Zdravá výživa

Glutaman z iného pohľadu

45678 - fotka45678, 16. októbra 2015

Často sa stretávam na stránkach Varecha.sk s komentovaním príchutí v jedlách, možno Vás zaujme tento článok..

 www.slobodavockovani.sk/news/ako-vyrobcovia-vakcin-i-potravin-u...

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
v komentoch pod clankom su celkom zaujimave nazory :-)
2010
Slahnuty, jedine Australia na vas vymyslela, zobrala detske pridavky tym co nebudu mat ockovane deti a nedovolia vstup neockovanym detom do skolky a skoly, a ked sa vam nepaci odstahujte sa do afriky kde sa neockuje, ( kde by neviem co dali aby mohli byt zaockovany).
PS: vsak mate na ceste milion co prichadza, z toho vacsina neockovanych to dobre otestuje vase teorie, len tak mimochodom Pakistan a Afganistan ma stale detsku obrnu. Good luck blazni
sylvia267
2010 súhlasím, už prebehli aj informácie o tom, že v čechách budú môcť školy a škôlky odmietnuť deti, ktoré nie sú očkované. Či a odkedy to bude platiť neviem. Už viacero krajín má problémy s potláčaním chorôb, ktoré sa roky "vyháňali", takmer vyhubili a teraz sa opäť rozširujú....
janara
..sú to nehorázne články ! ing. Fillo a dr. Eleková ...k tým sa nebudem vyjadrovať, inak práve teraz hovoril "pán inžinier" v televíznych novináchm zase len mudroval a vyvracal vedecky potvrdenú štúdiu, ktorú práve odmietači očkovania financovali...a čuduj sa svete...nepotvrdila sa žiadna súvislosť medzi očkovaním a autizmom..
a samozrejme ing. Fillo to dementoval, spochybnil svetové kapacity - medicínsky vzdelané - a neverí, že mozgové tkanivá vyšetrené v štúdii boli negatívne .......

.. glutaman sodný - je prirodzenou súčasťou nášho organizmu, mnohých potravín... a mýty o jeho škodlivosti boli vyvrátené...
pridávam link - pozrite si
 www.myty.sk/mytus-glutaman-sodny-je-skodlivy/...



