Zdravá výživa

Medvedí cesnak - už rastie!

kltko - fotkakltko, 1. marca 2014

Vynikajúca bylinka, ktorá je rovnako zdravá ako chutná už začala rásť v dunajských lužných lesoch.
Používajú sa z nej listy a hlavná sezóna zberu potrvá približne 4-6 týždňov, kým rastliny nezačnú kvitnúť. Potom sa ako chuť, tak zdravotné vlastnosti listov rýchlo znižujú.
Dá sa použiť ako pažítka - posekané listy na maslový chlieb, do pomazánok, šalátov, na varené zemiaky....
Rovnako má použitie ako listový špenát (do závinov, prívarku, polievky...) - tip na závin nájdete aj v mojich receptoch.
Kto chce zakonzervovať, spraví si jednoducho medvedie pesto; listy pár krát prekrojí a v sekáčiku (mixéri) do hladka rozmixuje s vlašskými orechami, olivovým olejom a soľou na hladkú pastu. V chladničke má trvanlivosť až do ďalšej sezóny (teda ak skôr nezjete).
Viazaničky listov sa taktiež dajú mraziť, len ich použitie je potom len do teplej kuchyne (po rozmrazení zhandrovitejú a nakrájať si ich na chlieb nie je vkusné).
Medicínsky má účinky blízke cesnaku, ale menej výrazné. Rovnako aj aróma je výrazne jemnejšia. A nemenej dôležité je, že je to jedna z prvých jarných zelených byliniek plná čerstvých vitamínov.
Pri miernej zime sa prvý objavuje v dunajských luhoch už na konci februára, vo vysokých polohách okolo 1000 m n.m. sa niekedy dá zbierať aj v máji. Rastie na vlhkejších, tienistých stanovištiach.Ak máte pochybnosti o jeho identite, odtrhnite si lístok, prelomte a čuchnite k nemu, alebo aj ochutnajte - typická cesnaková aróma je nezameniteľná

