Ahoj varechari mam maly problem vie niekto recept na gastanove pyre? Ja byvam v anglicku a tu, kde sme uz som obehala nie jeden obchodik ci market nic som nenasla. No napadlo ma, ze na jesen viem nazbierat kopec gastanov jedlych je ich tu dostatok ,len by som potrebovala recept ako z nich urobit gastanove pyre. Tak rada by som upiekla taky fajny zakusok ....... Prosim vas kto vie nech napise .DAKUJEM .
@zareaguj
Hodíš ich do vriacej vody, varíš cca 20 minút. Vyberieš jeden, ochutnáš, či je dosť uvarený. Ak je vnútri matný bieložltý, tak ešte povariť.
Olúpeš tvrdú šupku, aj vnútornú tenkú. Vyberaj z hrnca po častiach, keď vychladnú a vyschnú, zle sa lúpu.
Olúpané rozmixuj, alebo pretlač cez lis na zemiaky, alebo cesnak.
Pyré:
1. maslo utrieť s cukrom, vanilkou a pridať prelisované gaštany.
2. olúpané gaštany povariť v troche mlieka s cukrom a vanilkou, prelisovať, utrieť maslo s cukrom a studené gaštany zmiešať.
3. gaštany prelisovať, pridať vanilku a cukor podľa chuti. Takéto mi vydržia v mrazničke do nových gaštanov.
ale skús to
uvarim si cele gastany/jedna vecerna varka je taky 3l hrniec/,necham vychladnut,zlejem vodu,na drevenej dosticke gastan rozrezem zubatym nozom a malou lyzickou vyberiem vnutro,niekedy to vnutro vytlacam,ked ocistim vsetky gastany, rozmiesam ich vidlickou,pridam podla chuti cukor/ked su sladke gastany ,tak pridam menej cukru,pridam maslo/pretoze nechcem velmi masne pyre,pridam len tolko ,aby sa hmota spojila/,podla chuti pridam rum a vymiesam/hmota nie je hladka ,ale su tam priznane kusky gastanov.Robim aj vegansku verziu -namiesto masla dam kokosovy tuk.Robim si zasobu aj do mraznicky,pred pouzitim necham rozmrazit v chladnicke. Z takto pripraveného pyre robim pyre so slahockou,gastanove jazycky ,alebo gastanovu plnu do zákuskov.Vyzaduje hooodne trpezlivosti.