Rôzne

Cudzie jazyky na Varecha.sk a postoj redakcie aj ku komentárom

pusta1 - fotkapusta1, 4. marca 2015

Vážení varecháči,
v posledných dňoch sa tu pod mojim receptom na Marinnované kuracie krídelká rozprúdila diskusia na túto tému, redakcia však na vaše požiadavky neodpovedá, jednoducho nereaguje.
prosím keby ste slušne , podotýkam slušne vyjadrili otvorene svoj názor.
dakujem.


ako prvý príspevok pridávam komentár od @tassiedevil z dnešného rána spod jeho receptu na Kváskový chlieb, zamyslite sa nad jeho slovami:



tassiedevil, dnes 05:34
Váž. Redakcia.
Som Slovák, žijúci daleko za morom, ale veľmi rád som chodieval na túto stránku, ale ako sledujem v poslednom období sa na tejto stránke debatuje o všetkom inom len nie o varení, nadhadzujú sa tu národnostné, šovinistické a dokonca fašistické narážky, ktroré samozrejme nemajú nič spoločného s touto stránkou a rozhodne sem nepatria. Ja myslím, že v prvom rade by sa mali blokovať komentáre, ktoré doslovne osočujú a osobne urážajú poniektorých členov tejto stránky, a nie komentáre pridávané v cudzých jazykoch. Pokiaľ v podmienkach o užívaní tejto stránky nemáte presne uvedené, že recepty a komentáre sa môžu podávať len v Slovenskom jazyku, nemáte na to žiadne právo tieto komentáre blokovať./ja som to nikde v podmienkach nenašiel/. Hovoríme, že žijeme v demokratickej spoločnosti, tak sa snažme tie zásady demokracie dodržiavať. Neboli sme dosť prenasledovaní za komunizmu? Tu v Austrálii sa tomu hovorí diskriminácia a je zákonom trestaná....tu žije vyše 120 iných národností a takéto problémy sú tu len veľmi ojedinelé, nakoľko sú tu zabezpečené tlmočnícke služby, ktoré sú hradené federálnou vládou a pokiaľ niekto má problém s porozumení toho ktorého jazyky, má možno využiť výhody modernej technologie ktorá je každému v dnešnej dobe dostupná. Prosím Vás všetkých, nerobme si zlé meno vo svete,/ už v minulosti bolo toho hodne/ však celý svet nás vidí a sleduje a čo si o nás pomyslia, čo sme to za národ....ja chodievam na rôzne stránky okolo sveta, ale len veľmi málo sa stretávam s takýmto sa správaním dospelých ľudí.To je môj osobný názor. Dakujem,

@zareaguj


Diskusia k téme

marcel83
Alebo aj Vy @pusta , kde na nosalty.hu je v komentároch niečo po slovensky? Poprosím link..... Nebuďte trápna a akceptujte to, že ak je to Slovenská stránka, má sa komunikovať po slovensky. /tak ako je nosalty.hu Maďarská a komunikujú tam maďarsky/ Buď akceptujte a píšte tak, aby každý rozumel a na Ugrorštinu používajte TS, alebo odíďte. Ale neplačte tu nad ničím. Nikto na to nieje zvedavý.
pusta1
pridávam pre vás @all odpoved:

