Nápoje

Káva do presovaru

marianna76 - fotkamarianna76, 31. decembra 2013

Prosím.... akú máte skúsenosť s kávou do presovaru? Aká je chutná? Prosím o radu! Dík

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Marianka, ja nedám dopustiť na kávu z Ikea. Raz sme náhodou kúpili 2 balíčky (mletej, ale majú aj zrnkovú, ak máš v mašine aj mlynček), len zo zvedavosti, aká bude. Doteraz najlepšia zo všetkých a to sme vyskúšali aj nekresťansky drahé značkové. Bonusom je, že 250 g stojí 2,50€ a ak je akcia ešte menej. Nie sme v Bratislave každý deň, ale keď sme, vezmeme celé balenie (16 kusov) a minule sme vzali dve, lebo ju varíme aj vo firme. Naše dcéry tiež už do presovarov inú nepoužívajú, stačilo raz ochutnať tú našu.
ubka
@sovka dakujem za odporúčanie, vždy som na ňu iba nazerala, kupovali ste to tam pred pokladňami? Ja varím Illy a Lavatza tmavo modrá, tiež nám chutia a vytvárajú hustú penu.
Veselého Silvestra a úspešný štart do nového roku prajem všetkým Varecháčom :-)
bubaya
Illy je výborná, veľmi dobré sú aj z Tchibo Privat Kaffee , sú drahšie ale oplatí sa, dobrá je aj Jacobs Kronung ale musí byť Espresso, je pomletá na hrubšie do stroja. Ikeacku som ešte nepila, ale Švédi si potrpia na kávu,k tak prečo nie, vyskúšam.
babidka
Kazdy si musi najst tu "svoju" chut , pretoze kazdemu chuti nieco ine .Moj muz je chronicky ochutnavac kavy a tak sa u nas vystrieda naozaj vsetko - od najdrahsich po najlacnejsie , kyslejsie ci zasaditejsie , 100% arabika aj miesana s robustou, plantazove lacnejsie aj tie najdrahsie ...skoda , ze si nevediem statistiku :-)! Obcas objavi nieco vynimocne /podla jeho chuti/ a tak si tu kavu potom kupi viackrat - dokedy ho neomrzi .Potom "to uz nie je ono, vyrobca sa pokazil" :-)Takze ti neostava nic ine iba ochutnavat a hladat tu "svoju"....
marianna76
@sovka62 ďakujem... hm, na tú stranu nechodíme... to som ani nevedela, že v Ikei majú kávu... keby náhodou sme šli okolo.... skúsim. dík
@ubka ďakujem, ďakujem ....
@radox1 íha, plantážové... hm... ďakujem.... jednu mám z CostaRicy... tak trošku ochutnám aj inej
@bubaya vidiš Jacobs máme...len neviem už aký bol obal ... ale aj zrnkovú takú pomlieť..., že?
@megdesign
@babidka , ďakujem.... hm.... mám slúbenú z Columbie... tak uvidíííme...
@vsetkym ďakujem a som rada, že ste napísali ... poskúšame... ďakujem...

sovka62
No, vyskúšali sme Illy, Lavazza, Carte Noir, Rioba, Jacobs, ani si nespomeniem na všetky. Vyhralo espresoo Ikea, ale samozrejme, každý podľa svojej chuti.
manya
ja tiež skúšam a neviem si nájsť tú svoju.
jatea
Mne je IKEAcka veľmi silná. Kupujem si v TESCU Popradskú COLOMBIA EXPPRESSO
tedko
Zásadne u nás Illy,Lavazza...............
tothka
Momentalne mame "na sklade" Lavazzu, Segafredo, z lidla si robím zásobu z Costa Rica , občas aj Jacobs .Kupujem väčšinou v zľavách a priznám sa že mne chutí každá, máme automat, takže je čerstvo zomletá a super vonia. Moj muž je väčší kávičkár ako ja, on má najradšej Lavazzu. Aký kávovar si si kúpila?
marika9
Ja uprednostňujem jednoznačne Popradskú extra špeciál. Každému u mňa chutí.
pecko007
ono to dost zalezi na tom, co hladas.

ak je pre teba doelzita len nizka cena a nevadi ti nekvalita, potom je jedno, co tam vopchas. voda bude hneda po kazdej z vyssie spominanych kav.

