolisu. Dva dekagramy propolisu rozpustíte v pol kilograme bravčovej masti. Pozor - masť sa nesmie škvariť. Teplota na rozpúšťanie je cca 80 až 90 stupňov Celzia. Nechajte masť stuhnúť a na ďalší deň ju znovu rozpustite. Opakujte tri až štyrikrát. Potom masť preceďte cez jemnú gázu, opäť nechajte stuhnúť a masť je pripravená na použitie. Najlepšie pôsobí, keď ju použijete v čase začínajúcej bolesti. Veľmi rýchlo sa vám má uľaviť. Ale dôležité upozornenie: včelí jed a propolis sa stal v súčastnosti častým alergénom. A rozchodiť prípadný anafylaktický šok môže byť väčší problém ako rozchodiť záchvat dny.
Ako si pomôcť pri záchvate: Postihnutú končatinu znehybnite. Dajte ju do zvýšenej polohy a zabudnite na svet okolo. Oddychujte. Vezmite si liek proti bolesti na báze ibuprofenu. Ak sa cítite dosť odvážny na to, aby ste zniesli bolesť počas cesty do ordinácie, lekár už vie, aké lieky vám predpíše. Medzi pacientami dnármi sa osvedčili lieky na predpis, napr. colchicum dispert. Tabletky obsahujú kolchicín , teda prirodzený alkaloid z kvetinky jasienky obyčajnej.
Ako prevenciu, nie počas záchvatu, ale pred ním, keď ešte nič nebolí, sa často používajú lieky obsahujúce účinnú látku alopurinol. Medzi dnármi je hitom Milurit. Podanie alopurinolu však podľa niektorých lekárov môže vyprovokovať až u 50 percent ľudi dnový záchvat, takže ho treba užívať opatrne a pod kontrolou doktora. Zvýšená hladina kyseliny močovej nie je ešte dôvodom na liečbu alopurinolom. Nemal by sa aplikovať ani pri jednom ojedinelom záchvate. Indikuje sa skôr vtedy, ak sa záchvaty opakujú.
Pri záchvate má pomáhať aj pasta zo živočíšneho uhlia, lebo vyťahuje jedy z tela. Urobíte si ju tak, že najprv do nádobky vložíte živočíšne uhlie, pridáte rozdrvené ľanové semienka a všetko zmiešate s niekoľkými lyžicami teplej vody. Vzniknutú kašičku nanesiete na boľavé miesto a obviažte. Obklad si nechajte celú noc. Živočíšne uhlie sa hodí aj na kúpeľ. Kašičku z živočíšneho uhlia zalejete takou horúcou vodou, akú vydržíte. Najlepšie pol až hodinu. Živočíšne uhlie pomáha aj vnútorne. Dávajte si štyrikrát denne jednu až dve tabletky. Živočíšne uhlie vás prečistí a zabráni koncentrácii kyseliny močovej v krvi.
Bolesť zmierňujú ľadové obklady. Menia sa asi po desiatich minútach. Vyskúšajte taktiež obklady z koreňa kostihoja alebo dubovej kôry. Dlho koreň i kôru varte, až vznikne riadne tmavá tekutina. Obklady sa používajú vlažné alebo chladné.
Z netradičných receptúr stojí za zmienku odvar a obklad z konopných koreňov. Väčšia hrsť koreňov konope sa naseká na malé kúsky, zaleje štvrť litrom vody, pridá sa lyžička oleja a 15 minút sa povarí v tlakovom hrnci. Na vonkajšie použitie možno pridať lyžičku rozdrveného koreňa kostihoja. Do odvaru sa namočí plátno, dobre sa v rukách vykrúti a pokryje uvareným koreňom. Obklad sa priloží na postihnuté miesto, previaže suchým uterákom a nechá pôsobiť najlepšie cez noc.
Má pomáhať aj šťava zo surových zemiakov, ktoré najprv na jemno postrúhate, tekutinu scedíte do priesvitnej nádoby a necháte odstáť. Po niekoľkých minútach zostane dole tekutý škrob, ktorý vás nezaujíma. Vy pijete iba šťavu nad ním. Podobne sa v liečiteľstve osvedčil vývar z rasce. Za hrsť dáte do pol litra vody, zhruba 20 minút povaríte a po vychladnutí vypijete. Preventívne pôsobí čaj z vŕbových listov. Ten dostanete v lekárňach aj s návodom na použitie.
