Varenie

Husté, ťažké, nekypré cesto koláča z liateho cesta

pietroo - fotkapietroo, 20. marca 2011

Mám takýto problém. Vždy, keď sa snažím urobiť koláč z cesta, ktoré sa zamieša s práškom do pečiva, ev. aj so sódou bikarbónou (liate cesto) vznikne mi v rúre čosi, čo je buď v dolnej časti, alebo aj celé, husté a ťažké, na reze nevidno krehké omrvinky, ale rez vyzerá temer ako rez stuhnutým pudingom.

Pritom sa snažím vždy dodržať pomery aj postup. Naposledy som sa snažil o citrónový koláč podľa
 varecha.pravda.sk/recepty/citronovy-kolac-fotorecept/1272...

cesto bolo chutné, ale výsledok opäť smutný. Chcel by som to aj ja urobiť také kypré a krásne ako to má Michsamant :)

Poradíte mi, kde asi robím chybu ? Ďakujem vopred.

velky-pietro-2.jpg

@zareaguj


Diskusia k téme

pietroo
Snažil som sa viacmenej dodržať predpis, na ktorý sa odvolávam vyššie (citrónový koláč). Akurát som mal problém s rozmiešaním vajíčka s maslom. Dlho som sa s tým prplal a keď to nešlo, hodil som to šĺahača. Chvíľu som to šľahal dokola, potom som pridal múku, v ktorej som už mal rozmiešaný aj prášok do pečiva a cukor. Keďže to začalo byť husté, pridal som trochu tekutej zložky a zas trocha múky, atď, kým to tam nebolo všetko. Tak som to to potom spolu ešte nejaký čas šľahal, nalial do formy a šupol do rúry, ktorá bola vyhriata údajne na 180 (nemám presný teplomer, iba údaj na otočnom regulátore).
Ale toto nie je prvý krát, už som sa pokúšal aj predtým o nejaké hrnčekáče a výsledok veľmi podobný. Nepísal by som po prvom neúspechu. Navyše si myslím, že tieto liate koláče dokáže skoro každý :)
marula
Prášok do pečiva alebo sódu bikarbónu je potrebné zmiešať
s múkou a dodržať pracovný postup podľa receptu.
michsamant
vidis aj to je dobry postreh...kypriaci prasok si zamiesal do muky?? ak budes znova skusat, skus predohriat najprv ruru, potom rychlo zmiesaj cesto a daj hned piect, nenechaj stat.
michsamant
a maslo si vytiahni dopredu z chladnicky, aby si ho mal makke a dalo sa rozmiesat
sandratamer
hm. no.. mne tie maslové tiež občas nevyjdú... Podľa mňa to nie je až také jednoduché. Ďalšia vec, treba prísť na to, kedy má cesto "dosť" múky. Určite netreba tvrdohlavo dodržiavať pomer múky, mohol si mať menšie vajíčka ako boli v pôvodnom recepte. Aj preto nemôžem posunúť môj recept na bábovku. Všetko dávam od oka podľa toho, aké veľké sú žĺtky. - podľa toho treba dať viac, či menej cukru aj ostatného. Hovorím tomu, že to mám v rukách a vareške, na vareche cítiš, čo je konzistencia ako má byť. Skús možno liate cesto s olejom a nie maslom...
ancicka
V akej rúre si piekol?Elektickej či plynovej?Môže to byť aj v tom.Rcp je dobrý ,malo by to vyjsť.
pietroo
Veď to je to, že som to skúšal už aj s olejom. Bol to taký jednoduchý hrnkáč s kakaom. Dole bol mokrý, hore ako-tak. A nízky, bez bubliniek. Piekol som v elektrickej rúre. Je mi jasné, že recept je dobrý :) Keď som robil ten citrónový, cesto sa mi konzistenciou veľmi páčilo. Tieklo, ale nie veľmi. Tak akurát. Aj keď podľa všetkého, ja to asi neviem posúdiť :(
julica
@petrooo , sandra ti radí dobre. Najlepšie je dobre rozmiešať tekuté zložky so žĺtkami, maslom, cukrom, osobitne sneh, potom do žltého cesta vmiešať múku s kypriacim práškom a v závere zľahučka sneh - najlepšie ručne. do tej tekutej časti skú dať vodu najskôr, nie až potom dodatočne po múke, podľa mňa je problém práve v tomto. A rúru dobre vyhrej, ja pečiem vždy aspoň na 200, väčšinou 220, potom znižujem na 200. Držím palce, určite to nevzdávaja, bol by v tom čert, aby sme na to neprišli :)
pietroo
Skúsim, aj keď nie som práve veľký priaznivec bublanín. Páči sa mi ten detail s teplotou - vyhriať na 200, stiahnuť na 170. Aj keď ja tej rúre už veľmi neverím, čo sa týka teploty - celkom rád by som teplotu vovnútri premeral, ale neviem ako. Zrejme treba dbať, ako sme si písali už inde, aby premiešanie s práškom bolo rýchle a rúra už vyhriata - len to do nej šupnúť... (?)
pietroo
Ďakujem Vám všetkým za pomoc aj za dôveru. Skúsim uplatniť vaše poznámky.
Ale všimli ste si na obrázku, aký pekný koláč mi vyšiel ? Ale zjedli sme ho, zuby sme si nevylámali. To cesto je chuťovo perfektné, výborné bolo aj pri výrobe, keď bolo ešte tekuté...
pietroo
Holandský Cake skúsim rád, vyzerá výborne. Akurát neviem, ako nastavím 175 st :))) Na elektrickej rúre mám na ovládacom gombíku medzi značkou 200 a 150 st asi 2 cm :)
sandratamer
Ak chceš nadýchané cesto, jednoznačne oddeliť žĺtky od bielkov. Ja dávam do bielkov malú lyžicu práškového cukru a až potom šľahám. Takýto sneh sa "neláme" a dá sa nádherne primiešať k cestu. V každom prípade treba s múkou opatrne, aby cesto nebolo príliš tuhé. Ale ak som to správne pochopila, ty chceš konkrétne vedieť ako na maslové cesto?
samanka
@pietroo a neskontroloval si, či máš dobré vyhrievacie telesá? Môže sa totiž stať, že jedno teleso (špirálu) máš nefunkčnú. Alebo obidve. Alebo zle zapnutú rúru. Pečie ti len vrch, spodok nie. Zapni rúru a vyskúšaj. Kedysi sa to stalo mojej mame hádam pred 40-timi rokmi a rúra musela preč. Roky pečiem, ešte sa mi takéto niečo nestalo.
janger
No tak si nastavis do polovice medzi 150 a 200 stupnov. A potrebne suroviny si daj dlhsie popredu z chladnicky, aby to malo vsetko taku podobnu teplotu.
sandratamer
Inak, pozri si videjko, nevšímaj si text, sleduj len obraz, detajly. Perfektne vyšľahaný tuk s cukrom a po jednom pridávať vajíčka. Ak si to robil tak ako vo videu, myslím ten postup, tak máš najskôr problém s rúrou asi...

