Rôzne

Pampersky pri pestovani rastlin

honestka - fotkahonestka, 3. marca 2013

Pampersky.
vysvetlenie k receptu od @evusik : "Bazalka - pestovanie a použitie v kuchyni (fotopostup)"
 varecha.pravda.sk/recepty/bazalka-pestovanie-a-pouzitie-v...

a
 varecha.pravda.sk/diskusie/bazalka-ako-ju-pestovat-/4516-...


Pampersky pouzivam preto, ze zem v crepnikoch nikdy neostane premocena a pritom si dlhodobo udrzi vlhkost.

Do velkych crepnikov ktore su v zahrade pouzijem vzdy 2 /pestujem v nich hlavne paradajky, rozmarin a ine bylinky/ pouzvam vzdy cele kusy.
Do malych /ak kelimok/ je treba tieto postrihat na primerane kusy. Odstranime ten plastik (!) a pouzijeme iba saciu bunicinu". Ja ich nedavam na spodok, ale po okrajoch crepnika asi tak v strede a je vzdy ulozeny medzi stenou crepnika a zemou a nema sa ako pohnut.
takto sa krasne korienky rozrastaju do sirky a mohutneju, lebo ich to taha k vlhku.

Ked sejem semienka na "parapetu" vzdy ich sejem do vajickovych skrupin /s troskou dobrej lahkej zeminy/ na zaciatok tuto polejem, potom uz len postrekujem a ked vyrastu na take 3-5 cm, presadim ich do crepnickov alebo kde chcem. Korienky su este vzdy akoby obmedzene, ale pomedzi medzery skrupin sa uz mozu roztahovat kde sa im paci a rastu zdravsie.
Skrupinove semiacka drzim v plastikovej krabici lahko prekryte aby mali vzduch, akoby v malom skleniku. Nenarobim si velmi ani bordel, hehe
Dovod:
niekedy velmi drobnucke semiacko sa zakoreni o 2/3 skor ako ked sa vyseje do velkeho preistoru, pretoze v skrupinke sa jeho "korenovy system" vypracuje velmi rychlo na silny /v malom priestore je takto obmedzeny/.
Ked presadzam, skrupinu so zeminou roztlacim tak, aby sa korienky neposkodili /je to lepsie presadit ak vajicko nie je velmi premocene vodou, lebo sa vam to rozpadne v ruke/ a len posadim do pripravenej zeminy. Takto vam hned semienka dostanu aj zaklad calcium, ktory je hlavne pri sadeniciach paradajok taky dolezity. Neskor aj tak ku korenom pridavam calciove tabletky "Tums" /Calcium carbonate CaCO3/ hlavne ak si nenenasporim dostatok vajickovych skrupin, ktore pocas roka zbieram a odkladam do papieroveho sacku a tak dostatocne vysusene rozmixujem na prasok a takto pridam do zeminy.
Paradajky tym padom dostanu sladkastu chut a hlavne maju dobre vyvynuty korenovy system.

Taketo semiacka, ktore sa rozrastaju do vacsich rastlin a su predpripravou na presadzanie nikdy nie je vhodne siat na vlhkej vatovej bunicine.

Kedze my tu mame velmi kratke vegetacne obdobie
/zaciname az v July/ doporucuje sa nam pestovat bylinky tak, ze sa oziaria cervenou ziarovkou /tuto dnes dotaneme uz bezne kupit - pred rokmi v zaciatkoch tejto informacie sme si na obycajnu vtedy este dobre silnu ziarovku dali len farbu alebo plastik a na par minut nechame napucane semienka pod tymto svetlom az potom ich mierne ponorime do zeminy.

Ak si zagooglite, urcite najdete vela info preco to tak je, vypisovat tu by bolo na dlhe lakte ale jednoduchost je v tom, ze toto svetlo pomoze nabudit semiacka pri ich raste.
Cervene svetlo v kombinacii aj s modrym svetlom podporuje aj kvitnutie. Pretoze kvalita svetla je jedným z najdolezitejsich aspektov pre vnutorne pestovanie ci startovanie semiacok.
Velmi vhodne su aj fluorescencne lampy hlavne, ak nemame dostatok svetla v dome.

