Mám takýto problém. Vždy, keď sa snažím urobiť koláč z cesta, ktoré sa zamieša s práškom do pečiva, ev. aj so sódou bikarbónou (liate cesto) vznikne mi v rúre čosi, čo je buď v dolnej časti, alebo aj celé, husté a ťažké, na reze nevidno krehké omrvinky, ale rez vyzerá temer ako rez stuhnutým pudingom.
Pritom sa snažím vždy dodržať pomery aj postup. Naposledy som sa snažil o citrónový koláč podľa
varecha.pravda.sk/recepty/citronovy-kolac-fotorecept/1272...
cesto bolo chutné, ale výsledok opäť smutný. Chcel by som to aj ja urobiť také kypré a krásne ako to má Michsamant :)
Poradíte mi, kde asi robím chybu ? Ďakujem vopred.
Ale toto nie je prvý krát, už som sa pokúšal aj predtým o nejaké hrnčekáče a výsledok veľmi podobný. Nepísal by som po prvom neúspechu. Navyše si myslím, že tieto liate koláče dokáže skoro každý :)
s múkou a dodržať pracovný postup podľa receptu.
, mám pocit, že neexistuje, že to nie je možné, že to sa hádam len uvarí a nikdy neupečie.
Skús pre začiatok toto.
varecha.pravda.sk/recepty/cake-z-holandska-fotorecept/824...
Ale všimli ste si na obrázku, aký pekný koláč mi vyšiel ? Ale zjedli sme ho, zuby sme si nevylámali. To cesto je chuťovo perfektné, výborné bolo aj pri výrobe, keď bolo ešte tekuté...
Rúra myslím pečie aj zhora aj zdola, ale mám pocit, že by som to mal dávať nižšie. Snažil som sa do stredu s tým, že som mal pocit, že v celej rúre musí byť rovnaká teplota. Ale evidentne nie je.
Ale ano, videl som, že si dala záležať na vymiešaní masla s cukrom. Vajcia už tam hádzala dosť rýchlo. A prášok do pečiva preosiala spolu s múkou do misky. Tak to doporučuje aj výrobca prášku. Teraz už nejdem nič skúšať, ale keď sa znova podujmem, napíšem sem.
Ešte raz ďakujem vám všetkým a samozrejme aj Vareche ako takej.
Ale pre mňa to akosi je problém. Cesto mi nikdy "nevyjde", či "nenabehne", či ako sa to povie...
Už som sa dozvedel, že prášok sa má zamiešať tesne pred pečením. Ale čo takto značka prášku do pečiva ? A môže sa prášok nahradiť sódou b. ? Sú recepty, kde je sóda aj prášok. Zisťujem, že prášok je vlastne sóda b plus pár ďalších ingrediencii.
.... vždy je dobré... len najskôr vymiešam "dobiela" vajíčka s cukrom .... alebo skús zavolať niekoho, kto určite vie upiecť liate cesto, nech to skúsi u teba... ak je to zlou rúrou, mal by na to prísť...
A ešte jedna poznámočka: ak je možné, použi kyslé mlieko, ktoré najprv rozhabyrkuješ na hladkú bezhrudkovú hmotu.
A do tretice: Kľudne do cesta zamiešaj posekané orechy , hrozienka.
A jedna rada grátis: Do thoto cesta najradšej sypem celý mak a nešetrím, šak nech ludé vidzá, že na to máme ! A potom, keď sa to upečie, urobím citrónovú polevu - poznáte to - práškový cukor + šťava z citróna - zamiešať, naliať - rozotrieť.
Aby som nezabudla - práškový cukor nekupujem - neznesiem preškrobenosť v cukre . Ja si cukor meliem na starom kávovom mlynku.
No a vidíte, občas sa mi stane, že aj ja mám to cesto tak trochu "sednuté".
Tento recept som spomenula preto, že sa tu hovorilo o hrnkových koláčoch.
Jeden detail sa mi tu pozdáva - napokon, už to tu zaznelo zopákrát - začať piecť v max vyhriatej rúre. Tomu by som rozumel. Nechať vyšumieť sódu v prášku čo najrýchlejšie - vzniknú bublinky a tie sa hneď aj "upečú", už nesadnú. Ak je to tak, budem len rád. Som rád keď veci rozumiem. Ale zatiaľ som v tomto skeptický.
Zdroj : cs.wikipedia.org/wiki/Kyp...
řicí_prášek
Ad všetci, čo mi radia neotvárať rúru : toto viem, ako som už písal, s kysnutým cestom nemám problém a tam túto zásadu tiež dodržiavam.
