Kapusta Kimči fotorecept

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 1. novembra 2010

Za recept ďakujem @sjuz a @2010...toto je taká light verzia kórejskej nakladanej kapusty...pre Európu...

35 minút
príprava

Suroviny

1 ks
10 ks
4 ks
1-2 PL
1 hlávka
3-4 PL
1 PL
1-2 KL
1 PL




Postup

  1. 1

    ...čínsku kapustu si rozoberieme a dobre v miske posolíme, zalejeme vodou a dáme do chladničky. Na druhý deň listy kapusty dobre poumývame (2x) pod tečúcou vodou a pripravíme si suroviny...

    Kapusta Kimči (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...zázvor, chilli, cesnak, rybaciu omáčku, trošku soli, cukor a sladkú mletú papriku dáme do mixéra. Odporúčam suché chilli papričky mixovať ako prvé, nebudú vám potom plávať v mixéri na vrchu a vy môžete vynechať nasledujúci bod... :-)

    Kapusta Kimči (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...chilli boli stále na vrchu a tak som celú zmes prepasíroval a stratili sa všetky tie pekné biele bodky :-)

    Kapusta Kimči (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...umyté listy kapusty v miske dobre obalíme rozmixovanou omáčkou. Sjuz odporúčala v rukaviciach, ale nemal som...

    Kapusta Kimči (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...natlačíme do fľaše a necháme pri izbovej teplote fermentovať...po 1-3 dňoch dáme do chladničky a môže sa jesť...z pôvodného receptu som vynechal ryžovú múku, nemal som a hladká mi tam nepasovala, ale čítal som, že kimči sa pripravuje na sto (tisíc) rôznych spôsobov, takže možno nevadí. Edit: po dvoch dňoch fermentovania ......výborná krehká kapusta, ale zároveň chrumkavá, obalená v sladkasto korenistej chilli omáčke...naozaj super. Neodporúčam jesť keď idete potom medzi ľudí, cesnak je v Kimči príjemne cítiť... :-) ...viac postrehov a informácií v komentároch pod receptom...dobrú chuť

