Zdravá výživa

Princíp mliečneho kvasenia.

frezia68 - fotkafrezia68, 2. augusta 2011

Kvasenie prebieha v dvoch fázach:v prvej fáze sa v dôsledku silného utlačenia zeleniny vytláča z nej vzduch a vdruhej fáze baktérie mličneho kvasenia odbúravajú cukry,pri čom sa tvorí kyselina mliečna a okrem iného aj vitamín B 12.Pri kvasení dochádza k reaktivizácii vitamínu C,ktorý pri krájaní,strúhaní zeleniny zoxidoval.Tvoria sa rozličné enzýmy a aromatické látky. Je dôležité,aby sa proces kvasenia rozbehol rýchlo a nenastali neželané formy rozkladu a preto kvasné nádoby umiestňujeme po naplnení do teplejšieho prostredia ( 20-22°C ) a až po ukončení hlavného kvasenia,t.j. asi za 6-10 dní ju uložíme na chladné miestu a kapusta,aj zelenina by mala vydržať do jari.Najviac asi využívame kvasenú kapustu,ale dá sa kvasiť rôzna zelenina:kapusta červená,uhorky,paprika,mrkva,cibuľoviny,cvikla,tekvica,zeler,reďkovka,rajčiaky,kel,pašternák,fazuľka,hrášok,kaleráb,ružičkový kel.....Kvasená zelenina má širšie použitie,pretože uchováva biologickú hodnotu čerstvej zeleniny.Je vinikajúca na prípravu vitaminóznych a osviežujúcich šalátov v zimnom období.Môžeme kvasenou zeleninou ochucovať polievky a omáčky.Pridávame ju až po uvarení a odstavení z ohňa.Vynikajúca je napr.hustá fazuľová polievka s kyslou smotanou a kvasenou kapustou....Vôbec som nechcela vytvoriť 2 diskusie,ale laptop to rozhodol za mňa,nevedela som vrátiť,či vymazať.A týmto som len chcela povzbudiť všetkých konzumentov kvasenej kapusty a rôznej zeleninky k usilovnému nakladaniu,lebo,hoci nemáme záhradku,už začínam nakladať ako škrečok,aby v zime bolo čo vyjedať :-)))

@zareaguj


Diskusia k téme

alena45
Frézia, teoreticky to mám tiež premyslené, ale v paneláku sa to ťažko realizuje. Na jeseň som robila Kimchi, a to bolo cítiť pomaly až na chodbu, potom som to mala v chlade a bolo v poriadku. Ťažko sa to aj skladuje, lebo v paneláku je všade teplo aj v zime, aj v pivniciach a v chladničke nie je toľko miesta...
frezia68
@alenka :máš pravdu,ešte aj pivnica teplá.Ale kapusta sa drží dobre,ak je voda sústavne dolievaná na okraji súdka a je dlho dobrá s chrenom a chrumkavá.Už som ju držala aj na chodbe asi 2 mesiace a vôbec nebolo cítiť.
moreno
alena ..naozaj mna zaujima ako to kimchi pripravujes??som sushi kuchar-robim ho pomerne casto--tak to chcem porovnat-ak smiem :))
evusik
zaujímavé čítanie... my sme si každý rok nakladali kapustu a do malého súdka zeleninu-čalamádu a bola fantastická, mali sme na to dobré podmienky, nikdy sa nič nepokazilo... lenže sme sa presťahovali, podmienky sa zmenili a prvá naložená kapusta nevydržala do budúceho roku. A keď sa nám na druhý rok stalo to isté už sme sa viacej nepokúšali. Ešte že mám dobrú švagrinku a kyslou kapustou nás zásobuje ona :-)
2010
@alena45 , dnes som robil "instantne kimchi " (navod od Korejcov) ktore je bez kvasenia a da sa jest okamzite.Ked to spracujem pridam.
Bolo to super ani nebolo co odlkladat vsetko sa pojedlo.
alena45
2010, teším sa, hoci to slovo instantné... no nechám sa prekvapiť.
Moreno - len podľa receptov odtiaľto - 2010, Energizer a Sjuz tuším... vyzeralo skoro presne tak ako Energizer ho má na obrázku. Fotka zostala v zomrelom notebooku.
alena45
Moreno - jediné čo som v Kimchi vynechala bola rybacia omáčka a tú by som nedala, ani keby to bola hlavná ingrediencia, hoci ryby milujem.
sovka62
Ja som vlani vyskúšala kapustu kvasenú v pohároch (recept pridala@remcula ). Bola výborná v nezmenenej kvalite vydržala do jari. Súdky som už po pár neúspechov vzdala, ale teraz si mi nasadila chrobáka do hlavy. Čo keby som aj tú zeleninu skúsila kvasiť v pohároch? Taká kvasená cvikla alebo tekvica by v zime iste bodla. A ak sa dobre pamätám, rusi kvasili i melóny.
frezia68
@sovka :čerpala som z brožúrky Konzervujeme zdravo z r.1991 a sú tu rôzne recepty na kvasenie aj v pohároch,napr. kvasené struky papriky:Lepšie sa hodia mäsité druhy a prísady na 1 pohár objemu 750 ml : 5OO g papriky,7Og cibule2 strúčiky cesnaku,1 bobkový list,10 zrniečok čierneho korenia,1/2 l vody a 2 zarovnané káv.lyž.soli.Cibuľu a cesnak nakrájame na kolieska,papriky pozdľžne na hrubšie prúžky a zvislo ich ukladáme do fľaše spolu s prísadami.Poháre plníme len 3 cm pod okraj.Vodu osolíme,prevaríme,ochladíme a nalejeme tak,aby prekryla zeleninu a ďaľší postup ako pri kvasení kapusty.Ale o kvasených melónoch som nepočula :-)
chorvatka
Moji rodicia robili kvasenu kapustu, ktoru utlacali, solili, korenilii, ale slanu vodu do nej nedavali... To su len moje spomienky z detstva; ked maminka robila calamadu, vsetky prisady postruhala ci nakrajala, posolila, nechala odstat a po naplneni pharov naliala do nich pripravok, ktorého meno si nepamatam. Kupovalo sa to v sackoch. Potom uzavreté pohare sterilizovala. Podla mna neslo o mliecne kvasenie, alebo ano ? Zijem 40 rokov vo Francii, rada by som si urobila clalamadu, ale neviem ako. Kto mi z vas poradi ? ide mi hlavne o zlozenie toho nalevu.
frezia68
@chorvatka :ak nakladáš kapustu do suda,slaná voda sa nedáva,lebo tým utláčaním sama pustí šťavu.Ak dávaš do fliaš a recept pridala @remcula a dobrý,tak rob podľa nej.Ale ak máš záujem o viac receptov,založ novú diskusiu a určite Ti mnohé varecháčky odpovedia :-)