Často sa stretávam na stránkach Varecha.sk s komentovaním príchutí v jedlách, možno Vás zaujme tento článok..
www.slobodavockovani.sk/news/ako-vyrobcovia-vakcin-i-potravin-u...
Diskusie
- Martamm: Papierové košíčky na muffiny 5 najnovší komentár 7. mája 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 182 najnovší komentár dnes 15:01
- Lidka1: Rastlinná šľahačka 0 zatiaľ bez komentárov
- Kjuraj: Kypriaci prášok 1 najnovší komentár 14. apríla 2025
- Lukash: Ako na dobrý šošovicový prívarok? 1 najnovší komentár 11. apríla 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 182 najnovší komentár dnes 15:01
- Martamm: Papierové košíčky na muffiny 5 najnovší komentár 7. mája 2025
- Nyja: Dubčekove rožky 34 najnovší komentár 5. mája 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 354 najnovší komentár 1. mája 2025
- Valeri: Ako na zvýšený cholesterol ? 42 najnovší komentár 29. apríla 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 182 najnovší komentár dnes 15:01
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 42 najnovší komentár 1. mája 2025
- Martamm: Papierové košíčky na muffiny 5 najnovší komentár 7. mája 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Pečená krkovička - nebíčko v papuľke +fotopostup
-
Jablková palacinka pečená v rúre +fotopostup
-
Mäkučká krkovička v lahodnej omáčke +video
-
Krémové rezy s jablkovo-smotanovo-pudingovou plnkou +fotopostup
-
Jemný krupicový jablčník bez tuku
-
Pečený bôčik s dusenou kyslou kapustou a so zemiakovou knedľou
-
Pečené kuracie stehná na zelenine +fotopostup
-
Zábavný spôsob, ako farbiť vajíčka. Skúste túto metódu s kypriacim práškom a octom VIDEO
-
Nepečený cheesecake à la dubajská čokoláda VIDEO
-
Vafle z varených zemiakov, jednoduchý nápad na chutnú chrumkavú chuťovku VIDEO
-
Tvarohová vianočka bez kysnutia VIDEO
-
Vajíčkové kvetinky VIDEO
-
Rýchly likér bez vajec? Skúste tento s vanilkovým jogurtom VIDEO
-
Chrumkavé čokoládové veľkonočné hniezda VIDEO
-
Od pondelka do nedele: Chutné polievky, cestoviny, sviatočné mäsko aj večerné rýchlovky. 14 tipov, čo variť tento týždeň
-
13x špagety: Od úplne jednoduchých až po nadupané kombinácie skvelých chutí
-
Najobľúbenejšie recepty: Španielsky vtáčik, obrátené rezne aj sviečková na smotane. 10x nedeľná klasika z hovädzieho mäsa
-
TOP rebríčky: Pečenie na sviatky, sezónne bylinky aj vajíčka. Pozrite si tie najlepšie recepty uplynulého mesiaca
-
Jemné mäsko: 12x bravčová panenka. Vyskúšajte ju aj podľa receptu moderátorky Karin Majtánovej a rovno s dvoma plnkami
-
Strúhaný, sypaný aj linecký: 11 receptov na tvarohové koláče, ktorými sa zavďačíte celej rodine
-
Malý trik s veľkým efektom: Chcete, aby bol váš koláč nadýchaný? Stačí urobiť túto jednoduchú vec
PS: vsak mate na ceste milion co prichadza, z toho vacsina neockovanych to dobre otestuje vase teorie, len tak mimochodom Pakistan a Afganistan ma stale detsku obrnu. Good luck blazni
a samozrejme ing. Fillo to dementoval, spochybnil svetové kapacity - medicínsky vzdelané - a neverí, že mozgové tkanivá vyšetrené v štúdii boli negatívne .......
.. glutaman sodný - je prirodzenou súčasťou nášho organizmu, mnohých potravín... a mýty o jeho škodlivosti boli vyvrátené...
pridávam link - pozrite si
www.myty.sk/mytus-glutaman-sodny-je-skodlivy/...
"zdravom životnom štýle" , tzv bio a ne- bio potravinách, dobrých a zlých éčkach......každý si zrejme vyberie to, čo vyhovuje práve jemu, v konkrétnej situácii, konkrétnom čase....
moja mama 87r..žije sama..tučná..o zdravej strave nechyruje..hygiena..??aká môže byť v domčeku s kachľami na uhlie..drevo a studňou na dvore..??
lekárska starostlivosť..??22 rokov nebola u lekára:načo pôjdem..deti som odchovala..môžem zomrieť..vraví..a žije..
napriek všetkým dnešným informáciám..
záver:
neberme všetky info vážne..
radšej buďme veselší než múdrejší..