ak chces ale gurmansku kvalitu a chces poznat aj nieco ine ako len "chut kavy" (tym myslim len tu uniformne specenu chut, ktoru maju rovnaku vsetky podradne kavy, ktore tu boli spomenute), odporucam ti to, co pijem aj ja.

kava je ovocie a tak ma aj chutit. ribezle, mandarinky, slivky, ceresne, ale aj kakao, cokolada a neuveris, ale aj paradajky. to su vsetko prirodzene chute kavy, ktore urcite nenajdes v lacnych kavach.

kuk sem  espressoshop.sk/11-kava...
tetuska
mala som Lavazzu, ale najviac sa mi osvedčila VELVET, je vynikajúca aj chuťou a tá pena... ako v rozprávke... mám pákové espresso De Longhi...
jujoska
@eraserhead ved tak je to v poriadku: kde su najnizsie prijmy, tam je najdrahsia IKEA, dane, odvody ...... Neucili ta v skole nepriamu umeru? :-D
megdesign
@tetuska jj De Longi ma celkom fayn kavo/pressovary (chcel som napisat k obrazku, ale skor som odklikol :))
kamilka61
Ahojte, my sme kupili na vianoce mladým kávovar de longi, no sme trochu sklamaní, my máme doma už tretí rok zelmer a sme spokojní, pri delongi nám veľmi skoro vypiná zelené svieteľko, takže sa mi zdá ,že káva nie je taká kvalitná ako by mala byť. Už sme pozerali aj na internete ako pripravovať kávu na tomto kávovari, aj tam tá kontrolka vypína tiež tak skoro.Aké máte skusenosti s prípravou na tomto kávovare?
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
S kávou je to ako s vínom,neznamená že degustatora chuťvystihujechute všetkých.Tá káva je najlepšia a víno najlepšie,ktoré ktoré komu ako chutí vážený @ eraserhead...a niekedy chuť ovplyvní aj hrúbkapeňaženky...takže ha_ha...:-)))
pecko007
@megdesign : akurat, ze z neho nedostanes spravne a kvalitne espresso, o cappuccine nehovoriac.

ale prihliadnuc na financne moznosti slovace sa ani necudujem, ze to postacuje :)
pecko007
@lba : nie tak celkom. ano, konkretne popisovana chut je vecou degustatora. ci mu to chuti alebo nechuti, to tiez.

ale kvalita kavy ako takej je objektivne meratelna a ver mi, ze v tomto vlakne nebola menovite spomenuta jedina kvalitna kava;)
radox1
uz som niekde dal vlakno,kde je vsetko o kave.a ten delonghi co len moze robit za kavu,ked ma plastovu hlavu na pake..treba sa orientovat na znacky,ktore sa vylucne venuju kavovarom,a na kapsule treba rychlo zabudnut.

 www.primacafe.cz/primafrm/...
marianna76
@kamilka61 my sme tiež chceli de longi... ále našli sme nie dobré hodnotenia a v tomto guzzanti sa dá i množstvo vody regulovať...
Ďakujem všektým za komentáre, aspoň mám väčší prehlad... dík
marsis
Lavazza a Illy sú skvelé, ale ak si chcete zalabúžiť, odporúčam zelenú Arabicu z kávového obchodu, doma si ju upražiť za stáleho miešania a čerstvú zomlieť...
staja
Prvý pressovar sme mali guzzanti , po nejakých 6 rokoch odišiel a oprava bola nerentabilná, tak som hľadala nejaký nový a de longhi bol za veľmi dobrú cenu a mal výborné hodnotenia. Taká pena na káve, že udrží cukor a zostáva až do vypitia kávy. máme ho asi 2,5 roka je výborný.
radox1
samozrejme kazdy ma ine naroky na kvalitu kavy.tiez som sa na zaciatku vytesoval z peny ako sa kocka cukru pekne straca,ale casom som som tomu podlahol a kupil som profi paku a hlavne mlyncek s konickymi kamenmi,na ktorom si nadstavim spravnu hrubku zrna na moj stroj.lebo penu dokaze pretlakova paka spravit na kazdom kavovare,a pena nie je crema.

