Gágoríky fotorecept

elekra - fotkaelekra, 4. novembra 2012
Gágoríky (fotorecept)
Foto: elekra

Netradičná závarka do polievky. U nás sa pripravovali gágoríky na slávnostnú tabuľu ako svatba, krstiny a Vianoce. Za niektoré fotografie sa ospravedlňujem, nie sú Zobraziť celý popisNetradičná závarka do polievky. U nás sa pripravovali gágoríky na slávnostnú tabuľu ako svatba, krstiny a Vianoce. Za niektoré fotografie sa ospravedlňujem, nie sú moc ostré, ale chcela som, aby bolo vidieť techniku ich výroby. A ponáhľala som sa, cesto nesmie vyschnúť, potom sa s ním už nedá pracovať.

6-8
porcií
25-30 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
1 ks
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Z polohrubej múky, vajíčka a štipky soli si pripravíme rezancové cesto. Vodu použijeme na zarobenie cesta, cesto je vláčnejšie a dá sa s ním lepšie narábať.

    Gágoríky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravené bochníčky nechám chvíľu postáť a potom, pomocou tohto už spomínaného prístroja, ho začnem vaľkať.

    Gágoríky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ušetrí neskutočne veľa času a energie. Pomedzi jednotlivé vaľania cesto zasypávam polohrubou múkou. Dopracovala som sa na hrúbku č. 2.

    Gágoríky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto mám stále trochu zasypané múkou. Pripravené cesto pokrájam najskôr na pásiky

    Gágoríky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a následne na štvorce. Veľkosť naschvál neudávam, krájam podľa toho aké veľké gágoríky chcem mať. Ja som mala teraz asi 1,5 x 1,5 cm.

    Gágoríky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom nastane samotná fáza výroby gágoríkov. Potrebujem na to týchto dvoch pomocníkov: brdo (časť krosien)

    Gágoríky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a zastrúhanú varešku alebo akúkoľvek drevenú paličku zastrúhanú do špica. Pôvodne sa má použiť vreteno, ale to nemám. Mne manžel zastrúhal drevenú paličku, je to trochu neotesané, a preto sú moje gágoríky trochu väčšie.

    Gágoríky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Teraz nastáva samotná fáza prípravy. Na brdo si dám štvorček cesta,

    Gágoríky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    vretenom (paličkou, vareškou) zachytím cesto

    Gágoríky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a prstom ľavej ruky si ho pridržiavam a pomaly otáčam vretenom po brde

    Gágoríky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    až vytvorím gágorík s ryhami od brda na povrchu. Opatrne stiahnem dole z vretena a dám nabok, tiež zasypávam polohrubou múkou, aby sa jednotlivé gágoríky nelepili.

    Gágoríky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Zrýchlená verzia: Na brdo si dám viac štvorčekov cesta

    Gágoríky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a rýchlo ich pozatáčam

    Gágoríky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    takto. S cestom sa musí pracovať rýchlo, aby neoschlo, potom sa už nedá zatáčať a láme sa.

    Gágoríky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Hotové gágoríky vyvarím vo vriacej osolenej vode a použijem ako závarku do vývaru. Alebo nechám poriadne vysušiť a mám nachystané odložené v plechovej krabici na sviatky.

