Varenie

Metrový koláč - starý recept z keksov Marina/Indian

michal81 - fotkamichal81, 29. októbra 2022

Zdravím. Chcem sa opýtať všetkých skúsených cukrárov, že prečo je uvedená akási plnka (resp. krém) v starom recepte pre metrový koláč až 2 razy ? -  ibb.co/r75GnKR...


Bol to starý recept, priložený v keksoch Indian a Marina. Aj keď toto priamo nie sú BeBe keksy. Totiž nazývajú sa celkom ináč. A v prípade svetlých keksov Marina je dokonca pridaná fenikel-aroma... ktorá sa v prípade BeBe keksov vôbec nepoužíva. Jedná sa o tlačiarenskú chybu alebo má to tak byť ?!
Vďaka.

@zareaguj


Diskusia k téme

sobon
Ja si myslim ze je to urcite chyba, zbreceptu by som vymazala, 60 g masla 200g cukru a dala 200g masla a 120g cukru, ten rum je v poriadku…
evanaaa
V Marína keksoch bol vždy fenikel, mali preto svoju klasickú chuť......a k tej plnke - treba spraviť puding podľa toho návodu a doň primiešať maslo, tam už cukor nie je treba dávať, je ho dosť v pudingu. Ináč, metrový koláč, ak už, je lepší pečený.......ale tento je rýchlejší.
evanaaa
...alebo uvariť puding len s balíčkom vanilkového cukru, a maslo vyšľahať s cukrom a tak zamiešať po lyžiciach do pudingu......
michal81
Dakujem za doterajsie odpovede a komentare. Poznam aj ten klasicky sposob, standardny recept, kde sa normalne spravi cesto, ktore sa nasledne upecie. S pouzitim foriem na pecenie nazyvanych ako "srnčí chrbát". Chutne zakusky. Ale musi sa to piect. Hento je s keksikov :). Ma to trochu odlisnu chut. Chcel som len nieco rychle spravit a aj som spravil. Avsak... nezda sa mi ten recept. Mam ho uz dlho v archive :). Fakt aj mne to tak pripada, ze by sa mohlo jednat skor o "tlaciarenskeho skriatka".
evanaaa
@michal81 , ešte ti poradím, daj si do vyhľadávania názov, nájdeš viac možností na Metrový koláč, aj z pečeného cesta, ale aj nepečené z keksov (Be-Be) apod.
michal81
Diky za tip @evanaaa , toto co radis, som skusil uz skor. Nasiel som vsak velmi vela receptov vsade na internete. Vsetky recepty sa pripravovali bez toho "Plnka:", ktory sa nachadza v povodnom recepte z keksov.

Moja mati tiez svoj stary recept na "metrovy kolac", ktory robievala niekedy davno, vydolovala znovu od jej starej kamosky... a tiez tam nic takeho nebolo. Je sice pravda, ze najprv sa urobi puding a az potom sa donho primiesava zmes tuku s cukrom (teple maslo, vyslahane s cukrom), ale toto primiesavanie, akoze jednej plnky do inej plnky, tam uz nebolo nikde. Pricom obidve plnky ak obsahuju maslo a cukor, tak mi to prislo dost divne.

Mna zmiatlo predovsetkym to, ze som nasiel na nejakom YT kanaly ten isty video-recept, ktory sa robil presne podla stareho postupu - zo starych keksov Indian / Marina (vid odkaz na fotografiu stareho receptu - v mojom dotaze). Prislo mi to nelogicke. Ale tak to onen typek v YT videu naozaj pripravoval, t.j. ze zamiesal plnku do plnky :). Tuk s cukrom (v pudingu), zamiesal potom do dalsieho tuku s maslom (akoze "plnka" - v starom recepte z keksov). A hlavne to ma poplietlo a zacal som uvazovat nad tym, ze cukrari to asi fakt tak pripravuju a preto som tu polozil aj svoj dotaz. Ze ak su tu nejaki skuseni cukrari ci uz len samo-ucenci alebo dlhorocni profesionali z cukrarne, tak by o tom nieco vedeli. Verim tomu teraz uz aj ja, ze sa jedna o tlacovu chybu - v tom starom recepte.

Dokonca som uz tento "metrovy kolac" aj urobil podla stareho receptu a to bez pouzitia "Plnky" a vsetko bolo OK. Chutilo to super.

Akurat trebalo kolac odlozit do chladnicky nie len na 12 hod. tak ako sa odporuca, ale na aspon 24-48 hodin, kedy konecne keksy vstrebali viac kremu a konecne zmakli. Po 12 hod. boli este vcelku chrumkave a ony maju byt praveze uplne makkulinke. Pomaha aj vybratie z chladnicky vopred, ulozit na misu a nechat 15 minut, nez sa trochu krem roztopi a aj potom sa rychlo vsiakne nieco viac, do keksov.
tomeska
@michal81 (5.11.2022 16:27)
Dlho som premýšlala, či sa mám ozvat'k tomuto rcp. Robím rez i pečený i nepečený zo sušienok. Do pečeného robím inú plnku (mlieko, hl.múka - uvarená hustá kaša, zašlahané maslo s cukrom , no a príchut' akú chceš), než do skladaného zo sušienok. Tam uvarím puding trochu riedši , a pridám vyšlahané maslo s cukrom. Najskor si zlepím suš. po dvoch, plnku nerozotriem až ku krajom . Potom nasypem na alobal alebo papier na pečenie kokos a začnem skladat'. Najprv si urobím niekolko ""komínov""" zo 4-5 zlepenýc dvojíc a tie potom zložím na bok a zlepím dohromady na dlhý vláčik. Trochu stlačím dohromady, a preto že je plnka doat' riedka, tak vyteká a vlastne sa dostane až po okraje každej sušenky. Plnkou potriem celý povrch a posypem nahusto kokosom . Dobre zabalím a dám na rovný povrch . Nedávam do chladničky, a to z toho dovodu, že sa maslo ochladí a nevsiakne do sušenky. Tak potom nepotrebuješ ani tých 12 hod. Chladnička len v horúcom lete. Miesto kokosu: sušienky ,orechy. čokoláda, .... Fantázii sa medze nekladú-.
Hodne záleží i na sušenkách. Ak nemusím, tak bebe nie, pripadajú mi potom ako blato. Moja skúsenost'.