Často sa stretávam na stránkach Varecha.sk s komentovaním príchutí v jedlách, možno Vás zaujme tento článok..
www.slobodavockovani.sk/news/ako-vyrobcovia-vakcin-i-potravin-u...
Diskusie
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 27 najnovší komentár dnes 19:26
- Kamilkoo: Ako môžem vyrásť aspoň tých 10 cm za nejaké mesiace 6 najnovší komentár včera 18:50
- Kitchenguru: Čo variť v čase predvianočného pôstu? 6 najnovší komentár dnes 14:52
- Kitchenguru: Kedy piecť vianočné slané pečivo? 6 najnovší komentár 29. novembra 2024
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 10 najnovší komentár 24. novembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 27 najnovší komentár dnes 19:26
- Kitchenguru: Čo variť v čase predvianočného pôstu? 6 najnovší komentár dnes 14:52
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 261 najnovší komentár dnes 11:46
- Kamilkoo: Ako môžem vyrásť aspoň tých 10 cm za nejaké mesiace 6 najnovší komentár včera 18:50
- Kitchenguru: Kedy piecť vianočné slané pečivo? 6 najnovší komentár 29. novembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 120 najnovší komentár dnes 11:46
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 27 najnovší komentár dnes 19:26
- Kitchenguru: Kedy piecť vianočné slané pečivo? 6 najnovší komentár 29. novembra 2024
- Kamilkoo: Ako môžem vyrásť aspoň tých 10 cm za nejaké mesiace 6 najnovší komentár včera 18:50
- Kitchenguru: Čo variť v čase predvianočného pôstu? 6 najnovší komentár dnes 14:52
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Hľadáte perfektné cesto na vykrajované koláčiky? Skúste toto naše len zo 4 surovín!
- Smotanový vajíčkovo-mrkvový šalát +video
- Nahé orechové štangle s jablkami
- Hovädzí stroganov
- Bezlepkové vianočné medovníky Liana - ihneď mäkké +video
- Bryndzové halušky s cibuľkou a so slaninou
- Vanilkové mini veterníčky s marcipánom a višňovým džemom +video
- Obrátené hovädzie rezne so syrom VIDEO
- Sýte jedlo za pár minút? Stavte na klobáskový guláš s fazuľou VIDEO
- Nadýchané pivné cestíčko na vyprážanie rezňov, rýb, zeleniny aj húb VIDEO
- Ako z papierových tanierov vyrobiť škatuľky. Hodia sa na servírovanie aj na výslužku VIDEO
- Hľadáte perfektné cesto na vykrajované koláčiky? Skúste toto naše len zo 4 surovín! VIDEO
- Rýchla pečeňová paštéta, perfektná na chlebík aj na lokšu VIDEO
- Vanilkové mini veterníčky s marcipánom a višňovým džemom VIDEO
- Pečenie pre každého: 10 koláčov z kyslej smotany. Jednoduché rýchlovky z hrnčeka, aj kráľovské pre hostí
- Skúste a neobanujete: Top recepty, ktoré zabodovali na Vareche minulé Vianoce. Dobrá inšpirácia, keď neviete, čo na sviatky upiecť
- 7+7 receptov: Čo variť a piecť tento týždeň? Slané a sladké tipy na bežné dni aj prvú adventnú nedeľu
- Vôňa zimy: 10 receptov na perníkový koláč, úplne obyčajný aj vyparádený na vianočný stôl
- Lákavá ponuka: Starodávny, z jednej misy aj ako trdelník na plechu. 11x orechový koláč na víkend
- 11x makový koláč: Sviatočná štóla, pité aj opité a nezabudli sme ani na rýchlovky pre lenivé gazdinky
- Vďačný eintopf: 12x obed z jedného hrnca. Navarte chutné jedlo, ktoré vystačí pre celú rodinu aj na dva dni
PS: vsak mate na ceste milion co prichadza, z toho vacsina neockovanych to dobre otestuje vase teorie, len tak mimochodom Pakistan a Afganistan ma stale detsku obrnu. Good luck blazni
a samozrejme ing. Fillo to dementoval, spochybnil svetové kapacity - medicínsky vzdelané - a neverí, že mozgové tkanivá vyšetrené v štúdii boli negatívne .......