pietroo
No áno, oddeliť žĺtky od bielkov a vyšľahať sneh, to je pekné. To je ale iný koláč. Ja som chcel upiecť koláč, ktorý je hotový za pár minút, ktorý je veľmi jednoduchý, ktorý pečie doslova každý (ako vidím, okrem mňa).
Rúra myslím pečie aj zhora aj zdola, ale mám pocit, že by som to mal dávať nižšie. Snažil som sa do stredu s tým, že som mal pocit, že v celej rúre musí byť rovnaká teplota. Ale evidentne nie je.
pietroo
Pozrel som si video. Pekný stroj, pekné cesto, ale koláč sa mi nepáčil :)
Ale ano, videl som, že si dala záležať na vymiešaní masla s cukrom. Vajcia už tam hádzala dosť rýchlo. A prášok do pečiva preosiala spolu s múkou do misky. Tak to doporučuje aj výrobca prášku. Teraz už nejdem nič skúšať, ale keď sa znova podujmem, napíšem sem.
Ešte raz ďakujem vám všetkým a samozrejme aj Vareche ako takej.
dorisa
@pietro , ja tiež nemám problém s nadýchanostou koláčika, skor s velkostou plechu. Ja najradšej tiež robím koláčiky také jednoduché,len nahádzat všetky suroiny do velkej misky, pomiešat a vyliat. Samozrejme s kypriacim príškom,alebo sodou bicarbonou. Len skúšaj, receptov je tu neurekom. A inak, pečenie: to tiež pečiem vždy na el. rúre na 180 st. a okolo 35 min, a sledujem.Napr.  varecha.pravda.sk/recepty/ovocny-kolac-podla-dorisy-fotor...
pietroo
dorisa, tak to je presne ono. Pozrel som si recept a vidím, že to je jeden z tých receptov, ktoré ma utvrdili v tom, že napiecť takýto koláč nemôže byť problém.
Ale pre mňa to akosi je problém. Cesto mi nikdy "nevyjde", či "nenabehne", či ako sa to povie...
Už som sa dozvedel, že prášok sa má zamiešať tesne pred pečením. Ale čo takto značka prášku do pečiva ? A môže sa prášok nahradiť sódou b. ? Sú recepty, kde je sóda aj prášok. Zisťujem, že prášok je vlastne sóda b plus pár ďalších ingrediencii.
jatanika
ja by som začala cestom s olejom a tekutinou... myslím, že sa pečú ľahšie ako maslové cestá...a určite sa ľahšie dobre vymiešajú... ja napr. ako rýchlovku robím toto cesto - ale v dvojnásobnej dávke ako bublaninu na plech...  varecha.pravda.sk/recepty/muffinky/5684-recept.html...
.... vždy je dobré... len najskôr vymiešam "dobiela" vajíčka s cukrom .... alebo skús zavolať niekoho, kto určite vie upiecť liate cesto, nech to skúsi u teba... ak je to zlou rúrou, mal by na to prísť...
arasidka
3 hrnky polohrubej múky, 2 vajcia celé, štipku soli, 1/3 hrnka oleja, 1 prášok do pečiva, vyše polky hrnka kryštálového cukru, mlieko asi plný hrnček a keď je cesto hustejšie po trošinke mlieko pridať, 1 vanilku , zamiešať všetko dokopy, vyiať na vymastený a múkou vysypaný plech, piecť zásadne v maximálne vyhriatej rúre,naplno cca 3- 4 minúty,NEOTVÁRAŤ prvých lO minút rúru, potom znížiť teplotu cca na l5O st.C, a dopiecť. Pečie sa to asi 2O minút. Ale záleží od rúry, každý má inú. A ešte jedna poznámočka.Do cesta môžeš dať i kakao, urobíš mramorový koláč, keď sa dopečie potrieš vrch lekvárom a nahusto posypeš strúhaným kokosom.
A ešte jedna poznámočka: ak je možné, použi kyslé mlieko, ktoré najprv rozhabyrkuješ na hladkú bezhrudkovú hmotu.
A do tretice: Kľudne do cesta zamiešaj posekané orechy , hrozienka.
A jedna rada grátis: Do thoto cesta najradšej sypem celý mak a nešetrím, šak nech ludé vidzá, že na to máme ! A potom, keď sa to upečie, urobím citrónovú polevu - poznáte to - práškový cukor + šťava z citróna - zamiešať, naliať - rozotrieť.
Aby som nezabudla - práškový cukor nekupujem - neznesiem preškrobenosť v cukre . Ja si cukor meliem na starom kávovom mlynku.
No a vidíte, občas sa mi stane, že aj ja mám to cesto tak trochu "sednuté".
Tento recept som spomenula preto, že sa tu hovorilo o hrnkových koláčoch.
dorisa
@pietro , ja to nikdy tak nerobím, všetko zmiešam, ako ma napadne, možno prehnané úsielie ti to robí, skus naozaj nie je v tom žiadna veda, ja mam nespočetne vela takých receptov a su moje najoblubenejšie, či je to s práškom do pečiva(akejkolvek značky)alebo so sodou bicarbonou. Držím palce.
pietroo
Tak vidíte. A sme tam, kde sme aj boli :(
Jeden detail sa mi tu pozdáva - napokon, už to tu zaznelo zopákrát - začať piecť v max vyhriatej rúre. Tomu by som rozumel. Nechať vyšumieť sódu v prášku čo najrýchlejšie - vzniknú bublinky a tie sa hneď aj "upečú", už nesadnú. Ak je to tak, budem len rád. Som rád keď veci rozumiem. Ale zatiaľ som v tomto skeptický.
pietroo
Tak som sa dozvedel, že obvyklá zložka kypriacich práškov difosforečnan disodný katalyzuje proces tvorby CO2 tak, aby sa CO2 začal uvoľnovať až pri vyšších teplotách, teda v rúre. Čas medzi namiešaním cesta a pečením nie je tak kritický.

