Rôzne

Med

sneica - fotkasneica, 8. októbra 2011

Diskusia k téme

sany11
vyber med z chladnicky aby nebola flasa studena a potom daj do mensieho hrnceka zohriat vodu a do toho vloz flasu s medom.flasa s medom aby bola ponorena vo vode tak do polovice flase.nechaj to tam pokial voda nevychladne.med by sa mal rozpustit.ak sa nerozpusti uplne tak to este raz zopakuj.ja som to uz tak robila lebo otec dava med tiez do chladnicky.pomohlo to med sa rozpustil.
helca103
ja tiež ako @sany11 takýto med dám do hrnca s vodou a pomaly nechám vrieť ale naozaj iba trochu aby voda nevrela naplno. Odporúčam pohár otvoriť a sama uvidíš ako sa med pekne redne asi po 5.minútach hrniec odstavím z platne a nechám tam pohár vychladnúť.
Medík je znovu pekný zlatistý.
ewitka
@sneica ,med sa rozpúšťa v teplej vode ako píše sany11, ale voda nesmie vrieť, môže byť max. 50°C teplá, lebo v horúcej vode med stráca svoje liečive účinky. Med nemusíš skladovať v chladničke, aj keď scukrovatie a zmení farbu nepokazí sa.
julica
Poslúchni ewitku, med stráca svoje liečivé opodstatnenie pri teplote vyššej ako 40 stupňov. len bu´d trpezlivá a ohrievaj ho pomaly. Aj keď možno už je to jedno (pobyt v chladničke)
sneica
dakujeeem uz je rozpusteny som taka rada ...myslela som ze ho vyhodim...vdaka
sneica
viem ze med do chladnicky uz nedame ako pise Julica zrejme sa znehodnoti...tak som zase o nieco mudrejsia....Dakujem vam este raz...
sneica
dakujem @alzbetka2 som si precitala a je dobre mat taketo informacie ...stranku mam uz v zalozkach...
hubata
Včely boli prikrmované cukrom a urobilo by ti to aj na poličke v špajzi. Čistý med s malým obsahom cukru sa podľa mňa už ani nedá kúpiť.
@sneica - v kuchyni sa nič nevyhadzuje, zbytky sa pomrazia, urobí sa z nich nové jedlo a za ušetrené euráčiky sa kúpi nejaká paráda na seba. Len sa ty vždy prídi poradiť na www.varecha.sk a uvidíš ako ušetríš!!!
julica
@hubata , kazdy med skrystalizuje, vcely sa dokrmuju cukrom na zimu, ked nemaju iny zdroj potravy, do leta, kedy sa stava, uz maju davno inu potravu!
sneica
:-) dakujem @hubata ,ja som bola prave dnes v kauflande a som si obzrela tie mediky tam a boli ztuhnute niektore...ja nerada vyhadzujem a zvlast nie jedlo...na varecha.sk nedam dopustit a urcite rada sa pridem poradit...dakujem este raz...
pavas
Krystalizace a tuhnutí medu

Nejen včelaři, ale i mnoho spotřebitelů medu ví z vlastních zkušeností, že některé druhy medu ztuhnou rychle, některé po určité době a některé neztuhnou nebo nezkrystalizují vůbec. Nemá to nic společného s přidáváním cukru. Je to pouze zcela přirozená vlastnost medu. Med je ve své prodejní podobě prakticky přesycený roztok. V tekutém stavu vydrží jenom určitou dobu. Pomalu přechází do pevného, případně krystalického stavu. Může to dojít tak daleko, že med dostaneme z nádoby jen s velkou námahou.

U jednotlivých druhů medu je různý poměr hroznového a ovocného cukru. Medy s vyšším obsahem hroznového tuhnou rychleji. Mezi tyto druhy počítáme med řepkový, smetankový a částečně i medy z ovocných stromů. Pokud je v medu vyšší obsah cukru ovocného, trvá tuhnutí dlouho, někdy dokonce velmi dlouho. Typickým příkladem je med akátový, který může zůstat v tekutém stavu až dva roky. Medovicové medy - pokud jde o tuto vlastnost - jsou někde mezi tím; tuhnou několik týdnů nebo měsíců.

Výjimku tvoří medovicové medy, které obsahují melecitózu. Tento trojitý cukr je složen ze dvou molekul cukru hroznového a jedné molekuly cukru ovocného. V některých letech se vyskytuje ve zvýšené míře. Výchozí surovinou je většinou smrková a modřínová medovice. V modřínovém medu se může obsah melecitózy zvýšit až na 38 %. Takový med zkrystalizuje již v plástech a nedá se vůbec vytočit. Při menším obsahu melecitózy, např. v medu smrkovém, se med vytočit částečně dá, ale v nádobě pak ztuhne velmi rychle. Je to ale med kvalitní a chuťově velmi dobrý. Znalci jej dovedou ocenit. Ze zkrystalovaného medu můžeme bez poškození udělat tekutý zahřátím na vodní lázni na teplotu 40°C. Tuto metodu lze doporučit pro malá množství medu do 2,5 kg. Pro větší množství používá včelař vyhřívací skříň (můžeme si ji koupit) s elektrickým vytápěním regulovaným termostatem. Pro tento účel si můžeme přebudovat i vyřazenou chladničku. Obsah nádoby s 25 kg tuhého medu zkapalní v nádobě během dvou dnů.

