Zdravá výživa

Na muške farbivá

julica - fotkajulica, 19. marca 2011

V poslednom čase som sa snažila zorientovať v informáciách, ktoré žiaden výrobca na etiketu dobrovoľne neuvedie. Jednoducho, nechcem svojím správaním poškodiť sebe, svojim blízkym či potenciálnemu potomkovi.Ak chcete vedieť trochu viac o tom, čo prijímate, neposudzovať len farbu, tvar a chuť, určite Vás nasledovné údaje zaujmú.
6. septembra 2007 bola v prestížnom lekárskom časopise Lancet publikovaná štúdia britských vedcov zo University of Southhampton, ktorá preukázala priamy negatívny vplyv niektorých potravinových aditív (prídavných látok) na prejavy syndrómu ADHD.


Zoznam potravinových aditív, ktoré sú podozrivé zo zhoršovania syndrómu ADHD (poruchy v mozgovej činnosti detí, prejavujúce sa poruchami správania a učenia)

* E 102 (látka identifikoaná uvedenou štúdiou ako riziková)

Tartrazin (potravinárske farbivo žlté č. 4)

možný výskyt: pekárenské a mliečne výrobky, jogurty, dezerty, sypké
zmesi (nápoj v prášku Tang), cukrovinky, zmrzlina, polievky, omáčky, horčice, nealko i alkoholické nápoje, žuvačky (Wrigley) a v syntetickej farbe pre farbenie potravín v domácnosti, slúži aj k farebnému rozlíšeniu tabletiek a ako farebné krmivo pre zvieratá v domácnosti

* E 104 (látka identifikoaná uvedenou štúdiou ako riziková)

Chinolinová žltá (potravinárske farbivo žlté č. 13)

možný výskyt: nealkoholické nápoje (Mirinda Pomarančová, Citron Lift a povzbudzujúci nápoj Semtex), rôzne dezerty (pudingový krém so šľahačkou Olma), žuvačky, cukrovinky (bonbóny Bonpari, Lipo, Haribo, Starburst, lentilky), zmrzlina (Hájek), mliečne výrobky (jogurt Prince Kúzelník Danone)

* E 110 (látka identifikoaná uvedenou štúdiou ako riziková)

Žltá SY (potravinárske farbivo žlté č. 3)

možný výskyt: nealkoholické nápoje (Lift broskyňový a malina, Mirinda pomaranč), alkoholické nápoje (vínny punč KB LIKÉR, vaječný likér Dynybyl), pekárenské výrobky, horčica (Malva), sladkosti (bonbóny Bonpari, Starburst, Lipo, lentilky), zmrzlina, výrobky v prášku (napr. nápoj v prášku Tang), mliečne výrobky (jogurt Prince Kúzelník Danone, pudingový krém so šľahačkou Olma, vanilkový a čokoládový termix Lounské mliekarne), niektoré žuvačky a multivitamíny (napr. CEM-M pre deti), instantné polievky. Toto farbivo sa používa tiež v syntetických farbách pre potraviny na domáce použitie.

* E 120

Košenila, kyselina karmínová, karmíny (prírodné červené farbivo)

možný výskyt: cukrovinky (lentilky, bonbóny Bonpari), jogurt (Yoplait, Prince Kúzelník Danone), zmrzlina (Scholler), džem, žuvačky (napr. Huba Buba), instantné polievky (Vitana), alkoholické a nealkoholické nápoje (Campari), farbivo na poťahovanie tabletiek, kozmetické prípravky, špirály a očné tiene

* E 122 (látka identifikoaná uvedenou štúdiou ako riziková)

Azorubin (potravinárske farbivo červené č. 3)

možný výskyt: nealkoholické nápoje (Lift malina), alkoholické nápoje (likér Garone a vínny punč KB LIKÉR), cukrovinky, lentilky, marcipán, želé, zmrzlina Hájek, mliečne výrobky (napr. čokoládový termix, niektoré jogurty), jogurt (Prince Kúzelník od Danone), konzervované ovocie

* E 123

Amarant (potravinárske farbivo červené č. 9)

možný výskyt: nealkoholické nápoje, zmrzlina, práškové zmesi na prípravu dezertov, džemy

* E 124 (látka identifikoaná uvedenou štúdiou ako riziková)

