O Varecha.sk

Písanie receptov.

silvi - fotkasilvi, 7. mája 2013

V slovenskom jazyku sa na pracovné postupy, čiže aj písanie
receptov množné číslo a budúci čas (pripravíme si, vymiešame a
pod.), no niektorí varecháči píšu recept v jednotnom čísle a minulom
čase (pripálil som, uvaril som, precedil som a pod.). Aký typ písania
preferujete pri písaní receptov vy? Neprekáža vám druhý uvedený
spôsob písania?

@zareaguj


Diskusia k téme

tiginko
odpadnem @silvi , je neuveriteľné, čo už ty riešiš.... chcela by som mať niekedy tvoje starosti :-)
mariamka
to je vtip alebo to myslis vazne? @silvi ty v akom pade, rode, cisle pises? ved daj recept a poucime sa ... pokial niekto pise spisovne a gramaticky spravne, pre mna za mna nech pise aj v strednom rode, hlavne nech to ma hlavu a pätu :)
irenaw
určite som niekedy použila prvý spôsob a inokedy ten druhý, podľa situácie a nálady. nepobadala som, že by som si pri niektorých receptoch prekážala viac, ako pri iných... ;-D len žartujem, nevadí mi to ;-D
helika92
... tak Silva už znova začína ... ako vo všetkých svojich príspevkoch.
Ozaj Silvi, ... keď si taká "slovenčinárka", pozorne si prečítaj tebou vložený príspevok "Svokra je lotra" - koáče nepoznáme ale koláče to už áno, a vieš aj to, že pred "že" patrí čiarka??
manya
@silvi ako mám použiť pri písaní receptu budúci čas na to, čo som si pripravila dopredu? Možno sa naučím vkladať recepty, tak aby som vedela. V tvojom príspevku asi niečo chýba ( ...písanie receptov, používa množné číslo...) či nie?
babidka
Mne je to jedno - pisem ako ma napadne :-) Ani pri citani receptov to neriesim :-)
smajliqa
ja som mala vzdy pocit, ked pytam radu, ze otravujem, lebo sa pytam kraviny....
potesila si ma...
moje kraviny su oproti tejto nula bodov :)
torticka
Mne vyhovuje, ako sa píšu recepty. Veď takto písali aj naše mamy. A nevadí mi, keď sa vloudí chybička. Hlavná vec, že je recept dobrý a dá sa jesť.
elixir
Mám doma knihu s tradičnými starými receptami, zozbieranými z rôznych častí Európy, z rukopisov rôznych babičiek a prababičiek... tam sú dokonca niektoré recepty podané v druhej osobe. Napr. "Očistíš", alebo aj "Očisti".