.. glutaman sodný - je prirodzenou súčasťou nášho organizmu, mnohých potravín... a mýty o jeho škodlivosti boli vyvrátené...
pridávam link - pozrite si
www.myty.sk/mytus-glutaman-sodny-je-skodlivy/...
"zdravom životnom štýle" , tzv bio a ne- bio potravinách, dobrých a zlých éčkach......každý si zrejme vyberie to, čo vyhovuje práve jemu, v konkrétnej situácii, konkrétnom čase....
moja mama 87r..žije sama..tučná..o zdravej strave nechyruje..hygiena..??aká môže byť v domčeku s kachľami na uhlie..drevo a studňou na dvore..??
lekárska starostlivosť..??22 rokov nebola u lekára:načo pôjdem..deti som odchovala..môžem zomrieť..vraví..a žije..
napriek všetkým dnešným informáciám..
záver:
neberme všetky info vážne..
radšej buďme veselší než múdrejší..
A na zaver spomeniem aj ja svoju tetu,ktora sa doziva 98 rokov, stale je samostatna,nepozna obmedzenia v strave,vzdy si da to,na co ma chut,vratane poharika vina,ale ked som jej radila,aby si zobrala tabletu,ked ju pobolievala hlava,dorazne sa ohradila"... No veeru! to ja nechcem,tabletky su navykove"... Predsa len strazi svoje zdravie:-)))
Cely ten clanok je uplna kravina. Autorka si myli kyselinu glutenovu so SOLOU kyseliny glutenovej! To je to iste, akoby napisala "kyselina chlorovodikova, resp. chlorid sodny, cize kuchynska sol". Kuchynska sol je NaCl a kyselina chlorovodikova je HCl. Ize 2 odlisne latky. Kyselina glutenova je tekutina a glutaman sodny je krystalicka sol kyseliny glutenovej. 2 odlisne latky. Dalej autorka miesa hrusky s jablkami poukazovanim na zastupenie glutamanu v mozgu cloveka. Ak pozijeme kuchynsku sol, cize NaCl, tato sa v zaludku rozlozi na samotny sodik a chlor. Kym sodik dalej pretrva v mineralnej forme, chlor sa posobenim zaludocnych kyselin zmeni na kyselinu chlorovodikovu. Tato kyselina v 4% zastupeni v nasom zaludku. Jej zvysenie vedie k acidite, co velmi dobre poznaju chronicky solici ako palenie zahy. Detto je to aj s glutamanom. Po pozoti sa v zaludku rozlozi na kyselinu glutenovu a sodik, takze sa v nijakom pripade nemoze dostat do mozgu ako glutaman sodny! Co sa tyka chute "umami", tato charakteristika vznikla v Azii a povedzme si rovno, azijske jedla su daleko pred nami, co sa zdravia a stravitelnosti tyka. Zhrnutie - cely clanok je evidentne ucelovy, vyrobeny na zakazku niekym, kto chce zarobit na "zdravych oroduktoch", pricom kuchynska sol je vacsi zabijak nez glutaman. Vsetky srdcovocievne choroby, obezita, kozne problemy a paradoxne aj cukrovka su dosledkom nadmerneho solenia. A je zaujimave, ze posobenim glutamanu este nikto na svete neochorel, ani neumrel. Staci si pozriet studie WHO alebo samostatnych zdravotnych vedeckych organizacii o glutamane a budete mat jasno. O glutamane su tisicky studii a stovky testov na roznych skupinach ludi, ale ziaden z respondentov NIKDY neudal tazkosti. Co potvrdili aj klinicke testy. Takze clanky tohto typu su total fake, pretoze autori zamerne tieto fakty neuvadzaju.
