Rôzne

Držiteľom ŤZP a penzistom do pozornosti.

frezia68 - fotkafrezia68, 14. marca 2013

Viete,že do 31.3. je potrebné dať žiadosť na RTVS o oslobodenie od
povinnosti platiť úhradu za služby RTVS pre držiteľov preukazu ŤZP
a dôchodcovia žiadať 50% zľavu? Mne to oznámila švagrina a ja
som spokojná,lebo veď platím len 2,32 eur a teda mám zľavu.Ale ma
vyviedla z omylu.Kto si žiadosť nepodá,bude platiť 100%
úhradu.Síce boli články v novinách,aj rádio občas vysiela,ale nie
každý chápe problém.A nakoľko aj moje známe a kamarátky
problém nepoznali,lebo veď ja mám zľavu.......dávam všetkým na
vedomie.Síce nie je to o varení,ale možná niekomu diskusia
pomôže.Ak niekoho zaujme a potrebuje rady-poradíme.A ak nikto
nepotrebuje rady,či vysvetlenie,tak ma bude mrzieť,že som sama a
ojedinelá,ktorá nepochopila,ale veď dôchodkyňa ( hoci nie blond
).........,čo už?

@zareaguj


Diskusia k téme

soncya
Dobre, že si to tu dala! Už som volala svokre aj mamke, aby si to nezabudli vybaviť. Ako dobre, že Varecha je takáto všestranná. Ďakujem. :)
radost
dnes v rozhlase o 12 tej hovoril riaditeľ RTVS -MIKA-že predlžujú dobu podania-tuším-jún...
jeka
A o aké doklady sa jedná?Kde ich mám zaobstarať,neviete mi to povedať?
frezia68
Pozrite si včerajšiu SME,tam to bolo jasne napísané,neviem pridať link :-(
abdul
Už vybavujem. ŤZP by podľa toho nemali platiť ani tých 2,32€. Niekde som to postrehol na nete.
viera1
Domácnosť,v ktorej býva ŤZP neplatí úhradu.Žiadosť podáva ten,kto má zmluvu s elektrárňami a priloží kópiu ŤZP preukazu.Dôchodcovia nad 70 rokov platia polovicu,ale ak s nimi býva zárobkovo činná osoba,nemajú zľavu.Celý tento cirkus sa robí preto,že túto agendu prevzala RTVR od pošty a pošta neprikladala kópie dokladov k agende (stačilo im ukázať napr. ŤZP preukaz a vypísali odhlášku),takže doporučujem všetkým,aby tak urobili a zaslali to doporučene.Žiadosť vždy vypisuje ten,kto má zmluvu a uvádza číslo zmluvy.
viera1
Stratila sa tam formulácia-dôchodcovia nad 70 r.Píšu,že poberatelia dôchodcovských dávok.
2010
Vcera mi mama volal ohladom tohto, myslel som si ze sa zblaznila , tak som jej poradil ze nech im zavola a daju ju na sud a treba ju zavriet do basy ma 85 rokov sedy zakal a tie ich kraviny nepozera aj tak ale vidim ze slovaci sa zblaznili a stale ziju v roku 1988.
jozefj
2010 mali by ste to na Slovensko prísť vyriešiť.Budeme Vám vďačni.
stajka
dakujem,že ste to tu dali,ste šikovné, nie len pri šporáku.
jozefj
Frezia 68 od koľkých rokov majú dôchodcovia nárok na zľavu?
frezia68
@2010 : Slováci sa nezbláznili,len riadiaci pracovníci a zodpovední a poslanci a všetci tí,čo riadia spoza stola a sú vzdialení od občanov.Koho si to volíme? A najhoršie je to,že za "prehrešky" nik nenesie zodpovednosť,viď "GORILA" a 1528 ďaľších........
