Varenie

Dve otázky

smejkad - fotkasmejkad, 8. apríla 2014

Ahojte Varecháči :-)

Keď sa tak otočím späť, vrhla som sa do pečenia strmhlav , ale baví ma a očividne sa zlepšujem :-) Veľmi ma teší, že už aj moje malé hundradlo si zvyklo na domáce pečivo :-)))
Minulý týždeň som po dobrých radách o kvásku začala s kváskovým chlebom. Kvások krásne pracuje, chlebík na moje prekvapenie rastie ako o preteky aj bez droždia, len som trošku na pochybách, či robím všetko ako treba, pretože striedka mi po upečení ostáva taká akoby vlhká a ja netuším, či to tak má byť, alebo niečo robím zle?
A mám miniproblém aj s pagáčikmi : ked robím prekladané cesto na škvarkové či iné pagáče , pri druhom a treťom vaľkaní sa mi cesto doslova rozpadá , plnka vyteká :-((( a ja neviem, kde robím chybu. A vytekajú mi potom dobroty z pagáčikov aj na plech pri pečení . Inak sú chuťovo výborné, aj váľajú sa väčšinou, ale tá plnka... Pritom si dávam záležať, aby som jej mala aj o niečo menej , ako je v originál rozpise , takže naozaj netuším, čo robím zle.

Budem vám vďačná za každý názor a dobrú radu a prajem všetkým krásny deň :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

kimlo
Ak máš striedku chleba akoby vlhkú, tak je asi nedopečený. Zníž trocha teplotu a predĺž čas pečenia keď je zakrytý. Ja zvyčajne pečiem 30 minút prikrytý pri 230st, a cca 15 min. odokrytý, podľa farby kôrky.
Na pagáče mám jeden osvedčený recept odtiaľto z Varechy, tiež keď dám viac oškvarkov tak sa pri prekladaní cesto trhá, ale dá sa to napraviť pri záverečnom vyvaľkaní keď sa idú vykrajovať, ale plnka mi ešte nevytiekla.
Tieto robievam:
 varecha.pravda.sk/recepty/jafajnovske-pagace-fotorecept/4...
lianka
Mne to robí, keď pečiem cesnakové trojuholníky, nechám ich na plechu vychladnúť a oni vsajú ten tuk do seba.
smejkad
ano,rozumiem, ja sa snazim chladit na roste a chlieb aj v utierke,tiez ho rosim pocas pecenia aj po nom.
u mna je vsak problem asi inde nez pri tvojich trojuholníkoch,@lianka , lebo do chleba tuk nedavam a tak pri chladnuti nema co vsakovat
kazdopadne dakujem aj tebe :-)
anina6
ja som tiež včera piekla prvýkrát kváskový chlieb, ale kedže môj kvások mal včera ešte len 4 dni, tak som použila z neho jednu 2,5 dl šálku a pomohla som mu asi 1,5 čajovými lyžičkami droždia. nechala som ho vykysnúť asi 4 hoďky a potom som ho dala piecť na 200 stupňov asi 45 min. zakrytý, potom som stiahla teplotu na 170. potom som ho odkryla a ešte 15 minút zapekala aby bol chrumkavý. nevedela som sa dočkať výsledku, s malou dušičkou som odrezala kúsok a bola som nadšená, hurá upiekla som svoj prvý kváskový chlieb celozrnný a plný semiačok. takže toť moja skúsenosť s kváskovým chlebom.
a tiež sa prikláňam k názoru @kimlo a samozrejme záleži aj od rúry ako ti pečie, od veľkosti chleba a použitej múky. nuž čo človek sa učí na vlastných chybách, @smejkad ja takisto.určite to nabudúce bude fajný chlebík, pekný deň ti prajem.
smejkad
na prvy raz som aj ja pridala drozdie, vtedy bol ok, ale druhy a treti raz uz vlhky a ja sa k drozdiu nechcem vratit, tak hladam, kde je chyba, co robim zle
ja som piekla 10 minut na 230, potom pol hodinu na 200 , potom som ho vybrala, orosila a kedze uz chytal farbu, dala som ho do rury odkryty a dopiekla na 180 cca
upeceny som este raz orosila, zabalila do utierky a dala chladnut na mriezku
ALE , teraz ma napada, ze na prvy raz - s tym drozdim - som pouzila iba psenicnu muku a tie dalsie razy uz som pridala semolinu, graham,raznu - tu hrst - tam hrst, ako som bola naucena pri drozdovych chleboch
moze byt v tomto problem?
mojack
www.pecempecen.cz
na /www.facebook.com je skupina ludi , vedia dobre poradit
smejkad
na socialne siete nechodim , ale na ten prvy link pozriem, dakujem :-)
anina6
milá @smejkad , ja som pri pečení použila celozrnnú hladkú múku - 2 hrnčeky 2,5 dl a 1 hrnček hladká T650 podľa receptu @Natascha1 na hrnčekový kváskový chlieb. chlieb som potierala iba pri pečení asi 2x. po upečení som ho nechala chladiť na mriežke, ale nie zabalený v utierke. zabalila som ho až keď vychladol. tak neviem. uvidím ako sa mi vydarí ked budem piecť na druhykrát už len s kváskom. tak nech sa darí.
smejkad
dnes som volala opravara, len nedviha - chlieb sa piekol dve hodiny - korka centimeter hruba, stred surovy
babovka sa piekla hodinu a pol -detto
to uz nemoze byt iba moja chyba :-(
a akurát pred velkou nocou :-((((
kimlo
Vyskusaj ci ti idu oba ohrevy, vrchny aj spodny...
smejkad
ist idu oba, ale spodny podla mna slabsie ako by mal
ked peciem na najvyssom roste listkove, tak sa spravi
na strednom muffiny tiez, aj ked to trva dlhsie
ale vacsie veci -babovka, chlieb,vianocka - tie mi ostavaju bud nedopecene dole, alebo celkom surove v strede hmoty , aj ked peciem dlhsie ako sa pise v recepte
kimlo
Tak bude asi chyba tam, ak je naspodu viacej spiral alebo je rozdelena a ista cast nejde...opravar ti povie blizsie.
smejkad
nakoniec to nebola spirala ale termostat
chybu odstranila polovicka - opravar nestiha
a za posledne tri dni som uz dva krat piekla kvaskovy chlebik podla @kimlo - len suroviny som si davala ako som zvyknuta - na co sla chut a co bolo po ruke :-)
postup je jednoduchy a výsledok vyborny, dakujem :-)