Podmienky používania Varecha.sk

9.
Na Varecha.sk je povolené pridávať iba obsah súvisiaci s gastronómiou a výživou. Je zakázané pridávať akýkoľvek obsah, ktorý porušuje platné zákony, najmä autorský zákon. Zakázané sú aj urážky, vulgarizmy, hanobenie rasy, národa či nábožentva, neplatená reklama, propagácia nelegálneho obsahu na iných serveroch, poškodzovanie dobrého mena prevádzkovateľa či spamovanie ostatných používateľov obsahom nesúvisiacim s ich aktivitami v rámci Varecha.sk. Zakázané je tiež zasahovanie do štruktúry a vzhľadu Varecha.sk iným spôsobom ako tým, ktorý bol prevádzkovateľom výslovne povolený. Zakázané sú pokusy o neautorizovanú zmenu obsahu patriaceho inému používateľovi a všetka činnosť, ktorá by mohla narušiť funkčnosť Varecha.sk.
10.
Prevádzkovateľ si vyhradzuje právo podľa vlastného uváženia a bez predchádzajúceho upozornenia odstraňovať z Varecha.sk obsah, ktorý porušuje platné zákony a podmienky používania, ako aj blokovať prístup k službám Varecha.sk tým používateľom, ktorí porušili podmienky používania. Prevádzkovateľ je oprávnený vymazať registráciu používateľa, ktorý sa na Varecha.sk neprihlásil dlhšie ako 12 mesiacov.
radost
pripájam sa k názoru @viera1 pod receptom s krídelkami..
dať komentár v cudzom jazyku-nemyslím češtinu-tá je pre mňa-a myslím väčšinu-akoby druhý materinský-je to neetické ..neslušné..voči ostatnej komunite..neúctivé..
kukulienka71
@gubics použila maďarský komentár s dobrým úmyslom - dohovárala Puste. Prečo všade treba hľadať negatíva? Možno to nebolo slušné oproti tým, ktorí ten jazyk neovládajú, ale smeroval autorke receptu, nie iným. redakcia mohla komentár zadržať, preložiť, pridať slovko o tom, že to nie je vhodné alebo že sa to prieči pravidlám, nejakému zákonu. Ale nie zmazať! Pretože čo nie je zakázané, je vlastne dovolené, je to v Ústave SR. Pravidlá používania Varechy použitie cudzieho jazyka nezakazujú, pretože podľa jazykového zákona ani nemôžu. Dokonca o ňom ani nepíšu, možno je tu dôvod teraz to zmeniť a ošetriť to. Ale len na základe platných zákonov. Tu je zbytočné vyťahovať primitívne "ukáž mi, ako a kde to je inde", nie sme v škôlke. Naozaj krásna ukážka netolerancie v dnešnom svete, kde jeden druhého div že nezahluší, keď sa ozve jazykom pre toho druhého iritujúcim. Veľmi ma zaujíma dôvod mlčania Redakcie.
jujoska
redakcia mlci lebo ma plne zuby tychto zabomysich vojen. Keby mala reagovat na vsetky hovadiny ktore tu popisete tak by nerobila nic ine. Toto je amaterska stranka a nie oficialny document, nie sme na sude, ani na urade. Tak sa tu prestante ohanat zakonmi a Ustavou. Redakcia ma pravo si to tu moderovat podla svojho uvazenia. Neviem naco Pusta kopiruje text Podmienok pouzivania Varechy ktory s tymto nema nic spolocne. Plne suhlasim s @radost
marcel83
@kukulienka netrep. Na Slovenskej stránke máte písať po slovensky, prípadne po česky, lebo je to /ako @radost píše/ temer náš druhý materinský jazyk. Nie maďarsky, polsky, korejsky a neviem ako. To nieje o maďarčine. To je o tolerancii v komunite. Tak ako ty máš toleranciu a v Štúrove v obchode "moňďókuješ" s predavačkou - si sa prisôsobila komunite. Len rozdiel medzi nami je ten, že ja propagujem "na slovensku po slovensky" - lebo som nacionalista a /chcem aby sa prispôsobili oni, keď si vybrali žiť na SK/, kdežto tebe nevadí, že sa v Slovenskom meste takmer nedohovoríš slovensky... Ak ti je toto jedno, odovzdaj občianstvo SR.

