Dobrý deň dámy, prosím Vás ktorý olej je podľa Vás ten naj? Dočítala som sa že kokosový je super ale tá kokosová vôňa ma zdúva..za akúkoľvek náhradu budem vďačná..Ďakujeem
@zareagujDiskusie
- Joranza: Čím nahradiť margarín Visa 4 najnovší komentár 20. decembra 2024
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 3 najnovší komentár 19. decembra 2024
- Mamka4: Pštrosie vajce 1 najnovší komentár 13. decembra 2024
- Kvetinka72: Potrebujem pomoc s grilážkami 4 najnovší komentár 5. decembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 355 najnovší komentár dnes 15:15
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 355 najnovší komentár dnes 15:15
- Joranza: Čím nahradiť margarín Visa 4 najnovší komentár 20. decembra 2024
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 3 najnovší komentár 19. decembra 2024
- Mamka4: Pštrosie vajce 1 najnovší komentár 13. decembra 2024
- Kitchenguru: Čo variť v čase predvianočného pôstu? 13 najnovší komentár 13. decembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 253 najnovší komentár dnes 15:15
- Joranza: Čím nahradiť margarín Visa 4 najnovší komentár 20. decembra 2024
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 3 najnovší komentár 19. decembra 2024
- Mamka4: Pštrosie vajce 1 najnovší komentár 13. decembra 2024
- Kitchenguru: Čo variť v čase predvianočného pôstu? 1 najnovší komentár 13. decembra 2024
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Nepečené datľovo-čokoládové bonbóny VIDEO
- Chcete si urýchliť pečenie vanilkových rožkov? Super tip, ako ich urobiť raz-dva VIDEO
- Hľadáte perfektné cesto na vykrajované koláčiky? Skúste toto naše len zo 4 surovín! VIDEO
- Čokoládové kolieska s karamelom a so soľou VIDEO
- Jednoduchý trik, ako expresne ozdobiť drobné pečivo VIDEO
- Čokoládové kocky s kardamómom a pomarančom VIDEO
- Skvelá bielková citrónová poleva na všetky vianočné koláčiky VIDEO
- Odolná trinástka: Výborné recepty na trvanlivé vianočné koláče, ktoré vám vydržia až do Silvestra
- Linecké koláčiky: Prezradíme vám najlepší recept aj fintu, ako z jedného cesta urobiť 7 druhov vianočného pečiva
- Toto sú stálice: 10 najlepších klasických koláčov a zákuskov na vianočné sviatky. Sú tu aj tie vaše?
- Rokmi overené: 10 receptov na vianočné plnené oriešky, ktoré piekli už naše babky
- Orechové, karamelové aj čokoládové: Najchutnejšie plnené vianočné košíčky pre každý jazýček
- Pečie celé Slovensko: Zabudnutý dezert spod Tatier. Súťažiaci o ňom ani nepočuli a čo vy, poznáte Lohengrin?
- Máme ju radi: 10 receptov na sviatočné koláče a drobné pečivo s obľúbenou žĺtkovou polevou
Čo sa týka konkrétne tebou zmieneného kokosového, tak ten si môžeš kúpiť aj "bez vône", je dobrý napr. na vyprážanie, neprepaľuje sa tak ako napríklad slnečnicový.
Takze otazka by skor mala zniet : ktory olej je podla vas najlepsi na varenie?ktory na salaty/na pecenie/vyprazanie ??? :-)
V mojej práci keď kuchárky vyprážali na repkovom oleji, smrdelo mi to po rybách a to ma odrádza od používania repkového oleja, aj keď ho veľa kuchárov odporúča na vyprážanie. Ja používam, ak náhodou raz za rok vyprážam, iba bravčovú masť.
