Rôzne

Pisanie na tortu.

janea - fotkajanea, 6. apríla 2015

Ahojte usilovne varesky:) kto by mi vedel prosim poradit, akou zmesou/hmotou sa najlepsie pise na tortu, co drzi a vydrzi dlhsie? Ja som totiz dostala "zakazku" a uz som cela bez seba, objednavam si tie Willton Icing farby a nejake pomocky na tvarovanie, snorim po nete, no predsa sa nemozem strapnit, je to na velku oslavu. Uz som robila tortu asi 6x a na pisanie som pouzila uz farbou naplnene tuby, bola to velka babracka a nebolo to ono. Rozmyslam, ze skusim zdobit s jednoduchym cukrarenskym lievikom a spickou - klasika ale akou plnkou?? Citam tu o maslovych a cukrovych hmotach na zdobenie ale co je lepsie, ake mate skusenosti?

@zareaguj


Diskusia k téme

viera1
Chceš zdobiť alebo písať? A na aký poťah alebo polevu?
janea
Dakujem za odpoved Vierka. Ja chcem potiahnut bielym marcipanom (kupim dr.oetker) a nejake ruze jemnej farby bud tiez z marcipanu alebo z fondantu. S nim som este nerobila ale chcem vyskusat. No a na to treba napis. Marcipanom chcem potiahnut kvoli chuti. Ma to byt ta marcip.cokoladova torta, ktoru som sem nedavno vlozila, iba ze nedam amaretto kvoli detom. Je to totiz na 1.sv.prijimanie ale ziadny kriz, ruzenec a pod. nechcu. To ma byt velka oslava, ca.50 ludi, panecku pomaly jak svadba. :o
Ten napad s tym perom je mozno dobry, no trosku ma odraduje ta vysledna fotka :) a mozno treba len vyskusat.
janea
Teda tie ruze chcem tvarovat samozrejme sama, nie kupene a vraj z fondantu sa tvaruju lepsie, tak preto. Cize podklad biely marcipan, ruze mozno farby broskyne, mozno vsetko v broskynovom odtieni, tmave s bledym kombinovane. Je to chlapec a modre mi je trochu smutne. Dufam, ze tie Willton farby su najlepsie, pretoze tie si idem objednat.
honestka
@janea : je vhodne pouzit:
1/ ROYAL Icing /mozes si urobit sama je to poleva ako na zdobenie medovnickov - aj postup pri pisani rovnaky/.
2/ GEL s ktorym sa pracuje velmi dobre.
3/ GANACHE tmavu aj bielu.
4/ Maslova plnka /bez hrudiek moze byt malo zriedena.
Vsetky druhy si daju urobit doma sama - nemusis objednavat z Willton. /ano maju najlepsie a najpouzivanejsie doplnky - doporucim ti medzi objednavku ozdobnu SPICKU c.1 alebo 2- tuto ti staci vlozit do rohu ziplock sacku aj bez "couplers" a bude sa ti bude krasne pisat.

