Rôzne

Prosím o radu.

olga42 - fotkaolga42, 10. mája 2015

Kto poradí kde si mám objednať syridlo na výrobu domáceho jogurtu.Srdečne ďakujem za odpoveď.

@zareaguj


Diskusia k téme

olga42
Viera 1 Srdečne ďakujem,ja robievam jogurt v jagurtovaci a dávam Zvolenská smotanový ale nie je taký hustý tak som chcela vyskušať syridlo.Ale vyskušam aj tvoj.
vybusna
no my sme si domov kupili jogurtovac a robili sme 2x a nie je to to co som si predstavovala . Som z toho celkom sklamana. Vobec neviem, kde by som v Mnichove hladala cerstve kravske mlieko, takze som ho robila len z normalneho kupovaneho. Obidva razy ostala na povrchu srvatka...vsak dobre, pisete, ze to je v poriadku, ale po vychladnuti, je ten jogurt riedky. Teraz som znovu presla recepty a zistila som, ze mlieko ma byt horuce....tak ten 3x ked budeme skusat, skusime to mlieko horuce......ked som prechadzala nejake nemecke stranky, tak som sa stretla s takou radou, ze k mlieku mam zamiesat lyzicu suseneho....stretli ste s s tym?
sovka62
@vybusna , ja robím aj dva razy za týždeň a jogurt je tuhý ako remeň. Tiež z kupovaného mlieka, ale čerstvého (záruka cca 3 dni), nie trvanlivého, z toho sa jogurt spraviť nedá.
V nádobe, ktorá sa hodí do MW rozmiešam najprv asi polovicu z litra mlieka s patimi lyžicami sušeného mlieka. Dolejem zvyšné mlieko, ešte raz premiešam a vložím do MW na tri minúty na plný výkon. V mojej MW je po takomto čase teplé, asi ako na kvások, v tvojej si odsleduj, ja som pridávala postupne po pol minúte, kým to nebolo ono. Potom vo vlažnom mlieku rozmiešam jeden plnotučný biely jogurt so živými baktériami, nalejem do pohárikov a v jogurtovači nechám fermentovať 5-6 hodín. Jogurt je hustý, na lyžici stojí vysoký kopček a veľmi chutný. Tak to ešte raz skús, nevzdaj to, odkedy máme jogurtovač, ani jeden deň sme neboli bez výborného jogurtu.
sovka62
@olga42 , syridlo predávame aj my, ale ako ti správne napísali, na výrobu jogurtu sa nehodí. Používa sa na vyzrážanie syroviny z mlieka, teda na to, aby si dostala kravskú, ovčiu, či koziu hrudku, ktorú potom môžeš zjesť, alebo ďalej spracovať.
Zrejme si mala na mysli jgurtovú kultúru. Aj ja som ju chcela, ko nzultovala som priamo s výrobcom. Samozrejme, vyrába sa, ale je to zmes rôznych baktérií, ktorá sa podľa ich vyjadrenia nedá vyrobiť na menšie množstvo mlieka ako 100 litrov. Poslali mi vzorku, skúšala som tri razy z dvoch litrov mlieka (navážila som si primerané množstvo), ale jogurt bol riedky a hlavne vždy iný, lebo sa me zrejme nepodarilo dostať doň tie baktérie v správnom pomere.
Ako vidíš vyššie, stačí čerstvé mlieko a živý jogurt, s trochou sušeného mlieka je úspech zaručený.
radox1
nechapem naco zvysovat naklady drahym susenym mliekom.zaklad je sterilizacia,vsetko musi byt kov-staci preliat plnou kanvicou hor.vody,cerstve mlieko a zivy jogurt,a samozrejme teplomer .rychlo mlieko zohriat nad 79°,nasledne rychlo schladit na presnych 43-45° ,cize ziadne skusanie prstom,lebo sa tam dostanu neziaduce bakterie.


