Varenie

Hrachova kasa

1zdenko - fotka1zdenko, 8. decembra 2012

Kazdy to poznate. V detstve ste jedavali volaco, co Vam pripravovala mama. Ale casom ste sa ozenili, vydali, zmenili bydlisko, prisli ine radosti a starosti vsednych dni... A tak na Vase oblubene jedlo ste zabudli... Vlastne nemal Vam ho kto pripravit. Tak je to aj so mnou. Ked som bol maly, miloval som hrachovu kasu, dobre omastenu s vyskvarenou cibulkou a pravdaze nesmela chybat oprazena spekacka. (Tecu Vam slinky?)
Takze po dlhom case som varil hrachovu kasu. Ohromne sa vydarila, k tomu zemiakova kasa a aj klobaska podobna spekacke. Mnam, ale som si dal. Este aj trochu zostalo, tak sup s tym do chladnicky. A dnes ma cakalo prekvapenie... Ked som chcel dojest ten zbytok "kase", tak som ho nemohol dostat z misky. Kasa stuhla. Nechcem pisat, ze je z nej "beton", ale moc jej k tomu nechyba. Preto sa pytam, ako ju opat dostanem ko kasovitej konzistencie? Mam pridat trochu vody, prihriat a rozmixovat? Alebo mlieka? Alebo..? Poradi niekto?
Zatial dakujem a tesim sa na Vase komentare.

@zareaguj


Diskusia k téme

puntodadino
:-)) jasne,ze bud trochu horucej vody,alebo mlieka.Kasa ztuhla preto,lebo v nej obsiahnuty skrob nabobtnal a vysal volnu vodu.To iste ti urobi kasda kasa,obsahujuca skrob v dostatocnom mnozstve/zemiakova,kukuricna,Yamova.../
kuchticka
Dobre ti poradil @punto.... Daj do kastrolku, pridaj trochu vody (nejlepsie vriacej), zamiesaj a nechaj trosku zohriat. Zohrievanim sa skrob uvolni-stekutie a mozes pokracovat v papanicku, len si pridaj kusisko tej klobasky. Dobru chut!.
tiginko
mňa tiež vždy fascinuje tento úkaz. Nechápem, prečo škroby nenabobtnali už pri varení a nenapili sa vody do prasknutia už v tejto etape. Ale je to jednoducho nezmeniteľný fakt a aj ja už rovno dávam variť vriacu vodu skôr, než vytiahnem kašu z chladničky. Len opatrne po malých množstvách pridávať a miešať za súčasného miešania pri zohrievaní na sporáku. Aby ste z toho nespravili polievku...
hubata
Do hrachovej kaše nejde predsa mlieko ..... Musíš pridať len trocha vody rozmiešať najlepšie ponorným mixérom a znovu ochutiť: soľ, cesnak.
sovka62
A ja veru kaše neriedim, ani nezohrievam v kastróliku. Radšej ich v kusoch poukladám na mastnú horúcu panvicu a opečiem do červena, do chrumkava. Takúto kašu mám dokonca radšej ako tú čerstvú, je to pre mňa pochúťka.
1zdenko
Dakujem vsetkym za rady. Pridanim vody a opatovnym rozmixovanim sa kasa opat zmenila na jedlu... Dakujem
evanaaa
Práve sa ju chystám variť na druhý týždeň. To, že je tuhá, nie je u mňa problém, žiadnou vodou a už tobôž nie mliekom ( mliko sa do nej nedáva) ju neriedim, jednoducho ohrejem a hotovo. Vlastne, my ju ohrievame nabratú na tanier v mikrovlnke, ona sa dostane do pôvodnej konzistencie, bez riedenia. A zemiakové pyré-kašu ku kaši? Najlepšia je s chlebom, nie? Tiež dávam špekáčky ale tentokrát si opražím na plátky pokrájenú údenú krkovičku k nej.
evanaaa
@Inak , 1zdenko, máš pravdu, vyrastieme a už nám nemá kto prpraviť to, čo nám mama varievala a piekla, lebo už jej niet a niet sa koho spýtať, to sa aj mne stáva, koľkokrát si pomyslím- keby tu bola mama, spýtala by som sa jej. A horšie, ak sa chlap ožení a jeho žena varí po vzore svojej mamy, nie podľa tej jeho. Kým žije ( mama), občas si k nej zájde najesť sa, ale ináč......
marianna76
@evanaaa možno to pre chlapa je však dobré.... sa stáva, že jeho žena varí lepšie a vôbec netúži po maminej kuchyni....
tiež občas robievam hrach.kašu ...
mesiar50
Samozrejme ze to na druhy den bude ako malta,staci ked si prevaris jeden maggi bujon a tym vyvarom to premiesas,alebo ak mas v chladnicke trebars slepaciu
polievku atd.Skoda ze si nebol somnou vojak v Budejoviciach tam sme tu kasu dobre ze nezbijali dole
Kladivami z tych velkych 500l parnych hrncov.ahoj
evanaaa
@1zdenko , dnes som robiola túto kašu, je pravda, že stuhne, ja som ju ešte zahusťovala Hraškou, ale keď som si ju neskôr ohriala, dostala sa do pôvodnej konzistencie, žiadne riedenie. Stáva sa, že aj iné omáčky mi zhustnú, stačí zohriať.