toto je zle
 www.google.sk/imgres?client=opera&hs=uC9&sa=X...


a takto by mala crema vyzerat
 encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRmYBu9DF9J1ae5Fc1nrY...
megdesign
@radox1 to plastove je len nasada na dve salky. Ma to antikorovu hlavicu :) ekspert. :) A kapsule tam nejdu :)
marianna76
@radox1 ďakujem , po mlynčeku už tiež pozeráme, zatiaľ máme starý na ručný pohon
@megdesign Ďakujem.... asi myslím, že naozaj z týchto dvochu tu budem vyberať.... Dík
viera1
@megdesign ako pre koho;pre mňa je horká,treba si nájsť tú správnu chuť-asi tak.Ochutnala som popradskú extra špeciál (arabica) a chutí mi viac popradská štandard (arabica+robusta).
pecko007
vidim, ze co slovak, to expert na kavu a kavovary...

@radox1 : to nevysvetlis. dolezita je co najnizsia cena, kvalitu sral pes.

@megdesign : ocividne toho o kavovaroch a kave vela nevies:)
staja
@kamilka61 , my máme tento:
 www.mall.sk/espressa/delonghi-eco-310-b-icona...

sme s ním veľmi spokojní, vtedy bol trochu drahší, ale lacnejšie vyšiel ako v kamennom obchode. Máme ho takmer 3 roky, kávy striedame. Výborná káva, ako som písala hore. So svetielkom nie je problém, ja myslím, že to len signalizuje, že je dostatočná teplota vody a môže sa spustiť a keď vypne, tak nahrieva počas robenia kávy. Nie som expert, dodávam.
megdesign
@pecko007 ale @marianna76 chce radu, aku kavu pijeme doma, aku by mala vyskusat. Ona si nejde otvarat kaffeteriu s top kvalitnymi kavami :) Tu sa jedna o beznu spotrebu, ake ma kto skusenosti s akou kavou. Nie ty jej odporucas profi naradie (mlynceky a kavo/pressovary) ako keby sla zakladat caffe-bar :)

A vobec nech ta netrapi, co ja viem a co nie o kave. Mne co viem staci. :) Nemozme byt vsetci mudry :)
pecko007
@megdesign : ved taku radu som jej dal. naradie a kavu, ktoru pouzivam ja doma, pretoze to je vsetko na domace pouzitie. tiez si neotvaram kaviaren.

ale aj doma mozeme pouzivat kvalitne veci. sa cudujem, ze este nemame plne zuby toho, ze sme len smetisko europy...

mna netreapi, ze o tom nic nevies, trapi ma, ze prispievas k degenarcii povedomia o kave.
megdesign
@pecko007 degenarcii - tomuto slovu nerozumiem.
To, ze ty mas web o kave a eshop a ides tu prezentovat veci, ktore ponukas je pekne. Mozno mas o tom neake tie info, co a ako.

Ale to neznamena, ze musis utocit, ze nemame pojem o tom co je dobra kava, co slovak to odbornik na kavu, aky mlyncek na kavu potrebujeme, inak bude zla a pod.

Naozaj si myslis, ze ta Lavazza, pripadne Illy su kavy, ktore degraduju povedomie o kave?
pecko007
@megdesign : nechapem, preco vnimas vyjadrenie nazoru na tu uvedene informacie prevazne tebou, ze su to bludy, ktore len prispievaju k degenerovaniu znalosti ako utocenie. to si tak jesitny?

su veci, ktore su jednoducho dane bez ohladu na to, ci ich hovorim ja alebo niekto iny, co sa do toho rozumie. ak su raz dane, su dane. a s tym nespravis nic.

