Ahojte Varecháči :-)
Keď sa tak otočím späť, vrhla som sa do pečenia strmhlav , ale baví ma a očividne sa zlepšujem :-) Veľmi ma teší, že už aj moje malé hundradlo si zvyklo na domáce pečivo :-)))
Minulý týždeň som po dobrých radách o kvásku začala s kváskovým chlebom. Kvások krásne pracuje, chlebík na moje prekvapenie rastie ako o preteky aj bez droždia, len som trošku na pochybách, či robím všetko ako treba, pretože striedka mi po upečení ostáva taká akoby vlhká a ja netuším, či to tak má byť, alebo niečo robím zle?
A mám miniproblém aj s pagáčikmi : ked robím prekladané cesto na škvarkové či iné pagáče , pri druhom a treťom vaľkaní sa mi cesto doslova rozpadá , plnka vyteká :-((( a ja neviem, kde robím chybu. A vytekajú mi potom dobroty z pagáčikov aj na plech pri pečení . Inak sú chuťovo výborné, aj váľajú sa väčšinou, ale tá plnka... Pritom si dávam záležať, aby som jej mala aj o niečo menej , ako je v originál rozpise , takže naozaj netuším, čo robím zle.
Budem vám vďačná za každý názor a dobrú radu a prajem všetkým krásny deň :-)
Na pagáče mám jeden osvedčený recept odtiaľto z Varechy, tiež keď dám viac oškvarkov tak sa pri prekladaní cesto trhá, ale dá sa to napraviť pri záverečnom vyvaľkaní keď sa idú vykrajovať, ale plnka mi ešte nevytiekla.
Tieto robievam:
varecha.pravda.sk/recepty/jafajnovske-pagace-fotorecept/4...
u mna je vsak problem asi inde nez pri tvojich trojuholníkoch,@lianka , lebo do chleba tuk nedavam a tak pri chladnuti nema co vsakovat
kazdopadne dakujem aj tebe :-)
a tiež sa prikláňam k názoru @kimlo a samozrejme záleži aj od rúry ako ti pečie, od veľkosti chleba a použitej múky. nuž čo človek sa učí na vlastných chybách, @smejkad ja takisto.určite to nabudúce bude fajný chlebík, pekný deň ti prajem.
ja som piekla 10 minut na 230, potom pol hodinu na 200 , potom som ho vybrala, orosila a kedze uz chytal farbu, dala som ho do rury odkryty a dopiekla na 180 cca
upeceny som este raz orosila, zabalila do utierky a dala chladnut na mriezku
ALE , teraz ma napada, ze na prvy raz - s tym drozdim - som pouzila iba psenicnu muku a tie dalsie razy uz som pridala semolinu, graham,raznu - tu hrst - tam hrst, ako som bola naucena pri drozdovych chleboch
moze byt v tomto problem?
na /www.facebook.com je skupina ludi , vedia dobre poradit
babovka sa piekla hodinu a pol -detto
to uz nemoze byt iba moja chyba :-(
a akurát pred velkou nocou :-((((
ked peciem na najvyssom roste listkove, tak sa spravi
na strednom muffiny tiez, aj ked to trva dlhsie
ale vacsie veci -babovka, chlieb,vianocka - tie mi ostavaju bud nedopecene dole, alebo celkom surove v strede hmoty , aj ked peciem dlhsie ako sa pise v recepte
chybu odstranila polovicka - opravar nestiha
a za posledne tri dni som uz dva krat piekla kvaskovy chlebik podla @kimlo - len suroviny som si davala ako som zvyknuta - na co sla chut a co bolo po ruke :-)
postup je jednoduchy a výsledok vyborny, dakujem :-)