janara
článkov o glutamane nájdete na internete koľko len chcete, podobne ako články a a debaty o očkovaní, resp o čomkoľvek... kravskom mlieku,
"zdravom životnom štýle" , tzv bio a ne- bio potravinách, dobrých a zlých éčkach......každý si zrejme vyberie to, čo vyhovuje práve jemu, v konkrétnej situácii, konkrétnom čase....
bozulka
Ja som už raz dávno spomínala že moja maminka používala celý život kostky vitana a neskôr vegetu a chvála bohu dožila sa 94 rokov bez chorôb,s ideánymi testami a váhou 50-54kg.Ovocie nejedla lebo jej bolo kyslé a zeleninu len do polievky.Nebudem rozvádzať že chudé mäso priam neznášala,atď....Na 50 jej zachutilo víno a odvtedy užívala pohárik po obede a pohárik po večeri,kávu zalievanú s piatimi lyžičkami cukru 1x denne,ráno keď mala tak štamprlík "koňačiku" a v zime "groček"...Teda ja potom neviem ???Dnes mi je jasné že skoro všetky choroby pochádzajú zo stresov,naháňanie sa za mamonom,závisti,nenávisti atď...Ja sa snažím stravovať od roku 1960 zdravo a mala som veľmi zlé krvné testy až do tohoto roku,o váhe radšej pomlčím...Tak kde je potom pravda? Viem čo by mi maminka odpovedala..." u Pána Boha,cérenko moja " !!!
rulik
@bozulka - tí, čo sa zdravo stravovali umreli, tak ako aj tí, čo sa nezdravo stravovali, akurát, že jedni si to užívali
marianne
@bozulka ako keby som o svojej mame citala, presne cez kopir. Moja mama z ovocia, len jablkovy kompot, cely zivot,ine ovocie odmietala a musi byt cerstvo uvareny do bezvedomia, vsetko vari do bezvedomia vratane rezancov. Zeleninu len v polievke a to jedna,dve mrkve plavaju, surovu nikdy nejedla, vraj ju naduvala. Najviac si pochuti na cerstvo uvarenych suchych zemiakov so spominanym jablkovym kompotom. Cukruje polievkovymi lyzicami a ked je kockovy cukor nema prehlad kolko hadze. Raz som ju pristihla, ze si usypala do hrste a suchla do kavy. Cokolady zjedla viac nez vazi. Vazi 39,5 kg, ona je malicka. Nikdy som ju nevidela zjest rezen, bravcove, raz za rok aj to neviem, ked len, tak par dekov varenej hydiny z polievky. Hovadzie ani pocut, pritom sa u nas varilo vela masa, lebo vsak 3 chlapi masozravci v dome. Miluje sackove polievky!!!, ale zatrhavame jej ju koli kolisavemu tlaku. Je pravdou, ze som ju nikdy nevidela vypit stamprlik a cigarety nikdy. Ma 84 rokov, cukor mierne 6-7 zvyseny, tlak trochu lieta. Po tom vsetkom sladkom, co ona zje..sa mi zda, ze jej to niekedy pali lepsie ako mne. Ani naznak demencie, inej stareckej choroby, este nemala infarkt alebo porazku ani raz..Tak nech mi nikto nepovie, ze je to len o strave, tam hore niekto, raz sfukne sviecku a finito. @rulik ma pravdu.
radost
no neviem čím to je..
moja mama 87r..žije sama..tučná..o zdravej strave nechyruje..hygiena..??aká môže byť v domčeku s kachľami na uhlie..drevo a studňou na dvore..??
lekárska starostlivosť..??22 rokov nebola u lekára:načo pôjdem..deti som odchovala..môžem zomrieť..vraví..a žije..
napriek všetkým dnešným informáciám..
záver:
neberme všetky info vážne..
radšej buďme veselší než múdrejší..
marianne
@radost minule jej vravim: mama ty sa vymykas vsetkym zasadam o zdravom stravovani,tak mi povie, ze ona jej ten najchorsi clovek na svete:-) ale kupele ju zachranli:-)) chodievala rocne...
luss44
moja teta detto, takmer do 84r žila sama v malom domčeku, varila si čo jej chutilo, žiadna zdravá strava, ešte tak ovocie toho mala plnú záhradu, k lekárovi skoro nechodila, tabletky 1 ráno a 1 večer na tlak, aj to mi hovorievala: ná čo ozaj do smrti budem tie pirule jesť... Telku nemala, celý svet mala v rádiu. Lenže títo ľudia mali iný, zdravší základ ako my, a najmä ako naše deti. Ako píše @bozulka , všetko je to o strese... prirýchlo žijeme...
marianne
presne @luss ona ked vstane, ranajky ma cely zivot rovnake jeden krajec starsieho chleba, alebo sendvica s maslom a kavu a pri ranajkach sa opyta sama seba, na co mam dnes chut? nie, co je zdrave...ale na co mam chut, to si spravi, naobeduje sa a vecera je 40 rokov zase rovnaka: jeden biely smotanovy jogurt. Nikto na svete ju nepresvedci o inom, to mi robi dobre a hotovo a si vypravajte co chcete..
45678
...no ved prave:-) preto som pridala link,nie vsetko,co sa pise je aj pravda a preto je dobre tolerovat,ak niekto v recepte prida vegetu,alealebo ine suroviny,ktore ma zauzivane a v rodine chutia,netreba spochybnovat recepturu a kriticky sa vyjadrovat,alebo prepacte vyraz,napadat.Chcela som sa vyhnut utokom,keby som svoj nazor napisala pod konkretny recept.Neda mi,aby som neutrusila poznamku aj na veganov,vegetarianov....zaujimave,ze k zvieratam maju uctu,nepojedaju ich,citia s nimi,ale k ludom im chyba ucta a tolerancia a bez zabran napadaju " inakost" v stravovani,ktora je prirodzena pre vacsinu narodov.
A na zaver spomeniem aj ja svoju tetu,ktora sa doziva 98 rokov, stale je samostatna,nepozna obmedzenia v strave,vzdy si da to,na co ma chut,vratane poharika vina,ale ked som jej radila,aby si zobrala tabletu,ked ju pobolievala hlava,dorazne sa ohradila"... No veeru! to ja nechcem,tabletky su navykove"... Predsa len strazi svoje zdravie:-)))