Ale všimnite si všetci, ktorí mi radíte, že poriadne vymiešať maslo, vajíčka postupne, múku zľahka vareškou, atď..., v akom rozpore sú rady dorisy a arasidky - konkrétne dorisa sa vyjadrila "všetko zmiešam, ako ma napadne, možno prehnané úsielie ti to robí". Vyzerá to aspoň podľa fotiek, že im to ozaj funguje bez problémov a ľavou zadnou.
Mne osobne sa páči, robiť to starostlivo a dbať na technologický postup. Ale aj moja mama mi hovorila o nejakom liatom koláči, že z toho vedu nikdy nerobila a vždy mala ten koláč pekný.
Ja som už na začiatku napísal, že som do masla primiešaval múku, v ktorej už bol prášok rozmiešaný, do toho som pridával cmar a citrón, všetko krížom, asi v tom som urobil chybu. To je tak - neskúsený môže mať pocit, že postup je zbytočne zložitý, aj tak to všetko pôjde do jednej misy, tak si to zjednoduší. Ja som si to tiež zjednodušil, aj keď nie úplne. Len som mal problém s vymiešaním masla a teraz už viem že asi preto, že som nenechal maslo dostatočne zmäknúť. Nabudúce si dám viac záležať. Ale aj tak ma bude mátať postup dorisy, ktorá nemá problém a mieša si ako chce :)
varecha.pravda.sk/recepty/tvarohovy-mramorovy-kolacik-fot...
Celá príprava trvala cca 5-10 minút. A to som špekulovala, že oddelím bielky od žĺtkov. Hlúposť, nič nebolo treba, a koláč bol svetový! :-D
1. drž sa receptu, keď je dobrý, tak nemáš prečo postupne prisýpať múku a prilievať tekutinu (keď máš už zapracovaný prášok v ceste, tak tekutiny by sa už nemali dolievať), daj všetko naraz a rýchlo vyšľahaj (samozrejme toto sa týka koláčov, pri ktorých nešľaháš zvlášť žĺtkovú hmotu a sneh). Vyskúšaj koláče s olejom tie sú jednoduchšie. Musí sa to podariť.
2. Ihneď po vyšľahaní vylej cesto na plech, zarovnaj, pridaj ovocie ak treba a šup do dostatočne vyhriatej rúry t.j. cca 180°C. Keď cesto dlho stojí, tak prášok môže z časti vyšumieť.
3. Ak nemáš na rúre signalizáciu, tak rúru treba predhrievať aspoň 20 - 25 minút (záleží od príkonu), aby si mal určite dobrú teplotu. Mne sa nepozdáva to, aby si vyhrial rúru na vysokú teplotu a po vložení plechu znížil teplotu. V rúre by mala byť cca 15 minut vyrovnaná teplota.
Možno nebude ako dych, ale nemal by byť z toho ani "pagáč".
nie je upečený. Drevenou špajlou zistíš, či je koláč upečený.
Ak je suchá, cesto cesto je upečené, ak ostane mokrá ešte treba piecť.
No a Tvoj recept je krásny, ale jednoduchý sa mi nezdá. Sú tam dve cestá, to už by som si koledoval o problém. Všimol som si tiež, že prášok je predpísaný iba do cesta 1. Tak to má byť ? Aj tak by som ho chcel skúsiť, páči sa mi.
Ešte sa mi páči nápad, nechať rúru dobre prehriať, nespoľahnúť sa na to, keď termostat poprvýkrát vypne. Ja napr si varím kávu v pressovare a už viem, že po prvom vypnutí termostatu ešte nie je kávovar správne nahriaty. Viem si predstaviť, že keď je rúra zohriata povedzme na 220 a vtedy do nej strčím koláč, teplota okamžite klesne na 150. Časť horúceho vzduchu hneď unikne pri otvorení dverí. Časť objemu jednoducho musí byť nahradená objemom koláča a napokon plech a koláč majú izbovú teplotu a kým sa teploty vyrovnajú, vzduch v rúre sa ďalej ochladzuje.
PS: Mama by mala niečo proti koláču na večeru ?
) Ale ani s rožkami som nemal taký problém, ako s miešaným cestom podľa doris.
Moja mama, keď mala plynovú rúru, vždy po zapálení plynu čakala, kým v rúre "buchne". Keď sa z rúry ozvala rana, bola vyhriata. Ja musím čakať na zhasnutie svetielka. Lenže keď nastavím teplotu cca 175, tak to trvá určite viac ako 15 min, kým zhasne svetielko, čiže kým vzduch v rúre dosiahne 175 st.
