Varenie

Piškotová roláda

moravanka - bez fotkymoravanka, 4. marca 2013

Ahoj všem, je tady dost receptů na piškotovou roládu, ale nepodělí se někdo o zaručený? Zkoušíme s mámou napodobit babiččinu, u které se člověk málem bál dýchnout, aby ji neodfouknul, jak byla lehoučká (roláda, babička byla řádný kus ženské :-), ale pořád to není ono. Recept měla v hlavě a pořád bylo dost času ...
Suroviny buď odměřovala po lžičkách, nebo když bylo domácí vajíčko moc velké, vážila podle váhy vajec.
Děkuju a přeju dobré dny i noci.

@zareaguj


Diskusia k téme

helika92
Dobrý deň moravanka, mne sa osvedčil recept zo slovenského MMB od Lydky K., tak Vám ho z jej dovolením ponúkam. Snáď pomôžem.

4 vajcia, cukor, polohrubá múka, prášok do pečiva, voda.

POSTUP PRÍPRAVY

Postup síce zvláštny, ale táto piškóta bude nadýchaná a jemná!:) Ja robím piškótu zo 4 vajec, ale môžete spraviť aj napríklad z 8 vajec...postup je nasledovný...
Zvolíme si z koľkých vajec chceme robiť piškótové cesto. Napr.4 vajcia. ...Celé vajíčka si odvážime....4 vajcia vážia cca 200 g.... Tak si odvážime rovnako múku (200 g) a rovnako (200 g) cukor. Vždy to musí byť váha vajec!!!
Vajíčka si oddelíme...žĺtky dáme do pohárika a bielka do misy, kde budeme šľahať. Ručným mixérom (šikovnejšie metličkou):) bielka našľaháme tak , aby sme mali pocit, že to už tuhšie nebude ... tvoria sa akoby "špičky". Za stáleho mixovania pridávame po troške cukor..., dáme si zovrieť asi 2 dcl vody. Platí zásada - na 1 vajce idú 3 polievkové lyžice horúcej vody. Čiže ak robím piškótu zo 4 vajec, potrebujem 12 PL horúcej vody...(voda rozpustí cukor, ktorý pri pečení neskaramelizuje a piškóta je aj 3-4 dni mäkká) Vodu pridávame na etapy po 3 lyžiciach za stáleho miešania. Gazdinky ktoré sa boja, že bielky "spľasnú" nemusia mať strach, pri postupe zistia, že tie bielky s cukrom pridanmí vody len zjemníme:) Po pridaní vody vmiešame žĺtka, múku a prášok do pečiva. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme cesto a pečieme až kým piškóta nebude hnedastá!:) Piškótku pečieme asi 15-20 minút cca pri 200 stupňoch. Uvidíme už podľa farby:) Rúru pre istotu neotvárajte aspoň tých 15 minút.

Po pridaní vody vmixujeme žltka, múku a prášok do pečiva. Na vymastený a hrubou múkou posypaný plech vylejeme cesto a pečieme až kým piškota nebude hnedastá!:)
janazjarku
@helika92 tak toto vyskúšam a nemohla by si to rovno skopírovať aj do receptov, aby sa viacerí potešili už som dosť stará (ale jará) no toto som ozaj nevedela s tým vážením vajíčok :-)
helika92
Ahoj Janka,
pokúsim sa, ale priznám sa, chcela by som pridať aj foto, keďže som ale absolútny technický " greenhorn", musím počkať na mládež. V prípade pochopenia (môjho) samozrejme, budem veľmi rada prispievať. Takže tak, ... zatiaľ bohužiaľ. Ale tá piškótka ozaj funguje.
:-)))
kika1212
@helika , tak aj ja budem trpezlivo čakať na Tvoju mládeže a budem rada, keď sa príprava tohoto netradičného korpusu objaví v receptoch. Určite viacerých potešíš a obohatíš o svoje skúsenosti. Veľa úspechov.
evanaaa
Väčšinou robievam tiež korpus tak, že si do vyšľahaných bielkov pridávam žĺtky, ale nie naraz! Po jednom žĺtku a zakaždým pridaním prešľahám, to je tiež dôležité. To by malo byť aj v tvojom postupe. A že sa voda pridáva do bielkov a nie do do už hotovej masy, kde sú primiešané aj žĺtka som zistila až keď som si pozornejšie prečítala postup. Len je zaujímavá tá váha celých vajec, ak to má byť presné, nemali by byť bez škrupinky, veď aj tá niečo váži, aj keď máličko?
sovka62
@helika , recept je dobrý, iste dobré piškótové cesto, len si myslím, že skôr na rezy. Pláty z cesta nastavovaného vodou sa môžu pri rolovaní lámať (možno tvoj nie, nemám odskúšané, ak si z neho robila roládu, daj vedieť, ako to dopadlo). Rolády robievam z cesta, kde na 1 vajce ide 1 PL múky a jedna PL cukru, najprv bielky, potom žĺtky s cukrom, spojiť a hotovo (bežný plech z elektrickej rúry zo 6 vajec). Tá sa roluje dobre, neláme sa a je ľahučká.
helika92
sovka62:
áno sovka, máte pravdu, je to recept skôr na rezy - aj keď robím takto aj roládu, len cesto dám na papier na pečenie a po upečení ešte teplé zviniem spolu s papierom do vlhkej utierky. (ani som si neuvedomila, že prosba bola na roládu), čo už, prepáčte mi to ....
roládka je super tak ako píšete 1 vajce ide 1 PL múky a 1 PL cukru, najprv bielky, potom žĺtky s cukrom, spojiť a hotovo. Treba trpezlivo skúšať, človek by si pomyslel pri takých špecialitách čo sú tu, ... bože oni tu točia o "obyčajnom piškótovom ceste!!" :-))))
marula
Pridám svoj recept na roládu:
12 dkg kryštálového cukru
4 vajíčka
9 dkg hladkej múky
1/2 prášku do pečiva
2 PL oleja
Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, postupne pridáme žĺtka,nakoniec primiešame múku s PDP a olej.
moravanka
děkuju moc, rozhodně budu zkoušet. Vajíčka máme domácí, radost s nimi dělat, piškotové těsto mě baví a na následky kašlu. Ženská bez břucha, jak hrnek bez ucha, ženská bez řiti, jak váza bez kvítí.
veronika353
Vyzkoušej moji kokosovou roládu,mám ji od maminky a zatím se mi vždycky vydařila:-)))