Rôzne

Opražený chlebík

marchefka - bez fotkymarchefka, 28. októbra 2011

Keď som chodila do školy, vždy som sa potešila, keď bola na obed polievka s opraženým chlebíkom.Aj našim deťom by som taký chcela urobiť, no nikdy sa mi taký fajný neurobí ako v školskej jedálni. Vedel by mi niekto poradiť ako na to? Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

letisia
Ja pokrájam krajce chleba na kocky a opečiem na suchej panvici. Alebo opečiem krajce v toastovači a pokrájam.
bozulka
Na kostičky pokrájaný chlebík môžeš upiecť do červena v rúre, alebo na troške oleja na panvici,to treba miešať aby sa nepripálil.Niekedy pridám 1-2 celé strúčiky cesnaku a chlebík dostane cesnakovú príchuť.
kuchticka
Na kocky nakrajany chleba nasypat na plech v jednej vrstve, pokvapkat olejom, utriet cesnak so solou a nasypat na kocky chleba, dobre vsetko premiesat, dat do vyhriatej rury na 220C, alebo na rozpalenu panvicu (ako radi @bozulka ) a nechat prudko zapiect asi 8 minut. Vyborne kroutons do polievok, do studenych salatov.
kuchticka
Zabudla som dodat, ze ked takto spravite tie opecene kocky chleba a chcete mat i do zasoby, musite ich dobre zatvorit vieckom do phara, inak by zmakly a neboly viacej chrumkave.
sovka62
Keď zistím, že máme priveľa chleba a asi ho nezjeme, pokrájam ho na krajce, krajce na kocky, vysypem do suchého plechu (v jednej vrstve) a šupnem do vyhriatej rúry zapiecť do červena. Nepridávam nič, žiadny olej, žiadny cesnak, aby som to bez problémov mohla skladovať. Studené vysypem do kupeckého vrecka, kde čaká na použitie. Mesiac vydrží bez problémov, dlhšie som ešte neskladovala, vždy sa poje.
megginr
alebo: krajce natriet bylinkovym maslom, dat do rury a potom nakrajat na kocky :)
jozefj
Podľa mňa ma sovka62 najbližšie k opečenému chlebiku aký vzpomína marchevka.
mata3636
ja opekám na malé kocky nakrájané rožky. rozpálim panvicu, pridám troška oleja, nasypem kocky a opekám, obraciam, až kým nie sú pekné červenučké.
babkamt
Včera sme mali cesnakovú polievku.Do nej som opiekla na panvici s trochou oleja starý chlieb nakrájaný na kocky.
ivkagal
ano sovka62 ma asi najbližšíe k tomu školskemu opečenemu chlebiku,mi ho tak robime v škl.jedalni,a aj doma tak robim
marchefka
ste veľmi milé, ďakujem Vám všetkým za cenné rady. Určite vyskúšam.
45678
@sovka je šetrná gazdinka, chválim :-) tak usušený chlebík je možné použiť aj do knedlíkov, či omelety .
mariadra
Ja opekám chlieb nakrájaný na malé kocky cca 0,7x0,7 nasucho na teflónovej panvici. Na začiatku na silnom plameni a potom na miernom a stále miešam, aby mi neprihoreli. Keď mi zostanú, tak vydržia takmer mesiac zatvorené v pohári a sú bez zápachu. Na rýchlu spotrebu sú dobré ak sa nakoniec praženia pridá trochu masla. Krásne potom voňajú.