Po*raní rómovia, čo utiekli do UK sa naučia EN /lebo im iné neostáva/, tak prečo sa Húni nemôžu naučiť SK? /lebo sme sprostá slovač.../

A za to môžu presne takí benevolentní ľudia, ako si ty....
pusta1
@radost , ja nesúhlasím s tebou.
je základná slušnosť odpovedať na komentár v cudzom jazyku v tom jazyku, ako ma oslovili, ak ho ovládam.
napokon už som odpovedala aj na francúzsky, nemecky, anglicky, latinsky, anglicky písané komentáre od Slovákov na vareche a vtedy si o ničom neetickom nehovorila, napriek tomu, že si nerozumela a nikto nemal žiadne výhrady!!!
aj iní varecháči použili cudzie jazyky v komentároch a v odpovediach, tiež nikto nenamietal a teraz zrazu vás rozhodila jediná moja odpoved na veľmi pekný a inteligentný komentár na úrovni od @gubics v madarčine, ktorej som tak odpovedala zo slušnosti prihliadnuc k jej veku.
k iným cudzím jazykom výhrady nie sú, tak potom prečo práve madarčine??? nuž lebo je to šovinizmus, nacionalizmus predovšetkým a dokonca i fašizmus.
prečítaj si PRAVIDLÁ POUŽÍVANIA VARECHA.SK - sú tu citiované a zistíš sama.
nikde tam nevidím ani púhu zmienku o tom, že by bolo zakázané používať akýkoľvek cudzí jazyk.
je tam však napísané, že je zakázané hanobenie rasy,národa, či náboženstva, urážky, vulgarizmy...std
a pod každým receptom je jasne vľavo dole pod postupom receptu:
KOMENTÁRE K RECEPTU
toto je záväzné pre každého používateľa i pre @redakciu

preto súhlasím s názorom @tassiedevil a pýtam sa ťa, či si uvedomuješ, že je to internetová stránka o varení, číta to celý svet a ako hlboko sa takýmto prístupom poškodzuje dobrý kredit Slovenska v zahraničí???
kukulienka71
amatérsku stránku si môžeš urobiť doma, @jujoska , všetko, čo je schválené a riadené orgánmi, podlieha platným zákonom, darmo to bagatelizujete. Smutné. Ak sa veci obrátia na vážnu tému, už to tu nikoho nezaujíma, zase len pekný signál vysielate:-( Ži a nechaj žiť je pre vás len fráza.
Vždy som tvrdo bojovala za to, aby sa ľudia tu žijúci naučili poriadne po slovensky, kto ma pozná, ten vie. Len nenávidím nespravodlivosť a falošné národné povedomie.
pusta1
@radost a aby som nezabudla, vždy píšem v Slovenčine, až na veľmi ojedinelé výnimky, aby nedošlo k nedorozemeniu, mne Čeština neprekáža, som z generácie, ktorá vyrástla na českých učebniciach, dokonca na VŠ. takže reč je o tolerancii každého jazyka a národa bez rozdielu, mňa doma učili k úcte ku každému národu, vierovyznaniu, bola som vychovaná kozmopolitne a nie k nenávisti, ale k úcte ku každému slušnému človeku.
u nás doma sa hovorilo viacerými jazykmi, z toho dvomi svetovými a moji rodičia podporovali učenie sa cudzím jazykom, rovnako sa to vyučovalo i na školách každého typu.
svedka
@pusta ba praveze par ludi malo, aj v TS.ale ide o princip.mozem pisat svedsky, ale aky by to malo prinos? Par varechacov tu pochadza z inych krajín a po slovensky dobre nevedia, no i tak si pomohli prekladacom a nepisali v inej reci...
pusta1
@svedka , v poriadku, nebolo to však na skle, ja nehovorím o TS a ani
TS nepoužívam, mám o tom svoj názor.

tvoj argumet z tohoto hľadiska je irrlevantný.

a ruku na srdce, však tie komentáre v cudzích jazykoch sú veľmi ojedinelé a nikdy neboli žiadne výhrady voči nim.
tak potom prečo???
však princíp Slovenčiny. až na tých skutočne málo cudzojazyčných komentárov, je zachovaný.