To si mi už raz písala, keď si práve hľadala radu k olejom;-) Mne repkový nesmrdí, neviem aký používali tam u vás. Každý máme svojich favoritov, otázka znela, aký olej je podľa nás najlepší, tak som napísala ten svoj "naj". Inak aj ja ho striedam s masťou, používam aj maslo a iné oleje na šaláty (tekvicový, olivový, sezamový, rakytníkový, a kokosový zasa na pečenie)
Presne, v kuchyni treba použiť viac druhov olejov či tukov s ohľadom na to, čo pripravujeme. Keď pogoogliš, nájdeš o repkovom oleji info, je toho dosť. Kedysi sa repkový olej vyrábal iným spôsobom ako dnes a okrem toho repka vtedy nebola najkvalitnejšia. Na nette som sa dočítala, že sú vyšľachtené nové odrody repky olejnej a tá už neobsahuje tú smrdľavú kyselinu erukovú, takže repkový olej ju tiež neobsahuje. Pravdepodobne to, čo spomína Kukulienka, sa týkalo toho oleja predtým. Ja kupujem Raciol repkový, čo sa u nás vyrába a keď natrafím, tak Zlatý olej repkový alebo Vénusz repkový z Maďarska. O žiadnom smrade u nich nemôže byť ani reči. A olivový olej je fajn, ale som čítala, že u nás tieto oleje (rozumej SVK, ČR) nie sú v predaji v čistom stave, ale že už od výrobcu idú k nám pančované. No a zistiť to môžeš akurát tak laboratórne. Keď sa zmieša oliváč a slnečnicový, nerozoznáš...ani dľa farby či vône... Takže za veľký peniaz kupujeme to, čo až také drahé nie je. Asi to výrobca robí v duchu tej výhovorky, že ľudia z bývalého "Ost bloku" sú zvyknutí na iné (horšie) chute ako tí zo západnej Európy. (Neviem, či viete, ale nejaká česká europoslankyňa sa dala dokopy s chemikmi a nechala analyzovať obsah rovnakých potravín kúpených v Nemecku a v Česku... a potom výrobca vysvetľoval, že ...proste tú blbú výhovorku, že tu u nás sme zvyknutí na zlé potraviny a preto nám predsa dobré nemôžu chutiť :-D. Týkalo sa to, myslím, coly, nutelly a nejakých konzervovaných produktov. Dá sa článok vyhľadať na www.idnes.cz . No a takto nám aj tie oleje upravujú, aby sme platili ako za olivový, ale požívali vlastne slnečnicový :-( Tu je link na článok, ktorý uvádza porovnanie repkového a olivového oleja z hľadiska obsahu jednotlivých nenastýtených mastných kyselín zamilujsadorepkovehooleja.eu/olivovy-alebo-repkovy-olej/...
Jojo, český a určo i slovenský zákazník vyžaduje - méně masa nebo žádné v uzeninách, pančované oleje, vycucané mléčné výrobky, zmršené konzervy, ředěné prací gely, šizené prací prášky atd.atd.. Prý jsme na tu chuť, konzistenci a nejspíš i okrádání prostě - zvyklí - !
Pár let zpět jsem dostala od kamrádky 1,5 litrovou petku domácího řeckého olivového oleje. Žádný panenský, prostě domácí. OH! Co živa budu, nezapomenu!!
Používám vepřové sádlo a máslo na vaření. Olivový olej na saláty. Smažím málo a tak si dovolím koupit Ceres tuk na smažení. Není to žádná výhra, bo je to ztužený rostlinný tuk, ale je bez zápachu a v pohodě "dává" vysokou teplotu. Smažím na něm jak slané tak sladké pokrmy. Obyčejný slunečnicový, řepkový či směsový olej používám jen na výrobu domácí majonézy či do těsta. Bych šla i do lepších olejů na saláty, hodně mě to láká, ale brzda peněženka je nekompromisní. Souhlas @Aja71 doma vyrobené či alespoň částečně vyrobené a v našem pásmu vyrostené je pro mě nejbližší!
Ja sa fakt čudujem, že tí naši EUposlanci ešte v Bruseli ani necekli o tomto probléme - špeciálne vyrobené ošidené výrobky pre bývalý Ost block. Ako dôvod vidím jedine to, že u nás samozrejme nenakupujú. Tí vaši určite nakupujú v Nemecku a naši zasa v Rakúsku. Tí nemajú tucha, čo za humus vedia vyexportovať k nám!
Ano, ten grécky domáci oliváč je vraj skvelý. Známa si tiež doniesla z dovolenky zopár litrov, kúpili tam od domácich a vraj sa nedá porovnať s u nás kupovaným. A ani sa nedivím, keď kupovaný je biedna riedená zmeska.
Haha, Nyja, proč by cekali?! Za jedno se nenacházejí v cenové hladině, ve které nakupuje většina obyvatel, o těch nejmíň finančně zabezepečených ani nemluvím. Za druhé určo mají možnost si zajet do Němec či Rakous - tam to výrobce a prodejce ani nenapadne!! natož aby to na zákazníky zkoušeli!! Dobrá rada - nekupovat takové zboží mi moc platná není. Něco jíst musím /zatím/ a nějak musím oprat, uklidit atd.. Až budu umět materializovat a žít z prány, budu nezávislá. Tak to záplatuji jak nejlíp umím. Bezva jsou domácí produkty, ale u nás zemědělství jak rostlinné, tak hlavně živočišné šlo do pryč. Vážím si všeho domácího, co dostanu, a z kupovaných základních surovin se snažím vytvořit "domácí" - tedy nenechat si nasypat do jídla věci, o které nestojím. Jednoduché to není. @Nyja přeji krásný den a co nejvíc domácích produktů! Mávám!