Zdroj :  cs.wikipedia.org/wiki/Kyp...
řicí_prášek
pietroo
Vyššie uvedený článok (wikipedia) skutočne doporučujem prečítať všetkým, ktorí často a radi pečú. Je tam aj o tom, prečo sa časť prášku niekedy nahradzuje sodou b.
lubjak
ked som zacinala piect,tiez som mala kolace take hutne,potom mi poradili ,ze vsade kde sa miesa maslo s cukrom,musime ho vymiesat do hladkej nadychanej podoby svetlej farby,potom ked zaslahavas cele vajcia,hmota musi sa zmenit opat na bleducku,muku a ostatne prisady uz len primiesas.Je to cvik,neskor sa to stava rutinou a uz nad tym nespekulujes.
kuchticka
@pietroo , tiez chcem pridat radu, ak uz niekto nenapisal rovnaku. Tvoj kolac vyzera, ze je nie dostatocne nakypreny praskom pecivovym, ci sodou B. Oba kypriace prasky sa musia dostatocne rozmiesat s mukou a robim to cez sitko, lebo su v nom niekedy hrudky a potom to nepracije dost dobre, nemas nakyprene - bublinky. A nemas ten pecivovy prasok stary? Z pridavanim vajicok ti uz niekto dobre radil - pridavat po jednom a vzdy dobre vyslahat, aby cesto dostalo dost bubliniek slahanim. Uslahane ihned do truby, aby dlho nestalo pred pecenim. Prajem vela uslechov a verim, ze to nabuduce zvladnes.
sladkacokolada
ja som taketo niečo upiekla pred nedávnom, ked som do cesta rozmixovala anansovy kompot a pridala malo muky, podla mna to mas nakyprene dostatocne, neviem ako primiešavaš muku, či elektr. mixerom, ja vždy ručne a velmi opatrne, aby cesto ostalo nadýchané, kypriaci prášok som nikdy až tak neriešila ako ty, zameraj sa na niečo iné
jatanika
tiež si myslím, že záleží viac na technike miešania a pečenia než na kypriacom prášku.... a vlastne ako dlho sa používa kypr. prášok... povedala by som, že až tak dlho nie ...
sandratamer
@sladkacokoladka , dobrý postreh , vo väčšine receptov sa múka primiešava už len vareškou, nie šľahacími metlami... Aj tak ti podľa mňa pomôže len jedno. Musíš skúšať a prísť na to sám. Meniť postupy, kombinácie, časom sám zistíš, ako sa ti to najlepšie podarí a ako "oklamať" svoju rúru na pečenie. Lebo pečenie je ako alchýmia, aj preto ma tak strašne baví :-DDD
pivonka
Prikláňam sa k názoru @sladkacokolada. Šľahačom šľahám žĺtky a bielky. Sypké prísady a sneh primiešavam striedavo ručne a zľahka.
jatanika
a nakoniec nezabudni... neotvárať rúru!! v prvých 2/3 pečenia.... to by ti cesto kleslo...tuším to už ktosi spomenul...neviem, či si to postrehol...
altyn
Aj ja som chcel poradiť že "neotvárať rúru"!!!! aspoň 20 min. Ja som v sobotu robil bábovku a zdalo sa mi že niečo syčí v rúre. Myslel som že som formu zle zatvoril a cesto mi vyteká... Otvoril som aby som sa presvedčil a cesto sa už nedvihlo a bolo ťažšie ako inokedy. A tiež by som sa presvedčil o funkčnosti špirál v rúre. Držím palce aby sa ti každý ďalší koláč vydaril. :-)))
pietroo
Ad Sladkacokolada : musela si sa pomýliť keď píšeš, že "podla mna to mas nakyprene dostatocne", to totiž určite nemám.

Ad všetci, čo mi radia neotvárať rúru : toto viem, ako som už písal, s kysnutým cestom nemám problém a tam túto zásadu tiež dodržiavam.

Ale všimnite si všetci, ktorí mi radíte, že poriadne vymiešať maslo, vajíčka postupne, múku zľahka vareškou, atď..., v akom rozpore sú rady dorisy a arasidky - konkrétne dorisa sa vyjadrila "všetko zmiešam, ako ma napadne, možno prehnané úsielie ti to robí". Vyzerá to aspoň podľa fotiek, že im to ozaj funguje bez problémov a ľavou zadnou.

Mne osobne sa páči, robiť to starostlivo a dbať na technologický postup. Ale aj moja mama mi hovorila o nejakom liatom koláči, že z toho vedu nikdy nerobila a vždy mala ten koláč pekný.

Ja som už na začiatku napísal, že som do masla primiešaval múku, v ktorej už bol prášok rozmiešaný, do toho som pridával cmar a citrón, všetko krížom, asi v tom som urobil chybu. To je tak - neskúsený môže mať pocit, že postup je zbytočne zložitý, aj tak to všetko pôjde do jednej misy, tak si to zjednoduší. Ja som si to tiež zjednodušil, aj keď nie úplne. Len som mal problém s vymiešaním masla a teraz už viem že asi preto, že som nenechal maslo dostatočne zmäknúť. Nabudúce si dám viac záležať. Ale aj tak ma bude mátať postup dorisy, ktorá nemá problém a mieša si ako chce :)
vrabcek1
pietroo tvoj problém je jedine v rúre, aj mne sa niečo podobné stalo . Musíš si to ustriehnuť dať do vyhriatej, postupne znížiť teplotu a už len dopekať. To tvoje cesto nevyskočilo. Tak pečeniu zdar :))
sandratamer
@pietroo .... ale veď si pozri suroviny z dorisinho koláča. Tam žiadne maslo nejde (na začiatku som písala že s maslom je to trochu komplikovanejšie). Ak chceš rýchly jednoduchý koláč, skús ten dorisin, tam naozaj netreba nič extra šľahať. Potom mám tiež jeden tip, robila som nedávno a je to fakt super rýchlovka :
 varecha.pravda.sk/recepty/tvarohovy-mramorovy-kolacik-fot...

Celá príprava trvala cca 5-10 minút. A to som špekulovala, že oddelím bielky od žĺtkov. Hlúposť, nič nebolo treba, a koláč bol svetový! :-D
aja1616
Ja tiež miešam tie ľahké - liate, hrnčekové a neviem aké jednoduché koláče, tak ako píše Dorisa.

1. drž sa receptu, keď je dobrý, tak nemáš prečo postupne prisýpať múku a prilievať tekutinu (keď máš už zapracovaný prášok v ceste, tak tekutiny by sa už nemali dolievať), daj všetko naraz a rýchlo vyšľahaj (samozrejme toto sa týka koláčov, pri ktorých nešľaháš zvlášť žĺtkovú hmotu a sneh). Vyskúšaj koláče s olejom tie sú jednoduchšie. Musí sa to podariť.

2. Ihneď po vyšľahaní vylej cesto na plech, zarovnaj, pridaj ovocie ak treba a šup do dostatočne vyhriatej rúry t.j. cca 180°C. Keď cesto dlho stojí, tak prášok môže z časti vyšumieť.

3. Ak nemáš na rúre signalizáciu, tak rúru treba predhrievať aspoň 20 - 25 minút (záleží od príkonu), aby si mal určite dobrú teplotu. Mne sa nepozdáva to, aby si vyhrial rúru na vysokú teplotu a po vložení plechu znížil teplotu. V rúre by mala byť cca 15 minut vyrovnaná teplota.

Možno nebude ako dych, ale nemal by byť z toho ani "pagáč".
sladkacokolada
ešte raz som si pozrela obrázok a trvám na tom, čo som už písala, že nakyprené to máš dostatočne, je to vidiet na tom čo je upečené , to je pórovité a na povrchu su bublinky, to znamená, že to je nakyprené.
marula
Keď pozerám na tvoj koláč, tak si myslím, že si ho piekol pri vysokej teplote. Vrch a po obvode je upečený, ale prostriedok
nie je upečený. Drevenou špajlou zistíš, či je koláč upečený.
Ak je suchá, cesto cesto je upečené, ak ostane mokrá ešte treba piecť.
pietroo
Sladkacokoladka, nakyprené je to iba tesne pod povrchom :) Zvyšok je hustý a ťažký. Koláč celý je ťažký, to cítiš, keď ho vezmeš do ruky - hovorí sa tomu vysoká merná hmotnosť - malý objem na danú hmotnosť. Keby to bolo kypré, vôbec by som nezakladal túto diskusiu. Inak, mám viac fotiek, aj celkom detailné, môžem ich niekde uverejniť.
pietroo
marula, to vzniklo inak. Piekol som ho asi 45 min a farbu mal zvrchu tak akurát. Špajla vyšla von suchá, ten trik poznám. Celý spokojný som to vybral a prekrojil. Keď som videl to vnútro, rýchlo som to strčil späť do rúry. Nechal som to ešte 5 min, ale už to veľmi zhnedlo. Ale zdola, vidno na odrezaných kúskoch, je koláč svetlý. Možno to malo byť v rúre nižšie - bližšie k spodnej špirále.
sladkacokolada
presne tak, pietro:)nakyprené je to iba pod povrchom, tam kde je to upečené:) ako som napísala. ten vnutorný cvaganec je velmi tazky a neupečený,ale toto je už iba opakovanie toho, co už bolo napísané. Nech sa ti v pečení darí, aj bez naších rád:)
pietroo
sandratamer, ja to registrujem, že RAZ je reč o koláčoch s maslom, INOKEDY zase bez masla. Ale je som tu už párkrát uviedol, že tie bez masla, čo sa len zamiešajú, mi vyšli rovnako blbo. Ja viem, je tu už veľa komentárov, ťažko sa ustráži kontext. Ak nejaký vôbec ešte je :)
No a Tvoj recept je krásny, ale jednoduchý sa mi nezdá. Sú tam dve cestá, to už by som si koledoval o problém. Všimol som si tiež, že prášok je predpísaný iba do cesta 1. Tak to má byť ? Aj tak by som ho chcel skúsiť, páči sa mi.
Ešte sa mi páči nápad, nechať rúru dobre prehriať, nespoľahnúť sa na to, keď termostat poprvýkrát vypne. Ja napr si varím kávu v pressovare a už viem, že po prvom vypnutí termostatu ešte nie je kávovar správne nahriaty. Viem si predstaviť, že keď je rúra zohriata povedzme na 220 a vtedy do nej strčím koláč, teplota okamžite klesne na 150. Časť horúceho vzduchu hneď unikne pri otvorení dverí. Časť objemu jednoducho musí byť nahradená objemom koláča a napokon plech a koláč majú izbovú teplotu a kým sa teploty vyrovnajú, vzduch v rúre sa ďalej ochladzuje.
pietroo
sladkacokolada, až teraz som možno pochopil, čo si chcela povedať. Nie, že koláč mám nakyprený dostatočne, ale že som mal v ceste dostatok prášku, inak povedané, že malo potenciál upiecť sa pekne. Ale veď o to ide - preto sem píšem, aby sa opýtal, či niekto nevie, kde nastala chyba. A znova dodávam, že túto chybu pri pečení opakujem, lebo takto mi to vypálilo už viackrát. A neboj, rád si dám poradiť. Už som sa od vás všetkých veľa dozvedel. Znova ďakujem všetkým.
sandratamer
Ja predhrievam tak max. 5 minút. Koláč som dnes robila, reku či sa podarí aj druhý krát. Napriek tomu, že môj pomocník (3 roky) mi vykydol pol kila kryštálového cukru na zem a potom hotové cesto skúšal metličkou či sa dobre leje na kachličky v kuchyni, to dopadlo zase super. Predpis platí, prášok do pečiva len do kakaového cesta, to druhé sa pridaním práškového pudingu zmení na niečo ako pevný tvarohový puding. Keby moja mama vedela čo sme večerali... Tak zajtra zelenina. :-) A skúšaj, najprv ten dorisin asi. A potom tento. príprava je brnkačka, ak sa niečo pokazí, je to v rúre. Nevzdávaj to! :-D
pietroo
Sorry - predhrievam tak max. 5 min.... Myslíš 5 min po dosiahnutí teploty potrebnej pre pečenie, ano ?
PS: Mama by mala niečo proti koláču na večeru ?
pietroo
Viacerí mi tu radíte, aby som sa nevzdával. Ja to nevzdám, ja sa nebojím dokonca ani takej prplačky, ako je pečenie bratislavských rožkov a pod. ( vid.  www.beigel.96.sk
) Ale ani s rožkami som nemal taký problém, ako s miešaným cestom podľa doris.
sandratamer
nie, prehrievaním myslím, že rúru zapnem na 175 stupňov, spodný aj vrchný ohrev, a o päť minút už vkladám koláč :-D
pietroo
Tak to ma podrž !!!! To ešte musí byť v rúre dosť chladno, alebo termostat už hlási, že teplote bola dosiahnuá?
Moja mama, keď mala plynovú rúru, vždy po zapálení plynu čakala, kým v rúre "buchne". Keď sa z rúry ozvala rana, bola vyhriata. Ja musím čakať na zhasnutie svetielka. Lenže keď nastavím teplotu cca 175, tak to trvá určite viac ako 15 min, kým zhasne svetielko, čiže kým vzduch v rúre dosiahne 175 st.
No samozrejme ide o to, akú kto má rúru. Ty máš asi hodne modernú - vychádzam z toho, že píšeš o 175 st - asi sa to tam dá takto presne nastaviť. Ja mám rúru z roku 1996. Elektrickú, s termostatom, dokonca s ventilátorom, ale už je to starý krám. Aj som uvažoval o kúpe novej, ale stoji to 400 E, to treba zvážiť.
sandratamer
ehm... no... mne to nič nehlási :-) Aj u mojej mamy to kedysi búchalo, sranda bola :-D Ale nemyslím si že treba novú rúru. Treba nájsť grif ako na tú, čo más doma. To máš ako zo starým autom - na novom sa jazdí bez problémov, ale frajer je ten, čo vie jazdiť aj na tom starom a pozná jeho muchy...
zuzik01
Ahoj, tak ako sa pozeram na tvoj "vytvor" pripomina mi to moje snahy na Cypre, ked do recept do ktorych patri polohruba muka dam muku hladku... vtedy sa na miesto krasneho vzdusneho cesta vytvori akasi "hmota", ktora na zaciatku sice narastie, ale potom len splasne. A urcite to nie je tym, ze by som nemala skusenosti, pretoze peciem hrozne rada a na Slovensku sa mi vzdy dari upiect krasne kolaciky... mozno si dal nespravnu muku...?
pietroo
Múku som dal ozaj hladkú, ale ak ma pamäť neklame, tak v predpise aj bola hladká.
sladkacokolada
čítam, že tuto istu chybu opakuješ viackrát, tak to može byt aj tou mukou, určite je hladka, ale mozno nespravna kavalita. Ja som robila tahanu štrudlu podla egrešky, prvý krát som ju spravila velmi dobru, cestu sa krasne tahalo, druhy krat som dala inu hl. muku, neaku z lidla, no to si mal vidiet, cesto sa nadalo tahat , stale sa trhalo a este aj po upecení bolo tvrdšie ako to prvé, potom som sa vratila k tej povodnej muke a zasa to bolo v poriadku
pietroo
sladkacokoladka - tak toto je zaujímavá informácia !!! Tak teraz ako mám vedieť, ktorá múka je dobrá ?! Asi to nebude tá najlacnejšia, že ? Skúsim nejakú domácu, teda slovenskú, alebo českú.
Inak štrúdla, to je vec. Ja si pamätám, keď ju ťahala moja mama, vždy nadávala :)
aja1616
@pietroo neviem čo stále riešiš. Teraz som sa v komentároch k citrónovému koláču dočítala, že cesto nechávaš po vyšľahaní stáť a varecháčky Ti radili, že chyba bude práve v tomto a to si píš, že určite je to v tom. Tak zober recept a vyskúšaj upiecť to, čo si predtým pokazil, najjednoduchšie si to overíš na koláči, ktorý budeš piecť na väčšom plechu, teda nie v tortovej forme - aby nebol koláčik veľmi hrubý, lebo pri nich je trošku zložitejšie ustrážiť pečenie. Keď sa to podarí, tak je záhada vyriešená. Inak na to neprídeš. Alebo nás testuješ?:)))
pietroo
Netestujem, to by ma nenapadlo. Je fakt, že táto diskusia neberie konca a už by asi bolo dobré ju stopnúť. Ale všimni si aja1616, že som dostal rôzne doporučenia! Takže tu už nič nové nevymyslíme, musím teraz niečo skôr prakticky ako teoreticky vyskúšať.
Takže ja týmto končím. Ďakujem vám všetkým ešte raz. Predsa, ešte raz napíšem, keď budem mať ďalší (akýkoľvek) výsledok
pietroo
Tak som znova tu, dnes som si povedal, že to znova skúsim. Dal som si pomerne ťažkú úlohu - recept podľa doporučenia Sandry, a síce tento :
 varecha.pravda.sk/recepty/tvarohovy-mramorovy-kolacik-fot...


Malo to byť super jednoduché, Sandra to robí ľavou zadnou. Začal som tým, že som kúpil iba jeden tvaroh, potom som mal málo cukru. Tvaroh som dokúpil, cukor tiež, ale už som mal hodinu sklz. Cesto som robil tak, že všetko som robil podľa receptu, až na to, že najprv som mal hotové cesto 2. Rúru som vyhrial na 200 (tak ukazoval gombík na sporáku, ale už som písal, že mu neverím) a až keď bola rúra ready, zamiešal som vareškou, opatrne, do cesta 1 múku s kypr práškom, 3 kráť preosiatu. Cesto 1 som nalial sčasti do plechu, potom cesto 2 a už som neveril vo výsledok - vyzeralo to otrasne. Na to som vygendžil zbytok cesta 1, ako som to videl na obrázku. Vyzeralo to otrasne. Už mi bolo z toho zle, ale som si povedal, že to dokončím, vyžeriem si to do dna. Strčil som to do rúry a pozeral som cez okienko. Ešte nikdy som nepozeral 45 min bez prestávky do rúry.
To bol zážitok. Najprv sa dvihli ostrovčeky kakaového cesta do takej výšky, že to vyzeralo, že napečiem koláč chudák. Ale po čase začali biele časti, tie tvarohové, dobiehať tie hnedé ostrovčeky. Pozeral som ďalej a keď to tam bolo nejakých 45 min, začali aj tvarohové plochy chytať farbu. Vtedy už bola horná plocha koláča viacmenej vyrovnaná. To som vedel, že dlhšie to tam už byť nemôže, tak som to vybral.
Takže : koláč je výborný, nadýchaný, zaujímavý, nemá chybu. Akurát som použil proti predpisu polovičné množstvo cukru - do cesta aj do tvarohu. Pre mňa sú všetky koláčové predpisy hrozne sladké, to už som šípil, keď som videl, že v predpise je jeden hrnček cukru do cesta 1 a druhý do cesta 2.
Kypr prášok som použil od oetkera, mlieko do cesta 1 som si dovolil dať kyslé, presnejšie cmar. To už sú všetky úlety, čo som si dovolil.
Takže spokojnosť, už budem pri zarábaní cesta vždy opatrný. Ďakujem Vám všetkým varecháčkam ešte raz za pomoc reálnu aj morálnu. Je mi dobre vo vašej komunite :)
PS: ešte musím znova skúsiť koláč podľa Dorisy. Len s tým rozdielom, že sa budem ponáhľať dať to rýchlo do rúry.
babinka
jooooj, pietro, dnes som sa prvykrat schuti nasmiala - ked som si precitala, ako si cupel pri rure a cumel do nej - ja som si to totiz vedela zivo predstavit (obcas by som to tiez najradsej robila).. a blahozelam k peknemu kolaciku!!!
aja1616
Tak a koláč je na svete. Gratulujem:))) Na chlapa amatéra si dobrý, iný by to dávno vzdal a mnohí to ani neskúšajú. Môj syn začal vypekať takéto koláče, keď mal 12 rokov a držalo ho to 2 roky. Odvtedy nič. Kto vie, či ešte niečo upečie v päťdesiatke?:-))
sandratamer
super bomba paráda, teším sa :-D Inak, aj ja čumím do rúry keď pečiem koláč. To mám kino aj zážitok zadarmo :-D A cukru som tiež dala polovicu :-D
sandratamer
@ancicka , ja som ho už piekla druhý krát, opäť sa za ním len zaprášilo, je to príma rýchlovka a veľmi chutná :-)
sladkacokolada
Tak toto som si rada precitala,len skoda,ze si nenapisal ,kde bol ten problem,iba ze budes opatrny:( tiez som robila ten tvarohovy ,tiez som davala menej cukru,ale bol dobry
pietroo
Ďakujem za gratulácie :) Beriem to ako výzvu.
sandra : celkom zadarmo to kino (okienko rúry) nebude. Ale je to príjemná pridaná hodnota :)
ancicka : koláč je to perfektný, ešte dnes, na druhý deň je ako keby bol z rúry vybratý pred chvíľou. Len premýšľam, ako by chutil, keby ma nenapadlo ubrať cukru - už takto je sladký až až. Ale to je napokon vec vkusu.
sladkacokolada : kde bol problém môžeme hádať. Otázka je, či som doteraz odflákol viacero detailov, alebo to bolo celé iba v tom, že som sa neponáhľal s koláčom do pece (ako píše aja1616). Ja som pre istotu teraz dbal na všetko - dobre som rozmiešal vajcia s cukrom, pomaly som prilieval olej, kúpil som si nový prášok do pečiva, atď. V technike platí zásada, že keď chceš prísť na príčinu nejakého problému, nesmieš zmeniť v procese viac ako jeden detail, inak neprídeš na príčinu. Tak som sa zachoval netechnicky a neviem, v čom to bolo, na druhu stranu mam celkom dobrý koláč :)
pietroo
ešte dorisa : ďakujem, skúsim
a aja1616 : ďakujem za podporu a zdravú provokáciu. A ako bude baviť kuchtenie naše deti? Ktovie. Každopádne je to tvorivý koníček. No a ešte dodám, že môj syn na Vianoce pečie hodne zložitý zákusok Semifredo. Inak nikdy nič :)
dorisa
Dam ti jedno radu, ked budeš písat niekomu odkaz, ako napríklad teraz hore.... daj pred jeho nick @ , a potom pokračuj bez medzery a za oslovením daj čiarku, takto sa ti nick vyfarbí a človek,ktorého oslovuješ, dostane správu na mail,že je oslovený- aj som správou od teba, ako napr teraz ja ,@ pietroo.
pietroo
Jasne, už som sa na to pýtal Sandry, tá mi to potvrdila, ale zabudol som tento trik použiť
sandratamer
@dorisa , píšeš "a za oslovením daj čiarku" . Tá čiarka tam byť nesmie ak chceš, aby bol hyperlink funkčný a po kliknutí sa ti zobrazil profil používateľa. Musí tam byť na konci bezpodmienečne medzera. Zatiaľ nefunguje to, že ti chodí na mail správa ak ťa takto niekto osloví (máme to v pláne) , len sa vieš rýchlo dostať na jeho profil a listovať v jeho receptoch, diskusiách a zážitkoch.
zzdravo
gratulujem, skvely pribeh. Ja som v sobotu piekla bublaninku a ked som mala cesto pripravene, musela som odviest susedku na pohotovost. zrovna nikto nebol doma, tak som ho nemohla dat piect, musel pockat. Ked som sa po 3 hodkach vratila, supla som to piect a kolacik bol pekny nadychany.
pietroo
Tak to ma podrzte. Mam rad technicky pristup k veci (ako som uz pisal) a vsetky tieto neuveritelne pribehy ma len mylia :(
aja1616
Tak a @zzdravo to teraz zabila.:-))) Uvažujem...možno išiel dobre tuhý sneh do cesta, alebo bolo hustejšie, alebo to bolo len šťastie?:-))
Keby dala recept tej bublaniny...
zzdravo
Ja osobne si myslim, ze technicky postup je dolezity, ale ked sa len jedna vec neurobi korektne, aj tak to musi dopadnut dobre. casto sa mi stane ze riadne nevymiesam cukor, lebo ma boli hlava a nechcem pustat uhucany mixer a vtedy na metlicku nemam naladu, alebo sa ponahlam a jednu vec si trochu ulahcim alebo zabudnem kolko to mam v trube a otvorim ju prirychlo. nikto nie je dokonaly, a ja vobec. Myslim, ze jedna nedodrzana cast postupu je prijatelna a vysledok musi byt dobry. Osobne si myslim, ze pri peceni je dolezite sa naucit, pri akej teplote co piect. Kazda truba je ina, teplotu nedavam presne podla receptu, ak je v recepte 150, davam 170-180, ked je tam 180, peciem na 200-210.
zzdravo
aja1616 - recept je klasicke babkine piskotove cesto. 20dkg hl. muky, 20dkg cukru, 5 vajec, 5 lyzic vody a prasok do peciva. vymiesam zltka s cukrom a vodou, toto dam do muky zmiesanej s praskom a premiesam, potom pridam sneh, vymiesim na hladke cesticko. teraz som pri peceni prvy krat pouzila teflonovy papier na pecenie, neviem ci to mohlo mat vplyv, jedina zmena co som zaregistrovala, je, ze to bolo upecene ovela rychlejsie ako normalne.
zzdravo
aja1616 - sneh bol hodne tuhy a cesto bolo ozaj tuhe, lebo vajicka boli male, sliepocky nam nechcu velke niest.
ubka
táto diskusia ma celkom pobavila... "ctižiadostivý" pietroo bol nakoniec úspešný no vzápätí je pomýlený :-)
Bolo tu mnoho rád a odporúčaní, pridám, aj svoju skúsenosť.
Vždy vymiešam vajíčka s cukrom, vždy dávam iba kryštáľový a pridám roztopený tuk, nie horúci, potom ďalšie tekuté časti a nakoniec ľahšie, napríklad mleté orechy, mak a pridávam múku, v ktorej je rozmiešaný PRD.Celkom na záver, cesto prelejem z mixéra do misy a ľahko vmiešam sneh z bielkov. Pri piškótovom, teda liatom ceste je dôležité, aby sa cesto, najmä ak ho dáme do tortovej formy "neutriasalo" iba stierkou ľahko rozotrelo.Utrasené cesto sa pekne nezdvihne-teda vyzerá ako mazľavé.
Okraje formy a plechu sa nenatierajú, iba dno, tiež to môže byť príčina, že sa cesto pekne nezdvihne.
pietroo
@ubka , v tomto prípade skôr ambiciózny ako ctižiadostivý, ale to je jedno :)
Pre mňa je podstatné, že som odhalil niekoľko príčin mojich neúspechov. Páči sa mi ten postup, ktorý tu aj uvádzaš a síce postupne a opatrne zamiešavať ďalšie a ďalšie ingrediencie a múku s PDP až nakoniec. To sa mi osvedčilo a vydaril sa mi dokonca aj vlastný pokus, keď som si niektorý jednoduchý recept prispôsobil a komplikoval - vyšlo to.
Ale znova som skúsil maslové cesto, znova citrónový koláč, znova zle. Lenže ! Lenže ten koláč vôbec nebol zgrcnutý keď som ho vybral z rúry a o chvíľu, po vychladnutí už trolinku bol. A dnes, ne druhý deň je zgrcnutý celkom dosť. Piekol som ho 50 min, najprv 15 min pri 200, potom zvyšok pri 175. Ale po toľkom pečení ten koláč nebol vnútri celkom dopečený. Keby sa tie bublinky vovnútri lepšie zapiekli, bolo by to asi OK. Takže môj záver : zbytočné sú rady, ako dlho a pri akej teplote piecť, keď nevieme (nikto z nás), akú teplotu máme v rúre. Ja mám teda iba ovládací gombík so stupnicou od 0 do nejakých 250 (možno aj viac), ale neverím mu ani trocha. Každý si musí svoju rúru vyskúšať a naučiť sa v nej piecť. Myslím, že aj skúsený pekár môže mať problémy, keď bude musieť piecť v peci, ktorú nepozná.
