Nápoje

Pečený čaj

evkalibka - bez fotkyevkalibka, 21. novembra 2013

Chcela by som ho urobiť teraz ku Vianociam, ale nie mi je jasné z receptov ktoré som čítala, či pomaranče, mandarinky alebo limetky musím ošúpať alebo ich stačí len poriadne vydrhnúť. Poraďte, ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Ja som ich šúpala, asi by bol ten lekvár - alebo teda čaj, horký zo šúp, ale trochu nastrúhanej kôry, bez tej bielej časti pod ňou by nebol naškodu.
ela77
ja som dala recept na pečený čaj ešte v oktobri 2010. Tam som písala aj o tom, že som dala napr. z citronov aj šupky, ale bez žltej kôry, iba to biele s dužinou. Zdalo sa mi , že to bude horké, ale práve po tom ako sa to všetko zžilo, tak sa mi zdala práve tá biela časť pod šupkou na tom najlepšia. Nebolo to horké. Samozrejme, že som toho nedala veľa, ale bolo to v pohode. Odvtedy sa tu objavili ešte veľakrát podobné recepty a niektoré možno aj úplne rovnaké. Ja som svoj pridala až potom čo som poskúšala pohľadať či taký recept ešte na vareche náhodou nie je. Nenašla som vtedy žiadny.Nikdy som ale nič nevážila, dávala som podľa toho čo bolo po ruke a nakoniec som to robila aj úplne bez cukru. Veď ak to použiješ na dochutenie čajíka, tak si ho osladíš podľa svojej chuti dodatočne.
rulik
@evkalibka ja by som tú vrchnú kôru zostrúhal a použil a tú bielu šupku by som odstránil a len to vnútro by som použil, tá biela časť spôsobuje čiastočne tú horkosť, aj ked aj vrchná ale tá nie až tak, si myslím
evkalibka
ďakujem, medzitým som si prečítala viacero receptov a tiež si myslím, že citrusy obielim a radšej pridám len trošku pomarančovej kôry, ďakujem
evanaaa
Práve som si prečítala aj koment od @ela77 , asi ste si ho neprešli, aj @rulik by to riešil podobne ako ja, ale zdá sa, že aj pri použití bielej časti to nemusí byť horké, no, neviem, ešte som neskúšala, ale inak, keď jem pomaranč z hrubou šupou, práve tú bielu časť z nej obhrýzam a zjem, a nie je horká, môžno pri iných citrusoch ano ( citrón, grep....).
hubata
A to ideš robiť pečený čaj z citrusov? Akože z tých vitamínov za drahé peniaze budeš mať nič? Alebo sa mýlim, bývaš v Afrike a máš veľkú úrodu citrusov?
evkalibka
@hubata , asi som zle postavila otázku, pečený čaj som ešte nerobila, idem ho robiť zo slovenského ovocia, citrusy chcem pridať pre zvýraznenie vianočnej chute
linda223
Jej dík za tipy, chcem teraz robiť na Vianoce. Zháňam si aj rôzne recepty na koláče čo budeme piecť, výzdoba as u nás rieši. Predsa len s deťmi je to o to krajšie, keď aj oni pomáhajú sa zapájajú a mesiac horlivo vyčkávajú.