Pomáhajú aj protireumatické čaje ako Rheumozen alebo horúce kúpele nôh a rúk v odvaroch z paliny obyčajnej, dúšky materinej a tymianu. Osvedčili sa alkalotvorné zeleninové šťavy a liečebné pitie vody, ktorá vyplavuje škodliviny. Človek nie je chorý, je len smädný platí aj v tomto prípade.
A keby už nič nepomohlo, na záver jeden tromf - starý cigánsky recept. Treba trikrát denne vypiť pol litra mlieka, do ktorého jemne nasekáte cibuľu. Nesoliť a ani nesladiť. Zatnúť zuby a piť a veriť v cigánske čary. Držím mužovi všetky zdravé palce!
julica
Na to su nejake specialne recepty? ja ze su jednoducho zakazane niektore potraviny (je ich teda poriadne vela), alkohol, cukor, sol... Mojmu "malemu" bratovi to hrozilo, mal poriadne zvysenu kyselinu mocovu, nastastie sa to upravuje. Tito dvaja sikovni kuchari dodrziavali svojho casu dietu pri dne, treba to pohladat v receptoch  baranek.blog.sme.sk/r/11169/Varime-s-medvedom.html...
Drzim palce manzelovi
zemo
Dna (arthritis urica, podagra, pakostnica) vzniká nadmerným množstvom kyseliny močovej v krvi. Táto látka pri prekročení hranice rozpustnosti kryštalizuje v kĺboch alebo v iných tkanivách. Spôsobuje úporné záchvaty s veľmi bolestivým zápalom.
Hladina kyseliny močovej nie je určujúcim kritériom na diagnózu dny. Stále platí ako dôkaz nález kryštálikov kyseliny močovej v kĺbovej tekutine. Množstvo ľudí má vysokú hladinu tejto kyseliny v krvi, ale nikdy nedostane dnový záchvat. Pri jeho vzniku je dôležitá prudká zmena hladiny kyseliny močovej, nie jej absolútna hodnota. Tu má veľkú úlohu alkohol, diétne prehrešky, ale aj hladovanie. Prudké zmeny hladiny kyseliny môže priniesť aj kofein, aminofylín (nie vlastným obsahom purínov), mnohé lieky a teoreticky aj vysoké dávky vitamínu C a B12. Zvýšená hladina kyseliny močovej môže byť tiež pri mnohých iných ochoreniach, ktoré sú často závažnejšie ako dna.
Dosť sa polemizuje o tom, či puríny vyvolávajú dnu alebo nie. Jedna skupina odborníkov je proti. Kofeín, teofilín, teobromín, teda purínové bázy z kávy, čaju a čokolády sú metylované deriváty kyseliny močovej. V tele sa neoxidujú na kyselinu močovú - a teda nie sú v tomto zmysle škodlivé!
Druhí naopak tvrdia, že za všetko môžu práve puríny, ktoré sú súčasťou jadier buniek a počas ich spracovania v organizme sa objavuje aj kyselina močová. Teda nemyslíme jadrá našich buniek, ale tie z konzumovaného mäsa. Najhustejšie sú jadrá buniek vo vnútornostiach, mäse a vývaroch z nich, ale aj v droždí, plesňovom syre a údeninách.
Lekári v letáčikoch, ktoré sa dajú nájsť pohodené v ordináciách, radia ako sa vyhnúť dne. Miluje kyslé prostredie a zhoršujú ju preto kyselinotvorné potraviny. Sú to predovšetkým vnútornosti, najmä obličky, pečienka, mozoček, ale chorobu zhoršuje aj káva a cola. Ku škodlivinám druhého dôležitosti patrí predovšetkým červené víno, pivo a všetky pálenky od päť hviezdičkového koňaku až po lavórovicu. Z klasických potravín hlavne tmavé mäso, vývary z neho a údeniny.
Proti tvorbe nadmerného množstva kyseliny močovej sa najlepšie bránia vegetariáni. Zdravotnícka osveta nás nabáda, aby sme zabudli aj na cukor a ide ešte ďalej. Pripravila dnárom očistec už na zemi: nesmú jesť sleďa, slimákov, sardinky, fazuľu, hrach, karfiol, šošovicu, huby, ovsenú kašu, kôrovce, špenát, celozrnné pečivo a droždie. Ďalej už majú povolené všetko, čo zostalo. Čiže skoro nič.
