Varenie

Divina - srnčie mäsko

slavka11 - bez fotkyslavka11, 14. augusta 2012

Ahoj Varecháči. Dostali sme čerstvo zabitého srnčeka asi 3 ročného. Mám z neho pliecko, rebrá. Rada by som sa opýtala či mi viete poradiť, čo by z toho bolo najlepšie uvariť a či treba nejak špeciálne mäso pred úpravou marinovať alebo ja neviem čo. Podľa mňa má divina trošku takú svoju špecifickú chuť nedá sa to porovnávať z hovädzím a preto by ma zaujímalo či sa s tým dá niečo robiť. Pôvodne som mala v pláne robiť guláš ale ak dáte nejaký iný dobrý tip isto rada vyskúšam.
Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

viera1
Ja som si pomohla touto stránkou.Dostala som (jednorázovo) divinu a tiež som "maturovala",čo s ňou.Bola výborná,len moji nie sú zvyknutí,takže stačilo.Dala som brusnice a šípkový lekvár a to im vadilo,že je to trochu sladké:
 www.zverinova-kucharka.cz
ilusa
sipkovy lekvar som neskusala,ale brusnice ano a k tomu nieco pikantne,najlepsie wasabi.Ked spojis sladke s pikantnym je to super,no a pravdaze koreniny.
cajika
Vždy keď si čítam čo všetko sa dá urobiť s divinou, pomyslím si aká škoda.Divina má inú chuť ako klasické mäso ale žiaden lekvár alebo marinádu nepotrebuješ, stačí pri varení pridať správne korenie ako je napr.:celé čierne korenie, bobkový list, živánku, mletú papriku, trošku kari korenia, môžeš pridať šampiňóny a podliať červeným vínkom, nakoniec dochutíš majoránkou a roztlačeným cesnakom. No fantázia. Mám to odskúšané.
marika9
Na pečenie diviny je najlepšia koreninová zmes na divinu zn. Kotányi a potrieť kačacím tukom. Použíam aj veľkú kopu cibule. A ako píše Čajika, podliať červeným vínom.
renulienka
...@slavka11 ,ak mozem ,odporucam Ti recept od @evusik na pomale ragu alebo gulas z divny, recept je sice na diviaka, a aj ja som mala diviaka, ale myslim, ze chutit bude aj zo srnca, obzvlast pomale ragu nema chybu...este raz tymto dakujem @evusik ;-)
babidka
Slavka , divina je trosku suchsia a hlavne tuhsia ako hovadzie ci bravcove .Ja maso vzdy marinujem aj niekolko dni - hlavne diviacie maso .Mlademu srnciemu staci aj 24 hodin . Inak sa da z neho uvarit hocico : od reznov po svieckovu:-) No a okrem korenin sa da prichutit roznymi omackami - sipkovou , brusnicovou , ribezlovou , matovou , visnovou , susenymi hribami .Omacky nemusia byt ani sladke - to zalezi od toho , ake chute preferujete doma . Je dobre namiesto klasickeho oleja ci masti pouzit na varenie mastnejsiu udenu slaninu . Z korenin je dobre cierne korenie , paprika , bobkovy list , nove korenie , borievky , mlety koriander , muskatovy oriesok . Hlavne borievky a koriander dokazu trosku stlmit charakteristicku chut masa ktora je na niekoho "az prilis":-) Chut ostane - ale je menej vyrazna a hlavne pre ludi co divinu nejedavaju , je ovela prijatelnejsia . Borievok staci iba trosku /3-5 ks/ - ked ich das privela , tak prerazia vsetky chute a stava bude trpka .Na marinovanie je dobre vino cervene aj biele, vinny ocot, citronova stava .
Stehno je dobre udusit vcelku - bude stavnatejsie . Pokrajaj ho az bude takmer studene .Potom ho mozes prehriat v omacke . Skusaj !
katka1804
Ja som divinu, konkrétne aj srnca pripravovala niekoľkokrát a robila som ho ako robievam bežne hovädzie alebo bravčové. Žiadne marinovanie ani iné predprípravy. Akurát je potrebné pridať viac korenín, hlavne cesnak, nové korenie, bobkový list a pod. Inak je to veľmi chutné mäsko, konzistenciou podobné pečienke. Ja som rozne džemy, ani to drobné lesné ovocie neskúšala, dá sa aj bez toho. Každému podľa chuti