Každý má svojský štýl, mne nevadí ani jeden, hlavne aby sa jedlo podľa neho podarilo a dobre chutilo.
janazjarku
A ja mám zase rada veselé pracovné postupy s nádychom humoru či vloženým prípadným neúspechom v tom-ktorom kroku ,alebo ako pripraviť prihorený koláč :-D
ancicka
Aj tento komet vymaž,lebo hlúposť je tiež Boží dar!
evanaaa
Ja jediná som asi proti - inak uvažujem ako vy ostatní, no nemôžem za to, ak čítam recept: daj si do hrnca, odlož na bok ..... pridaj trochu....- ja to mám radšej - dáme si do hrnca, odložíme, pomelieme....no asi sa líšim od všetkých, prepáčte. Ale na hodnote receptu to nič nemení.
garanco
Keď som pred pár rokmi učila cudzí jazyk, mali sme v učebnici - na precvičenie nejakého gramatického javu- spôsoby písania receptov, a tam bolo uvedené, že sa používajú rôzne spôsoby uvádzania receptu, a to podľa tradície a zvyku autora, a bolo to asi takto:
do hrnca dáme..., alebo,
dá sa do hrnca... alebo,
dáš do hrnca...alebo,
do hrnca dať...
teda, nech si každý vyberie, čo sa hodí jeho naturelu.
cyklistka77
Magdalena Dobromila Rettigová kedysi vo svojich receptoch písala:
"vraž tam 12 vajec..." „Dej několik kousků...“ „Vezmi mouky...“
A aká bola slávna :-)
Ak sú použité moje obľúbené suroviny, neanalyzujem gramatické detaily... a odpustím aj gramatické chyby... :-)
Ako hovorí jedna múdra veta: nie forma, ale obsah je dôležitý :-)
silvi
@helika92 nedávaj dokopy jablká s hruškami, preklepy s hrúbkami. A nech hodí kameňom, kto je bez viny.
@manya jednoducho. Tak ako si sa to v škole naučila na slovenčine.
@elixir , tak to už hej, tieto recepty starých materí ma vedia vždy inšpirovať. Napríklad aj recepty zo Zlatého fondu.
@ancicka , na mojej diskusii si budem vymazovať čo sa mne zapáči. Ak sa ti to nepáči, žuj kamienky.
@evaaa si môj človek.
@tiginko , mažem tvoj komentár, aby si pochopila, že aj ja mám tú božskú moc :-)
@garanco , súhlasím, no minulý čas tam nie je.
silvi
@cyklistka tam nejde o gr. chyby ani o to ,že namiesto liter mlieka tam je 20 litrov mlieka. Podotýkam na písanie minulého času, to zn,. že keď niekto napíše že potiahol tortu fondánom a skoro sa mu rozletel, no zachránil to v poslednej chvíli neviem, či teraz mám poťahovať tortu, zachráňovať fondán, alebo sa na to vykašľať. Alebo niekto napíše že dal do polievky všetko, čo chladnička dala. Chce sa pochváliť, alebo odporúča vsypať obsah chladničky do polievky. Ak mám v chladničke tortu, mám ju uvariť v polievke :-) asi to už je abstraktné ale aj s takým sa stretávam
silvi
*****A ešte jedna vec kočky! neopravujte moje chyby. Ja na vaše nepoukazujem a je ich hodne. Ak mám nejakú otázku o všeobecnom písaní receptov, tak buď odpovedajte k veci, vyjadrujte svoj názor, alebo to ignorujte. Na nikoho neútočím ale keď sa niekomu žiada, prosím.
ethanel
@silvi nacase aby si pridala recept a fotku, chodil som sem a pridaval recepty, ignoroval som ludi ako ty, komentoval som recepty ci skusil vysvetlit nieco o technologickom postupe, ci nazve jedla. Nasli sa ludia co to chapali ale aj ty co to odsudzovali no nikdy som nehodnotil ako je recept napisany, nikto tu nepise knihu receptov, tato stranka je o vareni a nie o pravopise, stylistike ale o vareni a kazdy si pise ako chce a je na nom ci sa bude hanbit za svoje hrubky ci styl pisania. Nechodil a neprispieval som sem pravidelne kazdy den ci tyzden, nemam na to cas ale ked som sem zacal chodit bola to mila stranka, stretol som tu kopec prijemnych ludi a stale sa tu najdu, chodil som sem za inspiraciou a hladal recepty starych mam ci domace slovenske jedla nakolko zijem uz dlho v zahranici a niekedy mi naozaj chybaju, no v poslednom case sem zacali prispievat a otravovat hlupostami a komentovat vulgarne recepty ludi co sem pridavaju svoje recepty s laskou a ver mi ze ich to stoji dost casu a energie, nemusis verit ale ver mi pridaval som sem recepty ,, pocitam, ze sa urcite pojdes pozriet na moj profil,, sklamem ta, moj profil a recepty su prec, preco, preto ze ludia ako ty mi tu znechutili na vareche aj ten cas co som si na tuto stranku nasiel, vyhnali alebo donutili ste ist prec kopu skvelych ludi, kucharov. Take trapne diskusie ake zakladas a nemaju nic spolocne z varenim tu uz bolo. Zaroven sa ospravedlnujem varechacom za to, ze sa im pravdepodobne stratili recepty z ich KK ale robim napravu a vsetky povodne recepty ale aj nove vo vyssom leveli coskoro najdete na sukromnej profesionalnej stranke ktoru som rozbehol. Mily varechaci, Vam prajem, vela sil a uspechov vo vasej dalsej tvorbe a prispevkoch. Nehnevajte sa ale naozaj som za poslednych par mesiacov ostal znechuteny ako sa to tu vsetko zmenilo.