    Gágoríky (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

silvia68
pekné, ale dobrá makačka, to skutočne len na výnimočné príležitosti. Klobúk dolu, si šikovná.
sovka62
Skladám klobúk z hlavy, to je teda zaslúžená pochúťka. Videla som ich robiť tak, že namiesto brda mali ženy špeciálne na tento účel vyrobené ryhované doštičky. Takže pracovali viaceré naraz, chystali gágoríky na svadbu a aby im to šlo lepšie, nestáli ani ruky ani jazyky, pripomínalo mi to páračky.
zitar
Toto je vynikajúca závarka do polievky. Jedla som ich v Rimavskej Sobote, kolegyni na oslave. Ale či by som sa ich odvážila pripravovať, neviem. Tvoje sú krásne.
mracik9
Super to vyzerá,šikovnica,akurát rozmýšľam ako nahradiť brdo,možno niekto pozná niečo podobné.
medulienka122
videla som v Maďarsku ženy toto vyrábať, ale štvorce mali len také malé ako na fliačky, tie potom obtočili na ihlici na pletenie, a tak ich pretlačili cez špeciálne urobené drevené "rajbačky", išla som tam oči nechať, ako im to rýchlo išlo - ale tie gágoríky boli miniatúrne, nič pre mňa:-))). Si šikulka, že si sa na to dala:-)))
fialka49
Aj mňa si nakopla ich skúsiť urobiť, lebo si pridala pekný popis a jedla som ich na svadbe a zaujali ma. Len musíme s manželom vymyslieť a vyrobiť novodobé "brdo". Ďakujem ti.
hronka
Veľmi pekné a hlavne náročné na ich výrobu, no klobúk dolu, kto sa ich rozhodne robiť, pretože sú náročné na čas. Robíme podobné, taktiež na úlomku brda, ale namiesto vretená používame obyčajné drevené špajdle, a aby cesto neoschlo, dávame ho už nakrájané na malé kocky do mikroténového sáčku, ktorý zaručí, že cesto ostane vlačné, a preto do cesta už nepridávame vodu.
joel
no ozajklobuk dole, ja som jediny raz ich videl aj jedol na jednej slavnostnej akcii v Revúcej ale to treba k tomu veľmi veľa času
valeri
fakt klobúk dole, ja tak ešte domáce rezančeky rôznej šírky, fliačky alebo mrveničku ......
havino
parádne, ja by som si dala tu robotu urobiť ich, len ma nič nenapadá o čo štvorčeky cesta otlačiť
anap
Ja robievam gágorky na veľké sviatky,lebo to chce viac času.Brdo nemám,vrúbkovú doštičku tiež,tak som si pomohla tak,že využívam stojanček na obrúsky-platový,má vodorovné "riadky" a zastrúhala som si opačný koniec varechy strúhatkom na ceruzky.A ide to.
anap
pardon,stratilo sa mi tam -s- tada stojanček plastový
tiginko
nádhera, obdivujem ľudí čo majú na takéto niečo trpezlivosť. Bohužial nič pre mňa..a dokonca ani to brďo nemám :-) :-)
ajsa20
ja viem ze sa vam to nebude pacit, ale mi ich kupujeme a su super :D....na toto by som sa nedala, skladam klobuk
garanco
Pamätám si, že viac ako pred päťdesiatimi rokmi ich robievala moja mama tak, ako ty popisuješ. Ja ich nerobím (podobne ako @ajsa ich kupujem), ale originál paličku mám dodnes a skúšam ňou uvarené, či upečené cesto.
ejta
my ich robíme tiež už roky rokúce a zatáčame ich na paličke na strúhadle, na tej strane, kde sú také špicaté guľaté dierky, neviem, ako by som to lepšie popísala...
slavka11
Ja som to videla robit tetky dolnozemske slovenky. Mali na to taku akoby dosticku cca 15x10 cm a na tom to robili. Brali si kusocky cesticka presli po tom lopariku a uz aj bol gagorik hotovy. Islo im to dost od ruky. Ja viem ze je za tym niekolko rocny trening ale ked sme boli v Madarsku dali sme si polievku s gagorikmi a bolo to super. Ako domace rezance aj malemu to velmi chutilo.
danenka
Toto sa používa na Myjave do štedrovečernej polievky, každý rok na Mikuláša už vyrábam :), lebo bez nich by neboli v našej rodine Vianoce.