Ľudia postihnutí touto chorobou majú piť veľa vody. Vylúči z tela kyselinu močovú skôr, ako ich zaskočí. Optimálne množstvo vody by mohlo byť päť až šesť pohárov denne (okrem ďalších tekutín). Najlepšie je vypiť dva poháre vody pred spánkom a ráno po prebudení. Do pitťného režimu treba zaradiť bylinkové čaje, šípkový čaj, mätový čaj alebo čaj čistiaci ľadviny (napríklad rovnaké diely prasličky, vrbice bielej a truskavca).
Zdravotníci varujú aby dnári obmedzili alebo úplne prestali piť alkohol. Na Slovensku holá nemožnosť a preto jedna rada: pite alkoholické nápoje pomaly a jedzte pri tom krekry, ovocie a syry. Z ovocia sa odporúčajú najmä višne. A to čerstvé i rôzne spracované - avšak nie destiláciou!
Keďže na dnu majú nábeh hlavne muži z nadváhov, zdravotnícka osveta ich varuje: Nechudnite! Niektoré z diét by vám mohli pekne uškodiť. Opatrne aj s vysokými dávkami umelých vitamínov - najmä vitamínu "A".
martahu60
Dakujem vam vsetkym ktorí ste mi napísali ja si myslím že aj niektoré lieky spôsobujú zvýšenie kyseliny,manžel užíva dosť liekov na vysoký tlak,arytmiu srdca a ešte aj na riedenie krvi tak ten Milurit nemôže užívať.Vyskúšame a uvidíme.čo pomôže.
evas13
@martahu60 náš milý @zemo ti to napísal presne a ani ja som o mnohých nevedela a študujem to už 16 rokov. Môžem ešte dodať, že sú veľmi účinné kúpele s prasličky poľnej, z 21 g zaparí a nechá luhovať 20 min. a potom si tento odvar scedený vleje do kúpeľa a kúpe sa 20 min. Dobrý je používať na kúpeľ aj olejčok 111 bylín. Ľadvinový čaj treba piť 2x denne mesiac a potom mesiac pauzu, dráždi žalúdok, tomu kto je precitlivený. Nerobiť žiadne silné šťavy, pokiaľ má veľmi rád mäso, treba ho len uvariť a takto skonzumovať. Varené mäso nie je škodlivé, len šťavy a polievky z neho, ktoré obsahujú škodlivé puríny. Dobre je piť aj zemiakovú šťavu, táto vyplavuje škodliviny z tela. Prajem úspešné liečenie a veľa úspechov.
evas13
Hlavne neužívať žiadne lieky, ktoré obsahujú kyselinu acetilsaliciovú/ ibuprofrén, acylpirín /. Moja najlepšia skúsenosť je praslička poľná.
janazjarku
@zemo milý, keď som si ja prečítala čo všetko tí nešťastníci nemôžu jesť tak mi je úprimne všetkých čo sú touto pliagou postihnutí :-(
zemo
K tým liekom - ani paralen nie je dobrý.
P.S. Ja už verím na duchov. Akonáhle som včera napísal podrobne o všetkých možných receptoch, večer ma začalo pobolievať koleno a teraz predpoludním mám za sebou zase jednu "vydarenú" noc.
Dúfam ale, že táto choroba je taká, že ak niekoho zdrapne, vyťahuje bolesť od druhého a presúva sa do mňa. Začínam aplikovať mnou úponúknutťé recepty. Najskôr asi s tým cigánskym receptom, ten som ešte neskúšal. Napíšem, či naozaj pomáha.
Dnári všetkých krajín, držme sa!
martahu60
dakujem vam všetkym ktorí miporadili manželovi je už lepšie ale drží dietu.Kúpila som si aj knižky na varenie pri dne a myslím že pomaha,nechcem to zarieknúť,ešte raz dakujem.
alex235
Poprosím o radu chytil ma zachvat dny a lekár mi dal milurit ale všade čítam ze sa nemá užívať pri zachvate tak mam užívať ci nie