znovu súhlasím s @tassiedevil.
1x pusta
kukulienka71
Marcel:-DD, písať česky na slovenskej stránke je dovolené, aj ke´d česká menšina je tu až na 4. mieste.Najväčšia menšina na Slovensku- maďarčina tu je vymazaná z komentárov. Čo iné ako diskriminácia to je?? Inak, maďarsky tu bolo naozaj ojedinele slovko-dve, pár viet, nikomu to nevadilo, lebo to mohlo ostať aj tak, nebyť naozaj nevhodného komentu od luss44, jej práva tu predsa nijako dotknuté neboli, kdežto právo gubics písať po maďarsky bolo popreté. Jedná sa o princíp. Ja tiež strpím české komentáre, aj keď s Čechmi nemám nič spoločné, páči sa mi ich reč, mali sme spoločný štát. Otca som mala Maďara, zastrelíte ma, keď sa ozvem maďarsky? úplne na hlavu toto, Kimlo má pravdu:-DD
tatranocka
Celá debata mohla skončiť včera o 11:00 hod. pod krídelkami...ale nie
@pusta potrebuje byť na "skle" celý deň a tak pokračovala a kvôli tomu založila aj túto diskusiu,v ktorej sa točí stále dookola,bez pochopenia toho,o čom to celé je a @kukulienka71 detto.Vztiahli ste to na maďarčinu,lebo vám to tak pripadá,ale podľa mňa to je o úplne niečom inom a tak ako má niekto "právo" písať po maďarsky,tak ja mám "právo" na slovenskom portáli čítať po slovensky,či ?
luss44
súhlasím s @marcel83 , aký celý svet číta Varechu? sa zobuďte, leda ak Slováci žijúci v zahraničí. A @kukulienka71 , o akom ozaj nevhodnom komentári odomňa tu hovoríš? Že som si dovolila poukázať na fakt, že komentáre k rcp majú byť písané v slovenčine? Napokon, ako sme sa neskôr dozvedeli, išlo o súkromnú správu /akési upozornenie/ pre autorku rcp. Na to existujú TS, ja osobne ich využívam vyše roka pravidelne a problémy s nimi nemám. Tu nejde o maďarčinu, vy dve ste to evidentne nepochopili, tu ide o slušnosť a etiku, na slovenskej stránke písať po slovensky. Napísala som vtedy svoj názor, nič viac. To len vy ste tu z toho urobili pomaly vojnu a diskrimináciu. Ako Maďari vždy, všade a vo všetkom.
redakcia
Vážená p @Pusta. Ako Vám bolo písané už nie raz prostredníctvom emalovej komunikácie. Nejedná sa o žiadnu cudzojazyčnú diskrimináciu. Varecha je slovenská stránka. Pravidlá sú písané v slovenskom jazyku, takže aspoň zo slušnosti by sa tu malo písať po slovensky. Pokiaľ máte potrebu odpisovať alebo písať v inom jazyku máte možnosť využitia TS a nie osočovať sa na redakciu. Sťažujete sa na nevhodné komentáre pod Vašimi receptami, skoro so všetkým čo Vám redakcia súkromne napíše NESÚHLASITE. Máte ban aj tak prispievate a keď už buďte príkladom a píšte a vyjadrujte sa výhradne k receptom. O tom, že to nerobíte svedčí aj táto Vami založená diskusia.
@All maďarské komentáre boli skryté z toho dôvodu, že z pozície admina nebudem zverejňovať komentáre pokiaľ nerozumiem maďarsky a to platí aj pre ostatné jazyky. Nemôžte sa za to na mňa hnevať, že nechcem zverejniť text pokiaľ neviem, čo sa v ňom píše. I keď sa jednalo iba o pár viet, bol predpoklad, že ľudia by sa rozpísali viacej a nebola by som schopná to už odsledovať. Nepredpokladala som však, že sa to zvrhne na myšlienku diskriminácie.
Pekný deň
pusta1
vážená pani redaktorka,
povedala som svoj názor iba, prepáčte, nesúhlasím s vami a preto som založila túto diskusiu, aj v mailoch som vám to vysvetlila.
Pravidlá používania varecha.sk sú záväzné ako pre @redakciu , tak pre každého bez výnimky, preto to považujem za diskrimináciu cudzích jazykov a len určitých používateľov a nie som o tom len ja sama presvedčená, to mi môžete veriť, práve preto sa neozvali a nie je ich málo.
je vo vašej kompetencii s tým spraviť, čo spraviť môžete, nie je to v kompetencii nikoho iného na Vareche.
sú tu komentáre aj v iných jazykoch, ktorým ja nerozumiem a tým neargemuntujem, ani sa tým neobhajujem a hlavne, na nikoho za to neútočím, tda je to diskrimninácia a nielen moja. svoje recepty a komentáre píšem v Slovenčine, až na nepatrné výnimky, prepáčte, vymazali ste aj iné cudzojazyčné komentáre s výnimkou češtiny, t nech vám slúži ku cti a kvôli urážkam nezasahujete ani pod receptami iných, písali o tom pod receptami viacerí.

