Foto: evusik
Mafinky sú rýchly, jednoduchý koláčik a najlepšie na ňom je to, že z jedného základného cesta urobíte rôzne druhy, podľa vlastnej chuti a fantázie.
porcií
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Pripravíme si dve misy jednu na suché prísady a jednu na kvapalné prísady. V jednej mise zmiešame všetky suché prísady ako je: múka, prášok na pečenie a cukor. V druhej mise rozšľaháme kvapalné prísady: rozpustené maslo alebo olej, vajce a mlieko. Potom obe zmesi zľahka spojíme. Možno sa vám to bude zdať zbytočné a všetky ingrediencie jednoducho zmiešate v jednej miske - nerobte to. Tekuté prísady treba dobre našľahať - napeniť, vzduch ktorý sa vám takto dostane do koláčika vám ho krásne nadľahčí.
- 2
Mafinkový plech buď vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou, alebo použijeme papierové košíčky a rovnomerne doň rozdelíme cesto. Mafinky upečieme pri 190°C do zlata za dobu 15 až 20 minút. Toto množstvo nám stačí na jeden mafinkový plech s 12 jamkami. Toto cesto je základné, podľa vlastnej chuti si môžete urobiť rôzne druhy.
- 3
Kokosové mafinky: do základného cesta pridáme nastrúhaný kokos a hrozienka, po upečení vrch potrieme džemom a posypeme kokosom
- 4
Orechové mafinky: do základného cesta pridáme nasekané orechy
- 5
Dvojfarebné alebo čokoládové mafinky : do základného cesta pridáme kakao a do jamiek vkladáme striedavo tmavé a bledé cesto výborné sú ak do základného cesta pridáte na hrubo nasekanú čokoládu, napr. mliečnu s orieškami, ale skúste nasekať napr. Deli, alebo nejakú inú čokoládovú tyčinku
- 6
Ovocné mafiny: základné cesto dáme na spodok jamky, nato poukladáme ovocie, napr. ríbezle, jahody, na kocky nakrájané jabĺčko, marhule ....... proste čo máte doma, čerstvé alebo kompótové a vrch zakryjeme ďaľšou trochou cesta Takto by som mohla pokračovať ešte dlho, lebo tých možností je veľa.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Naozaj boli veľmi dobré, takže budem skúšať ďalej aj iné variácie. Ďakujem.
nabudúce musím urobiť asi pätoritú dávku, to budem merať veľkým vandlom a nie šálkou :o)
verím, že budú mať úspech, tak nech sa ti darí :-)