Zdravá výživa

Keď zdravé stravovanie prestáva byť zdravé

2michal - bez fotky2michal, 12. apríla 2014

Orthorexia nervosa - keď zdravé stravovanie prestáva byť zdravé
Food TodayV poslednom čase sa objavil nový typ poruchy stravovania, ktorý sa prejavuje tak, že ľudia sú priam posadnutí myšlienkou stravovať sa tak, že si zlepšia zdravie. Podľa Švajčiarskej potravinárskej asociácie táto nová vlna posadnutosti v stravovaní, ktorá sa nazýva "Orthorexia" alebo "Orthorexia nervosa" z gréckeho "orthos", čo znamená správna a "orexis" znamená chuť, dosahuje znepokojujúce rozmery.

V snahe liečiť si niektoré svoje vlastné choroby alebo, jednoducho povedané, doviesť zdravú výživu až do extrému, tvoria si ľudia postihnutí orthorexiou svoje vlastné špecifické pravidlá stravovania. Tento problém im zaberá stále viac času, pretože si vypracovávajú vlastné stravovacie postupy a plánujú si druh a zloženie jednotlivých pokrmov na niekoľko dní dopredu. Mnohí z nich si nosia so sebou svoje vlastní potraviny, keď opúšťajú svoju domácnosť, pretože sa obávajú konzumovať bežne dostupné pokrmy zo strachu pred tukom, "chemikáliami" alebo ďalšími zložkami, o ktorých sú presvedčení, že by im mohli uškodiť.

Dodržiavať tento prísny režim si vyžaduje pevnú vôľu, preto tieto osoby pociťujú silnú nadradenosť nad bežnými ľuďmi, ktorí nemajú také sebaovládanie. Dr. Steve Bratman, ktorý ako prvý popísal orthorexiu v roku 1997, uviedol, že človek, ktorý trávi svoje dni pojedaním tofu a zdravotných keksov, môže mať veľmi vznešené pocity podobné, napr. ako keby celý svoj život venoval pomoci "bezdomovcom".

Naopak, keď tieto osoby porušia vlastné prísne pravidlá konzumovaním "zakázaných" potravín, cítia sa veľmi previnilo. Väčšinou sa za to potrestajú zavedením ešte prísnejších stravovacích pravidiel a obmedzením množstva potravy. Správanie týchto ľudí sa podobá správaniu osôb, ktoré trpia anorexiou alebo bulímiou nervosa. Rozdiel medzi týmito skupinami spočíva v tom, že anorektici a bulimici sa zaujímajú o množstvo potravy, orthorektici o jej kvalitu.

V Európe sme teraz zaplavovaní informáciami o tom, čo je v potrave "dobré" a čo je "špatné". Výživári nepovažujú tento prístup za šťastný, pretože v modernej západnej spoločnosti podporuje neurotické vzťahy k potrave. Mnoho Európanov kladie pri plánovaní zloženia svojho jedálnička na prvé miesto svoje zdravie.Ako teda nájsť rovnováhu medzi zdravým stravovaním a posadnutosťou?

Rovnako ako v mnohých ďalších aspektoch spojených so stravovaním je kľúčom k riešeniu tohoto problému umiernenosť. Zmeny vo výbere potravín majú byť uskutočňované postupne a takým spôsobom, ktorý vyhovuje osobným preferenciám a životnému štýlu. Zdravšie stravovanie má mať pozitívny vplyv na zdravie bez toho, že by obmedzovalo príjemné pocity z vlastného jedla alebo negatívne ovplyvňovalo vzťahy s okolím. Na zistenie, či má zdravé stravovanie pozitívny vplyv alebo sa už stáva posadnutosťou, je možné vyskúšať "Bratmanov test na orthorexiu".

Bratmanov test na orthorexiu:

• Trávite viac než 3 hodiny denne premýšľaním o svojej strave?
• Plánujete si pokrmy na niekoľko dní dopredu?
• Je pre vás nutričná hodnota vašich pokrmov dôležitejšia než potešenie z vlastného jedla?
• Znížila sa kvalita vášho života so zvyšovaním kvality vášho stravovania?
• Stali ste sa postupom času na seba prísnejší?
• Zvýšilo zdravšie stravovanie vašu sebaúctu?
• Vylúčili ste zo svojho jedálnička svoje obľúbené pokrmy a nahradili ich "správnymi"?
• Pôsobí vám vaša diéta ťažkosti pri stravovaní mimo domu alebo v styku s rodinou a priateľmi?
• Máte pocit viny, keď svoju diétu porušíte?
• Cítite vlastné uspokojenie, keď sa stravujete zdravo?