    Kapusta Kimči (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

sjuz
no energizer - tak ja keď to vidím - a hlavne ten plný mixér čili...funguje Pavlovov reflex:)!
2010
ja som si myslel minuly rok ked som robil pastu z urody chilli zo zahrady ( take daco ako madarsky Pista), ze mam ruky z teflonu, to bol tragicky omyl.Vidim ze ty si davas pozor v tych rukavickach...
enerrgizer
veru dobre som zrobil...chcem sa opýtať, či tam nemám veľa vody. Tá omáčka bola trošku riedka, bez múky...
altyn
@enerrgizer kde si zohnal rybaciu omáčku a nemôžeš pridať foto? Predavačky na mňa hľadia ako na mimozemšťana keď sa na ňu pýtam a v hypermarketoch neviem čo hľadať. :-)))))))))))))
sandratamer
No určite daj vedieť ako chutí, lebo budem nakladať tiež potom. Idem na pečenú papriku, dnes mala diéta trošku volno....
altyn
@enerrgizer ďakujem, vytlačil som si to, pre istotu, a v rámci vychádzky zoženiem, dúfam... Teraz aspoň viem ako to vypadá. :-)))))))))))
evanaaa
Altyn, tú omáčku majú aj v Bille, mal by tm byť kútik, resp. regál vyhradený ázijským surovinám ( na prípravu suši, rôzne omáčky, oleje, cestoviny, kokos. mlieko, ryžový papier,a pod.).
tatranka
@energizer ,obdivujem tvoj elán,chuť,šikovnosť s akou uvádzaš svoje,alebo prebraté a vylepšené recepty.Je vidieť,že ťa to baví a že v kuchyni varíš a pracuješ rád.
alena45
Ahoj, konečne si viem predstaviť, ako sa kimči robí, ale ako sa je ? Tie listy z čínskej kapusty zostávajú v celku ? Mám doma všetko okrem rybacej omáčky, je nutné ju tam dať ? A už si ju ochutnal ? Podarila sa aj bez múky?
enerrgizer
ďakujem....noo, takže prvé chutnanie mám za sebou :-)... @alena45 listy mám vcelku, ale keď ich vyberieš na tanier, môžeš ich pokrájať...bude sa to pohodlnejšie jesť. Myslím si, že rybacia omáčka je dôležitá, dáva takú korenistú príjemnú chuť v spojení so zázvorom, cesnakom, chilli a cukrom. Odporúčam chilli zmes ochutnať a dochucovať podľa seba (cukor, soľ, chilli ... :-)) Myslím, že s múkou bude chilli zmes lepšie držať na tej kapuste, dočítal som sa, že sa dá nahradiť solamylom, ale asi si zoženiem ryžovú múku. A myslím, že ja tam mám veľa vody...ale tá chuť...výborná kapusta, taká krehká, ale zároveň chrumkavá a obalená v sladkastej a zároveň korenistej chilli omáčke...naozaj super. Neodporúčam jesť keď idete potom medzi ľudí, cesnak je v Kimči príjemne cítiť... :-)
remcula
@enerrgizer to je nádhera!! Já jsem nikdy nic takového neslyšela, to musím zkusit!! Nádherná fotka!
alena45
ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď, sestra robí blízko skladu s korejskými potravinami, tak ju poprosím o tú omáčku. Už by som ju dávno mala, ale akosi tomu nedôverujem, viem, ako sa ryby rýchlo kazia... Nie, nedokážem to. Ale teraz ma napadlo, že mám bujón halászlé. Ten som ešte tiež nepoužila, ale aspoň nie je v tekutom stave. Skôr to prežijem.
S tým jedením - pýtala som sa tiež zo zlej predstavy. Totiž keď robím kvašáky, tak vnorím ruku do pohára, vyberiem veľký kvašák a schrúmem ho len tak, bez krájania ... Haha. A takto som si predstavovala aj tie kapustové listy, takže pokrájať na tanieri - chápem.
jarco
Presvedčili ste ma. Občas som si kúpil kimči v kórejskom obchode, ale bolo to dosť drsné aj pre mňa, nieto ešte pre rodinu :-) Práve si nakladám svoje light kimči.
jarco
Po prvom dni fermentácie na balkóne (teraz je tam okolo 20 stupňov) to začína chytať kvasnú chuť, teším sa na zajtra :-)
jarco
Inak Tvoje a @2010 množstvá cesnaku a čili som vydelil tromi, môj pankreas už nie je to čo býval za mlada. Napriek tomu je to ekrazit, súdiac podľa prvej ochutnávky.
enerrgizer
a mne z nej už pekne ubudlo...druhý deň a mám len polovicu fľaše...a už si viem urobiť doma ryžovú múku, takže ďalšia kapusta už s ňou...
zsuzsu
jééj,kimuchi šalát :))) mnamky...toto som nosievala domov z Japanu a netušila som,že sa dá aj spraviť takto doma :)) určite skúsim,je skvelý a naozaj dakujem za pripomenutie :))
jarco
Kimči sa mi perfektne vydarilo, v sobotu sme zjedli prvý pohár a teraz som si dal polovicu ďalšieho zaváraninového pohára ako chuťovku pred večerou :-) Je ešte lepšie ako včera. Urobil som si to jemnejšie, jednu cca kilovú čínsku kapustu plus jednu polkilovú bielu reďovku som naložil do nálevu, v ktorom boli tri rozdrvené sušené čili papričky (jedna mala asi 5 cm na dĺžku) a ak si dobre pamätám, tak 6 strúčikov cesnaku (domáceho, nie čínskeho). Je to jemnejšie ako originál kórejské kimči, ale aj tak, dám si jeden kúsok reďkovky a cítim ju v ústach ešte hodinu :-) Použil som aj múku do nálevu, obyčajnú hladkú. Zje sa to skôr ako by sa nálev kvôli múke pokazil :-)
1x hajas
altyn
Teraz som okoštoval kimči a je to perfektné!!! Vypáli každého "červa" a chrípka nemá šancu. Myslím že je to dobré aj po ťažšej noci (po opici) :-))) a je to lepšie ako naša čalamáda. Mimochodom ja som kapustu nakrájal na slížiky lebo som nemal veľký pohár a teraz sa to ľahšie nakladá na tanier. Dík za recept!!! :-)))))
enerrgizer
som rád, že kimči vám chutí...ja už pomaličky idem robiť druhú várku :-) tu je recept na ryžovú múku, ďakujem @michsamant , našiel som recept na jej blogu... Namocime ryzu vo vode na 2-3 hodiny.
Troska vody odoberieme a ostatnu zlejeme prec. Ryzu a troska vody, ktoru sme odobrali dame do mixera a rozmixujeme ryzu. Tuto hmotu dame do plienky alebo ineho tenkeho platna, ulozime do sytka a zatazime. Prebytocnu vodu niekolko hodin nechame odtekat. Takuto ryzovu muku bud hned pouzijeme alebo ak ju chceme uskladnit, rozhrnieme ju na velky tanier a na slnku nechame vysusit.
altyn
Dík, určite nabudúce vyskúšam aj túto múku. :-)))))))))
2010
Ja som vyrobil ako experiment vietnamsku verziu nakladanej kapusty, prilozim , je velmi jednoducha .
dunkelmi
Ryžovú múku som dostal kúpiť u vietnamcov na nobelovej ulici v BA. Ja tam chodím kupovať ryžu, ale aj iné ázijské špécie.
rastatouille
Miluem kimchi, tento recept ma velmi potesil ... vyskusam ho hned ako sa vratim domov!

pozn.
@enerrgizer - Ryzovu muku je najlepsie pripravit obycajnym pomletim na mlynceku na obilie. Ked nemas mlyncek a obilie tak uplne staci elektricky mlyncek na kavu, vysledok je plus-minus ten isty.
enerrgizer
nie, v tom množstve ingrediencií ju nie je cítiť tak, aby to prekážalo :-)
dovolenka
aj ked uplynulo viac casu od vasej diskusie o KIMCHI ))) stale hladam optimalny recept, ale rybaciu omacku urcite nevynecham)))
neposed
chcem sa vyhnut cukru, mohol by tam ist miesto neho med? Nepokazilo by to chut?
enerrgizer
...myslím, že by sa to mohlo podariť, ale pre istotu sprav najskôr menšiu dávku :)...držím palce
neposed
dakujem, idem to dnes vyskusat, kapusta je uz zasolena




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia