Rôzne

Bazalka, ako ju pestovať.

evusik - fotkaevusik, 2. marca 2013

Dnes som pridala "recept" s názvom Bazalka - pestovanie a použitie v kuchyni.
Ja viem, že to nie je recept, ale bylinky do kuchyne každopádne patria. Keď som uvažovala, že vložím takýto postup, chcela som sa jednak podeliť so svojimi skúsenosťami a na druhej strane by ma potešilo keby aj ostatní skúsenejší pestovatelia prispeli svojimi poznatkami a radami. Len neviem, či bude o takýto druh "receptov" záujem.
Preto by ma zaujímalo či si myslíte, že takéto niečo patrí na Varechu... mám rozpracovaných viacero byliniek ktoré by som mohla pridať.

@zareaguj


Diskusia k téme

mata3636
Ja som za. Takéto "recepty" podľa mňa na varechu patria a ja osobne budem veľmi rada za každú radu a skúsenosť s pestovaním
annasl
Ahoj, velmi rada si precitam recept na pestovanie byliniek.Pouzivam ich velmi casto a rada.Niektore sa mi dari pestovat aj na balkone,niektore nie. Preto si myslim ze to na Vareche privitam. Kto sa prida? :>
altyn
Aj ja som za, urobím si v KK kolónku "bylinky". Len ten recept ešte nevidieť, dúfam že ho uverejnia... :-)))
evusik
no ja som pôvodne chcela dať túto diskusiu až keď bude uverejnený recept, lebo neviem či mi to admini schvália :-) a vôbec neviem prečo mi túto diskusiu uverejnilo keďže som neodklepla "hotovo" alebo čo to tam je dole napísané... nevysvetliteľné veci sa dejú medzi nebom a zemou :-)
samozrejme ďakujem za podporu, uvidíme ako to dopadne... @altyn rada ťa zas vidím po dlhšom čase....
TV Varecha
Tomáš uvažoval o vytvorení novej podstránky varechy, ktorá by bola orientovaná na záhradkárstvo, no žiaľ má teraz iné povinnosti. Uvidíme do budúcna :) @evusik bol vám zaslaný email :)
altyn
@evusik ja som tu stále, len sa menej ozývam a pevne verím že admini majú dosť rozumu a uverejnia to. Veď keď pustia niektoré "akože recepty", tak toto musia. Veď čerstvé bylinky sa varenia týkajú a niekto by ich aj chcel pestovať, no nevie čo s nimi, na čo sa hodia, alebo ako ich zúžitkovať ak ich má veľa a predpokladám že aj to tam určite píšeš. Takže idem zas "do tieňa" a budem sledovať... :-)))
tiginko
ja som tiež za, mojim bylinkám sa veľmi nedarí v panelákovom byte
:-( Možno sa dozviem niečo, čo to zmení...
babidka
Ano !!! @evusik , kedze nemame ziadnu rubriku typu "ako to urobit" alebo " prakticke rady" , neostava nic ine ako vsetko davat do receptov . Viem , ze by bolo mozno lepsie dat to na varechu ako Zazitok ci Diskusiu - ale tie sa nedaju "odlozit" do nijakej Praktickej kucharky / co by mohla byt akasii obdoba Kucharskej knihy /:-))))
@altyn , aj ja som rada ze si sa nestratil :-)))))
evusik
@altyn tak sa niekedy nabudúce snáď zase vynoríš z tieňa :-))) a samozrejme to všetko čo píšeš v tom návode je....
@sons ďakujem, e-mail som si prečítala a počkám :-)
@tiginko ja tiež dúfam, že sa dozviem veľa nového, mohlo by to nakopnúť tých správnych záhradkárov a mohli by sa s nami podeliť o svoje skúsenosti... aspoň dúfam, že by to tak mohlo fungovať....
evusik
@babidka presne, musíme si poradiť ako vieme :-)
vidím to na diskusiách, často krát sa otvárajú diskusie ktoré už boli otvorené a nikomu sa už nechce vypisovať to isté dokola... a potom zakladateľ tej diskusie môže byť sklamaný, že nikoho nezaujal...
turistka
Tiež pestujem momentálne tymián, krásne sa mi rozrastá už len čakám, kedy začne kvitnúť. Používam ho k príprave rôznych druhov mias. Je dobrý i ako liečivá bylinka pri zápale pľúc - na čaj. Bazalku som pestovala tiež, tak na jar kúpim v črepníku.
ludka10
@evusik , velmi dobry napad. Myslim si, ze taketo "okienko" na Varechu veru patri a potesi vela ludi...:-))))))
anna123
Aj ja súhlasím, aby tu bola podstránka s pestovaním byliniek...
helca103
Ja som tiež za !
Niektoré bylinky sa mi daria iné nie,patrím k tým ,,šťastlivcom" čo nemajú balkón,preto mi aj v lete ostáva len parapet. Uvítam rady ako pestovať bylinky v paneláku.
gordonko
normálne by som to pridával medzi recepty , lebo je to ,,recept,, akosi bylinky vypestovať no treba rátať ,že dajaký mudrlant sa nájde.
Kto nechce tak si ten recept nepozrie a ide dalej
karolka
Smelo pridaj, aj ja by som potrebovala vedieť, ako pestovať bazalku, zatiaľ sa mi to nedarí...
daniela15
aj ja som za, pestovanie byliniek sa mi nedarí, aspoň sa poučím, kde robím chybu, vďaka za bazalku
marika9
som tiež za. Niektoré bylinky sa mi veľmi nevydarili
hviezdickaz
ja som za, hlavne ked mi ta potvora vyhynie, mozno najdem nejaku inspiraciu ako ju konecne dopestovat :D
denyany
som za bylinky všetkými desiatimi! ako tu čítam, nie len mne sa nedarí s bylinkami. myslela som, že som taký antimičurin, keď mi vždy vykapali... rada sa ale o nich dozviem čokoľvek. :-D
ariela6
ja tiež pestujem bylinky a dari sa mi celu zimu mam pažitku pretože nemožem surovu cibulu ani cesnak a tak aspon bylinky aj bazalku a ostatne bylinky pestujem aspon si porovnam ako to robia iny
marianna76
ano, aj ja som za... ja som mala nachystanú aj rukolu...aspoň na nakličovanie...
jerica
@evusik nie je nad dobrú radu , a tá tvoja je určite vhodná pre tých našich záhradkárskych kutilov , jarné potešenie, v lete radosť z výpestku:-)
aroooo
vynikajúci nápad, ja mám na nedeľu, teda dnes poznačené sadiť bylinky. Bazalku som sadila aj 2x nevyšla, hneď si v kk aj otváram nový "chlievik" pestovanie, dúfam, že sa zaplní,sezóna začína, ďakujem
2010
Ja som sa vzdal vsetkym zahradnym potvoram velmi chuti a vzdy ju spasu.Vietnamska kuchyna ( tradicna - domaca) nie fastfoodova pouziva skoro do vsetkeho bazalku vola sa- húng quế-, tu chodim k vietnamcom kupovat ( velka kytica je tretina ceny v retazci ),mozno aj na slovensku sa staci opytat.
kuchticka
@evusik pestujem vela byliniek uz dlhe roky, ale mozna mas lepsiu radu a tak si rada precitam vsetko o bylinkach - do kuchyne, liecive ba I pre nasu "krasu" a zdravie. Iste bude tato nova kategoria na vareche vyuzivana naplno. Vdaka za napad.
havino
bez váhanie, samozrejme, za seba 3 x áno hovorím, zatial si ja urobím kolónku bylinky, už budem vedieť o čo ide a redakcia si poradí. Tiež som bylinková, pri dome mám malý kúsoček zeme kde si pestujem od byliniek, paradajok, chilli, všetky vňaťky. To ja na varenie musím mať. Som závislá na petržlenovej vňaťke, ligurčekovej. Takže určite a rada sa poučím, každá rada dobrá.
magdalena30
nestíham čítat, ale ja som za aby sa tu dali rady ako pestovať bylinky, osobne ich tiež pestujem. Práve včera som bola pozriet v záhrade čo mi prežilo, aby som tolko nemusela sadiť, a pekne prežilo oregano, tymian, šalvia, a yzop. A aj som si zasadila dalsie bylinky: rozmarín=ten mi cez zimu odišiel, grecke oregáno, saturejka, majoranka, salvia, tymian= tieto si nechám v byte v kvetináči, aby som nemusela behať do záhrady.
klotilda
@evusik ako Ti napísala @sons , zišla by sa tu podstránka varechy, ktorá by bola orientovaná na záhradkárstvo. Tomášovi držím palce, aby si našiel čas na vytvorenie uvedenej podstránky, ktorú by sme /usudzujúc podľa diskutérov/ veľmi privítali. Tiež pestujem v záhrade rôzne bylinky a rada ich používam pri varení.
2010
@tiginko , aj tu predavaju tak isto ine komodity a pretoze ich potraviny nenajdes v ziadnom retazci tak na 100% dakde vzadu vo dvore na Starej Vajnorskej je maly zaprdeny obdchod pre nich, plny byliniek za facku preto som dal vietnamske meno (húng quế ) ani tu nehovoria po anglicky a ich koriander( rau răm) je tiez super.
 vietherbs.com
hubata
Len daj @evusik do receptov všetky dobré bylinky, lebo ja nemám záhradu, ale na balkóne by som ich hádam nejako vypestovala. Je to dobrý nápad hodný chvály a komu sa nepáči, tak nech si ho do KK neukladá a recept preskočí. Vďaka @evusik .
irenaw
výborný nápad. som parapetný pestovateľ nadšenec a teší ma to celý rok, najprv pestovanie, potom úroda a v zime zásoby z vlastných zdrojov. už sa teším, že si rozšírim zbierku o tie, ktoré sa mi zatiaľ nedarili. najviac som zvedavá na skúsenosti ostatných parapetných bylinkárov :-)
irenaw
@tiginko tento pán predáva aj na Miletičke, dá sa s ním skontaktovať a prinesie ti priamo tam, čo potrebuješ. kupujem u neho každú jar, zatiaľ som mala vždy dobré sadenice, od jari do jesene zbieram priebežne úrodu a vydrží mi to aj na celú zimu. poznáš?  www.koreninovazahrada.sk
arasidka
pozrime sa, koľkým sa to zdá ako dobrý nápad, ja sa pripájam, tiež mám doma semienka byliniek. Zatiaľ, pretože sa chystám ich vysadiť na skalku. No, nie úplne tak, aby som z nich spravila skalku, ale mám skalku na takom malom vŕšku o výške cirka jeden meter a zemina je uložena do L, je už svojím spôsobom trošku upravená, aj na niektorých miestach uložené skaly-skalky-kamienčoky, a tieto bylinky nesadím do zemi medzi skaly, ale posadené v črepníku ich mierne zatlačím do zemi, a vyzerá to na skalke pekne. Dokonca sa teším, keď mi pažítka začne kvitnúť, sa mi to páči. Pred pár dňami som si posadila cibuľky tulipánov, ktoré som si zakúpila, len uvidím, či mi budú aj kvitnúť túto jar. Ale nevadí, aspoň sa rozmnožia. Narcisky sú už viditeľné až od plota, tlačia sa von ako divé. Tak teda, ak nemá nikto nič proti tomu, môžeme si otvoriť jednu tému- ako pestovať doma bylinky vhodné do varenia.
arasidka
pardon, tie tulipány - nie že by som z cibuliek robila šalát - :)), spomenula som ich len tak, hádam od radosti, že som už tento rok pracovala na záhradke.
darina11
Mne sa tiež nedarí pestovať bazalku na balkóne.Moja sestra mala na záhrade celý záhon bazalky, tak som si natrhala plno a dala som celé lístky( umyté a osušené )v dvoch väčších nádobách zmraziť.Nakoľko jednu zimu som ju nespotrebovala a bolo mi ľúto ju vyhodiť nechala som ju v mrazničke ešte celú ďalšiu zimu. Na moje veľké prekvapenie bola stále krásne voňavá ,akoby som ju práve doniesla zo záhrady. Lístky keď sa nechajú celé, krásne sa rozpadnú keď ich pošúchame medzi prstami.Po tejto skúsenosti,si stále zmrazím väčšie množstvo. Odporúčam.
radost
@arasidka
čo si z inej plnéty?moja matka zem-kde sním od jari do zimy svoj záhradkársky sen-ešte pod snehom spí..život ešte v zemi..a vy sa už kutrete!!??že závidím-nech viete..:-))
evusik
teraz som sa dostala k počítaču a teším sa z vašich ohlasov...
