Rôzne

Medvedí cesnak

valeri - fotkavaleri, 17. apríla 2013

Vlani som si z jednej túry po Slovensku priniesla korienok medvedieho cesnaku. Zasadila som ho, ale ono mi to, myslela som, "vykapalo". Ale čuduj sa svete tento rok v záhrade rastie.
Vie mi niekto poradiť, ako ho uskladniť na zimu ?

@zareaguj


Diskusia k téme

evusik
@valeri my sme minulý rok spravili to isté a tento rok máme krásny medvedí cesnak aj na záhrade, ale nie je ho toľko aby som ho uskladňovala, všetok ho zjeme teraz :-) ale chystáme sa ísť na zber, u nás voľne rastie na viacerých miestach, a ten si uskladním na zimu... umyjem, utierkou vysuším, dám do mrazničky... môžeš ho aj posekať, alebo rozmixovať a tak dať do mrazáku, alebo urobiť pesto, na Vareche sú recepty.... možno by sa dal aj usušiť, pomlieť a používať ako koreninu... ale netuším to som nikdy neskúšala...
kimlo
Posekaj nadrobno, daj do pohára a zalej olivovým olejom. Dobré na cestoviny.
valeri
Ďakujem ak ho neminiem za surova, skúsim podľa Vašich rád.
@kimlo : máš skúsenosti s naloženým v oleji? Pýtam sa preto, že som naložila do oleja normálmy cesnak, držala som ho v chladničke v uzatvorenom pohári a aj tak sa mi pokazil, skysol.
janger
@valeri , spominas normalny cesnak nalozeny v oleji. Ja som uz parkrat citala, ze domacky nalozeny cesnak v oleji moze sposobit botulizmus. Aj ked je sanca velmi mala, ale predsa...
helica
@valeri , , asi pred 3 týždňami som pozerala Tajomstvo mojej kuchyne, kde šéfkuchár Pavel Pospíšil, upozorňoval na to, že Medvedí cesnak by sa mal konzumovať, iba tepelne upravený, v surovom stave údajne spôsobuje tráviace problémy. Hneď som si spomenula, na osobnú skúsenosť- kedy som si ho bohato posekala na chlieb s maslom- celú noc som nespala a na druhý deň som už ležala v nemocnici s hepatitídou. Bolo mi úplne príšerne zle, až na umretie. Ale tak mi bolo už aj predtým, no nie v takej miere. Ono mi to zrejme len podkušilo moju už chorú pečeň. Cesnak určite nebol príčinou, ale len nejakým urýchlovačom. Odvtedy však, nemôžem cesnak ani vidieť.
Nechcela som nikoho odradiť, lebo zdravému človeku nemôže uškodiť, kto však má problémy s pečeňou, pankreasom, či žlčníkom, tak radšej pozor.
poddo
Medvedi cesnak je najlepšie ,čo nam priroda mohla dat.Nemal by sa sušit,ale dat zamrazit,alebo urobit pesto,Ale najlepši je za surova na chlebik,je to rokmi vyskušane a kto by tvrdil,že škodi,asi nema rad prirodu,ale len prechemizovane pripravky-poznam i takych ludi.
evusik
@poddo súhlasím, ja som sa včera napratala tvarohovou pomazánkou s medvedím cesnakom a nič mi nebolo... ale každý máme iný žalúdok...
enge149
ja som ho kúpila v obchode s bylinkami sušený a je vynikajúci, asi ho treba konzumovať ako všetkého "dobrého a zdravého"s mierou,ale je veľmi zdravý..
valeri
Všetkým Vám veľmi pekne ďakujem za príspevky, určite si niečo z nich vyberiem.
luss44
my každoročne chodíme do lesa na medvedí cesnak, najlepší je posekaný na maslovom chlebíku. Čítala som že sušením sa zničia všetky účinné látky, takže je nanič, rozmýšľam že ho tento rok zamrazím. Včera som ho urobila podusený na masle rovnakým spôsobom ako špenát a so zemiakmi+volské oko - jedinečná večera to bola :)
tetrisss
Este raz skusim, kedze vidim, ze su tu konzumenti cesnaku, poradte mi prosim, ci mozem konzumovat cesnak zlty, ktory je uplne taky ako medvedi, len ma zlte listy, neviete niekto?
radost
@tetrisss
čítam opakovane tvoju prosbu-ale neviem odpovedať..len ten klasický poznám..myslím-že cesnak žltý má žltý kvet..či aj list?skús pohľadať..ja som gúglila-našla foto-no nebola zmienka o jedlosti...
marijanna
tu v Slovinksu robia omeletu z medvedim cesnakom. 2vajcia, sol,mlikeo hladka muka..kytička listov med.cesnaku. Pripravime si zmes na omeletu. Med.cesnak nakrajame na rezance,z toho si nehcame trochu napotrasenie ...okrasenie..Urobime omeletu_vsetko spolu rozhabarkujeme aj s cesnakom, upečieme a na tanieri posypeme ostalym cesnakom..mnamkova je :)
valeri
takto a všelijako podobne ho jem aj ja, ale pokúsim sa trochu z neho zmraziť ak zostane :-) a uvidímako sa mi to osvedčí.
ocko
pridam sa aj ja ,dnes som tiez davala medvedi cesnak do mraznicky davam to uz roky potom ho pouzijem do spenatu,polievky do cesta ,tiez som ho dnes davala aj do masti a to tak ze cesnak som pokrajala na drobno a zaliala zohriatou mastou a nechala stuhnut a teraz vecer som to premiesala lebo on ostane dola,a dalej tiez som nasekala na sliziky dala do flasiek od dzemu a potom ho zalievala ojejom ale ten som si tiez ohriala zavieckovala a dala do chladnicky ,davam ho aj do salatu ,na chlieb a rozne jem ho lentak ako redkovku ,zajtra budem pokracovat a ta nakladat do liehu ....
eraserhead
Medvedí cesnak som registroval už minulý týždeň , ale až teraz podrástol tak že sa dal v ľahkosti zbierať.