evusik
@ethanel určite nie si ani prvý a zrejme ani posledný, kto rieši situáciu tu na Vareche odchodom... vieš ešte prednedávnom som nechápla prečo niekto odíde aj spolu s receptami, prišlo mi to trochu nefér voči ostatným, ale teraz to celkom chápem.... nechcem to rozoberať, ale kto vie, pochopí.... prajem ti veľa šťastia v súkromnom aj osobnom živote.....
kecemis
@ethanel je to skoda, ale rozumiem. Tvoje recepty a pripomienky boli vzdy velmi dobre a aj uzitocne. Zelam aj ja vela uspechov a snad sa niekedy dostanem k tvojej stranke.
radost
@ethanel
je mi to ľúto..nerozumiem..
želám pokoj v duši..radosť v srdci..a život podľa predstáv tenbe i mladej rovinke vospolok..nech šťastie sedí u vašeho stola..:-)
silvi
@ethanel , už dávno poznám tvoje recepty a viem, že varíš viac než dobre. Veď si na to odborník. Poznám veľa ľudí, ktorí tu pridávajú rôzne dobré recepty a nechám sa inšpirovať. Nepridám tu žiadny, pretože nemám času vymýšľať nové recepty a keď varím slivkové knedle, nebudem to dávať na varechu, pretože tu je slivkových knedlí sto.
Prepáč mi za moju drzosť, ale potom si určite pozriem Tvoju stránku kde zistím, či bola Varecha len nejaká predkampaň a na stránke budeš profitovať, alebo to bude nezištné ako na vareche. Potom klobúk dole.
Ak si všimneš moje komentáre, tak zistíš, že čo sa mi páči, to ocením a čo nie, to neocením. Pozri si aj moje diskusie, zistíš, že tak ako ja, aj mnohí iní sa niečo nové naučili. Pre mňa je nefér, ak niekto zmaže recepty, a zverejní ich na inej stránke. Väčšinou ide o kvalitné recepty, tým pádom má Varecha menej sledovateľov a námaha vychádza nazmar. Všetko to je o reklame a peniazoch, česť výnimkám
ethanel
@silvi dakujem za tvoj prispevok, stranka ktoru som zalozil a na ktorej sa este pracuje je financovana z mojho vrecka a taktiez klub asi 20 kucharov ktory idem zalozit a bude fungovat pod tym istym menom a oficialne registrovana , moja stranka nebude financovana z reklam ake ako som spomenul z mojich financii a po schvaleni aj s prispevkov clenov klubu, stranka bude sluzit na zdielanie mojich receptov a rad a nakoniec aj pre vyuzitie sluzieb ktore budem ponukat tu v UK, stranka bude v anglickom ca slovenskom jazyku a bude sa zaoberat aj poskytovanim profesionalnych sluzieb na sukromnych oslavach ci firemnych vecierkoch ale aj restauraciam ktore maju zaujem o produktovu fotografiu, napad vznikol po osloveni jedneho slovaka zijuceho v UK ktoremu som pripravoval oslavu a bol spokojny a odporucil ma aj inym ludom. Varecha bol taky konicek podelit sa o zaujimave recepty s inymi, no urcite nie predkampan... Prajem ti vela uspechov na varache ale aj v osobnom zivote. Varechacom odkazujem ze ak maju zaujem o recepty ktore stratili nech napisu sukromu spravu tak ako @sipkovaruzenka a recept dodam.
silvi
@ethanel , klobúk dole, nech sa Ti darí a Tvoje zanietenie nech pokračuje v zdare
ethanel
Milý varecháči a varecháčky, v mojom profile teraz nájdete odkaz.
pusta
@ethanel , veľmi ma mrzí, že si sa dal znechutiť ľudmi, ktorí ti nesiahajú ani po päty, nieto ešte po členky.
pozri, aj mne to robia, lenže ja som bojovník, už sa nehádam, ako kedysi, ale znechutiť sa nimi v žiadnom prípade nedám.
ale viem ťa veľmi dobre pochopiť. tiež mi lezú na nervy tieto nič nehovoriace a neplodné diskusie, ako je táto a im podobné tu i pod receptom kohokoľvek. tiež sa mi nepáčia kritiky tých, čo sem žiadnym svojim vlastným receptom neprispeli a je viac ako pravdepodobné, že ani variť nevedia. keby prispeli receptom, tak by vedeli, tak ako ty vravíš koľko námahy a času to autora stojí a potom by nevyskakovali svojimi nezmyselnými teóriami a sprostýmií komentármi bez hlavy a päty.
stále som ale toho názoru, že je to zodpovednosť aj voči ostatným, ktorí chápali a tých je tu väčšina.
je to však tvoje rozhodnutie a rešpektujem ťa.
tak isto mi píli uši, ak niekto nevie pekne a správne po slovensky, ved tým reprezentuje nielen sám seba, ale predovšetkým svoj materinský jazyk a Slovensko. prekáža mi to o to viac, že ide o generáciu, ktorá mala a má možnosť sa v škole vzdelávať a je to jeho svätá povinnosť. a to ja nie som Slovenka...
tiež mám svoje nedostatky, hovorím slušne plynule 7 jazykov, ovládam aj ich gramatiku a písomný prejav, ale anglicky neviem, to mi jednoducho nešlo. rada by som navštívila tvoju stránku, ale angličtina - moja neznalosť.
s tebou som sa vždy rada poradila a učila od teba, za čo ti dakujem.
prajem ti veľa zdarného varenia, zdravia, rodinného šťastia, radosti a úspechov.
maj sa tam veľmi pekne a nech sa ti darí vo všetkom !!!