@radost my parapetový záhradkári ako nás výstižne nazvala @irenaw sme už v pohotovosti :-) je síce pravda, že na chalupe máme malú záhradku, ale tá tiež ešte spí pod snehom... tam ale bylinky nepestujem, je to priďaleko od mojej kuchyne :-)
@darina11 ja som bazalku nevedela dopestovať asi tri roky, sadila som semiačka, kúpila som si na trhu priesady a nič... už som to skoro vzdala, ale potom sa mi jeden rok zadarilo a už to išlo... ale nie každý rok je rovnaký, mne sa zrovna ten minulý rok z bazalkou moc nedarilo...
daniella9
len smelo do toho s tými bylinkami:-) Pomôže to, a ľudia si tu vymenia svoje skúsenosti....Ja si tiež pestujem, ale niekedy mi nevídu, teraz mi odišla bazalka, tak si zasejem novú, ale tá predchádzajúca mi narástla asi tak na metrovú výšku:-)
vanilka111
aj ja sa pripájam a posielam svoj hlas za bylinky na Vareche :-), zatiaľ sa mi darí len s kučeravým petržlenom,ostatné mi kape :-(
hannah22
teším sa keď to tu čítam a som za ,... verím že sa niečo nové priučím... vid pestovanie vo vaječných škrupinkách a pamperskách....paráda... :))
daniella9
no už som sem dala prvý postup, ako si niečo dopestovať. Teda aspoň môj prvý postup ,aby som bola presná, len čakať, kedy ho zverejnia:-)
zvoncek
tiež sa priipájam, mnoho krát sa tu už diskutovlo rubrike rady do kuchyne, rady do domácnosti.,
ja som si urobila záložku: koreniny a iné
no a tam si ukladám veci ,ktoré sa týkajú pestovania a skladovania, resp. použitia, či v kuchyni alebo aj ako liečivé čaje.,
k pestovaniu korenín a byliniek v panelákoch, mám to šťastie , že máme zasklenú loggiu, tak som celú zimu mala petržlenovú a zelerovú vňať, rozmarín , šalviu a čerstvé lístočky medovky do čaju,
čo sa mi nedarí prezimovať, to je levanduľa, kupujem ju v črepníku na trhovisku, zatiaľ mi nikdy nekvitla, jedna mi vydržala tri roky, to bola tak pred desiatimi rokmi, ale odvtedy mi ďalšie neprežili zimu.
medovnicek
ja osobne som za takéto recepty, bylinky mám veľmi rada a aj sa rada dozviem rady a skúsenosti s ich pestovaním
luscy
Ja si myslim ze to sem patri. Ibaze ta moja bazalka, no chuda.. Moja prva a kupena v obchode a tak ,,trosku,, mi opadala.. A vobec netusim co s nou mam robit..
evusik
@luscy ak si ju kúpila v obchode v kvetináči tak pravdepodobne dlho nevydrží... predávajú to ako bylinky na konzum, nie nato aby ti vydržala doma rok... ale niekdy sa stane, že vydrží aj dlhšie, pravdepodobne opadala kvôli zmene prostredia... nerob nič mimoriadne - dopraj jej veľa svetla, postav ju do nejakej mištičky a vodu lej do len do tej mištičky, čiže - zospodu, nie zvrchu aby nebola ani premáčaná ale ani suchá a uvidíš či sa zoberie alebo nie... tak nech sa ti darí :)
kimlo
Ja som kúpil bazalku ešte na jar v lidli, doma som ju presadil do väčšieho kvetináča, vymenil substrát a mal som ju takmer do vianoc. Treba len aby mala svetlo a strihať ju.
marika21
Ak kúpite bylinky,kvety, kaktus, treba ich presadiť do vyhovujúcej zemi. V kúpenom črepníku sa len trápia. Zažijú šok zo zmeny prostredia, u vás majú väčšinou iné podmienky,slnko,prievan,zalievajú ich pravidelne,hnojivo tekuté......
marika21
Ja by som chcela kúpiť materinú dúšku .
Každý rok mám veľa šalvie, levandulu peknú veľkú, vysoká, medovku, rozmarín -ten nemá rád veľmi vlhko-mokro,- tiež levandula, pažitke sa darí , tiež repík je veľmi liečivý na rany ak sa porežeme, deti keď spadnů majú kolienka odreté stačí uvariť potrieť vodičkou. Malým deťom, ktoré nosia plienky sa zvyknú urobiť boľačky, pri prebalovaní potreť, vyliečené. Preležaniny treba týmto umývať. Ranky treba riešiť hneď, netreba zbytočne trpieť.