No samozrejme ide o to, akú kto má rúru. Ty máš asi hodne modernú - vychádzam z toho, že píšeš o 175 st - asi sa to tam dá takto presne nastaviť. Ja mám rúru z roku 1996. Elektrickú, s termostatom, dokonca s ventilátorom, ale už je to starý krám. Aj som uvažoval o kúpe novej, ale stoji to 400 E, to treba zvážiť.
Inak štrúdla, to je vec. Ja si pamätám, keď ju ťahala moja mama, vždy nadávala :)
Takže ja týmto končím. Ďakujem vám všetkým ešte raz. Predsa, ešte raz napíšem, keď budem mať ďalší (akýkoľvek) výsledok
varecha.pravda.sk/recepty/tvarohovy-mramorovy-kolacik-fot...
Malo to byť super jednoduché, Sandra to robí ľavou zadnou. Začal som tým, že som kúpil iba jeden tvaroh, potom som mal málo cukru. Tvaroh som dokúpil, cukor tiež, ale už som mal hodinu sklz. Cesto som robil tak, že všetko som robil podľa receptu, až na to, že najprv som mal hotové cesto 2. Rúru som vyhrial na 200 (tak ukazoval gombík na sporáku, ale už som písal, že mu neverím) a až keď bola rúra ready, zamiešal som vareškou, opatrne, do cesta 1 múku s kypr práškom, 3 kráť preosiatu. Cesto 1 som nalial sčasti do plechu, potom cesto 2 a už som neveril vo výsledok - vyzeralo to otrasne. Na to som vygendžil zbytok cesta 1, ako som to videl na obrázku. Vyzeralo to otrasne. Už mi bolo z toho zle, ale som si povedal, že to dokončím, vyžeriem si to do dna. Strčil som to do rúry a pozeral som cez okienko. Ešte nikdy som nepozeral 45 min bez prestávky do rúry.
To bol zážitok. Najprv sa dvihli ostrovčeky kakaového cesta do takej výšky, že to vyzeralo, že napečiem koláč chudák. Ale po čase začali biele časti, tie tvarohové, dobiehať tie hnedé ostrovčeky. Pozeral som ďalej a keď to tam bolo nejakých 45 min, začali aj tvarohové plochy chytať farbu. Vtedy už bola horná plocha koláča viacmenej vyrovnaná. To som vedel, že dlhšie to tam už byť nemôže, tak som to vybral.
Takže : koláč je výborný, nadýchaný, zaujímavý, nemá chybu. Akurát som použil proti predpisu polovičné množstvo cukru - do cesta aj do tvarohu. Pre mňa sú všetky koláčové predpisy hrozne sladké, to už som šípil, keď som videl, že v predpise je jeden hrnček cukru do cesta 1 a druhý do cesta 2.
Kypr prášok som použil od oetkera, mlieko do cesta 1 som si dovolil dať kyslé, presnejšie cmar. To už sú všetky úlety, čo som si dovolil.
Takže spokojnosť, už budem pri zarábaní cesta vždy opatrný. Ďakujem Vám všetkým varecháčkam ešte raz za pomoc reálnu aj morálnu. Je mi dobre vo vašej komunite :)
PS: ešte musím znova skúsiť koláč podľa Dorisy. Len s tým rozdielom, že sa budem ponáhľať dať to rýchlo do rúry.
sandra : celkom zadarmo to kino (okienko rúry) nebude. Ale je to príjemná pridaná hodnota :)
ancicka : koláč je to perfektný, ešte dnes, na druhý deň je ako keby bol z rúry vybratý pred chvíľou. Len premýšľam, ako by chutil, keby ma nenapadlo ubrať cukru - už takto je sladký až až. Ale to je napokon vec vkusu.
sladkacokolada : kde bol problém môžeme hádať. Otázka je, či som doteraz odflákol viacero detailov, alebo to bolo celé iba v tom, že som sa neponáhľal s koláčom do pece (ako píše aja1616). Ja som pre istotu teraz dbal na všetko - dobre som rozmiešal vajcia s cukrom, pomaly som prilieval olej, kúpil som si nový prášok do pečiva, atď. V technike platí zásada, že keď chceš prísť na príčinu nejakého problému, nesmieš zmeniť v procese viac ako jeden detail, inak neprídeš na príčinu. Tak som sa zachoval netechnicky a neviem, v čom to bolo, na druhu stranu mam celkom dobrý koláč :)
a aja1616 : ďakujem za podporu a zdravú provokáciu. A ako bude baviť kuchtenie naše deti? Ktovie. Každopádne je to tvorivý koníček. No a ešte dodám, že môj syn na Vianoce pečie hodne zložitý zákusok Semifredo. Inak nikdy nič :)
Keby dala recept tej bublaniny...