Časť som pripravil s cestovinamy a slaninkou a časť som použil na prípravu aromatickej ryby (pstruh potočný preplnený medvedím cesnakom, pstruha som si kúpil priamo z rybníka a cesnak som si nazbieral v rámci turistiky cestou späť .......)
vojtula
skúšala som sušiť medvedí cesnak umytý v sušičke na najmenší stupeň sušenia, super, má stále svoju chuť cesnakovú, dokonca je aj štiplavý, pekná zelená farba mu ostala. Všetko mám už odskúšané, pesto, na chleba čerstvý, tinktúra, vo víne, polievka, pomazánka, špenátová úprava, zaliate v oleji, len tak chvílu podusený a ako teplá príloha a teraz som skusila usušiť. Nechápem, prečo skoro všade píšu že medvedí ces. stráca svoje liečivé účinky pri sušení. Že by len medvedí cesnak? A čo ostatné liečivky? Po dosušení má svoju cesnakovú chuť, farbu aj vôňu. Čo vy na to ? Ja osobne by som ho odporučila aj sušiť, využila na posypanie hotových jedál, do marinád, do všetkého kam ide cesnak, do čaju.
matuch
medvedí cesnak je veľmi zdravý súhlasím s tými, ktorí tvrdia, že príroda nám dala to najlepšie čo mohla, pán Pospišil už veľa toho nakecál, čudujem sa RTVS, že ho tam ešte spolu s Magalovou držia ale to je o inom, med.cesnak jeme počas celej sezóny až do kvitnutia, vtedy by sa nemal zbierať,nátierky, polievky, plnky, len tak na chlieb...a ešte k tomu mrazeniu, keď ho rozmixujete trošku vody a do formičiek na ľad po zmrazení ho vyberiete vysypete do mikrot.sáčka a beriete podľa potreby
tiginko
@Afataga (6.3.2016 14:55)

aj tu!
U vás je ešte zima @afataga , ja už som sa bola včera popásť. Moja naojobľúbenejšia zelenina :-)