Zdravá výživa

Olivový olej na varenie

janaja - bez fotkyjanaja, 8. novembra 2010

Chcela by som sa spýtať varecháčok, skúsených kuchárok, na názor na použitie olivového oleja na varenie. Konkrétne olej extra virgin, teda panenský olej sa vraj nemá používať na varenie, vraj vznikajú karcinogény pri tepeln om spracovaní. Viem, že tento olej je určený na spracovanie za studena, ale ozaj ho nemožno použiť inak bez škodlivosti? Nehovorím, že by som mienila variť na panenskom oleji, veď by som asi skrachovala, ale aj tak je dobre vedieť o tom niečo viac. Aký názor alebo skúsenosti máte?

@zareaguj


Diskusia k téme

bobarka
Ja som dostala tekvicový olej. Kto mi poradí ako ho používať?
babidka
ja ho bezne pouzivam tam , kde mi to vyhovuje . viem vsak o tom , ze extra virgin nie je vhdny na vyprazanie . ale inak ho pouzivam dost casto - a nielen v studenej kuchyni . extra virgin ma vsak dost vyraznu chut a nehodi sa na vsetko , vtedy pouzivam "obycajny" olivovy , alebo slnecnicovy .
viera1
@bobarka tekvicový olej dávam na zeleninové šaláty,cca KL na porciu.Je drahý,ale zdravý.
babav
Olivovy olej sa moze pouzivat na vyprazanie iba ak je light(lahky),prostredna verzia je urcena na dusenie a pecenie .
Extra virgin do studenych pokrmov,salatov,majonez,...
V poslednej dobe na vysmazanie pouzivam olej z hroznovych zrniek,je vyborny chutovo a neprepaluje sa pri vysokej teplote.
kuchticka
Ja pouzivam extra vigin olivovy olej pri kazdodennom vareni. Nesmie sa prepalit - neznasa vysoke teploty nad 400 F to je asi 220 C? Manzel ma vysoky cholesterol, tak maslo pouzivam iba na dochutenie a trosku. Inak tiez pouzivam Canola olej, ktory neobsahuje taktiez cholesterol. Ten pouzivam tam kde sa vyzaduje vyssia teplota a na smazenie. Tie olivove EXTRA virgin je jich niekolko druhov a taktiez kvalit. Ten skutocne drahy O. olej je iba na studene pouzitie.
dogagador
@kuchticka : 400F = 200C, mam tabulku na prepocet ;-).
nedavno som citala, ze canola olej ( repkovy ) obsahuje nieco, co nie je dobre na varenie, pecenie, vyprazanie. pouzivala som suflower, nedavno som presla na canola....inak suhlasim s babav o pouzivani olivoveho oleja, mne je ale pritazky a prilis aromaticky.
huck
Podla znalcov, ale aj aj ludi z mediteranskych oblasti v ktorych olivy rastu je hriechom termicky spracovavat olivovy extra vergine olej (chladno lisovany). Tento olej je vhodny na dochucovanie a vobec vo finalnej priprave jedal bez termickeho spracovania.
Spomenuty ligth (lahky ) olej je jednoducho miešany olej v roznych pomeroch ( olivovy: rastlinny) . Na termicke spracovanie je vhodny olej s vačšim percentom rastlinneho... Pred mnohymi rokmi , ked som prišla do rodiny, v ktorej sa použival v
domacnostii len olivovy olej (extra vergine) domaca vyroba z vlastnych olivovych sadov, nijako som si nemohla zvyknut na jeho chut a vonu. Dnes si už bez neho neviem predstavit pripravu jedal. Na praženie som donedavna použivala slnečnicovy a teraz tiež ako babav olej z hroznovych semienok, lebo sa neprepaluje pri vysokych teplotach... a na varenie miešany olivovy s rastlinnym (light). Olivovy olej extra vergine je de facto liek, ktory by sme termickym spracovanim celkom znehodnodnotili . Pači sa mi , s akou ucto sa tunajši ludia vyjadruju o nezničitelnom večnom strome olivy - Jej vysost OLIVA!
Zname je narodne porekadlo - Ked prejdeš vedla olivy - poklon sa jej!
bobarka, čo sa tyka použitia oleja z praženych tekvičnych semienok, tu sa použiva na pripravu zemiakoveho šalatu - do nalevu namiesto slnečnicoveho , alebo olivoveho.

.
sjuz
tiež používam extra virgin všade - kde sa hodí:) - aj na varenie, okrem vysmážania. Používam ho asi najviac zo všetkých tukov v kuchyni. No keď mám pocit, že by mi viac vyhovovala bravčová masť, dám masť, ak maslo, dám maslo.
frezia68
Extra virgin len do studenej kuchyne.Ak robím zápražku na sucho,pridám do hotovej polievky,prívarku...aj keď mäso dusím kvôli diéte,pridám do hotového.
sracz
Nemám čo dodať, Janaja_jka, aj keď sa spytuješ varecháčok, skúsených kuchárok, všetky odpovedali správne! Extra virgin oliv oil je super! Vyskúšaj, ako predjedlo - a nielen Ty - tento olej na tanieriku pokryť vrstvou čerstvo mletého čierneho korenia a
namáčať doň teplý domáci rožok, alebo žemľu (pri miesení cesta pridaj aj čerstvý rozmarín, či iné bylinky). Veľmi mi to chutí a rýchlo som si na toto talianske predjedlo zvykol! Dobrú chuť!
babav
@sracz , veru tak,EVOO je teraz velmi popularny v restauraciach
kde vzdy servovali s cerstvym chlebikom,alebo pecivom maslo.
Velmi chutny je, ak sa prida ku koreniu aj cerstvo nastruhany parmesan ;-) .
huck
Ovči sye nakladany v olivovom olej(extra vergine)i, je delicia (lubovolne dochuteny medetireranskymi bylinkami) Triestina sos = Olivovy olej extra vergine + drobno nasekana petržlenova vnat + cesnak- nadrobno nasekany(može aj pasirovany)+ morska sol, je nevyhnutny pri priprave (lesso, gril, pečena, pražena) a podavani morskej ryby a zeleniny. Triestina vynikajuco chuti aj na prepečenom chlebiku, alebo pečive s poharom vinka , piva... no povolena je aj šalka čaju :)
janaja
Všetkým Vám ďakujem za príspevky, myslím, že som dosť "odkukala" od Vás. Veľmi ma zaujal príspevok od Huck a Sracz . Prekvapil ma napr. tekvicový olej, ten nepoznám. Nie darmo sa hovorí, že človek sa učí celý život.
kuchticka
@dogagador , dakujem za upresnenie teploty. Ja nemam tabulku, tak iba vzdy odhadujem. U nas sa pouziva stale stara farnheitova stupnica. Na metricku sustavu sa akosi Americania "nevedia" dostat. Nechcu.
kacenka7
Ja olivový olej používam väčšinou len do šalátov, niekedy však aj na smaženie, hoci viem, že vtedy stráca nutričné hodnoty. Na vyprážanie je podľa mňa najlepší palmový olej.