mozes akurat sirit dezinformacie, co aj dost hutne robis a to ja nazyvam degenrovanie povedomia o kave. preco by to mal byt utok? len popisujem veci pravym menom ;)
jujoska
aj ked som len laicky degustator kavy a ziadny odbornik, tak musim poznamenat @megdesign , ze Lavazza a Illy nepatria ani zdaleka ku kavovym spickam. Ale pokial clovek neochutna naozaj dobru a kvalitnu kavu, tak ich za take moze povazovat.. A podla mna dobru kavu si moze clovek vychutnat len bez mlieka a cukru, tieto dve ingrediencie dokazu uplne pochovat tu ozajstnu vonu a chut kavy, potom je naozaj jedno, aku znacku si da. Mlieko si davam len v sebaobrane, ked mi ponuknu horsiu kvalitu kavy - na vylepsenie chute
megdesign
Neodpovedal si mi. Nevadi.
To ze su veci dane je jedna vec, a druha vec je co sa realne zauzivalo. A odkial my mame vediet, ze ty tu prezentujes dane veci ako dane. Tiez to mozem povazovat ako bludy - odpoved neznaleho laika. Ked chces vychovavat ludi znalych kavy, zaloz si skolu, forum, blog. Tu sa bavime, co kto odporuca.
Ale podla teba su tu vsetko bludy, lebo len tvoj nazor je spravny a vsetci na Slovensku pijeme patoky, len ty kvalitu. Zacal si stym prvy, tak neviem, kto je jesitny.
megdesign
@jujoska ale ja som nenapisal, ze je to spicka v kave. Ja som napisal: "kazdopadne 100% Arabica je asi to najchutnejsie v nasich "dostupnych" koncinach (Lavazza, Illy,...)"
jujoska
@marianna76 najlepsie je obratit sa na odbornikov. Ono kvalitna kava ta moze vyjst velmi draho, ale daju sa najst dobre kavy za ceny, ktore nezruinuju slovenske penazenky. Neviem odkial si, ale u nas v Bratislave je jeden zaujimavy obchod Cafe Point, kde maju siroky vyber najroznejsich druhov kav, maju aj kamenne obchody, kde robia aj ochutnavky a poradia s vyberom. A maju aj internetovy obchod. Ja som nasla pri jednej takej ochutnavke celkom dobru taliansku kavu za primeranu cenu a kupujeme ju domov takmer pravidelne, len sem-tam si kupime nejaku tu stvrtkilovu "fajnovejsiu" na vyskusanie, tiez na ich odporucanie. Nasim domacim favoritom je  www.cafepoint.sk/intenso-purissimo-1kg-zrnkova...
pecko007
@megdesign : nech sa paci  mojakava.sk,
citaj

@jujoska : co je to velmi draho?:) medzi nami, cafepoint predava kavu, ktora bola prazena nevedno kedy, nevedno ako skladovana a pod. cize predava nieco podobne, ako ktorykolvek supermarket:)

kvalitna kava je to, co je kvalitne uz od pestovania, bolo spravne uprazene, spravne zomlete, spravne pripravene.

kava priblizne 14 dni od prazenia straca svoje gurmanske vlastnosti. rok po prazeni je to uz len fazula:) ale hlavne ze stoji 1,2e, ze?
giussa
hlavne že @pecko007 si robí reklamu na svoju stránku a obchod, a teda pravdaže všetci ostatní sú nanič - oni všetko nevedno a on vedno :-D
pecko007
@megdesign : gratulujem :)

@giussa : nebudem sa ti hadam ospravedlnovat za to, ze ja sa tomu venujem, ze si davam tu namahu sa o tom nieco dozvediet, napisat a pomoct inym, ktori sa tiez uprimne o to zaujimaju.

ked ale niekto napise somarinu, o ktorej viem, ze je somarina, pomenujem ju somarina. uraza ta to?

tiez mas moznost si zalozit blog a odkazovat nan v takychto diskusiach.
elixir
@pecko007 ale reklamu si robíš zlú... keď budem chcieť dozvedieť sa niečo o káve, nájdem si radšej milého a zhovievavého odborníka a obchodníka...
pecko007
@elixir : ako vies, ze taky nie som? uz si sa ma nieco opytala? verejna diskusia je verejna diskusia, "sukromny" kontakt je nieco ine
viera1
@jujoska predpokladám,že nevieš cenu;ale zaujalo ma to zloženie,lebo aj moja obľúbená (ako píšem vyššie) je zmesou arabicy+robusty.
marianna76
@ pecko007 , @ @ megdesign veď v pohode ... nechcela som, aby táto moja otázka robila dajaké rozbroje... Prosííím ... ale v pohode, vymieňať názory ... ako chcete ...

