Varenie

Maďarský guláš - ako ho robiť a zahustiť?

katchi - bez fotkykatchi, 6. februára 2023

Na konci každého videoreceptu na madarský guláš vidím ako je tá šťava bez kúskov cibule, že sa rozvarí. Nech robím čo chcem, mne sa nikdy tá cibuľa úplne nerozvarí a musím to minimálne scediť ak to tam nechcem. Skúšala som či olej, masť, osoliť cibuľu, úplne nadrobno nakrájaná, skúšala som
dusiť do sklovita/do hneda aj 20 minút, skúsila som jej dať menej, ale chuť bola planá... Už neviem čo
robiť. Poraďte ženy, ako robíte guláš a ako zahusťujete?

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Ja dávam veľa cibule a nielen do gulášu, kým sa mäso uvarí, tak tá cibuľa sa musí rozvariť, aj keby čo bolo, jasné, že nezmizne, je tam, a je tak rozvarená, že ju ani cítiť v ústach nie je, ale záleží aj na tom, ako sa krája, ja mám takú pomôcku-hrebeň na jej krájanie, a vždy krájam nadrobno, nemám rada veľké kúsky, a aj keby bola okom viditeľná, zanikne tým rozvarením. A čo sa týka zahusťovania, pamätám si, že moja mama nikdy nezahusťovala, ani múkou, ničím, len nechala vyvariť vodu na šťavu ( ona ale dávala aj papriku na polovicu a paradajku, aj to pomohlo). Lenže ja nechávam viacej šťavy, tak ak treba, zahustím postrúhaným zemiakom, alebo prípadne aj škrobom, v najhoršom múkou, ale záleží na každom, čo si zvolí.
chemik
Musím se rozhodnout, zda chci dělat gulyas nebo pörkelt nebo paprikáš a zda bude z masa vepřového nebo hovězího. Na vepřové maso dělám cibulku světležlutou na paprikáš, kterou osolím hned na začátku nebo světlehnědou na pörkelt a gulyas, kterou solím až když už má barvu. Na hovězí guláš má být barva cibule tmavě hnědá a solím až maso po orestování, které pak pustí šťávu a cibule se v ní dusí a během delší doby přípravy se stihne rozpadnout. Vepřové je měkčí za kratší dobu, takže je vhodné do barvy orestovanou cibuli 1-2 x podlít ještě před vložením masa, dusit ji až se rozpadne, vyrestovat až se tuk odděluje a teprve pak vložit maso. Během vaření se guláše nesmí utopit, ale podlévají tak, aby maso bylo z části nad hladinou. Při přípravě řídkého gulyase resp. guláše kotlíkového se cibule obvykle nestihne rozpadnout, pokud se nepřipraví dobře rozdušený cibulo-paprikový základ předem.
mamka4
Ja, keď sa mi niečo nepodarí, skúsim radu tu, väčšinou mi niekto z varecháčov poradí a vidím, kde robím chybu. Keď mi to stále nejde, overím si to ešte na iných weboch, ktoré tu asi nemôžem menovať. Za mňa: pri maďarskom guláši je dôležitý správny recept, potom pomer cibule a mäsa, t. j. rovnaký na objem, nie na váhu, napr. miska cibule, miska mäsa, správny výber mäsa, najlepšie kližka-nožina, ktorá pustí šťavu, a potom postup. Posmažiť cibuľu do zlata, podliať malým množstvom vody, nechať vydusiť šťavu a zopakovať ešte 2krát, pridať pokrajané paradajky, podusiť, pridať mäso, potom dosť mletej sladkej papriky a trochu štipľavej a tiež čerstvej papriky. Tak veľa šťastia.
mirop
Pokud chcete mít jistotu, že se cibule v guláši dokonale rozplyne, použijte trik z indické kuchyně - až začne zlátnout, zastříkněte ji dvěma lžícemi vody, míchejte a nechte vodu vyvařit až na tuk.
lipka
Niekto múdry, tu na Vareche písal, že keď dusíme cibuľu pod guláš, treba ju vareškou stále miešať, aby sa "rozbila". U mňa to funguje.
evanaaa
@lipka , ale veď to je jasné, ak by si ju nemiešala, tak by prihorela, či nie? Ja pri nej stojím a miešam ju, kým nedosiahne dobrú farbu, ty od nej odídeš?
sovka62
@mirop (16.2.2023 08:47)

Suhlasim, ale dodavam, ze dve lyzice vody stacit nebudu. Mna naucili varit gulas polovnici a ti sa vyznaju. Taze takto:
Cibulu oprazit trichu viac ako do sklovita. Priliať vriacu vodu, tolko aby cibula bola ponorena.
Ked sa voda odpari, znovu podliat, vodu vydusit a zopakovat este raz. Cibula je mäkká, svetlohneda. Potom pridat maso a ostatne prisady, to uz poznáte. Podlievajte len vriacou vodou, radsej menej a castejsie. Ak to s vodou neprezeniete, gulas netreba zahustovat nicim. Drzim palce, nech sa vydari.