ahojte varecháči viete mi prosím niekto poradiť recept na maďarské parené buchty. My sme dnes boli na dolnozemskom festivale kde boli rôzne špeciality z BekesCsaby a od iných Slovákov žijúcich v Maďarsku atd. a medzi nimi boli v ponuke aj niečo chuťovo ako naše parené buchty akurát tieto boli neplnené iba obalene v maku, alebo orechoch,škorici ci bryndzov posypané. A zo spodu boli také trošku prichytené nie pripálene iba take pripečené. A boli velmi makkučké aj keď boli už studené. Aj som sa tej pani pýtala že či sa peču a ona že nie a keď som sa pýtala na názov povedala, že oni tomu hovoria KYSNUTÉ HALUŠKY.
veľmi mi chutili rada by som to spravila doma a ak niekto poznáte o čom tu píšem a máte aj originál. receptík s postupom budem veľmi rada.
ďakujem
toto som teraz ,,vyguglila" a myslím ,že je to presne to čo hladaš
Rony, akoto, že si ich nepamätáš, bolo aj dosť komentárov. Skúsim sa aj ja pozrieť, či ich nájdem.
:))) Je to tento?
ak si to jedla v Kovacici tak to bude potom asi na isto ono. presne pomery a postup asi nemas alebo ano? a presne je to mnam. Najprv ked som to tam videla moc ma to neoslovilo lebo mali akurat iba makove a mne je mak tazky na zaludok tak som si toho nevsimala, ale manzel mlsnotka :) sa pristavil a pytal sa tety co to je a slovo dalo slovo a uz sme to aj tlacili do bruska a bolo to velmi chutne. Nakoniec nam este ostali dva kupony a tak som isla pozriet ci nema teta doplneny tovar a mala uz aj skoricove, bryndzove a orechove. Tak sme vyskusali vsetky a boli fakt MNAM.
5 hrnčekov kvalitnej hladkej múky
5-6 dcl vlažného mlieka
3 žĺtky
2/3 roztopeného masla
2 PL cukru
štipka soli, kocka droždia, posýpka podľa chuti
Z uvedených surovín vypracuje vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť. Keď je dostatočne vykysnuté, na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a pohárikom vykrajujem "haluške" s priemerom asi 2 cm. Pripravíme si väčší kastról, najlepšie s hrubým dnom, ktorý vymastíme studenou masťou a nie veľmi blízko ukladáme haluške, potrieme rozpustenou masťou a šachovite ukladáme druhú vrstvu . Potrieme masťou a zalejeme vodou zarovno s haluškami. Varíme prikryté na pomalom ohni pokiaľ nevyvrie všetka voda. Keď odstavíme, necháme ešte prikryté trochu upariť. Vyberieme, polejeme maslom a posypeme škoricou, upraženou krupicou, makom, kakaom alebo orechami.
Recept som opísala z Babičkiných receptov, ktoré zozbierala priateľka v Iži, kde väčšinu obyvateľov tvorili prisťahovalci z Dolnej zeme.
Inak moja stará mama, tiež z Békescsaby nevarila inak ako s masťou, dokonca aj palacinky vyprážala na masti, to bolo pre nás deti veľmi zvláštne, lebo doma nám mama robila už na oleji.
Myslim, ze ten receptik od alena45 je presne to co som potrebovala, ale vdaka za kazdy prispevok a komentar
Mariaklara, ja sladké veci vôbec nerobievam, moožžnoo pre nejakú návštevu, ale aj tí radšej slané. Tiež som zvedavá ako to dopadne.
toto horko ma umára a napadajú ma samé pesimistické myšlienky!