Ponceau 4R (potravinárske farbivo červené č. 7)

možný výskyt: žuvačky, zmrzliny (napr. Hájek), mliečne výrobky (jogurt Prince Kúzelník Danone, vanilkový termix, niektoré jogurty), nealkoholické nápoje (hroznové víno Lift a energy drink Erektus), niektoré alkoholické nápoje, kompótované ovocie (napr. jahodový kompót Hamé), cukrovinky (bonbóny Bonpari, Lipo, Haribo, Starburst a lentilky), želé, rybie výrobky

* E 127

Erytrozín (potravinárske farbivo červené č. 14)

možný výskyt: potraviny, lieky, kozmetika, farbivo do pudingu, sladké náplne, kompóty, cukrovinky, koktejlové a kandizované čerešne

* E 128

Červeň 2G (potravinárske farbivo červené č. 10)

možný výskyt: spracovávané mäsové výrobky, údeniny, zaváraniny, nápoje

* E 129 (látka identifikoaná uvedenou štúdiou ako riziková)

Červeň Allura AC (potravinárske farbivo červené č. 17)

možný výskyt: nealko a alkoholické nápoje, práškové zmesi na prípravu nápojov (napr. Tang), dezerty, mliečne výrobky (napr. jogurt Prince Kúzelník od Danone), bonbóny (Starburst), oplátky, zmrzliny, žuvačky, práškové zmesi na prípravu dezertov, multivitamíny (napr. CEM-M pre deti).

* E 131

Patentná modrá V (potravinárske farbivo modré V)

možný výskyt: sladkosti, žuvačky, nápoje a polievky, jogurt (Prince Kúzelník od Danone), bonbóny Haribo, lentilky. V medicíne sa používa na vyšetrenie lymfatických uzlín.

* E 132

Indigotin (potravinárske farbivo modré č. 1)

možný výskyt: mliečne výrobky, zmrzlina (Hájek), rôzne sladkosti a bonbóny (Bonpari a Haribo), celá škála farbených potravín

* E 133

Brilantná modrá FCF (potravinárske farbivo modré č. 2)

možný výskyt: nealkoholické nápoje, cukrárenské a pekárenské výrobky, žuvačky (Wrigley), cukrovinky (bonbóny Starburst), celá škála farbených potravín

* E 150a Karamel (Jednoduchý karamel), E 150 b (Kaustický sulfitový karamel), E 150 c (Amoniakový karamel), E150 d (Amoniak-sulfitový karamel)

možný výskyt: nealkoholické nápoje, sójová omáčka, pivo, rum, whisky, brandy, chlieb, pečivo a iné pekárenské výrobky, sušienky, instantné polievky, sirupy, sladkosti, nápoj Semtex, zmrzlina Viennetta a Scholler, smotanový krém Bobík, ochutené Chio–Chips, ocot, medovina, nakladané potraviny – je to najpoužívanejšie potravinárske farbivo

* E 151

Brilantná čerň BN (potravinárske farbivo čierne č. 1)

možný výskyt: sladkosti (bonbóny Starburst), polevy, mliečne výrobky, zmrzliny, rybie výrobky, zaváraniny, omáčky, nealkoholické a alkoholické nápoje, celá škála farbených potravín

* E 153

Uhlík z rastlinnej suroviny

možný výskyt: cukrovinky, ovocný koncentrát, zaváraniny, pendrekové sladkosti, celá škála farbených potravín

* E 154

Hnedá FK (potravinárske farbivo hnedé č. 1)

možný výskyt: farbené údené ryby

* E 155

Hnedá HT (potravinárske farbivo hnedé č. 3)

možný výskyt: sypká zmes na prípravu čokoládovej bábovky a rôzne sladkosti, celá škála farbených potravín

* E 160 b

Annato, Bixin, Norbixin (prírodne farbivo oranžové č. 4)

možný výskyt: mliečne výrobky, slané pochúťky, margarín, olej, niektoré farbené pekárenské a mliečne výrobky, zmrzliny, dezerty, extrudované výrobky z obilnín, cukrovinky

* E 180

Litholrubin BK (potravinárske farbivo červené č. 57)

možný výskyt: farbený povrch tvrdého syra

* E 210

Kyselina benzoová (najmä vo forme solí: benzoát sodný E 211 (látka identifikoaná uvedenou štúdiou ako riziková), benzoát draselný E 212, benzoát vápenatý E 213)

možný výskyt: ovocné džúsy, džemy, sirupy, sušené ovocie, náplne do pečiva, pekárske výrobky, nakladané zeleniny, niektoré margaríny, majonézy, horčice, omáčky, kečupy, dressingy, nealko naápoje (napr. Mirinda).


