Kvasenie prebieha v dvoch fázach:v prvej fáze sa v dôsledku silného utlačenia zeleniny vytláča z nej vzduch a vdruhej fáze baktérie mličneho kvasenia odbúravajú cukry,pri čom sa tvorí kyselina mliečna a okrem iného aj vitamín B 12.Pri kvasení dochádza k reaktivizácii vitamínu C,ktorý pri krájaní,strúhaní zeleniny zoxidoval.Tvoria sa rozličné enzýmy a aromatické látky. Je dôležité,aby sa proces kvasenia rozbehol rýchlo a nenastali neželané formy rozkladu a preto kvasné nádoby umiestňujeme po naplnení do teplejšieho prostredia ( 20-22°C ) a až po ukončení hlavného kvasenia,t.j. asi za 6-10 dní ju uložíme na chladné miestu a kapusta,aj zelenina by mala vydržať do jari.Najviac asi využívame kvasenú kapustu,ale dá sa kvasiť rôzna zelenina:kapusta červená,uhorky,paprika,mrkva,cibuľoviny,cvikla,tekvica,zeler,reďkovka,rajčiaky,kel,pašternák,fazuľka,hrášok,kaleráb,ružičkový kel.....Kvasená zelenina má širšie použitie,pretože uchováva biologickú hodnotu čerstvej zeleniny.Je vinikajúca na prípravu vitaminóznych a osviežujúcich šalátov v zimnom období.Môžeme kvasenou zeleninou ochucovať polievky a omáčky.Pridávame ju až po uvarení a odstavení z ohňa.Vynikajúca je napr.hustá fazuľová polievka s kyslou smotanou a kvasenou kapustou....Vôbec som nechcela vytvoriť 2 diskusie,ale laptop to rozhodol za mňa,nevedela som vrátiť,či vymazať.A týmto som len chcela povzbudiť všetkých konzumentov kvasenej kapusty a rôznej zeleninky k usilovnému nakladaniu,lebo,hoci nemáme záhradku,už začínam nakladať ako škrečok,aby v zime bolo čo vyjedať :-)))
@zareaguj
Bolo to super ani nebolo co odlkladat vsetko sa pojedlo.
Moreno - len podľa receptov odtiaľto - 2010, Energizer a Sjuz tuším... vyzeralo skoro presne tak ako Energizer ho má na obrázku. Fotka zostala v zomrelom notebooku.
varecha.pravda.sk/recepty/kimci-korejska-kapusta-/4115-re...
tu máš aj diskusiu:
varecha.pravda.sk/diskusie/pickles-kvasena-zelenina/278-f...
tu pridal kimči 2010:
varecha.pravda.sk/recepty/kimci-alebo-korejska-nakladana-...
a ti Energizer:
varecha.pravda.sk/recepty/kapusta-kimci-fotorecept/10738-...