Ahojte šikovné cukrárky, chcela by som osloviť Vás, ktoré sa venujete pečeniu penových tort, alebo ste ich piekli v minulosti, alebo niekoho takého poznáte, inak povedané bielkové, snehové torty. Robím etnologický výskum tohto druhu koláča a zaujímalo by ma kde všade sa tento koláč pečie na Slovensku, kto ho vymyslel - dotiahol na Slovensko, od kedy registrujeme jeho existenciu v danej lokalite, či ho piekli vaše mamy a pra pra pra, či je dedený recept, náradie, ak máte fotky penového koláča 18. 19. 20. storočia.... aké útvary a tvary, dezény sa vyrábajú a vyrábali, kde všade na aké príležitosti sa piekol snehový koláč... ako sa vyrábal keď obce nemali elektrifikáciu a všeličo okolo toho, bola by som rada keby ste sa zapojili, buď písomne alebo by som si vás v rámci možností rada prišla vypočuť aj osobne, ďakujem za pomoc, zaujímavá téma pre všetkých... výsledky mojej práce vám určite rada zverejním.
@zareaguj
ďakujem za zaujímavú informáciu a nasmerovanie, nemáte náhodou recept alebo by ste sa tam mohli popýtať aj niečo viac? Ďakujem
Poľa mňa tento typ pečiva pochádza z Francúzska, cukrári ho nazývajú bezé, ako sa to píše vo francúzštine, neviem.
@Nerva - Recept nemám napísaný, len tak v hlave a je hodne z neskoršieho obdobia: 10 bielkov a 3/4 kg pr.cukru sa mieša do biela, potom sa pridajú 2-3 PL octu a šľahá sa ďalej až do vytvorenia peny. Potom sa už len tvaruje ozdobným vreckom a suší v rúre. Plnka je zo žĺtkov šľahaných nad parou s minimom cukru, pridá sa kakao, trochu instatnej kávy a po vychladnutí sa vyšľahá s maslom. Ale sú recepty aj so šľahaním nad parou alebo aj taký, že sa šľahajú bielky a pridáva sa uvarený cukrový sirup (to je dosť špinavá robota)
Takže sa pripájam k @sovke62 , pôvod je niekde v západných krajinách, pravdepodobne Francúzsko, Anglicko, Taliansko...a keď sa to tak vezme, v časoch monarchií bolo veľa služobníctva aj z našich končín, mladí chodili na skusy do sveta, tak si donesli aj recepty z cudziny, kde pracovali a tie sa potom dedili z generácie na generáciu. Snehové torty milujem, ale keďže sú tak strašne kalorické, tak len odkladám ich pečenie na neurčito.
Veľa úspechov v tvojom výskume;-)
pozri, čo som náhodou našla:-) takto asi vyzeral ten spomínaný košík? Aj dnes ho pečú, toto bolo na gastrofestivale v Tešedíkove, fotené usporiadateľom R. Hégerom