Domace rastliny: umele osvetlenie /House Plants: Artificial Light:/
 www1.agric.gov.ab.ca/%24department/deptdocs.nsf/all/webdoc13...

==
Este chcem podotknut, ze NEmusite kupovat drahe pampersky ved mamicky babatok vam ich vdacne poskytnu zadarmo,
len ich musite poziadat, aby ich po pouziti preplachli v studenej vode.

Dufam @evusik , ze info takto pomoze objasnit co som napisala v komente. Ak je to napisane na dlho, tak samotny proces je ozaj velmi jednoduchy a u mna aj rokmi osvedceny.

Nech sa vam dari.

@zareaguj


Diskusia k téme

jerica
@honestka , ty si enciklopédia na požiadanie.
Ja som tiež povďačná za tvoje rady , to nie len teraz , ale v každom tvojom komente pri receptoch si dokázala poradiť , len škoda , neviem sa dopracovať k tým radám ktoré si pridávala , to je na dlhé listovanie a preklikávania sa k danej problematike (pre mňa) .
denyany
ďakujem za zaujímavú radu, páči sa mi najme siatie semienok do vaječnej škrupinky. určite to vyskúšam, možno sa aj mne tento rok bylinky vydaria, lebo doteraz to bolo veľmi slabé.
paploska
skvelé, práve som dovolala so svokrou a riešila predpestovanie cherry paradajok (tie zbožňujeme :-)). Ja vypestujem priesady - ona zvyšok. A toto je super návod, niežeby to v jogurtových kelímkoch nešlo, ale tento popis je naozaj sofistikovaný :-) ďakujem (teraz to bolo aj v Záhradkárovi II/2013 - vajíčkové obaly)
paploska
opravujemmmmm, čítam ešte raz a zisťujem, že som si pomýlila škrupinky s obalmi od vajec, o tom sa dočítate v predposlednom Záhradkarovi :-)
janger
@honestka , velmi pekne dakujem za podrobne vysvetlenie, super. Aj som sa musela zasmiat, pises, ze 'Este chcem podotknut, ze nemusite kupovat drahe pampersky ved mamicky babatok vam ich vdacne poskytnu zadarmo.
Len ich musite poziadat aby ich po pouziti preplachli v studenej vode.' :-))). To myslis, ze pouzit uz pouzite pampersky? :-).
A este mam otazocku o tom cervenom svetle. Mam taku lampu s infracervenym ziarenim (co sa pouziva napriklad na bolave klby, svaly a pod.). Tu by som mohla pouzit? Pozdravujem :-).
kuchticka
@honestka , zdravim, som rada ze ta tu zasa vidim. tvoje rady su nesmierne cenne pre mna, ale myslim I pre viacere varechacky. Vdaka.
marianna76
tiež som rada za tieto tvoje rady... hm, to musíš mať aj dostatok miesta na predpestovanie. No, keď budem mať asi 50 paradajok, no to bude zaujímavé v byte pestovať.... to vždy ich máš po jednom? prosm
marianna76
@honestka a ešte prosím, semienka dávaš do polovičiek škrupín, alebo, keď sú semienka mini, aj len do väčšieho úlomku škrupiny?
Niektoré už mám zasiate, ale daktoré sa ešte len chystám siať. A týmto spôsobom aj papriky je dobré siať? Ďakujem
evusik
@honestka veľmi si ma potešila.... musím si celý tvoj článok okopírovať do Worldu, keďže diskusie sa nedajú uložiť... veľmi cenné rady si poskytla a som ti za ne vďačná... to pestovanie vo vaječných škrupinách je super, ja som videla pestovanie do papierového obalu od vajíčok... po vyrastení sadeníc sa priesady sadia aj s tým obalom... to sa mi páči, je to rozložiteľný obal a vlastne tým chránime aj prírodu :-)
a pampersky tiež použijem, máme dve malé vnúčatká tak nie je problém... ešte raz ďakujem :-)
jozefj
Veľmi poučne.človek sa učí celý život.Ďakujem Honestka.
irenaw
ďakujem za dobré rady, tu sa stále niečo užitočné dozviem :-)
janazjarku
Úžasný nápad !! Ja som si minulý týždeň kúpila také skladacie minipareniská sú tam 4 ks a zmestí sa tam 112 rastliniek tak sa tiež už vytešujem zo začínajúcej úrody :-)
sovka62
Teeeda, @honestka , o pestovaní priesad niečo viem, veď som agronóm, ale od teba som sa dozvedela veľa nového. Musím zistiť v akom najmenšom balení sa pampersky predávajú (bábätká široko-ďaleko v rodine nemáme) a skúsila by som ich použiť v nádobách na terase, kde si pestujeme, rajčiny, papriky, jahody a pod.
sovka62
K pestovaniu priesad v papierových obaloch od vajíčok: áno, dajú sa použiť, len treba vedieť, že papier (rovnako ako rašelinové zakoreňovače) potrebuje na to, aby sa mohol rozložiť, dusík. Takže ak priesady budete vysádzať aj s obalom, treba do pôdy pridať dusíkaté hnojivo, aby priesady netrpeli nedostatkom tohto prvku.
honestka
velmi pekne Vam vsetkym dakujem za vas prejav - rada sa podelim a este viacej potesim ak to pomaha aj inde.
====
@janger :
1/ ano pravdaze mysim, ze pouzite a pocikane.
V zahrade by sa mozno ujali aj tie pokakane /hehe/, keby sa najprv zakompostovali, lebo taky cerstvy naklad, hlavne uz od tych vacsich babetiek neviem, ako by sa nam pacil, keby sme tu paradajku papali.
2/ ano, ja pouzivam bezne moju uz par rokov aj na toto nielen na bolesti, ved ide iba o kratkodobe pouzitie. Ja mam 2 typy pristroja: prva ma iba cervene a druha aj kombinovane s modrym svetlom:
/ LST Well Beam® Pro LED Light Therapy Unit== NOVA® Light Therapy System== LST Well Beam® Pro LED Light Therapy Unit= neviem aku mas Ty, ale nakukni ci je to nieco podobne.
/dufam ze sa to neberie ako reklama, ak to vymazu, poslem ti "tajnou postou" znova/.
= = To kratkodobe oziarenie semiacok ma nieco do cinenia s dlhsimi dnami a mesanym svitom, ktory dava na jar impulz v prirode rastlinam k prebudeniu sa. Neviem to presnejsie vysvletlit preto to podavam iba laicky.
= = Na dlhodobejsie osvetlovanie rastlin su u nas vhodne ziarovky typu T5 Incandescent, ktore produkujú červené svetlo.
V obchode sa opytaj aj ktore fluorescent /neonky/ ziarivky vyzaruju studené biele a teplé biele svetlo v kombinacii, aby vyrabalo spolocne iba mierne /nie horuce/ teplo pre rast rastlín, aby sa nepalili a nerastli zbytocne rychlo a nevyzerali dlhe, slabe a "denglave".
Chladne biele svetlo vyzaruje v modrej vlnovej dĺžke, zatiaľ čo teplá biela vyžaruje svetlo v červenej oblasti.
honestka
@sovka : dakujem za doplnenie, ja tiez nepouzivam ziadne tie vraj "rozpadavajuce sa obaly" pretoze velakrat sme ich vykopali po sezone neporusene, este ze som vzdy odrezala spodok, aby mali kade vyrazat korienky.
A dakujem padlo dobre ale ver, ze odovzdavam iba to co si pamatam, ze sa osvedcilo mne.

A ked ides okolo ihriska kde sa stretavaju mamicky s babatkami, len sa ich opytaj, vdacne a rychlo ti ich nazbieraju a daju, ich to vtedy uz nic vlastne nestoji...
pokial som nemala nasich chlapcov tiez som sa pristavila, ved kto by platil take peniaze, hlavne ked mas velku zahradu, hehe...
pozdravujem!
babinka
@honestka...draha , uz aby som si dako vyclenila priestor na vsetky tvoje rady, lebo si stale poviem, ze si to zapamatam a potom hladam a hladam.... kazdu tvoju aj malicku radu sa snazim zapamatat, lebo viem, ze pises zo svojej zivotnej skusenosti.... dakujem ti
medovnicek
tak túto tvoju diskusiu si určite skopírujem a odložím, ja milujem takéto všelijaké rady, človek nikdy nevie, kedy v budúcnosti sa mu zídu, takže vrelá vďaka, že si sa s nami podelila:):):)
hubata
A ja nemám záhradu bééééé ..... mám len vnúčikove pampersky a čo nevidieť o chvíľu aj moje.....
marianna76
Prosím... ja by som chcela viac vedieť o tých vajíčkových škrupinkách....
honestka
@marianna76 , prepac.
neviem, ako sa mi stratil tento komentar pre teba, isla som po poradi takze toto som ti odpovedala medzi janger a sovka-ak nedostatocne, prosim, napis mi,
1/ v tych skrupinkach su po jednom semiacku kym nedosiahnu vysku k presadeniu /u mna takych 5-6 listkov/, su velmi skladne, hlavne ak si ich nechas v originalnych obaloch od vajicok, tak sa ti neprevazuju a ked su v tej plastikovej krabici, alebo v individualnych plastikovych sackoch, ani nevies, ze ich mas okrem toho postrekovania rozprasovacom.

2/ ked rozbijam vajicka, vzdy ich naklepnem v 1/3 aby som mala vacsiu polovicku a necham vysusit individualne.
tie ktore sa nepodaria, lebo skrupiny niekedy su velmi labilne, idu do pap. skarnicle a tam ich drvim, aby nezaberali miesto pokial nepride na radu mixer, lebo mne sa ich nazbiera hodne vela.

3/ ano-tymto sposobom mozes siat vsetky rastliny, ktore sa presadzaju. Mne sa dokonca takto podarili vypestovat aj rastlinky korenoveho zeleru /mame ho tu pomenej-viacej iba ten zeleny rapikovy/ a tato rastlina je velmi (!) citliva na presadzanie a trva velmi dlho pokial semiacko vzklici. Zo zaciatku som bola nedockava a kedze ine bylinky uz boli presadene a veselo si rastli-myslela som, ze nic nebude a vyhodila som to. az neskor som zsitila svoju chybu.

Aj Zahrada ma bavila cele roky pokial som ju mala velku, aj ked to pestovanie u nas je velmi komplikovane a mozno prave preto, ze tesilo cloveka ze nieco ma zive a krasne kym nam zase rychlo nepadne sneh.
Teraz uz taketo veci velmi nerobim, lebo aj zahradku mam taku malu o ktorej moj manzel hovori, ze:
"ked preleti lastovicka, mame pohnojene"...

dufam, ze som zodpovedala co si sa pytala. dakujem ti.
honestka
@ @ babinka,medovnicek a hubata, tiez dakujem za povsimnutie si tohto blogu a nech sa vam dari. pozdravujem!
marianna76
Ďakujem Ti, budem si odkladať i ja škrupinky.... a zopár veľkých obalov od vajíčok mám odložených.
Hm, ja sa s nimi musím podeliť aj asi aj zo sliepkami, lebo naše majú radi, ale len domáce, kupované škrupinky z vajíčok nechcú...
No určite skúsim zopár tak spraviť, o týždeň budem ďalšie rajčinky dávať. Tak.... ide sa na vajíčka. Ďakujem.
honestka
Marianka: sliepockam davaj domace a pestuj v kupenskych.
este ti poradim, ze sa ti podari pekne skrupinku oddelit do 1/3, ak ju naklepnes ostrym nozickom a potom rozdelis. obycajne ma skoro rovny rez.
marianna76
Dík, ešte raz ďakujem.... už som delila, 1/3 som dala sliepočkám a 2/3 odkladám... vidiš, musím nabrúsiť viac nôž, aby mi to šlo lepšie. aj dnes dačo upečieme... tak vyskúšam.
babav
@honestka ,radis z vlastných overenych skúsenosti ,take rady sú podkladom pre zahradkarov.My nemáme zeleninovu záhradku,ale čerstvé bylinky potrebné na varenie mame poruke vždy :-). Vďaka !
helanka
aj ja hovorim, ze niet nad osvedcene rady.
Toto je fantasticky napad musim povedat kamaratke ktora ma v California problem s polievanim kyblikovych rastliniek.
A druhy s tymi skrupinkami aj ked som si ista, ze kupuje hotove rastlinky, to prirodne kalciove praskovanie stoji za to.
Jej paradajky jej budu vdacne.
francuzska1
super rady!!!!!!!! tento rok ich uz asi nevyuzijem, lebo vsetko uz mam zasadene klasicky... ale snad do dalsieho roka nezabudnem a skusim podla teba!!! a sovka, ak potrebujes plienocky a chodis do ba, rada ti nejake dam, mam male dieta, ktore do nich cika;-)))posli mi spravu kedy tam budes a spravime si vylet aj s malou do Ba aj my;-)
honestka
@ @ helanka, francuzska1: dakujem,
som rada, ked moje komentare a rady sluzia k uzitku tym, ktori ich chapu a rozumeju co v nich hovorim a nerypu zbytocne od veci.

Velmi ma tesi ze su tu uzitocne a pre niektorych aj nove veci, ktore som spristupnila tymto sposobom.
ethanel
@honestka super napad a rada , manzelka dakuje za radu aspon vie ako sa zbavit pouzitych pampersiek :) denne ich mame aj 8 najblizsie 3 roky mozeme robit dodavatela :)
hviezdickaz
Velka skoda,ze sa diskusie nedaju ulozit :( Su to naozaj vyborne rady,posuvam ich dalej :)
honestka
@ethanel , dakujem veru budete moct zasobovat okolie a radit susedom ako nemusia hufne zavlazovat rastliny v kelimkoch aj ked je horuce pocasie.
A naviac gratulujem ku krasnemu syncekovi, nech vam rastie zdravo a k spokojnosti vsetkeho, co mu date do vienka.
honestka
@hviezdickaz ,
ked je nieco zaujimave pri receptoch ja si to odkopirujem, alebo prolozim cely link k niektoremu uz zalozenemu receptu, ktory pojednava o podobnom temate.
takze napr. pri vajickach by som si prilozila link z diskusie do "Poznamky k receptu" a mas to pod dohladom, nemusis hladat na celej vareche.
A dakujem!
helanka
cakame na presadzanie rastliniek nasej parapetovej zahradky. siali sme do vajicok rastlinky uz maju 3-4 listky a doba vzrastu bola velmi rychla. uz nas cakaju pripravene crepnicky s pamperskami.
dakujem za navrh odklepnut vajicko v 1/3 pracovalo dobre, lebo mame moznost iba kupenskych vajicok a pri tych sa nam skrupina niekedy rozmliazdi na kusky.
. pampersky tie sme pri debate s kamosmi zhodnotili ako uzasnu usporu vody a dobreho napadu pre zabudlivych polievacov rastlin hoci nas je tu dost.
dam vediet ako vas navrh pracuje v praxi u nas.
irenaw
niečo na tých plienkach bude, lebo ja sa vytešujem každý deň, rastú ako z vody, alebo presnejšie z plienok :-)))


helanka
moja priatelka Vanessa vam sklada pomysleny klobuk dole.
v Californii je polievanie v zahradach obmedzene a tento rok hovori, ze take krasne kvetiny v crepnikoch este ani jeden rok nemala vdaka vlahe, ktoru robia PAMPERSKY. a takmer bez prace, staci poliat 2x tyzdenne.
Dakuje vam, ako zrejme vela inych ktori si udomacinia tento postup.
honestka
@ @ irenaw, helanka, dakujem, som rada, ze sa dari a sme spokojni vsetci;
aj ja mam po starosti casteho zlievania crepnikovych byliniek najma v horucich dnoch.
dakujem