Viem, že informácií tohto typu už niekedy máme pokrk, zatvárať oči sa však, zdá sa, nevypláca. Veď počet detí so syndrómom ADHD nesporne rastie, možno priamoúmerne s prijímaním práve týchto farbív.


@zareaguj


Diskusia k téme

julica
Samozrejme, nedá sa vyhýbať všetkému, sme pod veľmi silným tlakom. Jedným zo spôsobov, ako sa nedať otravovať potravinárskym šarlatánom, je sledovať Varechu a pripravovať si jedlá svojpomocne - najlepšie od najjednoduchších surovín. Viem, že viacerí tu to tak radi robíme :)
kata50
Tak toto je horor pred spaním. Je pravda, že už väčšina výrobkov je aromatizovaných, prifarbovaných, chrumkavých, osladených, a ja neviem čo ešte...CHÉMIOU. Fuj!!! Prečítať obal a nekúpiť! Radšej upečiem bublaninu. No ale horčicu neviem uvariť :-((
baboja
Mam syna s ADHD,a je pravda,ze ako viac citam obaly a vyhybame sa kupovanym sladkostiam,je to trochu lepsie.Clovek obcas nieco kupit musi.Prekvapili ma lentilky,tie zboznuje moja dcera.Urcite obmedzim a radsej budem piect.Ved dobrych receptov je tu dost.
vcelka
@kata50 ; vyber si horčicu bez kyseliny benzoovej a bude! Tú najtradičnejšiu značku na Slovensku.
honestka
dnes aj ten kto pecie si moze tieto skodlive potravinarske farby nahradit mnozstvom farieb so zeleniny, ovocia, ci korenin a pritom mnohe ani nedostanu pachut spominaneho vyrobku.
Ja som nedavno potrebovala na tortu pre vnucika /auticko/
ostro zltu. jednoducho som ju dostala namiesanim turmeric a trosinka vyvaru zo safranu. Na cierne kolesa som pouzila atrament, ktory som si nechala pri cisteni calamari.
Neviem, ci by sa dali nahradit vsetky farby, ale mnohe su celkom jednoduche.
babav
@julica , v dnesnej dobe uz asi tazko najst potravinovy vyrobok bez chemikalii ,ci uz farbiv ,alebo konzervacnych prostriedkov;-(
@honestka , mas pravdu, farebny efekt sa da nahradit prirodzenym farbivom,ale povedz mi kolko mladych mamiciek
si da na tom zalezat,zvlast tu na zapade .Cim farebnejsie (nanuky,cukriky,ozdoby na tortach ,muffinoch,....)tym su u deti popularnejsie.ADHD tu ma strasne vela deti a namiesto toho, aby sa rodicia zamysleli nad vhodnou dietou ,napchaju ich uz od
utleho veku liekmi proti "hyperaktivite ".Tak je to jednoduchsie(?!)
Cest vynimkam!
straka1
CHémiu môžme nahradiť-prírodnými farbivami.Teraz mi napadá .:červenú-krásnu si urobíš z cvikly.
hubata
My sme ten šťastnejší národ že sme pred revolúciou takmer nepoznali tieto smrady. Preto si baby uvedomme že zdravie našich blízkych závisí len a len od nás gazdiniek. A veďme k tomu aj naše dcéry a nevesty: pokiaľ je to možné, tak jedzme čo si samé dopestujeme, dochováme, navaríme, zavaríme, zamrazíme, vyúdime, usušíme. Máme dosť predsa chémie v tom čo nemôžme ovplyvniť: voda, vzduch .....
tornadolue
Odkedy vegánčim, nič z toho, čo je na zozname, asi okrem horčice, kečupu alebo sójovej omáčky, nekupujem. Ale aj to si vyberám podľa zloženia, napr. "tradičnú sójovú omáčku", ktorá je v každom supermarkete, by som už nikdy do jedla nepridala. Ale v obchode vidím množstvo ľudí, ktorí majú so sebou dieťa a do košíka kladú práve tie najfarebnejšie a reklamami najviac propagované sladkosti, jogurty alebo berú množstvo hotových omáčok a iných jedál. Myslím, že mnohým ľuďom sa nechce tráviť v kuchyni veľa času prípravou jedla z čerstvých surovín. A tiež majú už pomýlené chute. Ja sama som mala obdobie, keď som nevedela odísť z obchodu bez nejakej sladkosti, ktorú som schrúmala cestou domov. Bolo to niečo ako závislosť, teraz mi to už vôbec nechýba, ale chcelo to niekoľko mesiacov "odvykania" na ovocí a celozrnných výrobkoch :) ADHD je vážna vec, keď mám v triede žiaka s touto poruchou nie je to ľahké ani pre mňa, ani pre neho, ani pre rodičov.