Štyri až päť kladných odpovedí naznačuje, že je vhodné si oddýchnuť od problémov spojených s vlastným stravovaním. Kladné odpovedi na všetky otázky znamenajú, že ste celkom posadnutí zdravou výživou.
Zdroj:  www.eufic.org/article/sk/5/25/artid/orthorexia-nervos...

@zareaguj


Diskusia k téme

julica
Tie testove otazky zneju ako z devatdesiatych, vacsina z nas by si na zaklade nich ortorexiu diagnostikovala. Tym vsak netvrdim, ze ortorexia neexistuje, dokonca poznam ludi, ktori nou trpia, vedela by som ich hadam identifikovat aj tu na vareche. Ortorexia je zvacsa stav, do ktoreho sa "vyliecia" anorektici a anorekticky. Snaha mat vsetko pod kontrolou, to sa deje v ich psychike...
rulik
asi nebudem trpieť ortorexiou, ked som skoro na všetky otázky mal zápornú odpoveď
rulik
v podstate len na druhú otázku som si odpovedal áno, lebo si plánujem čo uvarím na nedeľu, ako naložiť mäso a pod.
marianne
brdo to su choroby dnes... nezdravo sa stravujes-zle je,zdravo sa stravujes-zase je zle...:-)))...jajaj....veru na dve otazky som odpovedala...ano,ta nutricna hodnota v tretej otazke je pre mna dolezita a posledna otazka:naozaj sa citim lepsie,ked sa stravujem zdravo,ale o takej chorobe som jakziv nepocula...:-))
2010
Zaujmave , nevedel som tak som tiez zagoogloval, a surprise, surprise vela ludi si mysli ze cela studia bola financovana svajciarskymi vyrobcami liekov, oni potrebuju obeznu, zadychanu , cukrovkarsku populaciu sediacu po ordinaciach, preboha keby sa zacali vsetci zdravo stravovat- koniec ziskom. Takze som tiez ten oxymoron co si zmenil zivotny styl - som alergicky na ten lekarsky smrad.
PS: Inac najednoduchsie je sediet na zadku , jest co mam rad a dat si predpisat lieky, a nadavat na zdravotnictvo.
julica
@2010 , diagnóza ortorexia sa medikamentmi nelieči, leda ak antidepresívami, ktoré by boli potrebné tak či tak. Fakt poznám takých ľudí, najmä mladé ženy. Je to obscesia jedlom, myšlienky na jedlo jedinca vyčerpajú tak, že na iné mu ani neostane čas, značne sa znižuje kvalita jeho života...
marianne
@2010 mna uz hocico nevystrasi..:-)) vselico uz clovek preskakal,mne sa tie otazky nezdaju az take chore:-)))...podla mna by clovek mal rozmyslat,co vklada do ust...ved uz Hypokrates povedal,alebo iny mudry to bol ,ze : Nech je jedlo vasim liekom.Ja naozaj verim tomu,ze jedlom sa da vyliecit,ale aj zabit...ale na jedlo myslim,az ked mi zacne riadne skvrkat v zaludku....
salinka
Doba, kedy sme boli vyzývaní na pravideľné preventívne prehliadky je už dávno preč, takže teraz sa každý musí o svoje zdravie starať sám. Skladba stravy je naozaj veľmi dôležitá, ale keď sem-tam "zhrešíme" nejakým zákuskom, alebo rezňom, tiež nás hneď neskolí smrtelná choroba. Všetkého s mierou :-)
kukulienka71
výborný príspevok,@2michal ! myslím si,že sa dá v dnešnej dobe veľmi ľahko skĺznuť do extrému,o ortorexii som už čítala a veru je to nebezpečné. Ale ako akúkoľvek inú závislosť,ani túto si postihnutý jedinec neprizná ani za svet:-)
marianne
ale tuto chorobu urcite nemam,lebo v maji idem na sluzobku do Andaluzie a uz teraz sa tesim na ich kuchynu,moja oblubena...:-)
julica
Zaujímavým fenoménom je aj bigorexia - posadnutosť svalmi. Vyznačuje sa aj nadmerným príjmom bielkovín (ahojte dukanovky) a neustálym pozorovaním svojho tela. Človek je, opäť ako pri ortorexii, na seba nadmieru prísny, určuje si tresty za dietetické zlyhania… depresia, samota, smútok.
babidka
Nuz , dobre som sa zasmiala na tych "mudrych " otazkach pretoze odpovede na ne vobec nepomozu pri diagnostikovani tejto choroby :-) Akurat naivneho cloveka mozu presvedcit , ze vsetko co sa vymyka z akoze "normalneho slovenskeho stravovania" je nenormalne .... Podla nich by kazdy clovek ktory dba o svoje zdravie a spravne stravovanie by musel trpiet tymto modernym neduhom .Ja som odpovedala kladne takmer na vsetky otazky :-)
Ano , rozmyslam casto o jedle .
Ano , planujem jedlo na niekolko dni dopredu . Atd.atd.atd :-)))
No a bez hanby priznavam :
• Máte pocit viny, keď svoju diétu porušíte? Nie :-)
• Znížila sa kvalita vášho života so zvyšovaním kvality vášho stravovania? Nie :-)
• Je pre vás nutričná hodnota vašich pokrmov dôležitejšia než potešenie z vlastného jedla? Nie :-)
A napriek - alebo prave preto si dopestujem svoju vlastnu hydinu aj zeleninu , chodievam k farmarovi po domace mlieko a nikdy nejedavam kupovane udeniny a hotove jedla ci polotovary .
Takze podla mojho nazoru -takato choroba urcite existuje a osobne poznam par ludi , ktorim by pri dokladnom vysetreni orthorexiu diagnostikovali .
Ale len preto , ze sa niekto chce chce zdravo stravovat a nechce sa kvoli strave dopracovat k diabetu , vysokemu cholesterolu , vysokemu tlaku a obezite ho netreba doslova strasit dalsou chorobou . ...