Příliš vysoká teplota medu škodí. Pouhé delší zvýšení teploty na 45°C poškodí enzym invertázu, která je termolabilní; krátkodobý ohřev na 70°C ji zničí. Takový med nemůžeme již označit jako přírodní. V některých zámořských zemích se stalo bohužel zvykem zahřívat med na teplotu 70?75°C. Schopnost krystalizace se tím podstatně zmenší, nebo dokonce odstraní. Tato metoda byla vypracována proto, že většina zákazníků požaduje med tekutý. Tento med může stát v regále dlouho, aniž zkrystalizuje. Není to ale již plnohodnotný med.
hortenzia51
@pavas.. krásne si to napísal.. ty si včelar?, alebo si to od písal z knih?, med ktorý ztuhne nikdy nieje znehodnotený.. ani nieje z cukru ako sa domievaju niektorí vareškári....
hubata
Už viem @pavas prečo nám med nikdy nestuhol: mali sme včelíny na Záhorí, umiestnené v agátovom lese. Med sa stáčal každý rok, takže nestačil scukornatieť. Vďaka že si si dal takú robotu s vyčerpávajúcou informáciou. Takže asi ten najprírodnejší bude predsa ten záhorácky agátový.
jerica
No a moja skúsenosť , svokor bol včelár, nehovorili sme že či môže ísť do ľadničky tak na to by som nevedela reagovať , ale keď sme prišli na východ na dovolenku a keď už bol čas odchodu vždy nám svokor nabalil zo sebou med , videla som ako nám chystal med , z veľkých mliekarenských kanvíc drevenou naberačkou vyberal hustý biely med, keďže som nepoznala nič o mede pýtala som sa deda čo to je za hustý med, povedal že taký má byť pravý med a tak ako píše @pavas presne ako keby som počula svokra,dokonca krémový med vraj je lepší ako riedky tekutý. Tak som sa naučila na ten med že dnes kupujem viac repkový med , nie je síce priesvitný ale je jemne cukrový pritom sa dá dobre natierať.
nbert
Trosku mimo temy ale minule som pracoval v Hiltone a ochutnal som tam cely vceli plast ( aj s medom ) Chutilo to uzasne, dokonca som mal pocit ze v tom citim "likerove" tony. Uplne to zmenilo moje "chutove spomienky". Ak budete mat moznost, ochutnajte. V niektorych obchodoch som videl vceli med aj s kusom plastu.
sneica
ten medik ako pise @jerica repkový si skusim kupit aj taky agatovy ako pise @hubata a aj ten z kuskom plastu co spomina @nbert samozrejme postupne...moj stary otec bol vcelar doma na obrovskej zahrade mal vcielky a ule pod stromami,len ja som bola prilis mala na to aby som sa v tom case zaoberala medom...som rada ze si mozem precitat informacie ktore su z vasich vlastnych skusenosti...a nakoniec sa blizi zima tak si myslim ze zasoba medu bude ok,ved teply caj ja musim mat stale koli detom uvareny vo velkom dzbane...SNAD BY BOLO DOBRE VEDIET CI JE KAZDODENNA KONZUMACIA MEDU V PORIADKU...
hubata
Aj my sme žužlali medové plásty namiesto žuvačiek, keď sa stáčal med na medomete.
No a či je v poriadku každodenné sladenie čaju medom? No ak si @sneica pozrieš koľko je na spodu vo fľaši cukru, tak je to v podstate jedno cukor - či med.
Ak chceš troška obmedziť cukor pre deti, tak by som asi do kupovaného čaju dávala ovocnú domácu šťavu ktorá už má v sebe cukor.
Ale myslím že čaj zo šípok by ti deti vypili aj bez cukru alebo medu, je teraz sezóna a v rámci prechádzky vyskúšajte nazbierať šípky či ti ho deti vypijú aj bez osladenia.
janger
@sneica , asi to aj vies, ale aj tak este upozornenie, ze med nie je vhodny pre babatka do jedneho roka. Tu sa uz stal pripad, ze babotko zomrelo po konzumacii medu. A bolo to aj potvrdene! Ministerstvo zdravotnictva neodporuca konzumaciu pre babatka. A je to tak vo viacerych krajinach. V mede mozu byt spory bakterie Clostridium Botulinum a toto moze byt pre take malinke deti nebezpecne. Urcite je percentaz mala, ale predsa je!
evanaaa
Škoda, že už med nemôžem, je to nespravodlivé, kto má cukrovku, nesmie, aj keby mu mal med pomôcť pri určitých neduhoch. Ale myslím, že cukor a med nie je jedno, aj keď sú oba sladké, cukor nemá tie živiny a minerály. Podľa mňa by sa nemal ukladať ani do chladničky - načo -, možno aj ten chlad ničí vitamíny v mede.
Ja ako malá, som dostala med pri kašli, skoro som sa zadusila, začalo ma škrtiť v hrdle, ešte viac som sa rozkašľala, tak mi pchali do úst ďalšiu dávk, aby mi pomohli, pritom si až potom uvedomili, že ja normálne nekašlšm ale sa dusím. A niektoré mamičky dávajú medík na cumeľ, pritom nevedia, či malé nemá alergiu alebo čo. Takže aj tu opatrne.
pavas
@sneica len ho nekupuj v obchode, lebo to ma s mädom spoločný len názov
sneica
ani tie v bio obchodoch???aj tie radsej nekupovat??? najlepsie asi od vcelara ...viem ze je zdrave neprehanat so sladenim a takisto aj to ze malim ddetickam sa med nedava...povedala mi to lekarka po narodeni mojej dcerky..koli alergiam a laringitide...neviem mozno med obsahuje alergeny...
julica
@hubata , práve agátový med spolu s repkovým sú tie menej výživné druhy medu. Môj otec takisto stáča každý rok a scukornatie - a to tmavý lesný med hnedozelenej farby z oravských lesov. Ty si to tak vždy škôlkarsky zjednodušíš: med scukornatie, lebo včely dokrmujú cukrom. :)