Rôzne

Nedeľne ráno

gm - bez fotkygm, 15. marca 2015

prajem všetkým varecháčom krasne nedeľne ráno.

@zareaguj


Diskusia k téme

používateľ nemá avatar
gm
gm
Neviem ako u vás no ja každú nedeľu varim klasickú kuraciu alebo kosťovú polievku.Ale nieje pre mňa chutná bes použitia našej zakladnej zeleniny magi.Aj inač nazvanej ligurček.Má aromu ktorú mi pripomína jar.Ja ju používam len do polievok.Má niekto z vás nejake skúsenosti s touto rastlinou?Ja ju môžem vrele odporučiť.
spetkasoli
aj tebe krasne nedelne ranko@gm a veru mozem s tebou iba suhlasit, ligurcek-magi mame velmi radi, aj ja davam do vsetkych polievok a aj do varenych zemiakov -iba kusok, su chutnejsie. Bohuzial mi akosi zo zahrady vymizol a zo semienka sa mi nedari vypestovat. Maj sa pekne a prajem prijemny den:)
micanela
krasny den, je mile ked je tu niekto pozitivne naladeny :-)
okolo mna frflu, ze je zamracene a prsi - no a co? krasne sa da prevetrat byt, z okna vidim v trave prve kvietky, nic ma neboli... kazdy ma den aky si ho spravi
rulik
ligurček(libeček) má aj pozitívne účinky na trávenie
klukodvody
I vám všem krásnou neděli i když už podvečer .Libeček pěstuji hodně a suším ho a také zamražuji a používám ho také v hojné míře i do těch brambor ale jen do starých brambor zo zůstaly po zimě .@micanela přeji moc že nic nebolí nás bolí ale zase víme že žijeme .Probudit se ráno a zjistit že nic nebolí tak si myslíme že jsme umřeli .
hubata
Aj mne zmizol zo záhrady.... Odkopla som si od susedy na jeseň, ani ten trs sa mi neujal. A moja babka ho mala v záhrade obrovský, vôbec si ho nevšímala, aj zarastený bol - a vždy krásny zdravý. Urobí lepšiu chuť ako petržlenová alebo zelerová vňať.
dandika1
@spetkasoli prajem aj Tebe a vsetkym varechacom este pekny nedelny vecer reagujem na to ,ze Ti zo semena ligurcek nezisiel stalo sa to aj mne a sadila som opakovane ,ale vzdy som siala vonku potom som skusila zasiat do truhlika v izbe poliala som zeminu a natiahla som na truhlik velky mikrotenovy sacok a ligurcek mi pekne po case zisiel,potom som ho prepikyrovala do malych kvetinacov a mala som ich v kuchyni na vychodnom okne postupne ked sa oteplovalo tak som ich dala na verandu a potom vonku na schody a tam boli az kym nepodrastli a trochu zbujneli a tak som cely crepnik vyklopila((boli tam po tri rastlinky)) a vysadila na zahon.do jesene bol pekny aj som z neho uz zobrala lysty no a teraz cakam ci mi prezimoval.Ked nie tak vysejem este raz.POZNAMKA:semeno z domaceho zberu mi nevyklicilo,ale kupene ANO.Toto su moje poznatky ked chces mozes skusit:-)))))
havino
ked ligurček mám, je v polievke, vo vývare vždy a taktiež do hubovej polievky, veškerej zeleninovej. na zemiaky, s mierou ho miešam aj s petržlenovou vňaťou. Mám ker veľmi hustý a vysoký, už 8 ročný. Poučenie u mňa, na jar je svieži, zelený, bohatý, ja rozdávala kytice susedom, známym, sebe na spotrebu bolo dosť, prišlo leto, slnko a mne rastlina začala hrdzavieť, obschýnať a tak je to každý rok. Aj som odrezala z koreňa, presadila na iné miesto, ujalo sa v tieni a hrdzavie aj tam, takže odvtedy, na jar natrhám zdravé, mladé, silné kytice a do mraziaka dávam, mám doteraz, aj dnes bol v polievke. Ani stonky, hrubé duté nevyhodím, tie dávam vyvariť do polievok.
kimlo
Aj ja mám veľký ker ligurčeka na záhrade, a dávam ho do každej nedeľnej polievky a tiež do fazule, je to trvalka, zasadil som ho asi pred 10 rokmi, odvtedy je každým rokom krajší a väčší. Akonáhle začína vyháňať do kvetu, vtedy kvety odstrihávam, potom vyháňa ďalšie mladé zelené vyhonky. Skladujem ho ako sušený v celých vetvičkách, alebo mrazený v jednotlivých porciách ako ploché balíčky v alobale.
jozka2
gm,pozri si recepty od @sracz ,on dava ligurcek do kazdeho jedla.Niekde menej,niekde viac,podla potreby aby neprerazil chut,lebo je nenormalne liecivy.
spetkasoli
@kimlo diky za radu, nikdy som ligurcek neotrhavala, nenapadlo ma to a dobry je aj napad s uskladnenim v alobale. Len co zozeniem sadenicku /mam slubenu/, pojdem podla tvojej rady