Varenie

Dobrá rada nad zlato.

bozulka - fotkabozulka, 21. februára 2010

V posledných receptoch sa často objavovali omelety na rôzny spôsob.Aj v našej rodine sú oblúbené.Pokial bola omeleta jednoduchá problém nebol,ale v momente,keď sa pridali dalšie suroviny nastal horor ako omeletu otočiť.Často sa mi stalo,že na tanier som dávala miesto nádhernej omelety kopec niečoho čo určite omeletu
nepripomínalo.A tak sa stalo,že sme ju nemávali príliš často.
Neviem,či som niekde čítala alebo videla ako ľahko omeletu otočiť.V ten moment to bola pre mňa Rada nad zlato!!!Odvtedy už nemám žiadny problém a omelety sa zase začali objavovať v našej kuchyni.
Možno tento spôsob všetci poznáte,ale pre prípad ,že všetci nie -je to jednoduché.Urobíte si omeletu napríklad sedliacku -zemiaky,klobásu alebo slaninku atď.opečiete zalejete vajíčkami a nechávate ztuhnúť.Keď treba otočiť zoberieme pokrievku /takú rovnú,nie zahnutú dovnútra/ alebo tanier s väčším priemerom ako panvica prikryjeme a ľahko preklopíme na tanier alebo pokrievku a zosunieme zpäť do panvice ,dopečieme na druhej strane .Na tanier pôjde krásná omeleta,ktorú prizdobíme zeleninou alebo syrom alebo obojím.
Pre mňa to bola skutočne vtedy rada nad zlato.

@zareaguj


Diskusia k téme

26 komentáre k článku
Bozulka - aj ja otáčam rovnako:), hlavne, keď je náznak, žeby sa mohla potrhať :), ale keď je pevnejšia, mám takú celkom širokú lopatku či čo je to:), a občas sa mi to podarí aj s ňou :))
Občas sa na Vareche objavia aj veľmi originálne recepty či rady, ale je ich ako šafranu. Ale veď preto majú prívlastok "originálne" :)
Tiež som to robievala lopatkou ale skoro vždy sa mi aspoň rozpolila a teraz je to bez problémov.
Ja namiesto taniera alebo pokrievky použijem rovnakú pávnicu, otočím a dopečiem na nej :-))
bozulka, omelety sú vďačné jedlo. Hlavne sa rýchlo urobia. Ja neotáčam omelety, ale prikryjem pokrievkou a na menšom plameni, aby neprihorela, nechám stuhnúť. A potom len pekne zošuchnem na tanier. Veru, využijem aj zbytky, čo pozostávajú zo včerajšieho dňa. Plný tanier omelety, ozdobiť a len dobrú chuť...Zvyknem 2 vajíčka na 1 omeletu, zmiešam 2 vajká s dvoma lyžicami vody a nalejem na pripravenú zmes na panvici. Zakryť, kým zatiahne...:-)Suroviny - ,,co dům dal" ...
Robievala som aj tak,ale potom boli rôzne reči o vajíčkach,tak som si myslela,že keď sa opečú aj z druhej strany budú" zdravšie".Vidím,že sú tu samé výborné kuchárky a mne trvalo niekoľko rokov než som sa to dozvedela.
Keď som začínala po svadbe vedela som len to čo som sa naučila doma a toho nebolo veľa lebo z domu som odišla "do sveta" ako 16 ročná.Kuchárských kníh bolo málo alebo vôbec.Moju prvú kuchárku mám z roku 1961, dovtedy som získavala recepty zo Života a niektoré mám dodnes síce pekne ošúchané,ale držím si ich s nostalgiou. Zato teraz je toľko kucharských kníh až hrôza a hoci ani neviem kolˇko ich mám tak stále kupujem nové a nové.Môj manžel si už pomaličky ťuká na čelo,ale len potajomky aby som sa neurazila a nedaj bože neprestala variť.Tak že učíme sa až do samej smrti.
Viem zapísala som si to za uši aj ja.Len dúfam,že to nebude žiadna chémia,sovka by to asi nepoužívala zatial som to nekúpila.Doteraz som pužívala do snehu špetku soli a vždy bol sneh ako "remeň".Kuracie stehná v perinke som robila minulú nedeľu a bolo to výborné,chutilo aj mladým keď prišli na obed a vôbec im nevadilo,že sa to nezlučuje až tak so zdravou výživou,ale zajedli to kopou zeleninového šalátu.
Moj mladsi syn mi to ukazal ako to robia v restauraciach , najprv hore na sporaku a potom do rury pod grill,
ale robi este jednu vec co sa u nas nerobila a na zaciatku miesat omeletu ako prazenicu aby bola "nadychana" a prestat ( ja to neviem aj tak presne utrafit kedy ....
a takto to robia majstri sportu ( take jednoduche)