2010
V dokonalej krajine za stanice co vysielaju politicke zvasty plati
strana istoty co je momentalne pri moci vsetky su zadarmo pre plebs.
frezia68
Zľavu má každý dôchodca,pokiaľ nežije v domácnosti so zárobkovo činnou osobou a nie len nad 70 r.Teda @jozefj ,ak Ti manželka pracuje a je zárobkovo činná,nemáš nárok na zľavu.
izabella929
@2010 Slovesko je krajina dokonalé ,,,Kocúrkovo,,, čo u nás vymyslia, to nevyšpekuleuje ani 100 miliónov Číňanov...je toto už otras, že chorých a dôchodcov už nenechajú pokojne oddychovať, stále musia naháňať nejaké papiere po úradoch...susedka za prekopírovanie dôchodku pre seba a muža + potvrdenie, že s nimi nikto nebýva, čo má trvalý príjem platila 5 E...a ešte plus na pošte za odoslôanie doporučeného listu ďalšie 1 E...Tento náš ,,absurdistan,,,nemá chybu.-))
elixir
@izabella929 v Nemecku dôchodcovia musia okrem iného aj podávať daňové priznanie... Sú tu prípady, že ľuďom dvihli dôchodok o trochu, ale dosť na to aby spadali do inej (vyššej) kategórie v rámci progresívnej dane a nakoniec majú peňazí menej než predtým, napriek zdvihnutiu dôchodku. Toto sa stáva aj pracujúcim po zdvihnutí mzdy.
viera1
Nebudete mi veriť alebo neviem čítať.Toto je citácia zákona a pod odkazom (17) sa skrýva zákon č.461/2003 Z.z. a § 65-77 sú vymenované všetky druhy dôchodkov:starobný,vdovský,sirotský,predčasný star.dôchodok,invalidný.Znamená to,že všetci títo majú nárok na platenie polovičnej úhrady (?!)Pretože ŤZP a invalidita nie je to isté.
(3) Sadzba úhrady podľa odseku 1 sa znižuje na polovicu platiteľovi podľa § 3 písm. a), ktorý je

a) poberateľom dôchodkových dávok podľa osobitného predpisu17) alebo poberateľom rovnocenných dôchodkových dávok vyplácaných zo zahraničia, nemá pravidelný príjem zo zárobkovej činnosti,18) nežije v domácnosti s inou osobou s pravidelným príjmom zo zárobkovej činnosti a vznik tejto skutočnosti oznámi a preukáže vyberateľovi úhrady podľa § 9 ods. 6 písm. d)
elixir
Často si aj berú daňových poradcov, lebo sami vyplniť formuláre nevedia a nemecké daňové zákony sú oproti slovenským fakt čosi šialené. Daňoví poradcovia tu nie sú lacní...
hviezdickaz
A to ked minuly ci predminuly rok sme vybavovali a podavali potvrdenie na poste ( TZP stryko ) ,musime zaslat nove potvrdenie do RTVS?
2010
@elixir aj moja mama by si velmi rada zamestnala financneho poradcu keby mala dochodok ako v nemecku daakych ubohych 1500 eciek.
frezia68
@elix ír:ešte pred týždňom aj tu by sa zišiel poradca.Teraz sa začína vyjasňovať a objavovať aj v tlači vysvetlenie a už to predĺženie do 30.6. svedčí o zmätkoch a zlej organizácii.Veď stačilo do každej domácnosti poslať malý leták s vysvetlením.Na reklamu sa vyhadzujú nenormálne peniaze a tá väčšinou putuje u nás v bloku rovno do koša.A na užitočné veci nemáme?Zlá,zlá a nedostatočná organizácia,nedomyslené.......ale riadia!
2010
@izabella929 ,co ma dozralo ze postu blizko zavreli a aby si spravila fotokopie vsetkych konin na to aby dostala zlavu 50% na politicke nezmysli co nepozera lebo je poloslepa musi minut na taxiky 15 eciek
uplna krajina istot.
frezia68
@viera :Kto si prečíta SME ( 15,01 @mirkamt ) je tam jasne napísané-ŤZP preukaz fotokópia a kto ho nemá,nie je oslobodený,len ako dôchodca.
elixir
@frezia68 presne toto čo ty som povedala ja pred pár týždňami. Že sprostosti chodia, ale dôležité info nie.