puntodadino
To kto tu toci:..ze pred revoluciou/snad prevratom/ sme tu ziadne smrady nemali?Bolsevik vyrabal pivo bez sladu,salamy bez masa,maslo bez mlieka..Som trocha znaly chemie- napr.vo VSETKYCH malinovkach boli benzoany,dokonca aj salycilaty,umele farbiva od masla az po vineu.Vo vine povinne/!/ sorbaty,dokkonca aj v sladkom pecive.
sandratamer
Myslím si že v malých množstvách je potrebné aby decká tieto látky do seba dostali. Bola som úzkostlivá v týchto veciach a potom malý videl druhé decká jesť farebné cukríky. Jeden si ukradol a vyhádzal sa. Napríklad malinovky odmieta, od malička pije len dojčenskú vodu Lucku, ak mu niekto ponúkne jupíka povie rovno - to je fuj. Ale strániť decká úplne týchto vecí podľa mňa nie je dobré, aj tak si k nim cestu nájdu keď tam práve vy nebudete a potom to dopadne ako s mojím synom. No a že by zapríčnili vznik ADHD... neviem. Skôr môžu zhoršiť stav. Zastávam názor, vo všetkom mieru...
samanka
tento zoznam mi dala kedysi alergologička, keď som zisťovala, čo mi škodí. mne sa stááášne páčia tie farebné cukríky, nápoje, liehoviny, ale asi by som to nezjedla a nevypila. V podvedomí sa mi to spája s "jedmi". O účinkoch farbív a prídavných látok som čítala už veľmi dávno, no to môj syn bol takmer dospelý. Našťastie, neľúbil cukríky ani lízatká, ani kadejaké malinovky. (v tých je farbív najviac). Zato Coca colu by pil na hektolitre. Ale je veľký, takže táto choroba jemu už nehrozí. Ale prikláňam sa k názoru @sandratamer že sem tam nejaká sladkosť uškodiť nemôže. Poznám však rodičov, ktorí kupujú deťom neúmerné množstvá sladkostí, len aby mali pokoj. Ja, konkrétne, pozerám na výrobcu, už som sa naučila, ktoré výrobky kupovať nemám. Aj keby sa stalo, že niečo takéto zjem, môj žalúdok je veľmi spoľahlivý. Aj mne sa zdá @julica že týchto detí pribúda. Niekde som čítala, že aj "vďaka" očkovaniu.
drobcek19
Ja sa velmi cudujem ludom co di deti pch vsetko kupovane. Moje kolegyne sa strasne cuduju preco som este nepribrala ani kilo za 3 roky v irsku ked oni aj 10. Lenze ja stale varim vsetko doma a ziadne polotovari, moj priatel by to ani nezjedol. Snaxim sa stale iba piect a co najmenej kupovat sladkosti aj ked moh priatel je chori ak nema nic sladke. Poslednych par mesiacov mam strasneproblemy s pletou ked xjem sladke z obchodu a to som predym nemala, moje telo dava signaly ze toto uz nikdy viac nejedz. Som za to aby si ludia zacali vsetko vyrabat doma ako nase stare mami!!!
lubjak
Nie som chemik,neviem posudit ,ktore ecka su skodlive,ale citam si zlozenie vyrobkov,vyberam podla citu,velmi zafarbene sladkosti alebo potraviny nekupim.Tak isto som viedla deti.Teraz oni ma poucuju.Tiez som nazoru ,ze vsetko s mierou.Keby sme boli striktni ,nebudeme moct jest ani ovocie ,ani zeleninu,ani maso.Chemia sa rozplazila vsade.
vcelka