@zareaguj


Diskusia k téme

pacik
Aj v mojej záhrade už vykúka (vlani som skúsila nasadiť cibuľky) a to sme na severe, nuž táto zima je prepodivná...
kltko
tu sú už veľké listy, zatiaľ len na teplejších stanovištiach. O pár metrov vedľa sú len malé výhonky, ale zbierať sa už dá krásne.
rulik
ja mám na balkóne v kvetináči a ešte má len zo 6 cm, tak som myslel, že v prírode to bude až za chvíľu, pôjdem pozrieť
radost
ešte mám zvyšok v chladničke v poháriku nasekaný medvedí cesnak zaliaty olejom olivovým..
babkamt
Práve dnes som si naňho spomenula Bola som ho v záhrade skontrolovať. Krásne rastie nielen medvedí cesnak , ale aj pažítka. Dala som ju už do pomazánky.
evanaaa
Pred pár dňami o ňom hovoril nejaký pán zo Záhoria a ukázal aj lúku pokrytú porastom už pekných listov medvedieho cesnaku, len škoda, že neviem, kde to bolo. Predviedol aj pár spôsobov jeho uchovania.....
kuchticka
Tak rada bychsi ho pestovala na zahradke. len vobec neviem ako a kde ho zohnat a ako v skitocnosti vyzera. Nikdy som ho neochutnala, ani nevidela.
majka98
u nas je ho v parku vela...uz mam zaliaty v rožovke na kvapky...pesto v chladnicke a surovy papame denne s pecivom ci len tak v salatiku spolu s redkovkami a mozarelkou...je to fakt zdrava mnamka
kltko
evanaaa - pozri vlhké a tienisté stanovištia. V BA, ako si píšeš v profile, si sprav prechádzku po pravobrežnej hrádzi medzi mostami Lafranconi a SNP a sem tam odboč do lesa.
kuchticka - väčšie firmy predávajú sadivo. Inak je to cibuľovina, až nájdeš jej výskyt, môžeš si pár cibuliek presadiť. Ako píšem, na vlhké a tienisté stanovište.
tiginko
aj ja už som našla moju jarnú lásku, tak sa veľmi teším... voňavé zelené obdobie nás čaká v kuchyni :-)
kimlo
To sa dá normalne zasadit do záhrady? Predávaju sa niekde cibulky?
megdesign
Yo, normalne to zasadis.... Cibulky sa daju aj kupit, ale mozes si aj vykopat v prirode, ak najdes ;)
kltko
kuchticka, kimlo - dá, treba prehľadať najlepšie internetové weby s ponukami väčších firiem. Viem že som na medvedí cesnak narazil v ponuke. Len čo si pamätám, pýtali zaň dosť na to, že sa dajú bez problémov využiť cibuľky z prírody a tam kde rastie, je ho vždy množstvo.
giussa
poznam par ludi, co si preniesli cibulky z prirody do zahrady a celkom pekne sa im rozrastol. Dokonca aj tu to niektore varechacky spominali...
gabriele
momentalne predavaju pekny cesnak v crepniku v Tescu...aj Tulbagiu-cesnakovu travu (vyborna bylinka, velmi lieciva)... @Kimlo...cesnak medvedi rastie napr. v Cerveniku za hot pot-om... z tej Madunickej strany...sem-tam sa ho podari vytrhnut aj s korienkom...mozes to zasadit v zahrade...najlepsie v polotieni blizko stromov...nema rad vyslnie
radost
@kimlo
v mojom najbližšom okolí v prírode nerastie..tak som si od známeho z iného kraja vypýtala cibuľky - a zasadila..žije..rastie..ale nerozmnožuje sa tak - ako by som túžila..je pod stromami..v polotieni-až tieni..a predsa mu niečo "nesedí"..možno kvalita pôdy..neviem..
evusik
@kimlo pod Žandárskym mostom, smer Papraď tam rastie, stačí vykopať cibuľky a presadiť na záhradu... mne už utešene rastie...
kltko
kopanice ani Biele Karpaty neovládam, ale určite ho nájdete v lužných lesoch popri Dunaji a Morave (Devín, Bratislava, Hamuliakovo...) - na oboch brehoch, v BA napríklad aj v Pečenskom lese (skoro centrum, medzi Lafranconi a SNP mostom), pri závodisku v Starom háji (Petržalka), lesy za Slovnaftom, ostrov Kopáč, okolie hájovne Topoľovec... Vo Veľkej Fatre som ho našiel napríklad na východných svahoch Rakytova, vo výškach okolo 800 - 1000 m n.m..
Potrebuje vlhkejšie stanovište (nemusí byť rovno podmáčané, ale má rád vlhko) a určite tieň - najlepšie pod stromami, kríky nie sú ideálne. Je to cibuľovina, takže najlepšie sa presádzajú cibule (drobné cibuľky).
Rovnako ako pre iné cibuľoviny, ktoré nepestujeme kvôli kvetu sa mu najlepšie darí, ak mu v záhradnom pestovaní aspoň v prvých rokoch zacvikneme kvety (dá viac sila do cibule a nie do kvetu/semena). A samozrejme, musíme mu ponechať dosť listov, aby vytvoril pevnú cibuľu. Preto ani v prírode neberiem z trsu viac ako tretinu listov.
kltko
oprava: samozrejme sily do cibule, nie sila :o)
a doplnenie: pod listnaté stromy
rozmarin
Pre Bratislavcanov: dnes - nedela, sme nazbierali krasny, mlady medvedi cesnak v Horskom parku. Ale nie je tam vsade, treba ho pohladat :-)
kimlo
@evusik prave som bol nam, natrhal som cerstvy, a este aj som ich zipar vykopal a zasadil na zahrade, dufam ze sa ujme...dakujem za tip, je ho tam veru neurekom... :-)
kadgam8
Medvedí cesnak v okolí Košíc.
Za Kojšovom, prejdete cez obec, najlepšie autom. Asi 2 km od konce obce je parkovisko, závora a cesta smerom na Kojšovku. za závorou po asi 5O m je nová lavička naľavo a tam smerom do lesa ho bude plno. Ešte nerastie, boli sme dnes pozrieť. Je tam viac miest, ak budete trpezliví, nájdete ich, smerom k holi.
Druhá lokalita je V Nižnej Myšli za kostolom, ale tam som nebola.
Pozdravujem a želám úspech pri hľadaní.
Všetkým, ktorí sa na mňa obrátili s otázkou o jeho výskyte ďakujem. Píšem to tu preto, aby ste čím skôr našli informáciu a mohli hľadať cesnak.
kltko
páči sa mi taká výpomoc! :o)
poradíte niekto aj výskyt v okolí Nitry? Od apríla fungujem tam a aj keď mám medvedí cesnak rád, chodiť si ho trhať z Nitry ku Dunaju je predsa len trochu z ruky... :o)))
rolenco
Ak by ste mali záujem mám a cibuľky aj semená medvedieho cesnaku.Nieje problém dodať.Pošlite mi mail na aeshop@centrum.sk pošlem Vám všetky informácie.
Robo
vendulka670
v Bratislave pri Malom Draždiaku (Petržalka) ho je straašne veľa, i ked už začína kvitnúť...ale ešte sa tam toho určite nájde dosť:)