@ pecko007 pre mňa je dôležitejšia kvalita ako cena !!! a ano, popozereám taký-dajaký mlynček, myslím, že taký aj máme len moc starý.... tak pozrieme ... dík za odporúčania....

@ staja veľmi pekne ďakujem... hm, keď sme my pozerali, asi nebol ešte v akcii.... a nemôžeme mať moc drahý pressovar ...

@ megdesign hm... fajn, ano takto som to myslela ...
@ jujoska som za... mne nechýba ani cukor ani mlieko ! preto sme kúpili pressovar na kávu ... môj muž dajaký chcel, tak dobre, že ma neprehováral na kapsulový, ale dal si povedať. Fajn a dík za odporúčanie.... určite popozerám aj taliansku ... to s osobných dôvodov... Ďakujem§

Práve včera som zislila, že je rozdiel nielen medzi značkou, ale aj v tej istej značke keď je mletá a keď si tú istú namelieme sami doma... je fakt omnoho lepšia ako mletá... myslím tým zelenú jacobs.
pecko007
@marianna76 : tiez som nechcel rozbroje, ale tam, kde diskutuju viac ako dvaja, sa to vzdy stane:) 100 ludi, 100 nazorov a pristupov...

s tym mletim je to samozrejmost. zomleta kava oxiduje do 15 minut, ak je volne "pohodena". v baleni vydrzi dlhsie. mozno do otvorenia.

jednoznacne ti odporucam mliet iba to mnozstvo, ktore si prave ides robit a bezprostrdne pred pripravou.

si to niekedy skus na nejakej zrnkovej kave. namel si nejake mnozstvo, kludne ho aj nejako zabal a o hodinu si to porovnaj s cerstvo namletou z toho isteho balenia;)

a ak ti naozaj ide o kvalitu, skus investovat do kvalitnejsieho kavovaru. naozaj to za to stoji. daj si hlavne pozor, aby to nemalo pretlakove sitka a aby to nebolo plastove.

pri lacnych atrapach kavovarov na kvalite kavy nezalezi. taka hracka totiz znici kazdu jednu kavu, ktoru do nej vlozis. mam odskusane;)
marianna76
@pecko007 a prosííím aký je napr dobrý... bez toho pretlakového sítka? teraz nemám toľko času hladať... preto sa pýtam.... dík , to , aby som do budúcna vedela...
paploska
@marianna76 asi neskoro (doma už asi nejaký ten kávovar máš), ale moja rada, ak ste ozajstní kávičkári, kupujte si kávovar s mlynčekom - poloautomat (automat). V prípade, že nie ste kupuj bežné kávy Lavazza alebo Colombiu od BOPP :-) aj v hypermarketoch. My máme automat a kupujem jacobs café professional, chutí mi viac ako Lavazza :-) Opäť je to vec chutí....
pecko007
@marianna76 : pozri tu  espressoshop.sk/8-top-kvalita...


ja mam Silviu. ta sa dodava len s profi sitkami. su v nej pozuite profi komponenty (hlava, paka). ma profi parnu trysku, takze s nou spravis naozaj prave cappuccino tak, ako sa ma

alebo o nieco lacnejsie Gaggia Classic. tu sice vyrobca dodava s pretlakovymi sitkami, ale daju sa dokupit aj profi sitka. zakaznici, co to tak riesili, su zatial nadmieru spokojni. parna tryska sice neni to prave orechove a mlieko nespenis tak, ako sa ma, ale pri troche cviku sa da vysporiadat aj s tym.

@paploska : moja rada znie, ak ste zoajstni kavickari, vyhybajte sa automatom.

z jedineho prosteho dovodu. mlyncek v automate je priliz blizko zdroja vysokej teploty, co kavu extremne devastuje. kava sa ma skladovat na suchom, tmavom a chladnom mieste.

zabudovany mlyncek je presnym opakom toho, ako sa ma kava skladovat.

odhliadnuc od toho, ak sa ti pokazi mlyncek, do servisu ide cely kavovar.

pred casom som testoval zopar supermaretovych kav, tak si mozes precitat  mojakava.sk/porovnanie-kavy/...

