Foto: ywett
Jednoduchá, rýchla, lákavá a dá sa použiť ľubovoľné ovocie, kiwi, marhule... čo máte radi ;-)
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
4 |
|
4 PL |
|
4 PL |
|
1 PL |
|
z 1/2 citróna |
|
Plnka: | |
alebo domáci lekvár |
|
500 g |
|
200 g |
|
1 |
|
2-3 PL |
|
500 g čerstvé |
|
Postup
-
1
Najskôr vyšľaháme sneh.
-
2
Vymiešame žĺtky s cukrom do penista a pridáme šťavu z citróna.
-
3
V preosiatej múke, rozmiešame citrónovú kôru a dáme do žĺtkovej masy.
-
4
Opatrne vmiešame tuhý sneh z bielkov.
-
5
Cesto vylejeme na plech (ja som dala s rozmerom 36x26 cm) vyložený papierom na pečenie (papier som troška vymastila olejom) a upečieme na 180 °C 10-15 minút ...(niekedy stačí tých 10 minút)
-
6
Spravíme si plnku, tvaroh vymiešame s kyslou smotanou a s cukrom.... tvaroh na takéto koláče je najlepší ten v kýbliku z LIDLA , je jemný a mäkký....lebo keď som dávala hrudkovitý, tak sa rozpadával. A kyslú smotanu 16%
-
7
Upečené cesto dáme hneď na vlhkú utierku a z upečeného plátu odrežeme pás (podľa veľkosti formy, formu som použila s priemerom 350 x 110 x 75)
-
8
Zvyšok cesta zavinieme do vlhkej utierky (ešte teplé a spolu s papierom) ako roládu.
-
9
Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme, dáme dole papier a natrieme nutellou (alebo natrieme lekvárom, zvyknem dať domáci ríbezľový, jahodový...)
-
10
Roládu opäť zavinieme.
-
11
Formu vystelieme potravinárskou fóliou a dáme časť plnky, vložíme roládu a poukladáme prekrojené jahody (dať čerstvé jahody, nie mrazené)
-
12
A natrieme zvyškom plnky, môžme dať ešte jahody.
-
13
A nakoniec priložíme odrezaný pás cesta a dáme stuhnúť do mrazničky, aspoň na 1-2hod. lepšie sa potom krája, keď dobre stuhne a potom sa môže preložiť do chladničky.
-
14
Vyklopíme z formy, odstraníme fóliu.
-
15
A ľubovoľne ozdobíme. My sme povykrajovali z jahôd, takéto ozdoby, to je obľúbená činnosť mojej dcérky :-)
-
16
Ozdobíme a pokrájame.
-
17
Prajem dobrú chuť!
varecha.pravda.sk/recepty/hroznova-rozpravka-fotorecept/1...
@yogy1972 verím že aj tvoja roláda bude krásna a hlavne aby chutila:-) A ohľadom kypriaceho prášku, nie, tentoraz nedávam a ak chceš pozri si aj ostatné rolády, tam som tiež nedávala kypriaci prášok
varecha.pravda.sk/recepty/trojfarebna-rolada-fotorecept/2...
varecha.pravda.sk/recepty/jablkova-rolada-fotorecept/2669...
varecha.pravda.sk/recepty/mandarinkova-rolada-fotorecept/...
-ale mám rolády, čo som dávala kypriaci prášok, ale bez neho, sa mi páči cesto viac ;-)
@cica2 ďakujem za inšpiráciu, teším sa na ďalšie tvoje...
toľká nádhera - fakt aj foto - a musí chutiť fantasticky, keď si zaobstarám tú "kvádrovú" :) formu, tak vyskúšam - ďakujem :)
je nádherná
varecha.pravda.sk/recepty/ovocny-nepeceny-dezert-fotorece...