Pisanie potrebuje troska cvik, takze trenuj mimo torty, nepodarky zotri a zacni znova, nedaj sa odradit, nakoniec to ide aj na YT mas vela pomocnych videos. Zelam uspech!
janea
honestka, dakujem pekne, myslela som na tu cukrovu polevu, no nebola som si ista. Vyskusam a ked sa torta podari, potom vam ju ukazem, ked nie, tak neukazem.:) Ale uz to len nejako zvladnem, budem cvicit.
A stymi Willton farbami sa da tiez aj napr.ruza domalovat, ked si farbu zriedim? Myslim na tienovanie.
1x vavan
janea
...a estenieco, kolko mi vydrzia tie Willton farby otvorene a ako ich skladovat? Lebo si chcem objednat sadu, ktora pozostava z 9-tich farieb. A tak casto zas nepeciem torty.
honestka
@janea : ja mam niektore farby /ako ciernu uz aj 4 roky a pouzivam ju iba ked robim vnucikovi tortu Batman.
Pri otvarani neodtrhni z nich ten kryci alobal. urob dierku sparatkom a takto si aj potrebne mnostvo farby vzdy na niekolkokrat vytiahnes. potom pouzijem troska plastik a zatiahnem original vrchnacik. Farby aj potrebne prasky, ktore od nich mam - vsetko drzim v chlade /u nas v garazi a ked je par tyzdnov horuce tak prenesiem do chladnicky/.
Ak potrebujes farbu zriedit /niekedy statim zhustnu co im nevadi na kvalite - pouzi len trolinku alkoholu! nie vodu hoci niektore z nich su water based.
Ano, Na tienovanie ich moes pouzit, ale ako zaciatocnikovi by som doporucila tienovanie s ich ponukanymi praskovymi farbami. maju ich vyborne kde pouzijes len malicko so stetcom a dosiahnes aj krajsi odtien ako zo sprejov, ktore ponukaju /toto je uz pre viacej skusenych :-)/. Inac praskovu si tiez mozes rozrobit s troskou alkoholu a pouzit ju na mokro cim dosiahnes roznu hlbku odtienov.
Budem sa tesit vidiet tvoj uspesny vysledok.
janea
Super, dakujem este raz @honestka , si zlata. Prave som pozerala na ebay aj nejake spice na zdobenie, paci sa mi ten silikonovy ale stoji aj s porto 11,50 a ked to vsetko spocitam, tak som uz pri viac ako 40.-€ lebo chcem ten set farieb aj set formiciek s valkom a hladidlom, boze cim dalej hladam, tym viac toho chcem a tortu peciem 2-3x do roka.:)
Neviem ci sa tu da dat link, nasla som taky profi Spitzbeutel na pisanie a modelovanie, cenovo vyhodny a stale pouzitelny.
 www.ebay.de/itm/360445571978?_trksid=p2055119.m1438...
janea
Juchu, vyslo to s tym linkom.:) Este je tam silikonovy spic vyhodny za 1,99 ale z ciny, tak od toho davam ruky prec.
janea
Dnes som chcela pozriet ten biely marcipan a vraj biely nie je, len zlty, ze biely ani nikdy nemali, vraj marcipan je vzdy zlty. Neviete, existuje vobec biely? No nic, ak nie, budem musiet trixovat, urobim z fondantu a marcipan dam do torty, lebo ten tam pre chut musi byt. Este mam nastastie na tortu 10 dni cas.:)
stefik
No marcipan je z mandlí a cukru a ma farbu po mandliach. Existuje už aj špeciálny biely kde je pridané bielidlo. Mali ho v pečeniehrou ale teraz ho majú vypredaný. Alebo sa dá vybieliť bielidlom, alebo celù tortu prestriekať na bielo. A 10 dni nie je tak veľa času ked si chceš všetko objednávať a aj odskúšať
janea
@stefik , dakujem za odpoved. Tiez sa mi zdalo, ze som uz videla biely marcipan. Ale ked dam fondant navrch a marcipan do plnky tiez sa nic nestane, uvidim. Druhy raz budem mudrejsia.:) Prevazna cast je uz objednana a dnes doobjednavam, takze zac.tyzdna by to malo byt tu. :)
tinca
@janea dr.Oetker vyrába farebné zdobítka v tubičkách, zdobila som s nimi na vianoce medovníčky a isto by ti šlo s nimi aj písať. Myslím,že sú tam v sade asi 4 farby, veľmi praktické
Vyskúšaj.
janea
Dakujem dievcence! @Tatranocka , to je napad, vyzera to super tvarovatelne, mozno vyskusam. :) A keby to nevyslo, este stale mozem kupit fondant, lebo ten dostanem u nas v obchode ako masu. Len by ma zaujimalo, ako dlho ten vlastnorucne robeny vydrzi (zrejme v ladnicke?), ak dlho, to by som skusila par dni dopredu. Vies prvy raz, neviem, co mi vyjde.:):)
@tinca , tie farbicky mam, ty si zrejme zrucnejsia, nez ja, ledva som s tou tubou napisala jedno slovo. Uvidim, objednala som si uz farby Willton a take jednorazove lieviky na zdobenie.
No co vam budem hovorit, uz sa mi sniva o tortach, prepadnem sa pod zem, ak sa mi torta nepodari. Idem sa dalej priucat, pohladam si este nejake videa a tak.
Sorry ale este mam otazku. Videla som na videu, ako davaju kvety na stopku, nejaky dratik, to predsa nemoze byt normalny drat? Potom ju ovinu s takou zelenou paskou. Co su to za materialy, neviem ani ako sa to vola. Zatial som to medzi cukrarenskymi potrebami nenasla.
janea
paneboze ja mam otazok...tie cukriky sa rozpustaju len v mikrovlnke? Alebo by to prihorelo pri klasickom zohrievani v hrnci? Ja totiz ziadnu nemam (som protimikrovlnkova) jedine. ze by som isla k susede.:)
tatranocka
Tu je návod od @honestka ako si tú hmotu môžeš vyrobiť doma (žije v Amerike,tak sú tam suroviny,ktoré možno nemáš),pozri:
 varecha.pravda.sk/recepty/domaci-marshmallow/14029-recept...

