Rôzne

Hnojivo na paradajky-zo sušených vaječných škrupín

eldina - fotkaeldina, 22. mája 2013

škrupiny dať vysušiť, zomlieť a pridať do zeme pod paradajky...toť vsjo-ostáva už len oberať najkrajšie paradajky, nech susedia puknú....:)

@zareaguj


Diskusia k téme

danielas
Ja do zeme pod paradajky dávam vetvičku pŕhľavy a šupku z banánu. Opakovane odskúšané-a mám tiež široko ďaleko najkrajšie paradajky :-)
soncya
Nuž nie je to celkom také samozrejmé. Škrupinkami sa do zeme dostane len vápnik a ak zem nie je veľmi kyslá, tak jej tie škrupinky pomôžu s prepáčením ako "mŕtvemu horúci bozk". Ale je pravda, že prevzdušnia a zem zostane ľahšia... :o)
eldina
@danielas ja dávam pod ruže nakrájané banánové šupy a mám ich krásne...:)...@soncya ide len o to, že ako ich využiť, namiesto vyhodnenia...:) ja napr. nemám kompost , tak som ich vyhadzovala, teraz ich suším a meliem..:)
soncya
@eldina , tiež ich škrečkujem, a sypem po hriadke, ale len na jar, na začiatku a v jeseni po zbere. Som záhradkár "absolútny amatér" tak uvidím výsledky. apropo, tvoje cukríky sú báseň! Pa. :o)
eldina
@soncya dakujeeeeem..:) ja zase mám len "parkovú" časť doma na starosti, zeleninovú mi obrába matka /ale len kúsok/... vekom ma stále viac a viac baví, piplať sa v zemi, preto hľadám na nete takéto "babské rady"..:)
hannah22
ruže a paradajky som polievala výluhom z žihlavy,kostihoja a pýru.... smrdí to jak čert ale paradajky a kytičky rastú..... banánové šupky používam aj na zálievku kvetov aj paradajok, šupky vložím do nádoby s vodou,a ked sa uplne rozpadnú polievam aj izbové kvety a hnojím všetko zaradom, tiež to nevonia ale dá sa vydržat.... škrupinky z vajíčok zberám, suším a podrvené pridávam do kompostu a na jesen aj na trávnik.... :))
jakamaka
Dievčence vďaka za rady.. som "banánožrút"...tak už nebudem šupy vyhadzovať ale takto ich využijem...
marianna76
No fajn, utekám po banány... ale tie škrupinky? hm, neviem, čo mi pipky povedia... musím sa s nimi dohodnúť...
rea1
Keď ešte neboli obchody a lekárne zaplavené rôznymi potrebnými i nepotrebnými výživovými doplnkami, proti osteoporóze sa odporúčalo toto:
vaječné škrupiny veľmi dôkladne očistiť od všetkých zvyškov vajca, dobre ich vyumývať v čo najteplejšej vode a dať na plechu do trúby piecť na 200°C aspoň na pol hoďky. Aby sa zničili všetky prítomné baktérie. Takto pripravené škrupinky pomlieť alebo ináč rozdrviť na prášok a denne si z neho nasypať za lyžičku do vody a vypiť. A nebol to recept typu "na popáleninu priložíme pavučinu".
eldina
@rea1 o tomto som tiež počula....ale pripomenula si mi tými slovami aj niečo iné..:) ak sa totiž polky škrupín dajú do trúby "zapiecť", ostatnú ostrejšie a sú výborné proti bezdomovcom slimákom..:) takéto škrupiny dať do záhrady a ked sa tam budú plaziť, narazia na takéto "gilotíny"..:)
rea1
Gilotíny na slimejše som robila z pet fliaš. nastrihala som ich na širšie pásy, na jednej strane som povystrihovala cik-caky veľkými entlovacími nožnicami a rovnou stranou som ich pozapichovala do zeme okolo sadeníc. Keď ma napadli tie nožnice, normálne som si spravila oslavu, lebo predtým som tie cik-caky vystrihovala obyčajnými a mala som pľuzgiere ako veľhory, to bola robota pre otroka.
