Kapustnica vianočná aj nevianočná

lydialydia 18. decembra 2009 o 12:36

Už roky ma fascinuje kapustnica ako jedlo, ako polievka. Existuje nespočetné množstvo receptov. Ja robím samozrejme takú, ako robí moja mama. Ale jedla som aj úplne iné kapustnice, ešte lepšie. Ak by som musela byť vedec, tak skúmam fenomén zvaný kapustnica. :-) Táto polievka má na mňa blahodárne zdravotné účinky, a zvlášť na Vianoce a nový rok, keď sa prejedám a kapustnica ma opäť a opať vylieči. Budem šťastná, ak napíšete svoje recepty na svoju božskú kapustnicu a považujete ju na tú najlepšiu aká môže byť. :-) Tiež ma zaujíma vezmäsitá vianočná pôstna kapustnica a tiež kapustnica, ktorá sa uvarí so smotanou (alebo mliekom?). Doteraz som nedokázala vyriešiť dilemu, či zápražka robí v kapustnici dobre alebo nie... a postrúhaný zemiak ako do gulášu sa mne osobne do kapustnice nehodí.
Dúfam, že táto diskusia mi pomôže vyvinúť svoju vlastnú skvelú kapustnicu, ktorú budem stále robiť rovnako. Aj keď viem, že kapustnica sa nevydarí vždy rovnako, pretože kyslá kapusta nie je vždy rovnako kyslá, a tiež kvalita samotnej kapusty nie je rovnaká....

@zareaguj


17 odpovedí:
  • jarco - fotkajarco 18. decembra 2009 o 15:24

    Vôbec nie som odborník na kapustnicu a nepatrí ani medzi moje obľúbené jedlá. Jediná, ktorá mi raz za rok ako-tak chutí, je podľa receptu čo poznám z rodičovského domu: vývar z údeného mäsa, štipľavá papriková klobáska, sušené hríby, sušené slivky, trochu sladkej smotany na záver. Trochu paprikovej zápražky nezaškodí, ale podľa mňa nie je nevyhnutná. Nepostrádateľná je samozrejme kyslá kapusta, prepláchnutá vodou v závislosti od stupňa kyslosti. Kapustnicu, v ktorej sa varí surové bravčové mäso, nejem (nepýtajte sa ma prečo, jednoducho mi nechutí).

    Inak prosím všetkých, aby svoje recepty na kapustnicu pridávali ako recepty, nie sem do diskusie. Tu môžeme o kapustnici filozoficky debatovať, ale recept ľudia oveľa ľahšie nájdu medzi receptami. Ja si recept na kapustnicu pridať netrúfam, pretože som ju samostatne ešte nikdy nevaril :-)

    Recepty na kupustnicu nájdete na Vareche ľahko tak, že zadáte slovo "kapustnica" do políčka v záhlaví stránky ("Hľadaj v texte"). Ja som skúsil a dostal som niekoľko desiatok receptov: » varecha.pravda.sk/hladam/?cx=006783193102952396723%3Aodnz...
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarpalott 22. decembra 2009 o 15:49

    Aj keď kapusta je kyslá raz menej, inokedy viac, nikdy som kapustu do kapustnice nepreplachoval vodou. A nikdy to ani robiť nebudem.
    @zareaguj
     1x purinka
  • používateľ nemá avatarlydia 22. decembra 2009 o 18:28

    Ja to tiež nerobievam. Urobila som to len raz. Mám rada, keď je kapustnica viac kyslá. Vtedy má na mňa liečivejší účinok ako keď je len slabo kyslá.
    @zareaguj
  • kimlo - fotkakimlo 22. decembra 2009 o 20:41

    Základ dobrej "nešidzenej" kapustnice sú tri druhy mäsa: čerstvé bravčové mäso, údené mäso a údená klobása. :-)
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatardarinka55 22. decembra 2009 o 21:28

    Tak s týmto súhlasím viď moja Silvestrovská kapustnica!
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarlydia 23. decembra 2009 o 10:58

    Ak ste pozerali v telke ako varila Magálová s hosťami, tiež bola táto kapustnica z čerstvého, údeného aj klobásy. Čo tam bolo zaujímavé, že sa pridalo aj zopár koliesok čerstvej cvikly, s tým som sa doteraz nestretla. Musí to mať peknú farbu.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarlydia 23. decembra 2009 o 11:13

