V posledných receptoch sa často objavovali omelety na rôzny spôsob.Aj v našej rodine sú oblúbené.Pokial bola omeleta jednoduchá problém nebol,ale v momente,keď sa pridali dalšie suroviny nastal horor ako omeletu otočiť.Často sa mi stalo,že na tanier som dávala miesto nádhernej omelety kopec niečoho čo určite omeletu
nepripomínalo.A tak sa stalo,že sme ju nemávali príliš často.
Neviem,či som niekde čítala alebo videla ako ľahko omeletu otočiť.V ten moment to bola pre mňa Rada nad zlato!!!Odvtedy už nemám žiadny problém a omelety sa zase začali objavovať v našej kuchyni.
Možno tento spôsob všetci poznáte,ale pre prípad ,že všetci nie -je to jednoduché.Urobíte si omeletu napríklad sedliacku -zemiaky,klobásu alebo slaninku atď.opečiete zalejete vajíčkami a nechávate ztuhnúť.Keď treba otočiť zoberieme pokrievku /takú rovnú,nie zahnutú dovnútra/ alebo tanier s väčším priemerom ako panvica prikryjeme a ľahko preklopíme na tanier alebo pokrievku a zosunieme zpäť do panvice ,dopečieme na druhej strane .Na tanier pôjde krásná omeleta,ktorú prizdobíme zeleninou alebo syrom alebo obojím.
Pre mňa to bola skutočne vtedy rada nad zlato.
Občas sa na Vareche objavia aj veľmi originálne recepty či rady, ale je ich ako šafranu. Ale veď preto majú prívlastok "originálne" :)
Keď som začínala po svadbe vedela som len to čo som sa naučila doma a toho nebolo veľa lebo z domu som odišla "do sveta" ako 16 ročná.Kuchárských kníh bolo málo alebo vôbec.Moju prvú kuchárku mám z roku 1961, dovtedy som získavala recepty zo Života a niektoré mám dodnes síce pekne ošúchané,ale držím si ich s nostalgiou. Zato teraz je toľko kucharských kníh až hrôza a hoci ani neviem kolˇko ich mám tak stále kupujem nové a nové.Môj manžel si už pomaličky ťuká na čelo,ale len potajomky aby som sa neurazila a nedaj bože neprestala variť.Tak že učíme sa až do samej smrti.
varecha.pravda.sk/recepty/kuracie-stehna-perinke/4901-rec...
ale robi este jednu vec co sa u nas nerobila a na zaciatku miesat omeletu ako prazenicu aby bola "nadychana" a prestat ( ja to neviem aj tak presne utrafit kedy ....
a takto to robia majstri sportu ( take jednoduche)
Je to v podstate ako rolada kde je vela tenkych vrstviev "plnenych" maksim vajickom .
Čo sa týka otáčania - ja to riešim výberom panvice. Keď robím sedliacku omeletu robím ju na veľkej panvici chvíľu ju v strede miešam, potom varechou utľapkám, prikryjem a nechám dopiecť a len zosuniem na veľký tanier. Ale keď robím len takú ľahkú omeletku zo zeleninkou robím to na malej panvičke ktorá je veľká asi ako malý tanier a takú malú omeletku dokážem obrátiť aj pomocou obracačky.
Miešanie a posúvanie robím aj ja,ale určite ju musím otočiť aj keď možno hore bez opečenia by bola krajšia.Tie nápady sú všetky dobré a ďakujem za ne.Bohužial si musím šetriť "prácu" aby bolo všetko rýchlo a čo najmenej práce okolo.Mne sa osvedčila tá moja pokrievka/rýchlo sa umyje/ a zašpiním len jednu panvicu.
plnena francuzkou foie gras (husacia pecienka ) a poliate omackou z truffles (hluzovky)
Vždy som si myslela a nielen ja,že som celkom dobrá kuchárka.Teraz na "staré" kolená ma chytá mindrák.Čert mi bol dlžný túto chytrú skrinku!!!!!!!!!
Ale bez nej by som sa nedozvedela veľa veci a nepoznala veľa spriaznených duší.Len keby u tej "potvory" nebežal tak rýchlo čas.