julica
@marianne , michal ma nakopol :) ale nie, "píšem" jednu prácu, preto toľko info pomimo :) a pravdou je, že kedysi dávno dávno som mala krátke obdobie, kedy ma jedlo strašilo, odvtedy mám na také diagnózy ňuch, najmä na ľudí, čo nimi trpia. Aj tu na vareche sú také vychudnuté pekárky, je to taká čudná radosť servírovať druhým cukry a pritom sám ich nejesť. ach, asi si vymením fotku, tiež som tam nejaká vychrtlá
2michal
Nič netreba preháňať, nechcel som strašiť, sám som zástancom domácej stravy, nakupujem potraviny pokiaľ je to možné od prvovýrobcu na trhoch, farmárskych trhoch a predajniach zdravej výživy a vyhýbam sa polotovarom, ktoré väčšinou kvôli trvanlivosti obsahujú konzervanty.
huck
Myslim (a teda som), ze sa aj v stravovani, ako v zivote vobec, treba vyhybat extremom.
sovka62
@babidka , jednotka s hviezdičkou, máme rovnaké názory. Nie je nič choré na tom, že nekupujem sladkosti, radšej upečiem doma, nekupujem polotovary, jeme maslo a na varenie používam olej a bravčovú masť, podľa toho čo varím, skrátka rozmyslím si čo vložím do úst a keď už vložím, tak s mierou. Ale ak to niekedy preženiem, nebudem sa vešať. Myslím si, že stravovanie sa démonizuje, vidieť to občas aj tu, taká diéta, onaká diéta, som presvedčená, že máme jesť pestro a hlavne potraviny dopestované a dochované v našej blízkosti.
babidka
Ach @2michal , samozrejme som nemyslela tym , ze TY nas strasis a vobec som tym nemierila proti tebe :-) Bohuzial to mozno tak vyznelo - to som nechcela .Ale skor som myslela na takychto autorov clankov , ktori sice maju aky-taky prehlad o problematike ale ide im skor o senzaciu ako o seriozne inormacie . Velakrat je to vsak aj vec nazoru co je este zdrave stravovanie co je uz hranici ...
lollyteska
2michal... Vďaka Ti za tento príspevok :) O chorobách tejto podobných sa bohužiaľ moc nehovorí, a pre mnohých sú dokonca tabu... Ľudia by mali vedieť, aké nebezpečné je držanie diét a "zdravé stravovanie" ... ja som tak tiež začínala a dopracovala som sa až k anorexii... Už nikdy by som nezačala so zdravou stravou a teraz bio obchody obchádzam veľkýýýým oblukom. Samozrejme, nemusí to byť problém pre každého, no ja mám momentálne voči takýmto veciam určitý odstup a konečne môžem povedať že si doprajem zo všetkého a teším sa z každučkej jednej chuti, ktorá sa mi dostáva! A môžem povedať, že konečne som naozaj šťastná! :)
marianne
@radost pan doctor je mudry chlap!:-) aj mne sa to pacilo..v podstate sa tak doma stravujeme a nase nazory su na 90% totozne akurat bravcovinu este prehodnotim a kravske mlieko..,ale kozina ma potesila...mam domaci zdroj mlieka aj vyrobkov...knihu o zdravom srdiecku si od neho isto kupim,aj ked pani doktorka mi povedala,ze mi tlcie ako 20 rocnej...:-))
sandraviglasova