S tým deťmi... Dcére sme dlho "neobjavili" sladkosti a bola som hrdá a nadšená, keď svoje narodeniny oslávila tvarohom zmiešaným s marhuľami. My ostatní sme si rozdelili jej čokoládovú tortu so sviečkami a ona bola voči tomu naprosto ľahostajná. Až kým sme neboli kdesi v kaviarni a servírka jej za mojim chrbtom nerozbalila sušienku, čo zvykli dávať ku káve. Takže toto bol ten zlomový bod. Našťastie nemá sladký zúbok, najradšej - ako my doma - dobrú tvrdú vodu z vodovodu a čokoládu má už rok zakázanú kvôli ekzému. Ale presne toto ma najviac hnevá - ja dieťaťu vyberám, akú sladkosť kúpim alebo pripravím. Ale iné mamičky a ich deti rady ponúknu kadejaké sajrajty, do škôlky nosili rodičia ten najchemickejší sirup na robenie malinovky, no skrátka sa tomu nedá vyhnúť... Podľa mňa by bolo slušné, aby sa každý rodič pýtal cudtzieho rodiča, či smie jeho dieťaťu ponúknuť to a to... Teraz ju ponúkli cukríčkami pod značkou CBA. chutí to préšene, farbí to jazyk - až som sa zľakla, že nemá žltačku ale modračku... Takže súhlasím so @sandratamer ; radšej získavať postupnú otužilosť, lebo aj ten najhnusnejší sladký sajrajt si cestu k vášmu dieťaťu raz nájde.
vcelka
Prečítala som si a ja. Výborný článok, len odkiaľ vziať toľko tých ľahkých člnov...? :-))
julica
@vierka , zaujímavý rozhovor. Celkom živo si to viem predstaviť, ako sa rodič snaží, no vždy sa nájde nejaký dobrák... Moja teta je učiteľka z MŠ, no aj napriek tomu sa tešila, keď sa jej podarilo pricukriť čaj svojmu vnúčikovi napriek maminmu zákazu. Vraj mu tak chutil. ach jaj, to zas budú boje :)
@puntodadino , súhlasím s tebou, syntetické farbivá sú u nás v obľube už roky, terajší režim s tým nič nemá spoločné, možnmo len to, že sa konečne nemusí všetko len chváliť, ale pravda vychádza najavo.
alex2003
Kedze pracujem v potravinarskej vyrobe viac ako 10 rokov a v skusim sa pridat. Tzv. E-cka alebo pridavne latky v potravinach su tu desatrocia, len v sucasnosti sa vzhladom na tlak maloobchodnych retazcov na cenu ich pouzivanie ovela viac vo vyrobe vyuziva a pouziju sa, aj ked by bolo mozne pouzit nieco zdravsie alebo uplne natural. Dobra sprava - snad neuskodim nikomu z biznisu ale kolegovia sa samozu pridat do debaty - ceny pridavnych latok a nahrad od minuleho roka rapidne stupli - niektore dokonca viac ako ceny zakladnych surovin, takze cenovy rozdiel medzi niecim "original" a "nahradenym" uz az taky velky nie je. Uz dlho som nevidel porovnavanie identickych vyrobkov - cena/zlozenie, mate niekto nejaky link?
cinkla
Mne uz sa nechce otom ani vyjadrovat. Je to vsetko chronicky zname a napriek tomu sa i v nasich receptom objavuju chronicke
chemicke babrotiny vcetne rastlinnych tukov a roznych arom, farbiv, dochucovadiel a pod. Podme si posielat len zdrave recepty.
cinkla
Nesuhlasim s Tebou sandratamer ! Ak sa deti priucia od rodicov co je dobre a co je "fujto ", tak sa im to spravidla dostane do krvi a ziju podla toho. Pomöze len vysvetlovat, vysvetlovat a vysvetlovat. Moji vnuci dostavaju dobry priklad doma a cim su väcsi, tym viac davaju pozor na to co jedia. Tiez su niekedy zaziadani, ale ked nieco sladke kupujeme tak spravidla povedia. Babka citaj, je tam "hemia " a ak poviem : "joj a kolko " , tak ten starsi by to nedal do ust ani za nic. Ten mensi /2 r. / tomu este nerozumie. Ked sa pytam: "co dnes varime ?" tak obidvaja kriscia "sladkosti ": tak si davame zapekane tvarohove palacinky, pirohy, ale samozrejme a zeleninu na vsetky spösoby, rybu a obcas aj mäsko. A jedaci su prenaramni. Zda sa mi, ze to takto funguje dobre.
2010
@ cinkla, super napad len zdrave recepty , takze ziadne torty .