A este jedna takto vyzera najzlozitejsia omeleta na svete, v Japonsku ucni varenia skladaju skusky ako ju urobit.
Je to v podstate ako rolada kde je vela tenkych vrstviev "plnenych" maksim vajickom .
2010 - tá ukážka ako sa robí omeleta je super a nielen preto že som zistila že ja to robím približne rovnako. Tiež omeletu miešam hlavne v strede lebo tam jej najdlhšie trvá kým sa prepečie, ale bohužial prehodiť vo vzduchu dokážem leda tak palacinku s omeletou som to ešte neskúšala a asi si ani nikdy netrúfnem.
Čo sa týka otáčania - ja to riešim výberom panvice. Keď robím sedliacku omeletu robím ju na veľkej panvici chvíľu ju v strede miešam, potom varechou utľapkám, prikryjem a nechám dopiecť a len zosuniem na veľký tanier. Ale keď robím len takú ľahkú omeletku zo zeleninkou robím to na malej panvičke ktorá je veľká asi ako malý tanier a takú malú omeletku dokážem obrátiť aj pomocou obracačky.
2010 ďakujem za krásne ukážky,som rada,že nám niekto hodí aj takéto rady,ktoré patria do danej témy.
Miešanie a posúvanie robím aj ja,ale určite ju musím otočiť aj keď možno hore bez opečenia by bola krajšia.Tie nápady sú všetky dobré a ďakujem za ne.Bohužial si musím šetriť "prácu" aby bolo všetko rýchlo a čo najmenej práce okolo.Mne sa osvedčila tá moja pokrievka/rýchlo sa umyje/ a zašpiním len jednu panvicu.
No zakoncime luxusnou omeletou..
plnena francuzkou foie gras (husacia pecienka ) a poliate omackou z truffles (hluzovky)




Ešte raz ďakujem2O10,hoci som nikdy netrpela pri čítaní alebo pozeraní receptov,tak teraz sa to stalo a na večeru bude určite jedna z tých omeliet.
Vždy som si myslela a nielen ja,že som celkom dobrá kuchárka.Teraz na "staré" kolená ma chytá mindrák.Čert mi bol dlžný túto chytrú skrinku!!!!!!!!!
Ale bez nej by som sa nedozvedela veľa veci a nepoznala veľa spriaznených duší.Len keby u tej "potvory" nebežal tak rýchlo čas.
Tiež tak ďubkám po omelete, ako v tých videách, aby sa stred prepiekol, ale to salto s omeletou? Skončila by asi niekde na sporáku alebo na zemi. To by sme sa nenajedli...ha,ha,ha...Klobúk dolu pred majstrami.:-)
Páve som sa najedla mojej omelety,keď tu zrazu toto tu a že veru preglgala som...no paráda...
Vďaka za videjká, tiež mám rada omelety a zapekané zemiaky a zeleninu na rôzny spôsob, "čo dom dal " a na otáčanie používam starú pokrievku po svokre, som rada že nás je viac a téma je to naozaj krásna... :))
Ozaj a vďaka za typ s tým grilom, len to chce panvicu bez rukoväte z plastu , ale nápad za jedna .. :))
Akurát by sa mi nechcelo kvôli tomu zapínať rúru... :))
Tak ja omeletu robím z rozšľahaných vajec, a keď ju necháme dobre upiecť z jednej strany,tak je to super,nie je problém ju otočiť pomocou širokej lopatky. A to robím rôzne so šampiňónmi, s lečom a.p. nemám s tým problém.
Mne tu na vareche tiež už veľa poradili a pomohli, až ma to začína v kuchyni baviť.
brituška ,to je dobre aspoň si tvoj drahý trošku odpočinie alebo nieje doma??? Ale vážne je to tu fajn,má to len jednu chybu...začala mi chátrať domácnosť.Myslela som,že budem dnes žehliť,ale varila som tú Kulajdu a to mi zabralo času celé poobedie musela som urobiť fotku dať do PC napísať recept a už som unavená len z toho ako to popisujem a ešte stále som na vareche. Než všetko prečítam -nové recepty,Zážitky a Diskuzie ,ešte treba pozrieť aj do archívu ...! Som zvedavá kedy začnú lietať blesky,hromy po byte!!!