irenaw
babka hnojila iba vodou v ktorej máčala vaječné škrupiny... naša "dcérka-čiarka" keď sa najviac vytiahla do výšky, dostala na predpis presne to čo @rea1 píše, prírodný prostriedok na doplnenie vápnika. v malých vrecúškach jemný biely prášok, zamiešal sa do nápoja a vypil, zloženie vaječné škrupiny, je to takých 10 rokov dozadu.
jujoska
au, ved to musi tie slimaciky boliet! Ozaj, slimaky krvacaju??
eldina
@jujoska :)))))))))))))))) slimáčiky nekrvácajú, hned im vyliezajú črevá....:) ale bezďákov ti nemusí byť ľúto, sú to dokonca aj kanibali..:) ked ti zožerú celú úrodu, nebudeš ich chcieť viac maznať...:)
margaretka28
Slimákov bezdomovcov stačí posoliť kuchynskou soľou a tiež bude pokoj :-) To mám vyskúšané.
tiginko
@eldina ! Koho fotku si si to dala do profilu? Lebo tvoja to určite nie je! Na nej je totiž sympatická, milá, príjemná osôbka, ktorá by ani muche neublížila. A teraz sa dozvedám, že nielen že švácaš o zem mojich úbohých príbuzných, ale surovým spôsobom kántriš aj slimáčikov! Čo sa ešte o tebe preboha dozvieme? Prosím ťa vráť sa radšej do kuchyne, tam sú hádam tie bezbranné tvory pred tebou v bezpečí a aspoň zase pridáš nejaký skvelý recept
tiginko
soľou posypať a predať rovno do Francúzskej reštaurácie .... či?
isabel2
Užitočné rady za ktoré ďakujem-slimáky neľutujem,minulý rok mi požrali ľalie,boli také zvláštne - maličké, myslím tie slimáky,no ľalie nemali šancu prežiť.Tohto roku sa ešte neobjavili .Slimáky už lozia,ale tie čo majú domček.Teším sa už na voňavé paradajky.Teraz dozrievajú voňavé jahôdky.Paráda.
hannah22
presne tak, bezdomovcov nechcú nikde, tá sol je účinná ale pozor na zasolenie zeme, posolených slimákov som radšej zbierala a likvidovala mimo záhradky , teraz už naštastie dostat modré granulky....tiež chémia ale pomáha..... ale kedy skončí táto pliaga to fakt neviem .... :))
radost
pred dvoma rokmi sme mali záplavu toho španielskeho bezdomovca...zo začiatku s problémami-ale postupne pomocou hnevu-som ich zbierala do pohára-trocha vody a soli-zatvorila..žiadne zľutovanie-som sadistka...!!vlani bolo málo..tento rok zatiaľ 1..verím-že sa ma boja..!!pochopili...:-)
dalia3
Ahojte,pripájam sa aj ja k vám,tie cukríky vyzerajú výborne,určite vyskúšam.Mám vnúčatá,dúfam,že budú chutiť.Len teraz som to objavila,neviem kde a aká to bola diskusia.Spýtam sa,keď sa to toľko varí,či tam niečo ostane pre zdravie,ale aspoň psychika podporí zdravie.Asi koľko tej medovky,šalvie treba.Tak ,,přiměřene´´?Dúfam ,že vitamíny ostanú.Chválim eldinku,že taký receptík dala.V zime sa to zíde.
dalia3
A náhodou proti krtkom alebo hrabošom niečo na odstrašenie nepoznáte.Všetko ničia.Dali sme aj na tyče umelé fľaše,vraj neznášajú ten hluk,ale nepomohlo.Ak viete poraďte.Tie škrupinky vyskúšam,to som nevedela,že sú aj ako hnojivo.Viem len proti slimákom.
radost
@dalia3
ak máte záhradu pri potoku-sú to hryzce-a tie sa nedajú žiadne vyhubiť..sú inteligentné-otrave sa vyhnú...