danenka
Ibaže ja nedávam vodu ani soľ, solím vodu keď ich varím.
jeka
Krásny postup,receptík ukladám do KK, len kde zobrať to brdo?
elekra
Veľmi ma potešil záujem o túto závarku do polievky. Je prácna, ale stojí to za trochu námahy. Ako prílohu k mäsu som neskúšala, ale asi aj áno. Len musíš rátať s tým, že vyrobiť toľko gágoríkov, aby si nakŕmila rodinu je časovo náročné.
izabella929
videla som robiť tieto gágoríky v reále v Maďarsku...je to krásna cestovina a v polievke vyzerá exkluzívne...páči sa mi to.-)))))
matata1
U nás v Revúcej a na okolí sú gágoríky tradičnou závarkou do svadobnej polievky a ich príprava je fakt náročná. Robila som ich len raz a môžem potvrdiť, že je to fakt piplačka. Brdá a vretená som voľakedy mala aj narozdávanie, škoda, že pri predaji starkinho domu som si na ne nespomenula :o(((
evanaaa
Aj ja som ich videla robiť, šikovný domáci majster by takú trýhovanú doštičku iste zvládol, veď aj iné nie sú kupované na ten účel.
zinnajdha
gágory, hrtany a v Maďarsku csiga- skimák. Vravíme, že ideme do Maďarska kúpiť čigy.
zinnajdha
gágory, hrtany a v Maďarsku csiga- skimák. Vravíme, že ideme do Maďarska kúpiť čigy.
jozka2
prosim vas kto by to robil,ved by som to odlezala ja s tou mojou artritovou chrbticou,je tolko cestovin v obchode skoda marnit cas.
chapona
@elektra - takto sme ich robievali aj my doma, vždy na sviatky a na svadby, len naše neboli také špicaté a nepoužíval sa strojček na miesenie cesta - u nás sa volali "brdálike" - lebo sa robili na "brde" a tie kupované im žiaľ nesiahajú ani po členky. Zväčša sa robievali pred svadbou - stretli sa ženy, trkotali a robil brdálike z 20 alebo 30 vajec, podľa počtu svadobčanov do polievky - v dnešnej dobe sa už ľudia po večeroch žiaľ takto nestretávajú ...
zofos
Som rád že sa udržiavajú tieto krásne zvyky a nezabúda sa na tradície. Ja mám pomaly 70 rokov a gágoríky robím minimálne 2 x do roka.Prvé som videl robiť moju starú mamu z Polomky, neskôr moju mamičku ,ale oni to robili tradične na brde. Ja som na trhu v Maďarsku objavil ryhované doštičky so zabrúsenou paličkou a ja ich robím iba takto. Nedávno som videl na čínskom internetovom obchode plastové ale zatiaľ mi to neprišlo tak neviem ako sa na tom budú robiť. Nevedel som že pôvod je na gemeri lebo viem že Maďari ich robili dávno pred nami a dodnes keď máte dodavateľov, dajú sa kúpiť originál ručne robené. Je to veľmi pracné ale sám z jedného vajíčka vyrobím gágoríky asi za 1 hod. Tie doma robené si človek najviac váži.
mijaita
Moje tvoriva kamaradka se nadsene dala na jejich vyrobu, dari se ji, uz vymyslela nejjake udelatko, vnoucata chteji porad gagoriky :-) Skoda, ze tu neni pachatelka receptu, urcite by i to potesilo. Prikladam fotky, kdyby nahodu se tu nekdy obevila?


radox1
RECEPTY TRADIČNÝCH SLOVENSKÝCH JEDÁL UCHOVANÉ V
BEKESCSABE
Šiflíky a gágorčeky alebo brdovce
1 vajce a 10 dkg múka
Cesto zamiesime na hladké a v bochníku ho necháme
oddýchnuť. Potom ho rozvaľkáme na tenko a so želiezkom ho
pokrájame na 10 cm dlhé a poldruha cm široké pásy.
Ak chceme robiť gágorčeky alebo brdovce, tak cesto
pokrájame na malé vločky (0,5 x 0,5 cm, alebo 1 x 1 cm)
a s ihlou na pletenie alebo malým drievkom ich na brde alebo
na rezíkovej doštičke našäľame.
Gágorčeky alebo brdovce je zvykom dávať do slepačej poliievky.
nasa starka z pitvarosa ich volala brdovce.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia