Ahoj všem, je tady dost receptů na piškotovou roládu, ale nepodělí se někdo o zaručený? Zkoušíme s mámou napodobit babiččinu, u které se člověk málem bál dýchnout, aby ji neodfouknul, jak byla lehoučká (roláda, babička byla řádný kus ženské :-), ale pořád to není ono. Recept měla v hlavě a pořád bylo dost času ...
Suroviny buď odměřovala po lžičkách, nebo když bylo domácí vajíčko moc velké, vážila podle váhy vajec.
Děkuju a přeju dobré dny i noci.
4 vajcia, cukor, polohrubá múka, prášok do pečiva, voda.
POSTUP PRÍPRAVY
Postup síce zvláštny, ale táto piškóta bude nadýchaná a jemná!:) Ja robím piškótu zo 4 vajec, ale môžete spraviť aj napríklad z 8 vajec...postup je nasledovný...
Zvolíme si z koľkých vajec chceme robiť piškótové cesto. Napr.4 vajcia. ...Celé vajíčka si odvážime....4 vajcia vážia cca 200 g.... Tak si odvážime rovnako múku (200 g) a rovnako (200 g) cukor. Vždy to musí byť váha vajec!!!
Vajíčka si oddelíme...žĺtky dáme do pohárika a bielka do misy, kde budeme šľahať. Ručným mixérom (šikovnejšie metličkou):) bielka našľaháme tak , aby sme mali pocit, že to už tuhšie nebude ... tvoria sa akoby "špičky". Za stáleho mixovania pridávame po troške cukor..., dáme si zovrieť asi 2 dcl vody. Platí zásada - na 1 vajce idú 3 polievkové lyžice horúcej vody. Čiže ak robím piškótu zo 4 vajec, potrebujem 12 PL horúcej vody...(voda rozpustí cukor, ktorý pri pečení neskaramelizuje a piškóta je aj 3-4 dni mäkká) Vodu pridávame na etapy po 3 lyžiciach za stáleho miešania. Gazdinky ktoré sa boja, že bielky "spľasnú" nemusia mať strach, pri postupe zistia, že tie bielky s cukrom pridanmí vody len zjemníme:) Po pridaní vody vmiešame žĺtka, múku a prášok do pečiva. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme cesto a pečieme až kým piškóta nebude hnedastá!:) Piškótku pečieme asi 15-20 minút cca pri 200 stupňoch. Uvidíme už podľa farby:) Rúru pre istotu neotvárajte aspoň tých 15 minút.
Po pridaní vody vmixujeme žltka, múku a prášok do pečiva. Na vymastený a hrubou múkou posypaný plech vylejeme cesto a pečieme až kým piškota nebude hnedastá!:)
pokúsim sa, ale priznám sa, chcela by som pridať aj foto, keďže som ale absolútny technický " greenhorn", musím počkať na mládež. V prípade pochopenia (môjho) samozrejme, budem veľmi rada prispievať. Takže tak, ... zatiaľ bohužiaľ. Ale tá piškótka ozaj funguje.
:-)))
áno sovka, máte pravdu, je to recept skôr na rezy - aj keď robím takto aj roládu, len cesto dám na papier na pečenie a po upečení ešte teplé zviniem spolu s papierom do vlhkej utierky. (ani som si neuvedomila, že prosba bola na roládu), čo už, prepáčte mi to ....
roládka je super tak ako píšete 1 vajce ide 1 PL múky a 1 PL cukru, najprv bielky, potom žĺtky s cukrom, spojiť a hotovo. Treba trpezlivo skúšať, človek by si pomyslel pri takých špecialitách čo sú tu, ... bože oni tu točia o "obyčajnom piškótovom ceste!!" :-))))
varecha.pravda.sk/recepty/mandarinkova-rolada-fotorecept/...
varecha.pravda.sk/recepty/tvarohova-rolada-fotorecept/327...
varecha.pravda.sk/recepty/skoricova-rolada-fotorecept/259...
varecha.pravda.sk/recepty/kakaova-rolada-fotorecept/32170...
varecha.pravda.sk/recepty/trojfarebna-rolada-fotorecept/2...
varecha.pravda.sk/recepty/jablkova-rolada-fotorecept/2669...
varecha.pravda.sk/recepty/ananasova-rolada-fotorecept/255...
varecha.pravda.sk/recepty/schovana-rolada-fotorecept/2714...
12 dkg kryštálového cukru
4 vajíčka
9 dkg hladkej múky
1/2 prášku do pečiva
2 PL oleja
Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, postupne pridáme žĺtka,nakoniec primiešame múku s PDP a olej.
cukrovinavanoce.blogspot.sk/2012/06/piskotova-rolada.html...
www.svetreceptov.estranky.sk/clanky/zakusky/piskotova-rolada.html...
kuchar.mojerecepty.sk/2009/10/piskotova-rolada-s-kokosom/...