amelie
Keď som začala krtkom brať krásne prekyprenú pôdu pod kvety, po čase sa tak naštvali, že zo záhrady vypadli:-)
eldina
@dalia3 a ja som počula, ale nemám vyskúšané /odklopem, ale nemám krtkov/, že aj ked dáš škrupiny krtkovi do "nory"-vraj ich to odpudí, ale neviem, čo je na tom pravdy....:)..ešte k cukríkom, chod na môj profil a "oba" recepty sú tam /bylinné a bazové cukríky/..aj to, že koľko byliniek../asi, nemusíš sa množstvom až tak riadiť/
dalia3
@eldina ,ďakujem,pozriem tvoj profil.Zajtra namočím bazu a uvidím ako mi to pôjde,či sa dám aj na tie iné. Ku krtkom, neviem,či sú to krtkovia ale robí to tesne pod povrchom cestičky asi aj dolu,ale nie kopčeky.Človek sa prepadáva.Neviem aká je to pliaga.Možno hraboše....
eldina
@dalia3 nie je to medvedík obyčajný-tzv. šťúr /krtonôžka obyčajná/? to je pliaga, presekáva aj korene..
amelie
prosím, poraďte mi, čo s cezmínou. Mám ich tri, vzdialené od seba asi po 1 metri, v zime sú nádherné. Teraz sa s niečo stalo: na listoch sa objavili čierne bodky, listy žltnú a padajú, kvety sčernali a odpadli tiež. Jednu som presadila, ale je to ešte horšie. Zaniesla som lístky do Hornbachu, boli veľmi ochotní, ale na príčinu neprišli, a tak mi nemohli nič odporúčať. Uvažovali o nejakom víruse... Stalo sa to aj vám? Čo ste urobili?
amelie
Ďakujem, @eldina , dúfam, že sa mi cezmíny podarí dobre odfotiť, aby na nich niečo pani Harničárová videla:-)
dalia3
eldina ďakujem,pozerala som,nič moc na tých hrabošov.Vraj naftalín.Vyskúšam,dúfam,že nebude všetko mať ten pach.
amelie
@eldina , o chvíľu odchádzame do záhrady, beriem foťák, dúfam, že cezmína ešte žije a že sa nenakazili aj ostatné dve. Keď sa vylieči, dám vedieť, čo jej pomohlo. Možno sa to zíde aj niekomu inému.
amelie
@eldina , tak ti davam vediet, co bolo s cezminou. Susedov pes sa podhrabaval popod plot a vydatne nam polieval vsetko, co sa dalo... Ach jaj... No, co uz...
jozef51
Dievčence vraj na slimákov netreba žiadnu chémiu, ktorá vám ničí a zasoľuje záhradu. Na nete som čítal, že najväčším nepriateľom slimákov je kačka „bežec indický”. Môžete ho pustiť aj do záhrady, vychytá všetkých slimákov a nenarobí žiadne škody. Podrobnosti nájdete na nete po zadaní do vyhľadávača bežec indický. nájdete viac informácií.
marianne
Dievcence kupila som si knihu Mrkva lubi paradajky ---Carrots love Tomatoes a musim napisat,parada co sa tam vsetko nedozviem..Tak napriklad o paradajkach pisu,ze by sa nikdy nemali pestovat spolu s kapustovinou, nemaju sa radi ani so zemiakmi a feniklom.
Paradajku sa lubia s pazitkou,cibulou,petrzlenom, nechtikom, kapucinkou a miluju mrkvu. Je medzi nimi dobre zasadit aj cesnak a zihlava jej dava pevnost a trvacnost. Ale aj vase rady poskusam. Vdaka
luss44
@marianne súhlasím, aj ja ju mám už roky s podtitulom Tajomstvá kombinovanej výsadby a dobrej úrody, a je fakt skvelá, dobré rady do záhrady. Ale fajn že si takto pripomenula túto diskusiu, celkom som sa pobavila :) aj poučila, včera mi slimáky /asi/ obžrali vzídenú fazuľu.