Ahojte usilovne varesky:) kto by mi vedel prosim poradit, akou zmesou/hmotou sa najlepsie pise na tortu, co drzi a vydrzi dlhsie? Ja som totiz dostala "zakazku" a uz som cela bez seba, objednavam si tie Willton Icing farby a nejake pomocky na tvarovanie, snorim po nete, no predsa sa nemozem strapnit, je to na velku oslavu. Uz som robila tortu asi 6x a na pisanie som pouzila uz farbou naplnene tuby, bola to velka babracka a nebolo to ono. Rozmyslam, ze skusim zdobit s jednoduchym cukrarenskym lievikom a spickou - klasika ale akou plnkou?? Citam tu o maslovych a cukrovych hmotach na zdobenie ale co je lepsie, ake mate skusenosti?
@zareaguj
tortyodmamy.sme.sk/vyuzitie-natahovacieho-bombickoveho-per...
Ten napad s tym perom je mozno dobry, no trosku ma odraduje ta vysledna fotka :) a mozno treba len vyskusat.
1/ ROYAL Icing /mozes si urobit sama je to poleva ako na zdobenie medovnickov - aj postup pri pisani rovnaky/.
2/ GEL s ktorym sa pracuje velmi dobre.
3/ GANACHE tmavu aj bielu.
4/ Maslova plnka /bez hrudiek moze byt malo zriedena.
Vsetky druhy si daju urobit doma sama - nemusis objednavat z Willton. /ano maju najlepsie a najpouzivanejsie doplnky - doporucim ti medzi objednavku ozdobnu SPICKU c.1 alebo 2- tuto ti staci vlozit do rohu ziplock sacku aj bez "couplers" a bude sa ti bude krasne pisat.
Pisanie potrebuje troska cvik, takze trenuj mimo torty, nepodarky zotri a zacni znova, nedaj sa odradit, nakoniec to ide aj na YT mas vela pomocnych videos. Zelam uspech!
A stymi Willton farbami sa da tiez aj napr.ruza domalovat, ked si farbu zriedim? Myslim na tienovanie.
Pri otvarani neodtrhni z nich ten kryci alobal. urob dierku sparatkom a takto si aj potrebne mnostvo farby vzdy na niekolkokrat vytiahnes. potom pouzijem troska plastik a zatiahnem original vrchnacik. Farby aj potrebne prasky, ktore od nich mam - vsetko drzim v chlade /u nas v garazi a ked je par tyzdnov horuce tak prenesiem do chladnicky/.
Ak potrebujes farbu zriedit /niekedy statim zhustnu co im nevadi na kvalite - pouzi len trolinku alkoholu! nie vodu hoci niektore z nich su water based.
Ano, Na tienovanie ich moes pouzit, ale ako zaciatocnikovi by som doporucila tienovanie s ich ponukanymi praskovymi farbami. maju ich vyborne kde pouzijes len malicko so stetcom a dosiahnes aj krajsi odtien ako zo sprejov, ktore ponukaju /toto je uz pre viacej skusenych :-)/. Inac praskovu si tiez mozes rozrobit s troskou alkoholu a pouzit ju na mokro cim dosiahnes roznu hlbku odtienov.
Budem sa tesit vidiet tvoj uspesny vysledok.
Neviem ci sa tu da dat link, nasla som taky profi Spitzbeutel na pisanie a modelovanie, cenovo vyhodny a stale pouzitelny.
www.ebay.de/itm/360445571978?_trksid=p2055119.m1438...
www.ebay.de/itm/171712925938?_trksid=p2055119.m1438...
inac je to iste super vec ale z ciny neobjednavam.
Vyskúšaj.
@tinca , tie farbicky mam, ty si zrejme zrucnejsia, nez ja, ledva som s tou tubou napisala jedno slovo. Uvidim, objednala som si uz farby Willton a take jednorazove lieviky na zdobenie.
No co vam budem hovorit, uz sa mi sniva o tortach, prepadnem sa pod zem, ak sa mi torta nepodari. Idem sa dalej priucat, pohladam si este nejake videa a tak.
