Varenie

Maďarské parené buchty - kysnuté halušky

slavka11 - bez fotkyslavka11, 5. júla 2011

ahojte varecháči viete mi prosím niekto poradiť recept na maďarské parené buchty. My sme dnes boli na dolnozemskom festivale kde boli rôzne špeciality z BekesCsaby a od iných Slovákov žijúcich v Maďarsku atd. a medzi nimi boli v ponuke aj niečo chuťovo ako naše parené buchty akurát tieto boli neplnené iba obalene v maku, alebo orechoch,škorici ci bryndzov posypané. A zo spodu boli také trošku prichytené nie pripálene iba take pripečené. A boli velmi makkučké aj keď boli už studené. Aj som sa tej pani pýtala že či sa peču a ona že nie a keď som sa pýtala na názov povedala, že oni tomu hovoria KYSNUTÉ HALUŠKY.
veľmi mi chutili rada by som to spravila doma a ak niekto poznáte o čom tu píšem a máte aj originál. receptík s postupom budem veľmi rada.
ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

kucharronald
@slavka11 Nie sú to náhodou naše halušky, len sú väčšie?? Tuším, že sa tie hádžu do vody lyžicami....potom sa varia ako halušky, a posypú sa čím chceme... :) Skúsim niečo ,,vygoogliť" :)
alzbetka2
Jedna moja kolegyňa robievala buchty na pare ale pečené. Buchty dala "pariť" do hrnca nie na parák, ale na pomastené dno, naliala vodu, zakryla a buchty boli pečeno-parené. Presný pomer vody,buchiet a masti-oleja alebo masla neviem, ale keď sa náhodou dostanú parené buchty "na pretras", tak vraví, že ona ich takto robievala.
evanaaa
Tu je recept, možno aj dva , sú to normálne parené buchty, ale pripečené na panvici, ak sa nemýlim, možno si niekto spomenie a pridá link, alebo si dajte do vyhľadávača parené buchty, možno ich vyhodí.
Rony, akoto, že si ich nepamätáš, bolo aj dosť komentárov. Skúsim sa aj ja pozrieť, či ich nájdem.
evanaaa
Rony, asi to nie je ono, ja som našla: Pečené parené buchty na panvici, pridala Avanka, ale číslo receptu tam nevidím. Buchty sa spravia klasickým spôsobom, dajú sa na olej na panvicu, prikryjú, nechajú sa zospodu trochu pripiecť,potom sa prileje asi pol dcl vody a po takých 5 minútach sú naparené, pripečené. Ale lepšie je prečítať si rcp priamo. A je tu ešte podobný ale bezlepkový.
jac37
Milá Slavka11 prečítal som si odkaz od @ kuchárronald a pamatám si na tieto halušky ako chlapec keď ich robila moja mama dosť často. Je to jedlo ktoré sa v oblasti Békes Csaby a vobec Sedmohradska varievalo a ako zisťujem aj varí.
hubata
@evanaaa : skús pečené parené buchty, neviem či to nie sú tieto - tiež viem že ich tu niekto spomínal
hubata
@evanaaa : skús pečené parené buchty, neviem či to nie sú tieto - tiež viem že ich tu niekto spomínal
samanka
@slavka11 moja mama robieva "parené" buchty tak, ako píše @evanaa , ale neplnené robí na platničke, cesto ako na parené buchty, opečú sa z jednej aj z druhej strany. Takéto buchty sa potom obaria vo vriacej vode, polejú maslom a posypú tým, na čo máme chuť - ja teda určite makové, tie milujem.
slavka11
dakujem Vam vsetkym za snahu poradit mi. Tu na vareche som nejake receptiky uz predtym pozerala s tym ze ak sa nenajde nic lepsie skusim to aj podla nich a mozno sa chutovo trafim. Ale rovnako rada si este kludne pockam ci nepridate presne to co hladam.
julica
Sú to akoby tie pečené parené buchty, jedla som ich v Kovačici. neplnené buchty z kysnutého cesta sa naukladajú do naolejovaného kastróla a zalejú vodou. Keď sa voda vyparí, vsaje, buchty sú hotové, najlepšie sú tie pripečené :) horúce sa poriadne poobaľujú napríklad v pomletom maku s cukrom, mňam.
slavka11
Julica
ak si to jedla v Kovacici tak to bude potom asi na isto ono. presne pomery a postup asi nemas alebo ano? a presne je to mnam. Najprv ked som to tam videla moc ma to neoslovilo lebo mali akurat iba makove a mne je mak tazky na zaludok tak som si toho nevsimala, ale manzel mlsnotka :) sa pristavil a pytal sa tety co to je a slovo dalo slovo a uz sme to aj tlacili do bruska a bolo to velmi chutne. Nakoniec nam este ostali dva kupony a tak som isla pozriet ci nema teta doplneny tovar a mala uz aj skoricove, bryndzove a orechove. Tak sme vyskusali vsetky a boli fakt MNAM.
julica
Určite, oni sú tiež dolnozemskí slováci, presný recept nemám, opýtam sa kamarátky, no môže to byť problém, keďže jej "tata", ako volá starú mamu, tieto buchty pripravuje rutinne - nemá váhu (...ani rádio, ani TV). Ale opýtam sa, samu ma to zaujíma.
sovka62
@julica , trafila si, to je ono, u nás sa volali Maryša buchty, ale mali sme ich radšej aj plnené lekvárom, hoci originál bol bez neho.
alena45
Kysnuté haluške