@2010 K vyššiemu dôchodku sú aj adekvátne vyššie výdavky... takže tej závisti a "spravodlivého" hnevu sa ušetri.
radost
ZTP doteraz neplatil nič...dôchodca polovicu...mení sa to?
evkalibka
čo z toho keď s manželom sme dôchodcovia ale žije s nami dcéra zárobkovočinná, či ju máme zaprieť ?
frezia68
@rados ť:nemení,ak dôchodca nežije v spoločnej domácnosti so zárobkovo činnou osobou.Ale žiadosť je nutné poslať,kto nepošle,bude platiť plnú úhradu a je predpoklad zvýšenia platby(neviem od kedy,ale v telke boli úvahy),takže škoda zanedbať.
frezia68
@2010 : Tvoja mamka má asi nárok na preplácanie taxíka (výšku určí úrad...okolo 90.-eur mesačne podľa zdravotného postihu) na nákupy,lekár atď.Len či má kto vybaviť?
2010
@elixir , minuly rok som bol na plavbe po stredozemnom mori , a bolo tam vela ubohych nemeckych penzistov a cuduj sa ani jeden stastny slovensky penzista ani neviem preco sa im Benatky nepacia ?
2010
@frezia68 , vsade inde ma ale nie v Bratislave stare mesto aj donaska obedov je podla noveho 2.50 e co je viac ako cena obedu...
ancicka
Tu sa nič nepíše ,že nad 70 rokov,to znáámena že všetci dôchodcovia,ktorý preukážu,že nežijú v spoločnej domácnosti so zarábajucou osobou.
babidka
Precitala , pochopila ....:-) Ale konkretne pre mna prilis komplikovane vybavovanie . Aj tak dakujem , pobeham aspon po vsetkych mojich prestarnutych susedoch a spytam sa ci rozumeli a trochu im pomozem.Ani jeden nema kopirku a nevie si dat overit podpis , pre kazdeho z nich je to prilis zlozite.
elixir
@2010 aj počet občanov Nemecka a Slovenska je taký istý, však? Nemá zmysel sa s Tebou baviť, lebo nepremýšľaš súcitne, premýšľaš ofenzívne. A ja sa nemám chuť doťahovať s negativizmom niekoho iného. :) Takže prosím, vezmi si posledné slovo.
frezia68
@2010 : divné...sme jeden štát,ale tiež mi najprv zamietli,až na odvolanie a trocha drzé, uznali.Ale treba pevné nervy,vytrvalosť a čas a s mamkou ísť pred posudkového.....
frezia68
@babidka :vidíš a o to ide.Mne pomohla a vysvetlila šikovná švagrinka.A keď som hneď nepochopila,obvolala celú našu prestarnutú rodinu a vysvetľovala.Ja ďalej mojich známych,priateľov a tiež mysleli,že netreba,veď majú zľavu.Až som sa rozhodla dať sem diskusiu a som spokojná,že nie nadarmo.A tak každý ďalej pomáha( ako Ty ) a suplujeme nedokonalý systém,či koho?????
aroooo
@frezia , dúfam, že to ďalej platí ako platilo aj pre registrovaných nezamestnaných poberajúcich sociálne dávky, pred vyše rokom som to horko-ťažko vybavila a tiež posielala o tom potvrdenie, že som vedená v evidencii na úrade práce, mám 50% zľavu?
frezia68
@aroooo :ľudia poberajúci dávky v hmotnej núdzi majú tiež zľavu 50%,ale treba poslať na RTVS potvrdenie z úradu práce.
marie5
Niekde som našla informáciu, že je potrebné priložiť aj kópiu obč preukazu. Bola by som veľmi povďačná, keby mi niekto znalý veci napísal, ktoré doklady vlastne máme predložiť. Sme manželia, dôchodcovia nad 65 rokov. manžel je držiteľom preukazu ZŤP a nemáme žiadne iné príjmy. V súčasnosti koncesionárske poplatky neplatíme. Veľmi pekne ďakujem, odpove%d by potešila viacerých dôchodcov v našom okolí.
praznula
Aj ja som nepochopila, žijeme s dcérou ZŤP, poplatky neplatíme, máme teraz ešte raz dokladovať na RTVS neplatenie?