Sorry ale este mam otazku. Videla som na videu, ako davaju kvety na stopku, nejaky dratik, to predsa nemoze byt normalny drat? Potom ju ovinu s takou zelenou paskou. Co su to za materialy, neviem ani ako sa to vola. Zatial som to medzi cukrarenskymi potrebami nenasla.
varecha.pravda.sk/recepty/domaci-marshmallow/14029-recept...
A tu máš link od @moli ,kde sa dozvieš všetko,aj o uskladňovaní,aj o výrobe bez MW rúry (v diskusii): varecha.pravda.sk/recepty/marshmallow-fondan-na-potahovan...
a je tých rád a skúseností na nete dosť.Marshmallovs sú najlepšie z lidla,lebo nie sú dvojfarebné,ale máš zvlášť biele a ružové.Tak popozeraj :)
www.aliexpress.com/store/product/Cookie-mould-English-alph...
Farby aj stetce prisli dnes, tak mozem trenovat, docitala som sa ako sa robi praskova farba, tak som zvedava. A prave som videla na tom dalsom videu, co mi poslala tatranocka, ako sa vyrabaju leskle, ligotave farby. Cukriky marshmallows som dnes kupila.
Vcera som skusala urobit trosku (asi za 1 PL) potahu zo suseneho mlieka, cukru a vody. Uz som to chcela vzdat ale miesila som dalej. Nakoniec mi vysla krasna plastelinova masa, teda to moze byt tiez dobre. Ja som sa uz rozhodla ale z tych cukrikov robit.
Takze dakujem dievcence, idem trenovat! :)
Chcela by som sa vas opytat, mozem si ozdoby, ruzicky urobit uz 3 dni dopredu? Budu mi drzat na fondane, ked ich prilepim bielkom z vajicka? A este...v sobotu tortu dokoncim a v nedelu putuje na oslavu. Mam ju dat cez noc do ladnicky zabalenu v igelite? Myslim, ze som to niekde citala. S fondanom som este nerobila, bola by som vdacna, keby mi niekto dal tip.
Ked dokoncim tortu, dam ju sem. Este musim pospekulovat nad maslou. V tej sade formiciek, ktore som si objednala je 45 ks, niektore vobec neviem naco sa pouzivaju.:D Je tam aj valcek s kruzkami, ten je fantasticky. No, mam co robit. Vysledok hodim sem niekedy v sobotu/nedelu, dufam, ze vsetko dobre dopadne.;)
[img]
[/img]
dufam, ze to s tou fotkou vyjde.
tortyodmamy.sme.sk/pomoc-pre-zaciatocnika...
Ked budeš mať čas začítaj sa do tohto. Potahovka sa ti začala trhať preto ze sa do nej zapracovalo počas roboty cukor alebo škrobova múka neviem čím si podsipavala . Ked dávaš pudintovu plnou pod potahovku musí byt v nej viac tuku jak pudingu inak rozpúšťa poťah niekto dáva pod poťah len vyslahane maslo s cukrom treba len tenulinka vrstva ktorá zvonka obaly čulú tortu.
[img]
[/img]
S farbami sa vypracujes, mohla by si nakuknut na farebne koleso /Colour Wheel/ kde najdes vela rad ake odtiene dosiahnes ich mixovanim.
Ja by som ti este do-poradila, aby si na kvety pouzivala radsej namiesto potahovky "Gumpaste" cim dosiahnes porcelanovy vzhlad kvetiniek, lebo ich mozes vyvalkat uplne natenucko a material ti nebude praskat;
dalej "CokoPlastelina" /aj biela/ a je aj chtuna na spapanie.
Potahovka ci uz doma robena od piky, alebo z marshmallows
/ako aj kupovana/ sa lame a vzhlad kvetov alebo stuh ostava dost hrubym;
Ak nechces tvorit tieto nove hmoty / da sa aj v malom a tieto dobre zabalene ti v chlade vydrzia vela mesiacov/, tak skus do hmoty pridat “TYLOSE Powder” co znacne napomoze krehkosti a vzhladu lupienkov.
Tiez sa nedaj zlakat a nakupit vsetko co si myslis, ze pouzijes /mozno raz?/ lebo napr. aj namiesto tej umelohmotnej “zehlicky” tortu krasne vyhladis s paierovym obruskom /tu: zn. "VIVA"/.
Pri kazdej torte sa naucis novym poznatkom, ktore ti len pomozu nabuduce.
Zelam trpezlivost a uspech!