Rôzne

Kvasená zelenina podľa starého bulharského receptu

helica - fotkahelica, 21. októbra 2013

Dnes som pridala foto vykvasenej zeleniny podľa st. bulharského
rteceptu. Trápim sa tu už asi 2 hodiny s vkladaním obrázku, lebo mi
chýbajú moji pomocníci. Ak by to nevyšlo, skúsim zajtra.

@zareaguj


Diskusia k téme

helica
ako vidím, aj tak som to zvrzala. Obrázok by mal byť vložený v pôvodnom recepte. Len nadpis sa mi nepodaril. Malo tam byť: kvasená zelenina podľa starého bulharského receptu, chcela som, aby ste len klikli na názov a recept by sa zobrazil. Mne tak radšej do ruky Varechu namiesto myši!!!
martinqa111
Naložila som zeleninu podľa receptu, sú to už 3 týždne. Robila som ju do 5 l fľaše. Na povrchu sa mi začal robiť taky biely povlak, pozbierala som a znovu. Je to v poriadku? Ďakujem za odpoveď.
helica
Ahoj @martinqa111 , viem, že takýto biely povlak sa tvorí niekedy na kvasených uhorkách i na kapuste. Mne sa zatiaľ na zelenine ešte nerobil ani raz. Ťažko hľadať dôvod, skús opatrne odobrať povlak aj s určitým množstvom vody, zeleninu dobre postláčaj do vnútra, chýbajúcu vodu dolej prevarenou slanou vodou a daj na chladnejšie miesto dokvasiť. Zelenina nesmie vytŕčať von z nálevu! Skús zaistiť nejakými drevenými špachtlami, či niečim podobným. Ak sa Ti zdá byť zelenina hotová, celú ju vyber, dobre umy pohár, zeleninu daj späť a cez čistú gázu preceď nálev späť a ulož do chladničky. Ja tak robím s uhorkami, občas sa mi to tiež pritrafí. Inak predpokladám, že si zeleninu dobre poumývala, hlavne zeler, na ňom sa najľahšie nejaká tá zemina môže nájsť. Verím, že to zvládneš a že si na zeleninke o nejaký týždeň pochtnáte. Daj mi prosím vedieť. Držím palce.
martinqa111
Ďakujem za rady, budem sa nimi riadit. Určite Ti dám vediet ako to dopadlo a verím že si aj my pochutnáme.
jules
Dobrý deň pani Helica, naložil som do rovnakého súdka ako Vy , len zeleninka nie je ponorená čo doporučujete? S pozdravom Jules
helica
@Jules (26.7.2016 13:23)

zeleninu zaťaž, mne manžel spravil také doštičky, podobné ako boli kedysi v nakladočoch Deko. Prípadne si pomôž niečim iným, napr. tanierik ap. Súdok rozhodne doplň vlažnou slanou vodou až nad zeleninu, tak, aby bola celá ponorená! Inak bude chytať plieseň a začne nezakrytá časť zahnívať. Tak isto ako pri kvasených uhorkách - tiež musia byť celé ponorené v náleve.
Držím palce a nech sa podarí a hlavne chutí.
A ešte: takto skoro kvasená zelenina je určená na rýchly konzum, pretože je dosť teplo. Ak bude vykvasená, poprekladaj do pohárov a daj do chladničky, alebo pivnice. Ja robím vždy v polovici septembra.