1x radox1
vybusna
@radox1 no nas jogurtovac nie je z kovu....je z umelej hmoty...skusim najprv to ohriate mlieko...co to urobi....a ked to nepomoze skusim pridat aj to susene mlieko....Mne o tie naklady ani tak nejde, ako o to, aby som mala kysly husty jogurt.
kimlo
Ja robievam jogurty bez jogurtovaca, vecer prevarim liter cerstveho mlieka, necham vychladnut asi na 40st, zamiesam don jednu bielu Activiu, rozlejem do poharikov, pohariky ulozim na plech a dam do rury vyhriatej na 50st. Ruru vypnem, a rano vybriem huste jogurty ze mozem pohare obratit hore dnom a nevypadnu.


1x ubka
radox1
no vsak po schladeni pridas jogurt,premiesas a nalejes do tych nadob -len ich tiez vysterilizuj.kov som myslel napr kov.naberacka a nie drevena varecha.
vybusna
aha...tak to je jasne.....no dam vediet ako mi to dopadlo
katka78
Ja robievam v jogurovači, aj v rúre, podľa toho, či chcem len jogurt na jedenie, alebo väčšie množstvo na prípravu dipu, či pomazánky. Už sú tu dobré rady, ktoré fungujú, nebudem sa teda opakovať, chcem len dodať, že veľa záleží aj od použitého mlieka a štartéra (jogurtu). Treba možno na začiatku trochu skúšať, kým si človek nájde pre seba vyhovujúcu značku a kombináciu, obzvlášť ak nemá možnosť kúpiť čerstvé mlieko napr. z automatu. Dá sa urobiť dobrý a hustý jogurt aj z krabicového mlieka, len nesmie byť trvanlivé a naozaj treba odskúšať viac značiek (jogurtu, aj mlieka), kým si človek nájde jemu vyhovujúcu kombináciu. Tiež mi zopárkrát plával jogurt v srvátke, ale stačilo len zmeniť značku/výrobcu, lebo kvalita mlieka a jogurtov je rôzna. Nech sa darí!
olga42
Mila Sovka.Správne si napísala myslela som jog.kultúru..Ale srdečne ďakujem vyskúšam podľa teba.Robievala som so smotanového Zvolenského raz som vyskúšala s gréckeho.Srdečne ďakujem urobím podla teba,vždy máš dobre rady a recepty.Ďakujem!!!!!!!!!!!!
olga42
Ešte chcem poďakovať všetkým čo ste mi napísala na môj dotaz.Srdečne ďakujem za rady.
ubka
@kimlo ,ďakujem za radu,z minulosti:-), robím podľa Vás a som veľmi spokojná s výsledkom.
bubaya
vybusna - čerstvé mlieko kúpiš v Munchene v bio obchode Basic, alebo vo Feneberg - v sklenej fľaši.,, prípadne v Edeka je tiež fľaškové čo vydrží asi 5 dní. Občas som robila jogurt, dávala som normálny, bavorský smotanový jogurt a zjogurtovalo sa mi to do druhého dňa. Jogurtovú aj kefírovú kultúru dostať v hociktorom bio obchode - Startenkulture.
vybusna
bubaya...nedaleko mam obchod vitaliu, pozriem tam. My sme robili z jogurtu narutkind bio, ten ma 3.7 fetu, zdal sa mi najvhodnejsi. Mlieko uz ani neviem ake bolo, ale normalne bolo ....krabicove, netrvanlive. Manzel vravi, ze nevie co stale brblem, ze jemu ten jogurt z druhej varky ,chuti...no ja som raz nie s nim stotoznena (s muzom) mne pride (ten jogurt) konzistenciou ako huste jogurtove mlieko.
btw....posielam Ti sukromnu spravu....
1x cuketa
jozka2
Snad by som dodala este,ze mlieko ak kupis nesmie byt homogenizovane,toto si pozri na obale,lebo z homogenozovaneho jogurt neurobis.