A tu máš link od @moli ,kde sa dozvieš všetko,aj o uskladňovaní,aj o výrobe bez MW rúry (v diskusii): varecha.pravda.sk/recepty/marshmallow-fondan-na-potahovan...
a je tých rád a skúseností na nete dosť.Marshmallovs sú najlepšie z lidla,lebo nie sú dvojfarebné,ale máš zvlášť biele a ružové.Tak popozeraj :)
janea
Dakujem Vierka, tie pismenka su tiez dobra vec, no tentoraz satacilo, vyse 40.-€ som investovala a postupne si budem dokupovat vecicky. Ako vidim na nete jetoho neurekom vela, co by som este chcela.:)
Farby aj stetce prisli dnes, tak mozem trenovat, docitala som sa ako sa robi praskova farba, tak som zvedava. A prave som videla na tom dalsom videu, co mi poslala tatranocka, ako sa vyrabaju leskle, ligotave farby. Cukriky marshmallows som dnes kupila.
Vcera som skusala urobit trosku (asi za 1 PL) potahu zo suseneho mlieka, cukru a vody. Uz som to chcela vzdat ale miesila som dalej. Nakoniec mi vysla krasna plastelinova masa, teda to moze byt tiez dobre. Ja som sa uz rozhodla ale z tych cukrikov robit.
Takze dakujem dievcence, idem trenovat! :)
janea
Tak som tu zase. Uz sa mi blizi termin na tortu ale musim konstatovat, ze z Willton farieb som sklamana.:( Ja som ich kupila ako ponuku a predpokladam, ze tam dali farby, ktore sa im najmenej minaju. Zlta je taka skareda, to nie je zlta ale viac oranzova. Zelenu nemozem pouzit na listky, lebo je to neprirodzeny odtien, kriklavy, no a tym padom mozem zabudnut ruzicky so zelenymi listami.:( Takze budem musiet urobit tortu v jednom odtieni.
Chcela by som sa vas opytat, mozem si ozdoby, ruzicky urobit uz 3 dni dopredu? Budu mi drzat na fondane, ked ich prilepim bielkom z vajicka? A este...v sobotu tortu dokoncim a v nedelu putuje na oslavu. Mam ju dat cez noc do ladnicky zabalenu v igelite? Myslim, ze som to niekde citala. S fondanom som este nerobila, bola by som vdacna, keby mi niekto dal tip.
stefik
Neviem kde si farby kupovala ale normálne si k objednávke treba pripísať odtiene ktoré chceš. Odtieň sa mení aj podľa toho koľko farby pridaš do hmoty čím viac farby tým tmavší odtieň vznikne. Ja si robím kvety aj týždeň dva dopredu nechám vyschnúť a sucho uskladním, najmä ked ich treba väčšie množstvo. K lepeniu ja lepím vačšinou vodou alebo jedlým lepidlom, surové bielko síce veľmi dobre lepí ale osobne ho nepoužívam. To uskladnenie je vec ktorá zavisí od tvojej chladničky a od vlhkosti v nej a od používanej poťahovej hnoty, fondan je veľmi široký pojem.
janea
@stefik , dakujem mockrat za odpoved. Uz som myslela, ze tu nikto ani nenakukne. Na moje velke potesenie som medzicasom (dalsim testovanim) zistila, ze farby su perfektne! Ja som totiz ako prve skusala urobit z nich praskove a samozrejme, ze vo vysokej koncentracii sa mi zmenila zlta na oranzovu. Skusila som vcera opatrne na fondan a super, krasna zlta. Uz som zacala robit ozdoby vo fialovom odtieni ale nevadi, nabuduce budem mudresia.:) Mam cas si rozne odtiene otestovat, takze sa mi bude lepsie robit. Fondan som robila z Marshmallow cukrikov, ten je super, dobre sa modeluje!
Ked dokoncim tortu, dam ju sem. Este musim pospekulovat nad maslou. V tej sade formiciek, ktore som si objednala je 45 ks, niektore vobec neviem naco sa pouzivaju.:D Je tam aj valcek s kruzkami, ten je fantasticky. No, mam co robit. Vysledok hodim sem niekedy v sobotu/nedelu, dufam, ze vsetko dobre dopadne.;)
stefik
Držím palce isto sa podarí, som zvedavá na výsledok. Inak mne sa tie práškové farby spravene z geloviek nepáčily nemajú takú farbivosť a ich konzistencia je trochu divná, ale pre jednu tortu sa ti neoplatí investovať do drahých farieb.
janea
ahoj @stefik , dakujem za drzanie palcov, hadam to uz len klapne, ked sa tolko na to chystam. Ja som kupila tie farby celkom vyhodne za 18.90 € teda 1 kolekciu, kde bolo 8 odtienov+1 cierna. A mas pravdu, ten prasok z nich je nanic, skusala som ho. Ale to vsetko som nekupovala kvoli jednej torte. Tuto dokoncim a zacinam druhu, slavime totiz doma jedny narodeniny. O.i. ma kazdu chvilu niekto z mojich priatelov sviatok, tak dostanu vzdy tortu, ci sa im to paci, ci nie. :D Mna to pecenie teda riadne draplo, uz sa mi o tortach aj sniva.:)
janea
Ahojte moji mili, tak tu je vysledok mojho trapenia:
[img]

