Zdravá výživa

Náhradné sladidlo

adrianat - bez fotkyadrianat, 29. mája 2011

Vie mi prosím niekto poradiť, v akom pomere mám nahradiť cukor náhradným sladidlom? Chcem urobiť domáci mätový sirup pre diabetika, ale neviem koľko mám dať náhradného sladidla namiesto 1 kg obyčajného kryštálového cukru. Prípadne, aké náhradné sladidlo je najvhodnejšie?
Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Sú rôzne druhy, takže tak ako ti poradil @kucharronald. Ty varíš umelé sladidlá? Ja som s nimi nikdy nevarila, len napr. do čerešňového kompótu som dala 1 tabletku sacharínu, dala studenú vodu a len toľko som to parila, aby chytilo viečko. Sacharín môže ísť do horúceho. Mrkni sa na obale čo máš napísané.
merylas
Na otázku už bylo odpovězeno, je více druhů sladidel a s různou sladivostí. Když občas kupuju, tak taky zkoumám. Reaguji ale proto, že bych chtěla doporučit dávat sirup s náhradními sladidly spíše do menších lahviček.Kdysi jsem dělávala synovi a když jsem láhev otevřela a nechala nechala nějaký čas v teple, tak obsah rychle zkvasil. U normálních sirupů konzervuje cukr, ale tady se musí po otevření pořád skladovat v lednic a snažila jsem se rychle spotřebovati. Tak se mi spíše osvědčily láhve o menším objemu. Jinak by se dal přidat i nějaký ten konzervant, aby se sirup nekazil, ale to jsem nepoužívala.
evanaaa
Hubata, ty nekupuješ Imber Fruit, Imber Sveet, to sú najpoužívanejšie sladidlá u nás, ale je ich viac - Diafan ,Fruktóza a mnohominých, nespomeniem si momentálne. Dobré je prírodné sladidlo Xylitol, je ako cukor, len je drahšie, mala som kilo, ale si ho šetrím. Diskusia o sladidlách tu už bola, nie raz, treba pohľadať. Mimochodom, väčšina z nich je aj na tepelné spracovanie, varenie, pečenie, zaváranie a sú v rôznom pomere 1:4, 1:1, 1:1,5 a podobne. Na sladidlo zo stévie som ešte nanatrafila, ale stévia mi rastie na balkóne, lenže neviem, koľko listov by som musela použiť aby som mala napr. sladký čaj. J a aj muž sme diabetici, takže vždy odhadnem sladivosť.
Adrianat, sirupy zo sladidlom podľa receptu, kde ide cukor budú úplne iné, lebo vlastne cukor zahusťuje a sladidlo už nie, sirup zostane riedky. Ale ak už chceš robiť, tak daj sladidlo 1:4, čiže, nedáš ho 1 kg, ale 250 g alebo ešte menej, radšej ochutnaj a potom pridaj. Aj v Čechách sú sladidlá, ktoré zasa nie sú u nás, napr. cukralóza a iné, niekde ich mám zaznačené. A ak pečiem podľa receptu napr. odtiaľto, tak si ho prispôsobím čo s atýka sladenia miesto cukru. Treba skúšať, časom sa na to príde, aj keď spočiatku sa mi dezerty a koláče zo sladidlom nepáčili, musela som si zvyknúť. Ale niektoré sa použiť na tepelné spracovanie nedajú, lebo zahriatím zhorknú, treba dať pozor a prečítať si návod a spôsob použitia.
:
evanaaa
Mimochodom, sladidlo Equal je dostať v Kauflande, len som si nevšimla, či je zo stévie, jedno niekde mám, tak sa naň podívam, kupujem aj vanilkový dia cukor, tiež tam. Len tortové polevy u nás nezoženiem, ani dlhé piškóty ( tie mám z Čiech), možno v predajniach zdravej výživy.
evanaaa
Ešte - Merylas má pravdu, ak otvorím dia džem, dám ho do chladničky, snažím sa rýchlo spotrebovať. Kupujem aj dia med, má chuť aj konzistenciu úplne ako včelí med, a aj nugetovú nátierku.
evanaaa
Kuchticka, ja som si Equal raz kúpila, aj ho niekde mám, ale nepoužívam. A podobne sú vraj aj sladidlá na báze aspartámu, alebo cyklamátu, neviem presne, ktoré je to zlé.
Merylas, ja som práveže Cukren zháňala ale nie u nás, tu som ho nevidela, ale ani u vás som naň nenaďabila, ak pôjdem znovu do Čiech, budem hľadať, aj kútik s Dia výrobkami, mám dojem, že tam je lepší výber.
evanaaa
Ozaj, Kuchticka, ak je Equal zo stévie, tak by nemal byť nebezpečný, aj podľa ostatného zloženia, ako som si všimla.
palokuchki
Je mi luto vsetkych diabetikov, no na tie umele sladidla treba dat velky pozor. Tiez som vela o tom citala, ze su rakovinotvorne.
merylas
Evanaaa, nevím kde tady k nám jezdíš, ale mrkni do Dia koutků v Tescu a Hypernově, v Kauflandu není a ani ve Zdravé výživě - v kamenných obchodech.Alespoň u nás ne a Ostrava je velké město.Ale možná je to jak kde.Všude by se měli řídit přáním zákazníků a pokud se na nějaké zboží ptají, tak by ho měli objednat. Možná bys třeba mohla dát dotaz na distribuci k vám, v tom odkazu co jsem tady dala jsou i kontakty na firmu.Nebo dotaz i na disktribuci do města tady u nás, kde jezdíš a mohla by sis ho koupit.
Palokuchki, je to někdy těžké, tak jsem udělala takový kompromis, že sladidlo používám, ale nepřeháním to s ním. Můj syn onemocněl diabetem 1 typu v 10 létech, těch dia výrobků moc na výběr nebylo, tak jsem mu občas něco udělala. Samozřejmě že v rámci diety, počítali jsme sacharidy, teď už slyším spíš počítání na chlebové jednotky. Syn už je dospělý a má vlastní rodinu. Ale když přijede na návštěvu, tak něco dia připravím. V současnosti má inzulínovou pumpu, tak si už 4 x denně nemusí inzulín aplikovat injekčně.
evanaaa
Merylas, ja ďaleko nechodím, len do Hodonína, lebo tam nás zaviedol jeden známy, sami by sme ani netrafily, no sľäúbil, že pôjdeme tam aj inde pozrieť, som zvedavá. Ale aj v tom Kauflande som našla viac tých výrobkov ako u nás všeobecne. A zháňam aj Podravku bez cukru, ktorá jeden čas u nás bola v Bille a teraz sú všetky možné druhy, pribudli aj nové ale tá jedna sa vytratila a tam ju mali, lenže som dávno minula.