pokiaľ ide o ban, majú ho viacerí, akosi ste to zabudli spomenúť, tiež prispievajú receptami a pridávajú komentáre.

dakujem za váš komentár, prišiel síce veľmi neskoro, ale predsa prišiel, možno by táto diskusia nemusela vzniknúť.
pusta1
vážená pani redaktorka,
povedala som svoj názor iba, prepáčte, nesúhlasím s vami a preto som založila túto diskusiu, aj v mailoch som vám to vysvetlila.
Pravidlá používania varecha.sk sú záväzné ako pre @redakciu , tak pre každého bez výnimky, preto to považujem za diskrimináciu cudzích jazykov a len určitých používateľov a nie som o tom len ja sama presvedčená, to mi môžete veriť, práve preto sa neozvali a nie je ich málo.
je vo vašej kompetencii s tým spraviť, čo spraviť môžete, nie je to v kompetencii nikoho iného na Vareche.
sú tu komentáre aj v iných jazykoch, ktorým ja nerozumiem a tým neargemuntujem, ani sa tým neobhajujem a hlavne, na nikoho za to neútočím, tda je to diskrimninácia a nielen moja. svoje recepty a komentáre píšem v Slovenčine, až na nepatrné výnimky, prepáčte, vymazali ste aj iné cudzojazyčné komentáre s výnimkou češtiny, t nech vám slúži ku cti a kvôli urážkam nezasahujete ani pod receptami iných, písali o tom pod receptami viacerí.

pokiaľ ide o ban, majú ho viacerí, akosi ste to zabudli spomenúť, tiež prispievajú receptami a pridávajú komentáre.

dakujem za váš komentár, prišiel síce veľmi neskoro, ale predsa prišiel, možno by táto diskusia nemusela vzniknúť.
pusta1
@tatranocka , nie, nepotrebujem sa zviditeľňovať touto diskusiou a nepotrebuje to ani @kukulienka71.
mám tu dosť receptov,ktoré ma dostatočne zviditeľnia, kukulienka71 rovnako, za nás hovorí naša práca, kým ty nemáš žiaden recept, ty sa zviditeľňuješ len svojimi komentármi a síce takými, aké sú.
kukulienka71
celá diskusia nemusela vzniknúť, ak by sa ten ma´darský komentár od @gubics neuverejnil, načo sa teraz adminka odvoláva:-) ak mu nerozumela a pustila ho, tak si protirečí. Až potom prišlo k zmazaniu, po reklamácii, že tu nemajú čo robiť maďarské komenty. Boli tu už prípady maď. komentov, tým niekto z redakcie rozumel? Ak to už aj bolo tak, prečo adminka čakala až doteraz so zverejnením stanoviska, pýtali sme sa hneď. Malo to byť vysvetlené okamžite, bez zbytočného preťahovania a nemali ste dať priestor tomuto všetkému. @luss44 , svoj komentár si mohla napísať v menej nepriateľskom tóne, preto sa mi zdal nevhodný. Prepáčte, ale po tejto skúsenosti a potom, čo mi TS s Elalea ešte stále nefungujú som toho názoru, že v redakcii nie sú takí súci, ako som to predpokladala:-(
redakcia
@kukulienka71 komentáre nepodliehajú schváleniu, tak ako recepty a uverejňujú sa automaticky po zadaní užívateľom. Tlačítko upozorni admina slúži na upozornenie na nevhodný komentár nakoľko všetky komentáre musíme "manuálne čítať" a taktiež pokiaľ nečítame a nezverejňujeme Vaše recepty, každý týždeň sa pripravujú materiály pre zverejnenie tlačenej verzie varechy a iné. Takže preto som maďarský komentár neskryla okamžite, ale až po istom čase a taktiež to platí pre ostatné komentáre.