[/img]

dufam, ze to s tou fotkou vyjde.
janea
Bolo to pre mna utrpenie. Najprv sa mi nepodaril korpus a to som piekla dva, jeden po druhom, potom to iste znova. S fondanom sa mi sice dobre robilo ale neskor sa mi lamal, praskal, aj ked som ho dobre premiesila. Prvykrat som pouzila tiez maslovopudingovu plnku (ktoru som tu vycitala) pod fondan ale nepodarila sa. Na pol litra mlieka som dala 250 g a ostala mi t toho riedka kasa, ktora akosi netuhla. Dobre ze som nedala raz tolko masla ako je v recepte. Ale mozno som urobila chybu, ze som dala maslo do tepleho pudingu? Chcela som robit povodne maslu, z tej vsak vzislo, lebo sa mi nedarila. Taky pekny fndan som mala a tak dobre sa mi s nim robilo ale len do urcitej doby, potom bol nanic, vsetko sa trhalo. Ked som ho polozila na tortu, zacalo mi ta masl.pudingova plnka rozleptavat fondan. Panika! Vyriesila som to tak, ze som nacapala kvetiniek dokola a vsade., aby som tych 4-5 fliackov zamaskovala. Mozno bola chyba aj v tom, ze som vsetko robila v jeden den, nemalo to teda cas odpocivat. Ja som mala vcera v plane uz len zdobit a vetko vyslo zial inac, tortu som dokoncila vnoci o 1.30! Kamoska, ktora tiez este nespala a piekla zakusky na tu oslavu mi vola, ze sa jej z troch zakuskov ani jeden nepodaril. Pritom vie dobre piect.:) Take sme boli vynervacene, ze nakoniec sme sa uz tomu smiali. Hovori mi, ze ide pozriet, co ma doma a musi aspon jeden upiect. Pustila sa do neho o 23.45 hod. Rano prisiel jej muz pre tortu a napodiv sa mu velmi pacila, on totiz tiez nepocital, ze to takto dopadne, lebo vedel, co za stresy sme mali s pecenim. Ale povedzte kocky, nie je to tak, ze vzdy ked chce clovek urobit to najlepsie, nieco mimoriadne dobre, lebo to je dolezite, tak sa to zakonite musi nepodarit!! To. co vidite je zamaskovany nepodarok.:) To ako keby nebolo dost trapenia, este musim urobit pre nasich hosti jednu tortu na utorok. Myslim, ze to nebude uz taky problem, lebo nemusim piect pod takym tlakom a na cas.
janea
Tak prave som dostala telefonat, ze torta mala uspech! Obavala som sa tej maslovopudingovej plnky ale asi sa to vstrebalo. Ze vraj chutila vynikajuco a ziadne mokre tam nebolo, juchu. No tu plnku uz davat nebudem. Neviete mi poradit nejaku lepsiu pod fondan? Je to skoda, lebo puding lubime.:(
stefik
Pekná torta.
 tortyodmamy.sme.sk/pomoc-pre-zaciatocnika...

Ked budeš mať čas začítaj sa do tohto. Potahovka sa ti začala trhať preto ze sa do nej zapracovalo počas roboty cukor alebo škrobova múka neviem čím si podsipavala . Ked dávaš pudintovu plnou pod potahovku musí byt v nej viac tuku jak pudingu inak rozpúšťa poťah niekto dáva pod poťah len vyslahane maslo s cukrom treba len tenulinka vrstva ktorá zvonka obaly čulú tortu.
janea
Ahoj @stefik. Dakujem za link, to som si precitala este prv, nez som zacala robit tu tortu. Ja som totiz tolko toho precitala, ze som mala z toho gulas.:D Ale druha torta uz isla rychlejsie. Takze vcera na narodeniny som urobila tuto. :) Este raz dakujem mockrat za rady.