A na zaver spomeniem aj ja svoju tetu,ktora sa doziva 98 rokov, stale je samostatna,nepozna obmedzenia v strave,vzdy si da to,na co ma chut,vratane poharika vina,ale ked som jej radila,aby si zobrala tabletu,ked ju pobolievala hlava,dorazne sa ohradila"... No veeru! to ja nechcem,tabletky su navykove"... Predsa len strazi svoje zdravie:-)))
Cely ten clanok je uplna kravina. Autorka si myli kyselinu glutenovu so SOLOU kyseliny glutenovej! To je to iste, akoby napisala "kyselina chlorovodikova, resp. chlorid sodny, cize kuchynska sol". Kuchynska sol je NaCl a kyselina chlorovodikova je HCl. Ize 2 odlisne latky. Kyselina glutenova je tekutina a glutaman sodny je krystalicka sol kyseliny glutenovej. 2 odlisne latky. Dalej autorka miesa hrusky s jablkami poukazovanim na zastupenie glutamanu v mozgu cloveka. Ak pozijeme kuchynsku sol, cize NaCl, tato sa v zaludku rozlozi na samotny sodik a chlor. Kym sodik dalej pretrva v mineralnej forme, chlor sa posobenim zaludocnych kyselin zmeni na kyselinu chlorovodikovu. Tato kyselina v 4% zastupeni v nasom zaludku. Jej zvysenie vedie k acidite, co velmi dobre poznaju chronicky solici ako palenie zahy. Detto je to aj s glutamanom. Po pozoti sa v zaludku rozlozi na kyselinu glutenovu a sodik, takze sa v nijakom pripade nemoze dostat do mozgu ako glutaman sodny! Co sa tyka chute "umami", tato charakteristika vznikla v Azii a povedzme si rovno, azijske jedla su daleko pred nami, co sa zdravia a stravitelnosti tyka. Zhrnutie - cely clanok je evidentne ucelovy, vyrobeny na zakazku niekym, kto chce zarobit na "zdravych oroduktoch", pricom kuchynska sol je vacsi zabijak nez glutaman. Vsetky srdcovocievne choroby, obezita, kozne problemy a paradoxne aj cukrovka su dosledkom nadmerneho solenia. A je zaujimave, ze posobenim glutamanu este nikto na svete neochorel, ani neumrel. Staci si pozriet studie WHO alebo samostatnych zdravotnych vedeckych organizacii o glutamane a budete mat jasno. O glutamane su tisicky studii a stovky testov na roznych skupinach ludi, ale ziaden z respondentov NIKDY neudal tazkosti. Co potvrdili aj klinicke testy. Takze clanky tohto typu su total fake, pretoze autori zamerne tieto fakty neuvadzaju.
Ja nie som autor tohto článku :-) paradoxne, môžem súhlasiť aj s tvojim názorom, no iní môžu práve tvoju verziu považovať za fake:-) skôr som chcela poukázať na rozdielnosť názorov a zvyklosti každého jednotlivca a tým aj na "odsudzovanie" použitých ingrediencií v receptoch u jednotlivých autorov receptov v komentároch pod nimi. Čo komu chuti, od toho sa neotrávi.... Hovorí jedno z prísloví :-)
No vieš, tí ľudia narodení počas vojny ...
Môj dedko (ročník 1900) tak hovorieval: "Voľakedy prežili len tí najsilnejší, teraz vypiplú kadejakého scípáka a potom to takto vyzerá!" Detská úmrtnosť bola vysoká a prežili skutočne len tí najzdravší a najsilnejší jedinci. A stravovali sa tým, čo mali. Chlieb sa piekol raz za týždeň. Keď bol zlý rok a počas žatvy bolo daždivo, tak bola vraj taká nekvalitná múka, že chlieb rýchlo splesnivel. Myslíš, že ho vyhadzovali? Nie, zjedli ho aj taký.
Dedko bol roľník, obrábal svoje polia, až kým mu ich nezobrali. Do konca života (dožil sa 83 rokov) pracoval v záhrade. Po lekároch nerád chodil, ale matka spomínala, že s ním bola u nejakého známeho kvôli astme. Ten lekár sa jej potom pýtal "čo preboha ten jej otec robil, lebo on takého zodratého človeka ešte nevidel!". Nebol to lepší život a ani kľudnejší.
Preco nebol lepsi?v zime oddychovali,pracovali na druzstve,vstavali v noci,o 8 mej sa chodilo spat, o 5 tej vstavalo,nemali intolerancie,alergie,pilo sa domace mlieko,jedlo maso,robili tvrdo,ale sanezabudli smiat, jeden lekar vysvetloval povod chorob a veru je to genetikou,mozno sme my uz preslachteni ?
Veľa oddychu nemali ani v zime. Uvedom si, že keď nechceli zmrznúť museli si kúriť. To je jedna veľká robota. O zvieratá sa museli starať aj v zime. Chlapi museli cez zimu opraviť všetko náradie, v lete na to čas nebol. Ženy spracovávali ľan, perie...
Kravy chovali len majetnejší, chudobnejší mali max. kozu. Mäso sa jedávalo raz do týždňa. V zime tí, ktorí si mohli dovoliť chovať prasa si trochu prilepšili.
Inak s tým mäsom to bolo, čo si pamätám z rozprávania babky asi tak, že na nedelu sa zabila nejaká hydina. Jeden kus. Z toho sa spravila polievka a mäso sa rozdelilo všetkým členom domácnosti. A bolo úplne jedno, či to bola hus, alebo sliepka. Vieš si predstaviť, aký bol ten prídel mäsa? Babka bola polosirota, otec jej zomrel v 1.svetovej. Spolu s mamou a sestrou Ančou žili u maminho brata, lebo otcova rodina ich vyhnala. Ujko si od Anči odkupoval jej podiel mäsa za pár halierov. Ona si chuderka tie peniaze šetrila, aby si mohla niečo pekné kúpiť, lebo ako mladé dievča sa samozrejme chcela aj parádiť. Keď už mala dačo našetrené, ujko jej tie peniaze vysnoril a v krčme prepil. Aj takto sa žilo! A to nepatrili medzi najchudobnejších. Mali vlastné role a chovali zvieratá. Moja prababka bola veľmi šikovná a vedela šiť, takže si dokázala aj takto privyrobiť. Žilo sa ťažko, ale pravda je, že život bol pomalší.
Inak to, že neboli alergie je len mýtus. Boli, ale menej. Boli aj alergie aj intolerancie aj rakovina a dokonca aj autizmus :-) To, že sa to vtedy nedalo diagnostikovať, neznamená, že tieto choroby neboli.