bubaya
Viete dievčatá, aj tie výskumné laboratóriá a všelijakí vedeckí pracovníci musia niečo robiť, tak skúmajú. A potom, aby sa náklady na výskum vrátili, tak nás presvedčia, že to, alebo ono je superzdravé a že ak to budeme jesť, tak sa dožijeme až do smrti. Treba sa navrátiť k zdravému rozumu a jesť všetkého s mierou. Aj mäska, aj mlieka, aj zeleniny, aj ovocia. A čo sa vegánov týka, akí to môžu byť dobrí ľudia, keď nebohej kravičke zožerú večeru?
jozka2
Snad sa pridam k diskusii,poznala som jedneho pana,bol z Norska.Mal 94 rokov rano kava,poobede 1 kusok gefelta fish/je to ako kusok fasirky/ s 1 malym pecenym zemiakom a kavu.to bola celodenna strava
paces
@45678

Cely ten clanok je uplna kravina. Autorka si myli kyselinu glutenovu so SOLOU kyseliny glutenovej! To je to iste, akoby napisala "kyselina chlorovodikova, resp. chlorid sodny, cize kuchynska sol". Kuchynska sol je NaCl a kyselina chlorovodikova je HCl. Ize 2 odlisne latky. Kyselina glutenova je tekutina a glutaman sodny je krystalicka sol kyseliny glutenovej. 2 odlisne latky. Dalej autorka miesa hrusky s jablkami poukazovanim na zastupenie glutamanu v mozgu cloveka. Ak pozijeme kuchynsku sol, cize NaCl, tato sa v zaludku rozlozi na samotny sodik a chlor. Kym sodik dalej pretrva v mineralnej forme, chlor sa posobenim zaludocnych kyselin zmeni na kyselinu chlorovodikovu. Tato kyselina v 4% zastupeni v nasom zaludku. Jej zvysenie vedie k acidite, co velmi dobre poznaju chronicky solici ako palenie zahy. Detto je to aj s glutamanom. Po pozoti sa v zaludku rozlozi na kyselinu glutenovu a sodik, takze sa v nijakom pripade nemoze dostat do mozgu ako glutaman sodny! Co sa tyka chute "umami", tato charakteristika vznikla v Azii a povedzme si rovno, azijske jedla su daleko pred nami, co sa zdravia a stravitelnosti tyka. Zhrnutie - cely clanok je evidentne ucelovy, vyrobeny na zakazku niekym, kto chce zarobit na "zdravych oroduktoch", pricom kuchynska sol je vacsi zabijak nez glutaman. Vsetky srdcovocievne choroby, obezita, kozne problemy a paradoxne aj cukrovka su dosledkom nadmerneho solenia. A je zaujimave, ze posobenim glutamanu este nikto na svete neochorel, ani neumrel. Staci si pozriet studie WHO alebo samostatnych zdravotnych vedeckych organizacii o glutamane a budete mat jasno. O glutamane su tisicky studii a stovky testov na roznych skupinach ludi, ale ziaden z respondentov NIKDY neudal tazkosti. Co potvrdili aj klinicke testy. Takze clanky tohto typu su total fake, pretoze autori zamerne tieto fakty neuvadzaju.
45678
@paces (1.9.2020 15:31)