evanaaa
@marie5 , nie je treba kópia OP, iba odkopírovať preukaz ZŤP ale z oboch strán, tak, aby bolo jasne vidieť všetky údaje na ňom. A ak ste platili konces. poplatky, tak aj Variabilný symbol z účtu, čo ste platievali na pošte.
evanaaa
A pozri si hore tie pridané linky, tam si prečítaš, čo a ako.
praznula
Už som sa dopátrala, musíme poslať do RTVS nakoľko doklad o získaní ZŤP sme ešte podávali na pošte!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Teda pred rokom 2009
evanaaa
Neviem, prečo to takto skomplikovali - nemohli posielať nejaké tlačivá, ktoré by každá domácnosť podľa potreby vyplnila a poslala ? Takto to veľa ľudí nevie. Ja som sa našťastie dozvedela hneď, ako to v správach dávali, no nie každý pozerá TV a rozhlas a číta noviny.
frezia68
marie5:kópiu obč. netreba. Platí sa za odberné miesto elektriny.Teda podáva žiadosť ten,kto platí elektrinu a treba žiadať o oslobodenie od povinnosti platiť úhradu za služby RTVS.Treba poslať kópiu preukazu ŤZP a ak platíte elektrinu cez SIPO,tak aj aj kontaktné údaje o platbe elektriny-evidenčné číslo,alebo údaje o účte,kde platíte.Snáď pomohlo,dobrú noc :-)
zvoncek
ako ste už spomenuli vyššie, prečo tú agendu z pošty si RTVS nepreberie, veď obe sú verejné inštitúcie, ktoré sú platené z našich daní, aké to boli krásne reči, že peniaze z eurofondov sa prednostne použijú na elektronizáciu všetrkýchúradov, všetko v záujme občanov,
všade, kde prídete na úrad alebo na poštu, na stole je počítač, to je asi absurdné, ale aj tak všetci úradníci len pýtajú papiere , aj keď by si oni mohli dané informácie zistiť, čo veď všetko je evidované, ale ono je to naopak, milý dôchodca, choĎ na ten a ten úrad, vypýtaj si lajstro, zaplať zaň, veď to robíme nad rámec našich povinností, urob kopiu, pre istotu, ak sa to niekde poštou stratí, nám sa to stalo dva krát, je pravda, že pošta nám spatne po pol roku po prešetrení odpísala a poslala nám pár SK korún, ale tie peniaze ani nepokryli výdavky, ktroé sme mali s ďalším vybavovaním dalších dokladov, naviac ma dnes príhovor v TV pobavil, milí občania, termín predlžujeme, ale máte možnosť všetko poslať aj elektronicky ???? nuž to je určené pre dôchodcov a ludí v núdzi- tí sú vybavní touto technikou a ovládajú to? milí riaditel TV by mal radšej vyzvať príslušné úrady, aby mu poskytli databázu a sami úradnici by si to vybavili, kolko nervov by sa ušetrilo, kolko nedorozumení, kolko stromov, ale ako by obstali uradnícke miesta, keby znovu by zas niečo nové nevymysleli.
zvoncek
a ešte všetko možné nám posielajú, ale to nevedeli oni poslať tlačivo, ktoré by sme vyplnili, podpísali a odovzdali ako predtým na pošte v pribalenej obálke, že porto je vopred zaplatené? Niekto vyššie diskutujúci má pravdu, že tých pridaných 11euro k dôchodkom nám nebude ozaj stačiť, keď si ešte neviem kto, čo vymyslí, zdraželi lieky, potraviny zdraželi, zvyšili sa poplatky za energie- všetko to , čo každý musí platiť, veď jesť, bývať niekde musí, a staroba- choroba, ale teraz je najvačší problém, ktorého sú plné noviny, že cesty sú zničené, a čo tak chodníky, prechody, to sa opravovať nebude?