marianna76
@paploska fajn... aj s mlynčekom... ale tie sú dosť drahšie, preto sme kúpili zatiaľ bez a melieme ručne... a dík za kávy... dík
tiginko
@pecko007 nie je problém, že si robíš reklamu, ak to nevadí prevádzkovateľovi tejto stránky. Ale je maximálne neetické a neseriózne, aby si zároveň ohováral a dehonestoval konkurentov. Ja by som si kvôli tomu od teba nekúpila už ani štolverku. @elixir má pravdu, urobil si si veľmi zlú reklamu. Zrejme si ešte dosť mladý a nezrelý ako podnikateľ. Hádam sa poučíš. A čo sa týka kávy @marianna76 vidíš, každému chutí niečo iné. Najlepšie bude, ked si sama nájdeš, čo vyhovuje tvojim chuťovým pohárikom. Chce to asi troška degustácie a určite nájdeš, čo je to "pravé orechové" pre vás doma. Začať treba kvalitnejším kávovarom a potom máš celý život pred sebou, aby si si vybrala tú "svoju" kávu, veď ich je tak veľa...
radox1
u mna plati:
na automat treba zabudnut,tak isto na tie plastove komercne masiny,o kapsuliach ani nehovoriac.
namiesto toho kvalitny pakovy plus kvalitny mlyncek.
radsej zainvestovat do strojov plus kvalitna kava,a az potom clovek zisti co je naozaj kvalita.
hore je o do mna link na vsetky otazky,ktore si ludia kladu pred kupou.
pecko007
@tiginko : nevedel som, ze v tejto krajine je mozne uz aj objektivny vypocet vseobecne znamych faktov nazyvat ohovaranim. ale rad si precitam vypis mojich viet, ktorymi som podla teba niekoho ohovaral a dokonca dehonestoval.

a kedze ty si podnikatelsky guru, urcite ich dokazes najst a spisat. vsakano;)

preco ti rovnako neprekaza, ked tu niekto smejd prezentuje ako kvalitu? keby to robi obchodnik, je to klamanie spotrebitela. takto je to len dobra rada, ze?

ak to nechapes, ze to ohlupovanie somarinami kritizujem, potom neviem...

ano, nech si marianna76 vyberie podla svojej chuti, je to jej vec. chcela radu, dal som (ako aj mnohi ini). ibaze ja som vo svojich radach nezavadzal a nepisal nieco, co neni pravda. skus to napisat o tych inych radach;)

ak by sme mali obhajovat len klamstva a do pravdy sa navazat tvojim stylom, potom je tento portal zbytocny a vsetky tu napisane rady pre mariannu tiez.

skus si tipnut, preco sme stale vyuzivani ako smetisko europy. ano, preto, lebo u nas je folklor obhajovat klamstva a zhadzovat pravdu, lebo ta sa zle pocuva:)
nikol1593
Ahojte ja som tiež milovníčka kávy skúšam hocijaké teraz mám znkovú kávu veroniu je neskutočná výborná chuť zatial som max spokojná objednávam z internetu  svetkavy.sk
treba vyskušať majú aj fajn ceny :)
svedka
Toto stalo za to si precitat :D nuz, uz som si zvykla, ze malokto da vyzna v káve a aj oceni kvalitu. Ze Illy, Lavazza....ach jaj
1x svedka
svedka
No ja nepoznam veru nikoho, kto ovlada všetko .A to je dobre :) Preto kazdy ovláda nieco ine a vzajomne sa doplname.hi hi ha ha
marianna76
@nikol1593 fajn... Ďakujem a majú tam aj z Costa Riki... super, Ďakujem

nooo Costadoro @svedka Ďakujem.. z takej bych si ozaj dala.

Viete, za ten čas čo som založila túto diskusiu.... som sa dostala ku káve Juan Valdez priamo z Ameriky... a ozaj som lepšiu a lahodnejšiu nepila... ale tie čo ste tu spomenuli včera... rada pozriem, lebo akosi sa mi minula . Ďakujem !!!
don1
@Sovka62 (31.12.2013 10:16)

Ahoj Sovka62. Nedávno som kúpil plnoautomatický kávovar (KRUPS EA815). K tomu som si kúpil kávu NERO, 80 % arabica, 20 % robusta. Pozeral so stránku IKEA. Majú tam viac druhov káv. Akú odporúčaš alebo lepšie povedané, s akou máš skúsenosť Ďakujem za odpoveď.