:D zaujímavé, tak, ja som posadnutá stravovaním, jedálniček si plánujem dopredu (ale to aj z finančného hľadiska) :-) a som aj možno som aj posadnutá svalmi, pretože trénujem v posilke a snažím sa nabrať "kvalitnú hmotu" :D necítim sa ale nejako chorá, alebo, že by moje stravovanie "znižovalo kvalitu môjho života", naopak, cítim sa zdravšia, šťastnejšia, a keď sa nenapchávam masnotinami a tradičkou domácou slovenskou stravou, aj ľahšia. Cítim sa energetizujúco. Po dvadsiatke, som sa úplne sprasila, s jedlom som to preháňala a bolo mi z jedla ťažko, potom som sa začala zaujímať o stravu a cvičenie, a teraz, cítim sa omnoho lepšie. Dobre mi trávi, jem s mierou, jem všetko, aj slaninu, aj klobásu, syry, zemiaky, len jem s mierou snažím sa nezaťažovať prehnane moje trávenie. Aj s bielkovinami, keď chcem teraz pribrať na svaly, vajíčka, tvaroh, bryndza a mäso :-) Priateľ trpel dlhodobo gastritídou, bral na to lieky, a doktori mu povedali, že je to už navždy. Zo všetkého mal záhu, cítil sa, akoby mu netrávilo. Ako sme začali spolu žiť, a pekne sa stravovať, jesť s mierou, krásne sa mu to vyliečilo :-) Tráviaca sústava ide celým naším telo, od úst až po konečík, treba sa o ňu adekvátne starať, aby nám vydržala čo najdlhšie :-) ja som šťastná, že sa môžem takto stravovať, a neberiem to ako niečo prehnané či fanatické. Záleží mi na mojom tele a zdraví :-)
julica
@sandra , nik ta z nicoho neobvinuje, my tu hovorime o chorobe, ktora naozaj negativne ovplyvnuje zivot cloveka, cely ho pohlti
katica76
3/4 Slovákov trpí vysokým tlakom, diabetom, rakovinou kvôli zlému stravovaniu. To si nikto nevšimne. Ale utešujme sa tu, že nemáme ortorexiu. Asi tak. Mne by to na základe toho testu diagnostikovali určite. Pritom cvičím, tiež chcem nabrať svalovú hmotu ako Sandra a z jedálnička som kvôli zdrav.problémom vyhodila absolútne lepok. Nejem žiadny pridaný cukor a ľuďom (tým s nadváhou) toto veľmi prekáža. Nikoho nebudem poučovať, je každého vec ako sa stravuje. Ale tieto testy sú vyrobené ľuďmi, ktorí nevyjdu kvôli bruchu do schodov.
2010
Len tak som skusil googlovat co je protiklad posadnutosti v zdravom stravovani, prejedanie nic mudre latinske som nenasiel , ale zaujmave uz cirkev na to davno myslela a obzerstvo - Gluttony je siedmy smrtelny hriech za ktory sa ide do pekla :-)
 en.wikipedia.org/wiki/Gluttony...
sandraviglasova
@julica , nemám pocit, že som reagovala, akoby som sa obraňovala pred nejakým obvinením :D to je len moja skúsenosť :-) či som reagovala odveci?
@2010 cirkev na to myslela, ale niektorý vyžratý farárikovia nie :P vodu kázať, víno piť, tak je?
marika21
Súhlasím s. @2010 , ak ste u lekárov- mnoho z nich vám radí a sami nevedia vstať zo stoličky- ťažká váha. Zakazujú fajčiť-piť a sami sa tým neriadia.