[img]

[/img]
janea
Tu je potahovka aj vyzdoba z marcipanu, s tym sa robilo sice tazsie, nez z fondanu ale uz naberam trochu prax.:) Takuto zelenu ako su listy neznasam ale nevedela som urobit tmavsie. Asi som mala dat viac farby?
kukulienka71
@janea , tmavšie listy by si teoreticky dosiahla pridaním kvapky modrej farby alebo prášku, neviem, čo používaš. Píšem teoreticky, lebo ja to nerobím, len sa pamätám z výtvarnej ako sa miešajú farby:-) skúšaj, zapisuj si a uvidíš, čo sa ti bude lepšie hodiť. Toto je práve tá "divá" zelená, ktorú ani ja nemusím, ale torta sa ti podarila nádherná!!
janea
Dakujem @kukulienka ! No vsak ani teoreticky som nevedela, prave som rozmyslala, ktoru farbu tam pridat, ze ako sme sa to v skole ucili. Bud som nedavala pozor alebo je to uz velmi davno.:D Nabuduce sa s tym pohram, lebo tuto tortu som tiez dokoncovala vnoci o 1.45 hod. a uz som mala toho dost. Pekna ako pekna, este nie je taka hladucka a rovna ako by mala byt ale strasne dobra bola. Vobec sa neuslo vsetkym a to si chceli hostia este pridat. Vraj uz nemam nabuduce nijaku inu tortu robit, len tuto. Vsetko, co velmi lubime, som tam dala. Cokoladu, puding, orechy, malinovy dzem, slahacka, amaretto. Fantasticka chut a stavnata. Pritom nebolo v plnke ani kusok masla. Maslove my nemusime. A korpus som tentoraz robila podla @ivosenky , perfektny recept, ak sem nahodou nakukne, tak jej srdecne zan dakujem. Robi sa len z 5-tich vajec a vyzeral ako z 10-tich, konecne nemusim skusat ine korpusy. Krasne sa zdvihne a nesplasne. Myslela som, ze mi s formy vyjde a to mam priemer 26 cm.
honestka
@Janka , piect pod tlakom nikdy nie je fun, prave ked sa potrebujeme blysnut - nieco nevyjde. Dolezite je, ze si si poradila a vysledok sa pacil a chutil.
S farbami sa vypracujes, mohla by si nakuknut na farebne koleso /Colour Wheel/ kde najdes vela rad ake odtiene dosiahnes ich mixovanim.
Ja by som ti este do-poradila, aby si na kvety pouzivala radsej namiesto potahovky "Gumpaste" cim dosiahnes porcelanovy vzhlad kvetiniek, lebo ich mozes vyvalkat uplne natenucko a material ti nebude praskat;
dalej "CokoPlastelina" /aj biela/ a je aj chtuna na spapanie.
Potahovka ci uz doma robena od piky, alebo z marshmallows
/ako aj kupovana/ sa lame a vzhlad kvetov alebo stuh ostava dost hrubym;
Ak nechces tvorit tieto nove hmoty / da sa aj v malom a tieto dobre zabalene ti v chlade vydrzia vela mesiacov/, tak skus do hmoty pridat “TYLOSE Powder” co znacne napomoze krehkosti a vzhladu lupienkov.

Tiez sa nedaj zlakat a nakupit vsetko co si myslis, ze pouzijes /mozno raz?/ lebo napr. aj namiesto tej umelohmotnej “zehlicky” tortu krasne vyhladis s paierovym obruskom /tu: zn. "VIVA"/.

Pri kazdej torte sa naucis novym poznatkom, ktore ti len pomozu nabuduce.
Zelam trpezlivost a uspech!
1x janea
janea
Mila @honestka , dakujem ti mockrat za tvoje tipy a rady, vyskusam.:) Uz som uvazovala nad takym sprayom, ked nim postriekas tortu, je krasna, perletova. Inac tu "zehlicku" som uz mala v sade formiciek, aj valcek bol k tomu, ten je perfektny. Celkovo 45 ks za 16,60 €, co sa mi oplatilo, lebo len za valcek a zehlicku by som tu dala min. 10.-€ Formicky som zatial nevyuzila, len par, ruze som modelovala rukou. A niektore kusy ani neviem, naco su.:) Ved ja na to postupne pridem.