Dobrý deň dámy, prosím Vás ktorý olej je podľa Vás ten naj? Dočítala som sa že kokosový je super ale tá kokosová vôňa ma zdúva..za akúkoľvek náhradu budem vďačná..Ďakujeem
@zareagujDiskusie
- Martamm: Papierové košíčky na muffiny 5 najnovší komentár 7. mája 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 227 najnovší komentár dnes 20:49
- Lidka1: Rastlinná šľahačka 0 zatiaľ bez komentárov
- Kjuraj: Kypriaci prášok 1 najnovší komentár 14. apríla 2025
- Lukash: Ako na dobrý šošovicový prívarok? 1 najnovší komentár 11. apríla 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 227 najnovší komentár dnes 20:49
- Martamm: Papierové košíčky na muffiny 5 najnovší komentár 7. mája 2025
- Nyja: Dubčekove rožky 34 najnovší komentár 5. mája 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 354 najnovší komentár 1. mája 2025
- Valeri: Ako na zvýšený cholesterol ? 42 najnovší komentár 29. apríla 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 227 najnovší komentár dnes 20:49
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 27 najnovší komentár 1. mája 2025
- Martamm: Papierové košíčky na muffiny 5 najnovší komentár 7. mája 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Citrónové rezy +fotopostup
-
Jablkový závin z pivného cesta +fotopostup
-
Kakaová roláda s čokoládovým krémom
-
Varený karfiol so zemiakovou kašou a s hlávkovým šalátom s medovo-citrónovou zálievkou
-
Divina špikovaná koreňovou zeleninou +fotopostup
-
Tvarohové poháre
-
Krehké koláčiky s citrónovou smotanou a údeným lososom
-
Jablková palacinka pečená v rúre +fotopostup
-
Krémové rezy s jablkovo-smotanovo-pudingovou plnkou +fotopostup
-
Jemný krupicový jablčník bez tuku
-
Pečený bôčik s dusenou kyslou kapustou a so zemiakovou knedľou
-
Pečené kuracie stehná na zelenine +fotopostup
-
Čerešňová štrúdľa
-
Orechová roláda s mandľovým krémom
-
Zábavný spôsob, ako farbiť vajíčka. Skúste túto metódu s kypriacim práškom a octom VIDEO
-
Nepečený cheesecake à la dubajská čokoláda VIDEO
-
Vafle z varených zemiakov, jednoduchý nápad na chutnú chrumkavú chuťovku VIDEO
-
Tvarohová vianočka bez kysnutia VIDEO
-
Rýchly likér bez vajec? Skúste tento s vanilkovým jogurtom VIDEO
-
Vajíčkové kvetinky VIDEO
-
Chrumkavé čokoládové veľkonočné hniezda VIDEO
-
Recepty od srdca: 15 jedál, ktoré nás naučili variť naše mamy a robíme ich dodnes
-
Od pondelka do nedele: Chutné polievky, cestoviny, sviatočné mäsko aj večerné rýchlovky. 14 tipov, čo variť tento týždeň
-
Strúhaný, sypaný aj linecký: 11 receptov na tvarohové koláče, ktorými sa zavďačíte celej rodine
-
13x špagety: Od úplne jednoduchých až po nadupané kombinácie skvelých chutí
-
TOP rebríčky: Pečenie na sviatky, sezónne bylinky aj vajíčka. Pozrite si tie najlepšie recepty uplynulého mesiaca
-
Jemné mäsko: 12x bravčová panenka. Vyskúšajte ju aj podľa receptu moderátorky Karin Majtánovej a rovno s dvoma plnkami
-
K mäsu, cestovinám aj fazuli: Marry Me, omáčka, ktorú si zamilujete. Hodí sa takmer ku všetkému!
Čo sa týka konkrétne tebou zmieneného kokosového, tak ten si môžeš kúpiť aj "bez vône", je dobrý napr. na vyprážanie, neprepaľuje sa tak ako napríklad slnečnicový.
Takze otazka by skor mala zniet : ktory olej je podla vas najlepsi na varenie?ktory na salaty/na pecenie/vyprazanie ??? :-)
V mojej práci keď kuchárky vyprážali na repkovom oleji, smrdelo mi to po rybách a to ma odrádza od používania repkového oleja, aj keď ho veľa kuchárov odporúča na vyprážanie. Ja používam, ak náhodou raz za rok vyprážam, iba bravčovú masť.