5 hrnčekov kvalitnej hladkej múky
5-6 dcl vlažného mlieka
3 žĺtky
2/3 roztopeného masla
2 PL cukru
štipka soli, kocka droždia, posýpka podľa chuti
Z uvedených surovín vypracuje vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť. Keď je dostatočne vykysnuté, na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a pohárikom vykrajujem "haluške" s priemerom asi 2 cm. Pripravíme si väčší kastról, najlepšie s hrubým dnom, ktorý vymastíme studenou masťou a nie veľmi blízko ukladáme haluške, potrieme rozpustenou masťou a šachovite ukladáme druhú vrstvu . Potrieme masťou a zalejeme vodou zarovno s haluškami. Varíme prikryté na pomalom ohni pokiaľ nevyvrie všetka voda. Keď odstavíme, necháme ešte prikryté trochu upariť. Vyberieme, polejeme maslom a posypeme škoricou, upraženou krupicou, makom, kakaom alebo orechami.
Recept som opísala z Babičkiných receptov, ktoré zozbierala priateľka v Iži, kde väčšinu obyvateľov tvorili prisťahovalci z Dolnej zeme.
slavka11
@alena45 noooo pozdava sa mi to a aj s tou bravcovou mastou asi to bude ozaj ono, lebo ked som to chutnala bolo to pomastene ale nie maslom, to ma svoju specificku chut a vonu a bravcova mast je predsa len neutralnejsia. DAKUJEM si zlata opisem si to a ked skoncim s marhulami vyskusam tento receptik a ozaj este otazka kolko asi trva az sa vypari vsetka ta voda kedze to bude v dvoch vrstvach a este to ma byt aj zarovno halusiek?
alena45
@slavka11 , ja som to nikdy nevidela robiť, len som vedela, že mám doma ten recept. Keď vyskúšaš, tak daj na Varechu. Píše sa tam ešte to, že z toho vznikne dosť veľa jedla, takže by sa to mohlo dať spraviť aj z menšej dávky na prvýkrát. Neviem koľko Vás je.
Inak moja stará mama, tiež z Békescsaby nevarila inak ako s masťou, dokonca aj palacinky vyprážala na masti, to bolo pre nás deti veľmi zvláštne, lebo doma nám mama robila už na oleji.
hubata
@slavka11 - to čo si opísala sa volajú na Záhorí dolky: z kysnutého buchtového cesta sa povykrajujú dolky a upečú sa z obidvoch strán na obyčajnom sporáku. Uložia sa do mikroténového vrecka a aby zmäkli vhodia sa do horúcej málinko osolenej vody, polejú maslom a obalia v osladenom maku. Je to na spôsob vianočných pupákov, ale sú vo veľkosti pagáčikov.
slavka11
@hubata no viem co su bobalky alebo pupaky ale toto bolo uplne nieco ine.
Myslim, ze ten receptik od alena45 je presne to co som potrebovala, ale vdaka za kazdy prispevok a komentar
evanaaa