To je pre mňa nová skúsenosť - reprodukovateľnosť výsledkov je pri pekárskych receptoch diskutabilná. Ale treba sa vedieť zariadiť, ak chcete piecť koláče :)
OK, ešte raz a znova vám všetkým ďakujem za pomoc pri hľadaní optimálneho postupu.
sandratamer
pst... nikomu to nepovedz, ale v nedelu letela cela babovka do kosa... Zvonku perfektna, aj na dotyk a po rozrezani v nom boli cele kusky nedopeceneho snehu!!!. Nikdy sa mi to este nestalo a vidis... Pravda je niekde úplne inde... :-DDD Ale pravda tiez je, ze som pri tom robila dalsich 10 cinnosti a nemala som cas sediet pri dvierkach a kochat sa. Tak si vyber :-D A ten citrónový skúsim najblizsie, vrta mi to v hlave. Mimochodom, dobra diskusia :-)
pietroo
Tiež si myslím, že dobrá diskusia :) Podľa mňa každá debata na tému kuchárskej technológie je zaujímavá, možno by stálo za to rozbehnúť ich viac, alebo možno by sa na Vareche "uživila" kapitola o technike varenia a pečenia.
Citrónový skús, som zvedavý. Mimochodom, je vynikajúci, aj keď sa nepodarí. A ja som už ozaj zvedavý na tie teploty, takže sa pokúsim zohnať vhodný teplomer a zmerať teplotu v mojej rúre.
ancicka
Včera večer som skúsila upiecť citronový koláč,o ktorom sa tu toľko popísalo.Toľko rád a toľko názorov...Každy si to musí vyskúšať ,,na vlastnej koži".Tažko sa pridržiavať teploty ,ktorá sa udáva pri rcp.Je to len orientačné.Každa rúra pečie inač.Ked som čítala tie komentáre ,tak som si povedala ,že ja to vyskúšam.Piekla som dva naraz,aj tak sa dá.Druhý je od Dorisy,ktorý ti odporúčala.Neviem či si ho skúšal.Uložím na PC.
pietroo
@ancicka , ale nevidime tu, ako sa Ti ten citronovy kolac podaril !!! Chysta sa nan aj Sandra, som uprimne zvedavy na Vase spravy.
Musim sa ale priznat, ze Dorisin kolac som este neskusal, hoci, ako teraz vidim, v nazve receptu mi ho priamo venuje :) Za co dakujem ! Takze je to jasne, najblizsie ho vyskusam.
zzdravo
@pietroo , ako kontrolujes ci jej kolacik spravne upeceny? pichnes don spajdlickou a ked ostane cista a nic sa na nu nenalepilo, tak je hotovy, alebo mas iny system?
sladkacokolada
@pietro , tak som dnes robila ten citronový kolačik, musím sa pochválit, ze je výborný. Dodržala som presne postup podla autorky, muku som primiešala ručne, ostatné na elekt.mixerom, rura rozohriata na 200stupnov, prvych desat minut som piekla na tych 200 stupnov, ked sa cesto dvihlo, znižila som teplotu na 170 stupnov a asi 30 minut dopekalaje krásny nadýchaný, jemný a strášne citronový, mnam. škoda, že sa ti nevydaril
pietroo
Myslím, že v tejto téme bolo povedané už všetko, snáď ju môžeme uzavrieť. Ja sa ešte ozvem, keď sa mi podarí zmerať teplou v rúre. Teplomer si kvôli tomu nekúpim, ale už sa to rieši inak.
Áno @sladkacokolda , citrónový koláč je výborný.
astheart
Já si ještě dovolím, protože jsem si to přečetla až teď. Podle obrázku bych řekla, že to máš zakalené...... Tedy, asi si otevřel troubu příliš brzy. A možná nedopečené taky. Vytáhl jsi to z trouby brzy, těsto bylo uvnitř vlhké a chladnutím se srazilo...... jen můj dojem...
daniela15
Aj keď som si prečítala celú diskusiu, nenašla som dôvod, prečo sa to aj mne stalo. Robila som mramorový piškótový tortový korpus ( www.toprecepty.cz/recept/12135-mramorovy-korpus/,...
piekla som ho aspoň 10x, ale ten piatkový, ktorý som rozrezala včera, takmer skončil v koši. Horná polovica korpusu bola super, krásna nadýchaná, spodná časť bola taká zakalená, že ju ten kôš neminul. Čo som mohla urobiť zle, že spodok bol zakalený, nepoužiteľný? Čoho sa najbližšie vyvarovať, aby to neskončilo podobne? Vopred ďakujem za všetky rady.
pietroo
to @daniela15
Vidím, že stará diskusia ožila, sranda... No ja si myslim, že keď je koláč hore pekný, ale dole hustý, nedopečený, tak asi zlyhala spodná špirála v elektrickej rúre. Tým skôr, ak doteraz s týmto receptom nebol problém.
Mimochodom, časom som si kúpil teplomer do rúry a zistil som, že v mojej rúre je o 20 stupňov nižšia teplota, ako je navolená regulátorom teploty. To je podľa mňa dosť ! To by už bol dôvod na chyby!
No a časom som si osvojil klasický postup, keď múku s PDP pridávam až úplne nakoniec, tesne pred pečením. Čiže najprv vajcia s cukrom starostlivo vymiešať, potom pomaly olej, či iný tuk, mlieko či čo treba podľa receptu a až na záver múku, ktorú som už predtým pomiešal s PDP a štipkou soli.
Ale Tvoj problém, Daniela, vyzerá ozaj najskôr na chybu rúry.