Rôzne

Pezinský jedálny lístek- my zme ludé skromný

babkaancika - fotkababkaancika, 22. februára 2018

Predjedlá:
kúsek údzeného na friško
husacá pečénka s čerstvým chlebem
škvarelina s klobáske s deset vajec
varené koleno s chrenem
smatanový osúch s koprem

Poléfky:
zasmažená fizulovica ze širokýma slýžama
slepačá poléfka s frkacúlama
Zabijačková kapusta, f kerej stojí lužica
kapustnyca s klobásu dlhú kolem pása

masá:
Brafčový šnycl velký jak kastrólový dekl
Pečená hus, zedzená z rukama a lokšama na utreci tanýra a huby

Dijéta:
Dvakrát ohrívaná luskovicaze zemákovýma pagáčma
dzinová omachla ze slepým hemenexem

Múčnyky:
lokše z makem
nídlfanc ze slifkovým lekvárem
Hroznový štrúdl, tahaný na dvojkrídlových dverách
smatanový osúch s koprem

Na dožrány:
cajlanská oblýžhuba na studeno /omascený chleba s cibulú/

Nápoje:
2 dc sudového
4 dc sudového
1/5 litra sudového
litr sudového
atd......

Aj vy máte také nejaké špecijality u vás, de žijete?





@zareaguj


Diskusia k téme

babka123
To mám inšpiráciu na hlavné jedlo na mesiac. Sú v tom dobré nápady. Páči sa mi tá škvarelina - aj u nás sa tak volá. Ešte tá lokša na vytretie taniera a utretie prstov - veľmi chutné.
sovka62
Lokša sa páči aj mne, veľmi, ani husacinu k nej nepotrebujem. Stačí jedna mastená a osolená a druhá so slivkovým lekvárom a makom. To je pre mňa siedme nebo.
frezia68
@Babkaancika :Tí Nosáľovie chlapčiská sú veľmi šikovní.A Ty ešte viac,že si tu pridala a zabávaš nás (teda mňa určite,dobre sa to číta). Len nerozumiem trom slovkám : " nídlfanc, cajlanská a obstrléze.To vieš,som z východu......:-) a ďakujem,ak mi vysvetlíš.
afataga
Hahaha na tych dverach som najviac zasmiala, ja zas neviem co su frkacule. Prazenici sa u nas niekedy hovorila škvarenica.
@Frezia68 nidlfanz bude nieco z reznacov, si myslim.
frezia68
Ďakujem @Afi ,ale ja si počkám na autorku,nech mi vieryhodne preloží :-).
babkaancika
dzfčence moje, jak vám to povím, ha? Jozef a Vladimír boli dvaja bratia, ktorí žili celý život v Pezinku, Boli to kompábli uja Marcina, ket si nanho pamatuje negdoFtedy sa -vlastným ménem po tatovi Milan Mlsna. A to bola taká partija, že čo slovo, to frk. No, dnes na nych už len spomíname, Jak na tých dvoch, tak aj na uja Marcina.
A fčul nečo o tých slovách - obstrléze sa stáva už nejaký čas slovíčkem, keré sa pomaly zaarchivuje a o nejaký čas aj naše dzeci nebudú vedzet, že obstrléze začína ftedy, ket vinohrady oberú, ket teda nedolecá skorejši škorci a nezežerú ho na jedno preleceny. Ftedy sa prevážne ludé ženského rodu nad nejakých pár desatročí veku vyberú do tých vinohradú medzi rádky a kukajú pod lysty, či tam nečo neostalo, ket nájdu, dajú do košíka alebo do batoha , alebo do kýbla, a ket dondu domo, dajú to dohromady, oprešujú a v demižóne sa po čase ozve burčák. No, neskaj sa to uš "nenosí", lebo aj obyčajná prechácka medzi rádkama trebárs aj zjari sa hodnocí jako "nepovolený vstup na súkromný pozemek :(

No a tá Cajla je uš téš Pezinek, a do to neví, sa u nás nékemu hovorí - "ty si neny normálny, ty patríš na Cajlu" . No né preto, že by Cajlané boly horší jak my ostatný, ale na konci mesta pod horama je také zarídzeny, dze sa zvyčajne dostane každý, kerý si myslý, že ON je normálny, a ešče je tam také oddelení, dze sa učá ludé jak sa odnaučit slopat.
No a cajlanská oblýžhuba na studeno je masný chleba s cibulu.
A tý nídlfance? sa priznám, že enem tuším, ale naozaj nevím . Ket si kuknete Tónko , ešče žijeme, tam sa budete čudovat jakú reču je to písané :))) nékerým slovám nerozumím any já :)))))
frezia68
@Babkaancika : Ďakujem za vysvetlenie.Na uja Marcina pamätám,aj jeho recepty boli v časopisoch uverejnené.Iste to bola podarená a veselá partia.A cajlanská oblýžhuba je moje obľúbené jedlo,ak nemám lepšie :-).
sovka62
Jéj, @Afataga , ani som netušila, že tak raz do roka robí nudlflanc, u nás sú to zapekané rezance (taký nudný názov, oproti tomu z Pezinku či Povrazníka).
pivonka
Fajný jedálny lístok po mojej chuti. A potom, že jesť do polosýta, piť do polopita... Omachla je asi omáčka? Či?