Ja nie som autor tohto článku :-) paradoxne, môžem súhlasiť aj s tvojim názorom, no iní môžu práve tvoju verziu považovať za fake:-) skôr som chcela poukázať na rozdielnosť názorov a zvyklosti každého jednotlivca a tým aj na "odsudzovanie" použitých ingrediencií v receptoch u jednotlivých autorov receptov v komentároch pod nimi. Čo komu chuti, od toho sa neotrávi.... Hovorí jedno z prísloví :-)
No vieš, tí ľudia narodení počas vojny ...
Môj dedko (ročník 1900) tak hovorieval: "Voľakedy prežili len tí najsilnejší, teraz vypiplú kadejakého scípáka a potom to takto vyzerá!" Detská úmrtnosť bola vysoká a prežili skutočne len tí najzdravší a najsilnejší jedinci. A stravovali sa tým, čo mali. Chlieb sa piekol raz za týždeň. Keď bol zlý rok a počas žatvy bolo daždivo, tak bola vraj taká nekvalitná múka, že chlieb rýchlo splesnivel. Myslíš, že ho vyhadzovali? Nie, zjedli ho aj taký.
Dedko bol roľník, obrábal svoje polia, až kým mu ich nezobrali. Do konca života (dožil sa 83 rokov) pracoval v záhrade. Po lekároch nerád chodil, ale matka spomínala, že s ním bola u nejakého známeho kvôli astme. Ten lekár sa jej potom pýtal "čo preboha ten jej otec robil, lebo on takého zodratého človeka ešte nevidel!". Nebol to lepší život a ani kľudnejší.
Preco nebol lepsi?v zime oddychovali,pracovali na druzstve,vstavali v noci,o 8 mej sa chodilo spat, o 5 tej vstavalo,nemali intolerancie,alergie,pilo sa domace mlieko,jedlo maso,robili tvrdo,ale sanezabudli smiat, jeden lekar vysvetloval povod chorob a veru je to genetikou,mozno sme my uz preslachteni ?
Veľa oddychu nemali ani v zime. Uvedom si, že keď nechceli zmrznúť museli si kúriť. To je jedna veľká robota. O zvieratá sa museli starať aj v zime. Chlapi museli cez zimu opraviť všetko náradie, v lete na to čas nebol. Ženy spracovávali ľan, perie...
Kravy chovali len majetnejší, chudobnejší mali max. kozu. Mäso sa jedávalo raz do týždňa. V zime tí, ktorí si mohli dovoliť chovať prasa si trochu prilepšili.
Inak s tým mäsom to bolo, čo si pamätám z rozprávania babky asi tak, že na nedelu sa zabila nejaká hydina. Jeden kus. Z toho sa spravila polievka a mäso sa rozdelilo všetkým členom domácnosti. A bolo úplne jedno, či to bola hus, alebo sliepka. Vieš si predstaviť, aký bol ten prídel mäsa? Babka bola polosirota, otec jej zomrel v 1.svetovej. Spolu s mamou a sestrou Ančou žili u maminho brata, lebo otcova rodina ich vyhnala. Ujko si od Anči odkupoval jej podiel mäsa za pár halierov. Ona si chuderka tie peniaze šetrila, aby si mohla niečo pekné kúpiť, lebo ako mladé dievča sa samozrejme chcela aj parádiť. Keď už mala dačo našetrené, ujko jej tie peniaze vysnoril a v krčme prepil. Aj takto sa žilo! A to nepatrili medzi najchudobnejších. Mali vlastné role a chovali zvieratá. Moja prababka bola veľmi šikovná a vedela šiť, takže si dokázala aj takto privyrobiť. Žilo sa ťažko, ale pravda je, že život bol pomalší.
Inak to, že neboli alergie je len mýtus. Boli, ale menej. Boli aj alergie aj intolerancie aj rakovina a dokonca aj autizmus :-) To, že sa to vtedy nedalo diagnostikovať, neznamená, že tieto choroby neboli.