Ja nie som autor tohto článku :-) paradoxne, môžem súhlasiť aj s tvojim názorom, no iní môžu práve tvoju verziu považovať za fake:-) skôr som chcela poukázať na rozdielnosť názorov a zvyklosti každého jednotlivca a tým aj na "odsudzovanie" použitých ingrediencií v receptoch u jednotlivých autorov receptov v komentároch pod nimi. Čo komu chuti, od toho sa neotrávi.... Hovorí jedno z prísloví :-)
avuska
Osobne si myslim,ze tito ludia narodeni pocas vojny ,tej prvej aj druhej,napriek hladu sa narodili v poriadku,dostali dobry geneticky zaklad od predkov,stravovali sa potravinami,ktore boli v poriadku,mali zahradky a hospodarske zvierata a zili a pracovali v inom tempe ako my, mam susedu 103,mentalne aj fyzicky v poriadku,temperamentna s dobrym apetitom,az takym ,ze vyjedla sudok s kapustou a este zatlkala ?
mamec
@avuska (11.11.2020 21:59)
No vieš, tí ľudia narodení počas vojny ...
Môj dedko (ročník 1900) tak hovorieval: "Voľakedy prežili len tí najsilnejší, teraz vypiplú kadejakého scípáka a potom to takto vyzerá!" Detská úmrtnosť bola vysoká a prežili skutočne len tí najzdravší a najsilnejší jedinci. A stravovali sa tým, čo mali. Chlieb sa piekol raz za týždeň. Keď bol zlý rok a počas žatvy bolo daždivo, tak bola vraj taká nekvalitná múka, že chlieb rýchlo splesnivel. Myslíš, že ho vyhadzovali? Nie, zjedli ho aj taký.
Dedko bol roľník, obrábal svoje polia, až kým mu ich nezobrali. Do konca života (dožil sa 83 rokov) pracoval v záhrade. Po lekároch nerád chodil, ale matka spomínala, že s ním bola u nejakého známeho kvôli astme. Ten lekár sa jej potom pýtal "čo preboha ten jej otec robil, lebo on takého zodratého človeka ešte nevidel!". Nebol to lepší život a ani kľudnejší.
avuska
@mamec (11.11.2020 23:59)
Preco nebol lepsi?v zime oddychovali,pracovali na druzstve,vstavali v noci,o 8 mej sa chodilo spat, o 5 tej vstavalo,nemali intolerancie,alergie,pilo sa domace mlieko,jedlo maso,robili tvrdo,ale sanezabudli smiat, jeden lekar vysvetloval povod chorob a veru je to genetikou,mozno sme my uz preslachteni ?
mamec
@avuska (12.11.2020 08:52)
Veľa oddychu nemali ani v zime. Uvedom si, že keď nechceli zmrznúť museli si kúriť. To je jedna veľká robota. O zvieratá sa museli starať aj v zime. Chlapi museli cez zimu opraviť všetko náradie, v lete na to čas nebol. Ženy spracovávali ľan, perie...
Kravy chovali len majetnejší, chudobnejší mali max. kozu. Mäso sa jedávalo raz do týždňa. V zime tí, ktorí si mohli dovoliť chovať prasa si trochu prilepšili.
Inak s tým mäsom to bolo, čo si pamätám z rozprávania babky asi tak, že na nedelu sa zabila nejaká hydina. Jeden kus. Z toho sa spravila polievka a mäso sa rozdelilo všetkým členom domácnosti. A bolo úplne jedno, či to bola hus, alebo sliepka. Vieš si predstaviť, aký bol ten prídel mäsa? Babka bola polosirota, otec jej zomrel v 1.svetovej. Spolu s mamou a sestrou Ančou žili u maminho brata, lebo otcova rodina ich vyhnala. Ujko si od Anči odkupoval jej podiel mäsa za pár halierov. Ona si chuderka tie peniaze šetrila, aby si mohla niečo pekné kúpiť, lebo ako mladé dievča sa samozrejme chcela aj parádiť. Keď už mala dačo našetrené, ujko jej tie peniaze vysnoril a v krčme prepil. Aj takto sa žilo! A to nepatrili medzi najchudobnejších. Mali vlastné role a chovali zvieratá. Moja prababka bola veľmi šikovná a vedela šiť, takže si dokázala aj takto privyrobiť. Žilo sa ťažko, ale pravda je, že život bol pomalší.
Inak to, že neboli alergie je len mýtus. Boli, ale menej. Boli aj alergie aj intolerancie aj rakovina a dokonca aj autizmus :-) To, že sa to vtedy nedalo diagnostikovať, neznamená, že tieto choroby neboli.
avuska
Nemam fotku,nemozem pridat,ale moj dedo usmiaty, ruzolici,do 80r. gazda s kravickou, plnym chlievom,sa nikdy nestazoval, nedopustil zrusit statok,lebo to by bol jeho koniec, zili kratsie,ale zdravsie,diagnostika a choroby neboli na urovni,ale uz par desatroci sme v priemere,s autizmom ako ucitelka autistov nesuhlasim,ale to je uz na ine forum