    Kapustnica mojej mamy je iba z údéného mäsa. Niekedy je skvelá a niekedy sa celkom nevydarí - pripisujem to kvalite kapusty. Mama vždycky nechá uvarené údené mäso vychladnúť vo vode, aby mäsko ostalo šťavnaté. Potom sa toto údené je so zemiakovým šalátom počas oboch vianočných sviatkov, keď sa už zjedol kapor.
    Je to praktické, chlapom chutí údené mäso so šalátom, kaputnice je veľa a 2 dni nemusí variť.
    Vychladnutú vodu z údeného mäsa potom zohreje, hodí tam kapustu a sušené hríby, zápražku a pred koncom prelisovaný cesnak. Papriku ani nedáva, alebo tak málo, že to ani nevidno. Tak to robí ona, ja dávam aj 1 klobásku, ale nedávam čerstvé mäso.
    Tiež sa mi kapustnica vždy nevydarí a neviem, čím to je. Dávam pozor, aby mi nezhorkla paprika v zápražke. Takže tým to nebude.
    Nasypem papriku až do odstavenej zápražky a potom vlievam do polievky. Asi som vždy dávala priveľa zápražky.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarkebo 23. decembra 2009 o 20:29

    Už veľa rokov varím vianočnú kapustnicu,ale ešte sa mi nestalo ,aby sa nevydarila.Základom je dobrá kyslá kapusta,preto si ju už roky robím sám.To ostatné je už len na priklrášlenie,každý podľa chuti.Osobne dávam len klobásku/domácu / a kvalitné huby/dubáky/.Zatial boli všetci spokojní a nikto si nevie predstaviť,že ba ju varil niekto iný.
    @zareaguj
  • martina34 - fotkamartina34 25. decembra 2009 o 14:37

    Toto sa mi ešte nestalo! Kúpila som si kyslú kapustu vo vedierku. Prípravy kapustnice boli už len pridať kapustu. Otvorím vedierko a kapusta čierna. Ešte ste nevideli tie zmetky, čo nastali, veď vianoce bez kapustnice, to radšej bez darčekov. Nakoniec sme zohnali. Od teraz už kapustu budem nakladať.
    @zareaguj
  • oblizprst - fotkaoblizprst 2. januára 2010 o 15:48

    Pôstna kapustnica podľa receptu mojej starej mamy sa varí iba s hríbami a trochou cukru. Keď je uvarená, treba ju nechať vychladnúť, vymiešať nahladko pochúťkovú kyslú smotanu a do nej prilievať šťavu z uvarenej kapustnice.( Dôležitá je rovnaká teplota smotany a kapusty.) Až keď je zmes riadka, naliať celé do zvyšku kapustnice, určite sa smotana nezrazí. A dať zásmažku do takejto pôstnej kapustnice by bol ťažký hriech. Chutí výborne, každý si ju môže ešte dochutiť, ale mala by byť jemne sladko kyslá.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarlydia 5. januára 2010 o 10:12

    Fííha, toto je zaujímavé. Ďakujem. :-)
    @zareaguj
  • nemea1 - fotkanemea1 15. januára 2010 o 14:54

    mne chuti kapustnica z udeneho, klobasky, hribov, trosku bravcoveho cerstveho masa, za polhrste susenych hrozienok a zaprazka.Na zaver cca 100g masla...len tak ho tam pustit...zjemni ju to a do taniera pridat trochu smotany. Najlepsie chuti s kolacom mojej mamy jeho sladka chut s kontrastuje s typyckou chutou kapustnice.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarisa 22. februára 2010 o 19:14

    Tak to ja s klobásou,údeným-najlepšie s kosťou,čerstvým mäsom,hríbov-modrákov a dubákov,kapustu nepremývať,poriadne hustá a bez múky a smotany.
    @zareaguj
  • ekamama - fotkaekamama 9. mája 2010 o 19:38

    Eka.
    Kapusta je dobrá na všetky sposoby.
    @zareaguj
  • ekamama - fotkaekamama 9. mája 2010 o 19:39

    Eka.
    Kapusta je dobrá na všetky sposoby.
    @zareaguj
  • ellinka51 - fotkaellinka51 23. decembra 2010 o 14:01

    Bozinku - kolko je tych variantov :X
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarmarianne69 16. februára 2011 o 12:06

    ...ja robim postnu kapustnicu so smotanou,hribami a rozslahanymi vajickami k tomu zemiacky... a potom polnocnu s masa,udeneho,klobasy,hribov,ale este mam taku specialitku od mojej babky,mam ju aj v receptoch ako Vianocna kapustova polievka,ale je to na sposob kapustnice,varim ju co druhy rok.....ak chces a mas chut tak si ju pozri mozno ta zaujme....je taka ina...
    @zareaguj


Pridaj komentár do diskusie:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov




TOPlist