babidka
@viera1 , overit podpis musis : ak nie si majitelom domu , ale byvas v nom .Ak majitel domu nebyva s tebou .Ak zmluvu s elektrarnou /na SIPO/ ma iba majitel domu a plati sa pod jeho menom ....take veci su u nas bezne .Majitelom domu je syn/dcera , byvaju v inom meste ci dokonca v inom state ,cez ich meno ide SIPO , dokonca obcas z ich uctu/mam 2 takych susedov/ alebo z uctu dalsieho potomka :-) Taketo komplikovane byvaju obcas "uradne zalezitosti"....Jedna moja 80 rocna znama dokonca ani netusi , ktore z deti jej plati SIPO:-)Vsetky byvaju v Cechach. A nie je si ista , ci niekde nema aj TZP preukaz ...:-)
viera1
@babidka ,veď hore píšem,že žiadosť podáva ten,kto má s elektrárňami zmluvu a ten dokladuje,prečo žiada o zľavu,resp. o odpustenie úhrady.Nie som si istá (pri tých zmätkoch,ktoré vládnu na RTVS),či budú schopní priradiť žiadosť k jednotlivým odberom.Zároveň musí priložiť čestné prehlásenie,že v dome nebýva,ak je zárobkovo činný,pretože by nemali nárok na zľavu.
viera1
@zvon ček agendu prevzali,ale na pošte sa nepridávali kópie,oni len pozreli ŤZP preukaz a prevzali odhlášku a o toto ide,že treba zdokladovať zľavu,resp odpustenie úhrady.
aroooo
dnes bol k tomu menší článok v Pravde a v pondelok 18.3. sa tomu má venovať Pravda v prílohe Užitočná pravda.
cuketa
pekne prosím, kto to vie, vymenujte, aký doklad potrebuje predložiť TZP občan, vdaka
viera1
@cuketa ŤZP potrebuje len fotokópiu preukazu (druhú stranu netreba,tam je len poučenie) a posiela to ten,kto má zmluvu s elektrárňami.Vypíše č.zmluvy a ak platí cez SIPO -ev. číslo,ktoré je na ústrižku.
evanaaa
A ak platím elektrinu úhradou cez banku, potom aké číslo, čoho, mám tam pripísať?
evanaaa
@viera1 , vidíš, a píšu, že treba prekopírovať obe strany preukazu, to si ani nevšimli, že tá druhá strana je všade rovnaká ( to poučenie)? Načo im bude?
marie5
frezia68 - vďaka nielen Tebe, ale aj ostatným, ktoré pripojili nejaké poznámky k tomu, čo vlastne do tej RTVS poslaľ, aby to bolo O. K., teda ktoré kópie tlačív a vyhlásenie.
mery8658
@evanaaa aj keď SIPO platíš úhradou tak domov Ti poštarka každý mesiac donesie informatívny výpis Sipo. Preukaz ŤZP je potrebne prefotiť z oboch strán - lebo staršie preukazy majú na zadnej strane "platnosť". Ja som prefotila ŤZP z oboch strán a taktiež ten informatívny výpis SIPO na ktorom je to evidenčné číslo, a tak som to doporučene poslala.
2010
@jozefj , na Slovensko a riesit ? a kde zacnes ,RTSV je uplne nezaujmave, ja robim s burzou, a budes prekvapeny spravovanie akcii je zadarmo, a ked mas stratu na akciach mozes to odratat z dani ale nikdo nesmie mat hovorcu a politici maju jedno zamestanie a nesmu si vozit prdel v drahych autach ale v domacich , a nemaju ziadne policajne doprovody a odrazu su peniaze aj na nove nemocnice a starobince.
eraserhead
@2010 neboj sa, 1 134 280 ................ to rado porieši, a možno budú rožky za 20hal, bezplatné zdravotníctvo, školstvo, a samozrejme Pacem in terris a ostatné chiméry
hehehe ........
buba183
mam hlavu v smutku.som na materskej take niesom zarobkovo cinna byt je na mna.mama ma tzp a oco je dochodca tak ako mam podat na oboch rodičoch.
frezia68
@buba183 :nemaj hlavu v smútku.Ak bývaš s rodičmi a mamka má ŤZP,Ty podaj žiadosť ( žiadosť podáva ten,kto platí elektrinu) a žiadaj o neplatenie,lebo bývaš s osobou,ktorá má ŤZP.Ak prečítaš tie diskusné príspevky,asi si poradíš?