Varenie

Penová torta

nerva - bez fotkynerva, 24. septembra 2016

Ahojte šikovné cukrárky, chcela by som osloviť Vás, ktoré sa venujete pečeniu penových tort, alebo ste ich piekli v minulosti, alebo niekoho takého poznáte, inak povedané bielkové, snehové torty. Robím etnologický výskum tohto druhu koláča a zaujímalo by ma kde všade sa tento koláč pečie na Slovensku, kto ho vymyslel - dotiahol na Slovensko, od kedy registrujeme jeho existenciu v danej lokalite, či ho piekli vaše mamy a pra pra pra, či je dedený recept, náradie, ak máte fotky penového koláča 18. 19. 20. storočia.... aké útvary a tvary, dezény sa vyrábajú a vyrábali, kde všade na aké príležitosti sa piekol snehový koláč... ako sa vyrábal keď obce nemali elektrifikáciu a všeličo okolo toho, bola by som rada keby ste sa zapojili, buď písomne alebo by som si vás v rámci možností rada prišla vypočuť aj osobne, ďakujem za pomoc, zaujímavá téma pre všetkých... výsledky mojej práce vám určite rada zverejním.

@zareaguj


Diskusia k téme

dasa277
ahoj Nerva, ja sa venujem peceniu penovych tort asi 6rokov (peciem vylucne len tieto), u nas sme ju doma nikdy nepiekli, avsak vzdy sme si ju davali susedkam upiect. Pamatam si na to od mala, na tu perfektnu chut....Neskor ked uz susedky zostarli a nevladali tolko uz piect pre inych, tak som sa na tuto ulohu podujala sama. Recept som si nasla na nete, teda niekolko receptov, z kazdeho som si vybrala postupom casu to co mne najviac vyhovovalo a dnes s radostou peciem uz aj pre inych a na rozne prilezitosti. Napr. tato je jedna z mojich prvotin...


dasa277
a co sa tyka historie, zial neviem - nemam ziadne foto ani info, iba viem, ze tu v okoli Nitry bol snehovy plat vzdy len sneh s cukrom, v receptoch na nete som nasla ze niekto pridava aj muku. A plnka bola vzdy s original maslom, nie palmarinom, vtedy to je ta prava chut starej poctivej penovej torty
nerva
Dasa277 ďakujem za príspevok, pekná robota, nech sa darí
renulienka
@Nerva , známa mi priniesla túto tortu z okolia Soporne. Vraj ju tam pekávajú pomerne casto cukrárky. Mna by ale zaujímalo, ako ju po upečení skladovat. Snehové korpusy v chladnicke zrejme zvlhnú.
nerva
snehová torta vydrží v chladničke aj viac ako 7 dní, len problém je vtom, že sa zje aj za jeden dva dni lebo je taká dobrá, ak jej je veľmi veľa, z krstu, svadby ... dávame ju do mrazničky a keď ju vytiahneme nič jej nie je, stav ako pred uložením a tiež sa za ňou zapráši.
marika9
Predpokladám, že penová torta prišla z Maďarska, lebo ja som ju prvý raz jedla v roku 1966 v dedine Obid, ktorá bezprostredne susedí s Maďarskom a a ako počúvam od posledných príbuzných z tejto lokality doteraz tam preberajú recepty spoza Dunaja. Tá torta bola fantastická a dovtedy som o takej nepočula. Vlastne ani dlho potom.
nerva
@Marika9 (25.9.2016 20:20)

ďakujem za zaujímavú informáciu a nasmerovanie, nemáte náhodou recept alebo by ste sa tam mohli popýtať aj niečo viac? Ďakujem
sovka62
No neviem, či z Maďarska a či tak neskoro. Ja si ju pamätám zo svadieb, na ktorých som bola ako malé dieťa a to bolo tak začiatkom päťdesiatich rokov. Vtedy svadba bez nej nebola, bola populárna a okrej nej býval aj košík, upletený z pásikov orechového karamelu a naplnený "broskyňami", dve polgule z píškótového cesta, zlepené krémom prifarbené.
Poľa mňa tento typ pečiva pochádza z Francúzska, cukrári ho nazývajú bezé, ako sa to píše vo francúzštine, neviem.
marika9
@Sovka62 - tú druhú tortu si tiež pamätám z tejto obce, ale bola plnená snehovými pusinkami. Bola úžasná.
@Nerva - Recept nemám napísaný, len tak v hlave a je hodne z neskoršieho obdobia: 10 bielkov a 3/4 kg pr.cukru sa mieša do biela, potom sa pridajú 2-3 PL octu a šľahá sa ďalej až do vytvorenia peny. Potom sa už len tvaruje ozdobným vreckom a suší v rúre. Plnka je zo žĺtkov šľahaných nad parou s minimom cukru, pridá sa kakao, trochu instatnej kávy a po vychladnutí sa vyšľahá s maslom. Ale sú recepty aj so šľahaním nad parou alebo aj taký, že sa šľahajú bielky a pridáva sa uvarený cukrový sirup (to je dosť špinavá robota)
kukulienka71
@nerva , budeš musieť siahnuť hlboko-hlboko do histórie, zatiaľ najstaršiu zmienku o pečení snehového cesta som našla z r. 1604:-) nie síce u nás, ale je to zaujímavé čítanie.  en.wikipedia.org/wiki/Meringue...

Takže sa pripájam k @sovke62 , pôvod je niekde v západných krajinách, pravdepodobne Francúzsko, Anglicko, Taliansko...a keď sa to tak vezme, v časoch monarchií bolo veľa služobníctva aj z našich končín, mladí chodili na skusy do sveta, tak si donesli aj recepty z cudziny, kde pracovali a tie sa potom dedili z generácie na generáciu. Snehové torty milujem, ale keďže sú tak strašne kalorické, tak len odkladám ich pečenie na neurčito.
Veľa úspechov v tvojom výskume;-)
kukulienka71
@Sovka62 (26.9.2016 06:53)

pozri, čo som náhodou našla:-) takto asi vyzeral ten spomínaný košík? Aj dnes ho pečú, toto bolo na gastrofestivale v Tešedíkove, fotené usporiadateľom R. Hégerom