Varenie

Potravinou tohto roka je ...

martinis - fotkamartinis, 13. januára 2014

Ahojte priatelia ! :-)

Dnes som popri varení obeda počúval rádio a zachytil som informáciu,
že potravinou, ktorá bude hitom tohto roka je - chlieb. Celkom
obyčajný, domáci chlieb :) Nikdy sa cielene neriadime nijaký trendmi,
tobôž nie pri varení, ale toto ma zaujalo a donútilo popremýšľať, že
vlastne skutočne niet nad dobrý, voňavý chlieb. Bolo by super, keby si
ľudia piekli viac sami a menej sa spoliehali na supermatkety, dobrou
alternatívou k domácemu pečeniu sú aj menšie miestne pekárne.
Viem, že to tu adresujem nesprávnym, lebo náš portál je plný
skvelých pekárov, ale chcel som sa podeliť o túto informáciu, nakoľko
chlieb a všeobecne pečivo milujem, sú to pre mňa základné potraviny
:-)

A ozaj, čo by ste ako potravinu roku 2014 klasifikovali vy a prečo ? :)
Aj vy máte radi chlieb ? Kde si ho kupujete, respektíve ktorý najradšej
pečiete ?

@zareaguj


Diskusia k téme

pipnat
Ja mám najradšej celozrnné pečivo a chlieb, žiaľ z obchodu ich je veľa len prifarbených a tým klamú spotrebiteľa. Preto veľmi často pečiem vlastné chlebíky v domácej pekárničke. Tak aspoň viem, čo obsahuje a určite je zdravší. Práve sa dnes chystám na celozrnný zemiakový chlieb od @Lucinkac. Jediný chlieb, čo kupujem a je 100% celozrnný, je Slatinský chlieb z Billy. Je veľa potravín, ktoré by som určila ako potravinu roka, uprednostňujem však zdravšie varianty zo všetkého.....
irenaw
kváskový chlieb, červené víno, čili, horká čokoláda, zelený čaj, zázvor a oranžové tekvice. hotovo. skôr potraviny života, nie len jedného roku ;-)))
aszabka
Niekoľko rokov už chlieb a vlastne žiadne pečivo v obchode nekupujem, pečiem si svoje vlastné s minimom bielej múky..potravina roka?..všetky tie, ktoré konzumujeme pravidelne..zelenina, cottage, rôzne semená, orechy, ovocné čaje, olivák..a soľ, i Maruška tak vravela :)
rulik
ja osobne mám radšej chlieb ako pečivo, na pečive mi vždy vadili tie suché konce, tu na okolí som si obľúbil jeden, všetci budú vedieť, volajú ho "Maďar", netuším prečo, asi ho nepečú v Maďarsku ale dole na maďaroch a vozia ho sem
kedysi v Čechách manželka piekla doma taký so zemiakmi, ten vydržal dlho aj chuť mal dobrú, teraz má pekárničku a to čo tam pečie ja nemusím
megdesign
@rulik suche konce z rozkov idu u nas na struhanku :) A tiez z tej pekarne tie plastove chleby v krabici nemusim... Mam svoj recept na chlieb a aj to nechavam len pekaren spravit tazku pracu - vymiesit a vykysnut - peciem klasicky v rure.
sovicka46
Slatinsky chlieb je naozaj fantasticky, poctivy, chutny slovensky chlieb.... skusam tiez piect vlastny chlieb podla roznych receptov, ale Slatinskemu sa zatial ziadny nevyrovnal ;)
paploska
no, všetko doma vypestované, vykŕmené a doma s láskou uvarené :-)
eviana
Chlieb pečiem - vďaka @havino a jej obrovskej trpezlivosti so mnou, jej radám a doporučeniam - od októbra 2013, skúsila som ich zopár, aj teraz jeden dopekám a pomaličky sa chystám, zberám odvahu aj na pečenie s kváskom (zatiaľ len veľmi obdivujem tých, ktorí to už zvládajú). A musím súhlasiť, že vôni a chuti domáceho čerstvo upečeného chleba sa nič nevyrovná... takže súhlasím s chlebom našim každodenným ako potravinou - nielen tohto - roka :)
marikafil
chlieb si pečieme doma v pekárničke už asi aj 10 rokov (máme už tretiu mašinku...) ale k obľúbeným potravinám by som ešte zaradila cícer (nie len vo forme hummusu), "objavili" sme cviklu (moja mama ju nikdy v kuchyni nepoužívala...) a červenú šošovicu a oranžové tekvice. a vďaka vareche a varecháčom/čkam fúru nových úprav a kombinácií zeleniny.