Rôzne

Krumplovník - hľadám recept

laurisia - fotkalaurisia, 8. decembra 2011

Priateľky a priatelia, hľadám recept na koláč z Novohradu - bol to krumplovník.
Bola to tenučká vrstva kysnutého cesta, na ktoré sa dá tvarohová plnka a navrchu sa po dopečení posype troškou škorice - plnka sa robí zo zemiakov varených v šupke a pretlačených + tvaroh a asi vajíčka.
Pozná to niekto?

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
@Laurisia , chcel som ti pomôcť, dala som do vyhľadávača hore pri názve Varechy a vyšlo mi - Cesta hrdinov SNP,dobré, nie?
evanaaa
Skúsila som ešte raz, ale dala som mäkčeň na "l", správne - krumpľovník, a vyhodilo mi to pár receptov naň, ale bez tvarohovej plnky a škorice. Mama robievala na plech akýsi osúch z kysnutého cesta, vrch sa tuším potrel smotanou, bolo to výborné, ale neviem, či tam šli aj zemiaky. Možno ti ale niekto poradí. Pozri sa ešte na to vyhľadávanie.
laurisia
Skúsila som to aj ako kysnutý tvarožník, ale takýto s plnkou kombinovanou so zemiakmi nevidím ...
izabella929
je to tvarohová plnka, do ktorej sa dávajú varené lysované zamiaky.Cesto je normálne klasické kysnuté , ako na kapustový závin..krumplovník ho volalai preto, že sa dávali zemiaky do plnky.Cesto ale nebolo zemiakové.Ak bolo zemiakové, tak to je taký recept, ako mám uvedené v mojom recepte na dolky.Keď som bola na chate piekla ho tam v murovanej peci jedna pani a bolo to niečo výborné..bolo to kysnuté zemiakové cesto..teraz neviem, o ktorý máš záujem.
izabella929
aj do tohoto, o ktorom píšem ja sa plnka robí zo zemiakov,tvarohu a idú do plnky 2 vajíčka a cukor, posýpa sa škoricovým cukrom..
izabella929
píšem recept: 40 dk.múka polo a hladk.napoly..5 dk maslo,2,5 dg droždie,1 vajce, 1 lyžice cukor, soľ. Z uvedených prísad urobiť kysnuté cesto a nechať ho riadne vykysnúť.Plnka:50 dk varené zemiaky v šupke,50 dg tvaroh,1 smotana,2 vajcia, cukor toľko, aké sladké máte radi, škorica.Všetky prísady vymiesať na hladko.Cesto sať na vymastený plech,poliať plnkou a pečie sa pri 200st.25.min.posypať cukrom a škoricou.
laurisia
@izabella929 - veľmi pekne Ti ďakujem :-) V sobotu sa do toho pustím. Išlo mi presne o tento - so zemiakmi v plnke a nie v ceste. Ešte raz, dík :-) Inak - máš tam výborné recepty.
izabella929
odkaz pre laurisiu, vynechala som 2 dc mlieko...díky za komentárik.-)))ak bude upečený, daj mi vedieť.-)) Izka
modrykamen
Naše babičky v čase núdze všetko nastavovali zemiakmi, aby bolo viac jedla pre hladné krky. Zemiakmi nastavovali koláče, posúchy, tvarohové plnky, zahusťovali nimi polievky a omáčky. Ale ako varili pred Kolumbusom to teda neviem.
izabella929
modrykamen...aj ti si tu na nete nájdeš....všetko je na vebe.-)))))))))))))ja si myslím, že nadstavením sa nič nepokazí...príde ešte doba, keď sa to bude robiť....len vydržte!...šetrné gazdinky vykúzlia aj z mála veľa a v tom je kúzlo...z plnej chladničky aj blbec navarí...
aknimak
miesto tvarohu tam može ist bryndza - plnka sa natrie na kysnute cesto a posype cerstvým koprom. A je bryndzovník, ktorý sa robí na Gemeri. Mňam