Alena 45, tiež si pamätám, že mama všetko v masti vyprážala kým nebol olej rozšírený a známy - rezne, šišky, mäso dusila, zásmažky robila, a pod. Dokonca aj dnes odborníci radia miesto margarínov bravčovú masť, vraciame sa k dávnym časom.
arasidka
Tak toto som nikdy nejedla a ani som o takých buchtách nepočula, ale vyzerá zaujímavo. Ak ten recept budem skúšať, som zvedavá, ako bude môj "Dzedko" na to pozerať, už si ho viem predstaviť - ako nadomnou stojí a "kontrolíruje" - a totok čo robíš a prečo? A nemala si urobiť totok hentak?" Jejda, len aby sa mi vydarili, leo môj sobášený buchty veľmi ľúbi. No také pupáky,či opekance - tie má tiež veľmi rád.
slavka11
@evanaaa , @alena45 , @arasidka buduci tyzden chcem tento recept vyskusat a pokusim sa aj pofotit a vlozit ho sem. Uz mam kopec receptov pofotenych ale zial pri malom syncekovi nie je vela casu venovat sa vkladaniu receptikov sem je to trosku zdlhave. Manzel mi doniesol cerstve mliecko z druzstva este si z neho spravim bezlaktozove, dovarim marhulovy dzem, a nalozim uhorky, manzel mi namelie mak a orechy a potom sa snad k tomu dostanem. Urobim to z plnej davky a ak toho bude vela tak sa podelim s maminou a pripadne aj s dedkom ktory je mlsny a nepohrdne ziadnou pochutkou :)
alena45
slavka, dlho to vkladanie receptov neodkladaj, aby si nedopadla ako ja, keď mi v máji zomrel môj starý notebook a zobral si so sebou tiež kopu nafotených vecí od minulého leta.
Mariaklara, ja sladké veci vôbec nerobievam, moožžnoo pre nejakú návštevu, ale aj tí radšej slané. Tiež som zvedavá ako to dopadne.
arasidka
slávka, sedím tu a čumím do tejto vysvietenej bedničky... a je mi horko a teším sa každému závanu z pootváraných okien a dverí a čítam tvoj príspevok....jejdanenky, toľko toho ideš robi - a variiiiiiiť dzem a mliet mak...... dievča zlaté, ja som bola zmorená len z tej predstavy. Ja dnes nevládzem ani hubu otvoriť od toho horka a jako sa hovorí : Já mám neskaj robiť? S týmato rukama? Šak sa s nyma ledvaj nažerem...
toto horko ma umára a napadajú ma samé pesimistické myšlienky!
bukvicka
neskoršie, ale predsa.... pečiem približne podľa alena45 receptu cesto, misu z jánskeho skla natriem bravčovou masťou, naukladám buchty, nalejem vodu, prikryjem vrchnou misou z jánskeho skla a pečiem v rúre.... u nás mňam
slavka11
@arasidka moja zlata to bol horizont na par dni. som sa tiez s konom nezrazila aby som to vsetko stihla za jeden den a este v tomto teple brekeke som rada ze zijem a stat este pri sporaku kde sa dalsie teplo vytvara mi moc nepridava ale marhulkovy lekvarik v zime bude mnam a aj uhorky zavarene mame radi tak musim sa trosku obetovat a mak bude mliet manzel :)