Bolo tu mnoho rád a odporúčaní, pridám, aj svoju skúsenosť.
Vždy vymiešam vajíčka s cukrom, vždy dávam iba kryštáľový a pridám roztopený tuk, nie horúci, potom ďalšie tekuté časti a nakoniec ľahšie, napríklad mleté orechy, mak a pridávam múku, v ktorej je rozmiešaný PRD.Celkom na záver, cesto prelejem z mixéra do misy a ľahko vmiešam sneh z bielkov. Pri piškótovom, teda liatom ceste je dôležité, aby sa cesto, najmä ak ho dáme do tortovej formy "neutriasalo" iba stierkou ľahko rozotrelo.Utrasené cesto sa pekne nezdvihne-teda vyzerá ako mazľavé.
Okraje formy a plechu sa nenatierajú, iba dno, tiež to môže byť príčina, že sa cesto pekne nezdvihne.
Pre mňa je podstatné, že som odhalil niekoľko príčin mojich neúspechov. Páči sa mi ten postup, ktorý tu aj uvádzaš a síce postupne a opatrne zamiešavať ďalšie a ďalšie ingrediencie a múku s PDP až nakoniec. To sa mi osvedčilo a vydaril sa mi dokonca aj vlastný pokus, keď som si niektorý jednoduchý recept prispôsobil a komplikoval - vyšlo to.
Ale znova som skúsil maslové cesto, znova citrónový koláč, znova zle. Lenže ! Lenže ten koláč vôbec nebol zgrcnutý keď som ho vybral z rúry a o chvíľu, po vychladnutí už trolinku bol. A dnes, ne druhý deň je zgrcnutý celkom dosť. Piekol som ho 50 min, najprv 15 min pri 200, potom zvyšok pri 175. Ale po toľkom pečení ten koláč nebol vnútri celkom dopečený. Keby sa tie bublinky vovnútri lepšie zapiekli, bolo by to asi OK. Takže môj záver : zbytočné sú rady, ako dlho a pri akej teplote piecť, keď nevieme (nikto z nás), akú teplotu máme v rúre. Ja mám teda iba ovládací gombík so stupnicou od 0 do nejakých 250 (možno aj viac), ale neverím mu ani trocha. Každý si musí svoju rúru vyskúšať a naučiť sa v nej piecť. Myslím, že aj skúsený pekár môže mať problémy, keď bude musieť piecť v peci, ktorú nepozná.
To je pre mňa nová skúsenosť - reprodukovateľnosť výsledkov je pri pekárskych receptoch diskutabilná. Ale treba sa vedieť zariadiť, ak chcete piecť koláče :)
OK, ešte raz a znova vám všetkým ďakujem za pomoc pri hľadaní optimálneho postupu.
Citrónový skús, som zvedavý. Mimochodom, je vynikajúci, aj keď sa nepodarí. A ja som už ozaj zvedavý na tie teploty, takže sa pokúsim zohnať vhodný teplomer a zmerať teplotu v mojej rúre.
Musim sa ale priznat, ze Dorisin kolac som este neskusal, hoci, ako teraz vidim, v nazve receptu mi ho priamo venuje :) Za co dakujem ! Takze je to jasne, najblizsie ho vyskusam.
Áno @sladkacokolda , citrónový koláč je výborný.
piekla som ho aspoň 10x, ale ten piatkový, ktorý som rozrezala včera, takmer skončil v koši. Horná polovica korpusu bola super, krásna nadýchaná, spodná časť bola taká zakalená, že ju ten kôš neminul. Čo som mohla urobiť zle, že spodok bol zakalený, nepoužiteľný? Čoho sa najbližšie vyvarovať, aby to neskončilo podobne? Vopred ďakujem za všetky rady.
Vidím, že stará diskusia ožila, sranda... No ja si myslim, že keď je koláč hore pekný, ale dole hustý, nedopečený, tak asi zlyhala spodná špirála v elektrickej rúre. Tým skôr, ak doteraz s týmto receptom nebol problém.
Mimochodom, časom som si kúpil teplomer do rúry a zistil som, že v mojej rúre je o 20 stupňov nižšia teplota, ako je navolená regulátorom teploty. To je podľa mňa dosť ! To by už bol dôvod na chyby!
No a časom som si osvojil klasický postup, keď múku s PDP pridávam až úplne nakoniec, tesne pred pečením. Čiže najprv vajcia s cukrom starostlivo vymiešať, potom pomaly olej, či iný tuk, mlieko či čo treba podľa receptu a až na záver múku, ktorú som už predtým pomiešal s PDP a štipkou soli.
Ale Tvoj problém, Daniela, vyzerá ozaj najskôr na chybu rúry.