To si mi už raz písala, keď si práve hľadala radu k olejom;-) Mne repkový nesmrdí, neviem aký používali tam u vás. Každý máme svojich favoritov, otázka znela, aký olej je podľa nás najlepší, tak som napísala ten svoj "naj". Inak aj ja ho striedam s masťou, používam aj maslo a iné oleje na šaláty (tekvicový, olivový, sezamový, rakytníkový, a kokosový zasa na pečenie)
Presne, v kuchyni treba použiť viac druhov olejov či tukov s ohľadom na to, čo pripravujeme. Keď pogoogliš, nájdeš o repkovom oleji info, je toho dosť. Kedysi sa repkový olej vyrábal iným spôsobom ako dnes a okrem toho repka vtedy nebola najkvalitnejšia. Na nette som sa dočítala, že sú vyšľachtené nové odrody repky olejnej a tá už neobsahuje tú smrdľavú kyselinu erukovú, takže repkový olej ju tiež neobsahuje. Pravdepodobne to, čo spomína Kukulienka, sa týkalo toho oleja predtým. Ja kupujem Raciol repkový, čo sa u nás vyrába a keď natrafím, tak Zlatý olej repkový alebo Vénusz repkový z Maďarska. O žiadnom smrade u nich nemôže byť ani reči. A olivový olej je fajn, ale som čítala, že u nás tieto oleje (rozumej SVK, ČR) nie sú v predaji v čistom stave, ale že už od výrobcu idú k nám pančované. No a zistiť to môžeš akurát tak laboratórne. Keď sa zmieša oliváč a slnečnicový, nerozoznáš...ani dľa farby či vône... Takže za veľký peniaz kupujeme to, čo až také drahé nie je. Asi to výrobca robí v duchu tej výhovorky, že ľudia z bývalého "Ost bloku" sú zvyknutí na iné (horšie) chute ako tí zo západnej Európy. (Neviem, či viete, ale nejaká česká europoslankyňa sa dala dokopy s chemikmi a nechala analyzovať obsah rovnakých potravín kúpených v Nemecku a v Česku... a potom výrobca vysvetľoval, že ...proste tú blbú výhovorku, že tu u nás sme zvyknutí na zlé potraviny a preto nám predsa dobré nemôžu chutiť :-D. Týkalo sa to, myslím, coly, nutelly a nejakých konzervovaných produktov. Dá sa článok vyhľadať na www.idnes.cz . No a takto nám aj tie oleje upravujú, aby sme platili ako za olivový, ale požívali vlastne slnečnicový :-( Tu je link na článok, ktorý uvádza porovnanie repkového a olivového oleja z hľadiska obsahu jednotlivých nenastýtených mastných kyselín zamilujsadorepkovehooleja.eu/olivovy-alebo-repkovy-olej/...
Jojo, český a určo i slovenský zákazník vyžaduje - méně masa nebo žádné v uzeninách, pančované oleje, vycucané mléčné výrobky, zmršené konzervy, ředěné prací gely, šizené prací prášky atd.atd.. Prý jsme na tu chuť, konzistenci a nejspíš i okrádání prostě - zvyklí - !
Pár let zpět jsem dostala od kamrádky 1,5 litrovou petku domácího řeckého olivového oleje. Žádný panenský, prostě domácí. OH! Co živa budu, nezapomenu!!
Používám vepřové sádlo a máslo na vaření. Olivový olej na saláty. Smažím málo a tak si dovolím koupit Ceres tuk na smažení. Není to žádná výhra, bo je to ztužený rostlinný tuk, ale je bez zápachu a v pohodě "dává" vysokou teplotu. Smažím na něm jak slané tak sladké pokrmy. Obyčejný slunečnicový, řepkový či směsový olej používám jen na výrobu domácí majonézy či do těsta. Bych šla i do lepších olejů na saláty, hodně mě to láká, ale brzda peněženka je nekompromisní. Souhlas @Aja71 doma vyrobené či alespoň částečně vyrobené a v našem pásmu vyrostené je pro mě nejbližší!
Ja sa fakt čudujem, že tí naši EUposlanci ešte v Bruseli ani necekli o tomto probléme - špeciálne vyrobené ošidené výrobky pre bývalý Ost block. Ako dôvod vidím jedine to, že u nás samozrejme nenakupujú. Tí vaši určite nakupujú v Nemecku a naši zasa v Rakúsku. Tí nemajú tucha, čo za humus vedia vyexportovať k nám!
Ano, ten grécky domáci oliváč je vraj skvelý. Známa si tiež doniesla z dovolenky zopár litrov, kúpili tam od domácich a vraj sa nedá porovnať s u nás kupovaným. A ani sa nedivím, keď kupovaný je biedna riedená zmeska.
Haha, Nyja, proč by cekali?! Za jedno se nenacházejí v cenové hladině, ve které nakupuje většina obyvatel, o těch nejmíň finančně zabezepečených ani nemluvím. Za druhé určo mají možnost si zajet do Němec či Rakous - tam to výrobce a prodejce ani nenapadne!! natož aby to na zákazníky zkoušeli!! Dobrá rada - nekupovat takové zboží mi moc platná není. Něco jíst musím /zatím/ a nějak musím oprat, uklidit atd.. Až budu umět materializovat a žít z prány, budu nezávislá. Tak to záplatuji jak nejlíp umím. Bezva jsou domácí produkty, ale u nás zemědělství jak rostlinné, tak hlavně živočišné šlo do pryč. Vážím si všeho domácího, co dostanu, a z kupovaných základních surovin se snažím vytvořit "domácí" - tedy nenechat si nasypat do jídla věci, o které nestojím. Jednoduché to není. @Nyja přeji krásný den a co nejvíc domácích produktů! Mávám!