Pekný deň
kukulienka71
Milá @adminka , jasné. Keď k vám ten "nevhodný" koment prišiel, dala ste ho do prekladača, aby ste zistili, či je nevhodný? lebo vymazať niečo na základe toho, že neovládate cudzí jazyk, sa mi zdá prinajmenšom diskutabilné. O nevhodnosti cudzojazyčného komentára v pravidlách nič nie je. Odkiaľ potom to rozhodnutie? Ďakujem a prajem tiež pekný deň!
marcel83
"Ak to už aj bolo tak, prečo adminka čakala až doteraz so zverejnením stanoviska, pýtali sme sa hneď."

Nieje povinnosťou moderátora odpovedať na otázku užívateľa okamžite. Ani sa to nedá. Moderátor, či už diskusného fóra, alebo akéhokoľvek iného diskusného webu má aj iné povinnosti. Viem o tom svoje.
pusta1
Milá@adminka ,
prepáčte sú to komentáre v latinčine, angličtine, nemčine, francúzštine,
taliančine, češtine, arabčine, švédčine a iné, lenže v pohode sú tu dalej a ja s tým len súhlasím.
neskryli ste ich, skryli ste len madarské, a len tieto dva posledné, tak mi nehovorte, že to nie je nacionalizmus, šovinizmus a diskriminácia.

tým všetkým ostatným komentárom všetci varecháči a vy rozumiete???. nehnevajte sa na mňa, ale to vám neuverím!!!

to, že vy nerozumiete, to nie je relevantný argument z vašej strany, prepáčte mi.
redakcia
@Pusta , myslím, ze v meily som Vám dostatočne vysvetlila moje stanovisko. Pokiaľ tu boli ponechané alebo zverejnené komentáre v iných jazykoch, mne osobne neprešli rukou, ale určite by som reagovala rovnako. @marcel83 nie na všetky otázky z pozície admina Vám dokážem odpovedať. So zverejnením odpovede na otázku som verejne neodpovedala okamžite nakoľko som usúdila, že recept patril p. @Puste , tá mala medzi prvými námietky voči skrytiu komentárov, takže som riešila túto záležitosť s ňou osobne, ale ako sa zdá nebolo to postačujúce a asi dostatočne viditeľné.

Pekný deň
pusta1
Milá pani@redaktorka ,
nie nebolo to vôbec riešené a žiadali oveľa skôr a viacerí varecháči, avšak ste to neriešila.
pusta1
Milá pani redaktorka,
však mi ani nepomáhate, tých emailov neboli žiadne až desiatky, písali sme si až posledné dni a pod tým receptom sa na vás obrátili viacerí varecháči oveľa skôr, až o dnešného dňa ste hala " mrtveho chrobáka", a to bez urážky voči vám a bez invektívy.
kukulienka71
ale nehovor, to hovoríš práve ty,@k599 , jeden z najaktívnejších "roztlieskavačov" pod pustinými receptami?:-)) ak si si nevšimol, stále bránim len svoj názor a útočíte vy na mňa, nie ja na vás, ktorí ma spomínate.
pusta1
Milá pani redaktorka, vysvetlíte prečo nepíšete o ostatných banoch???
sú udelené oveľa skôr a sú stále rovnako aktívni, ešte aktívnejší ako pred banom.
ako vidím, zgustla ste si, ale len na mne. dakujem vám.
nevadí vám to, však? mám na mysli tie ostatné bany.
Pekný deň aj vám.
cemer
No s pánom bohom aj s batohom ! Kukulienka aj Pusta nech si píšu recepty a komenty maďarsky alebo aj hotentótsky na svojich súkromných stránkach. My chceme čítať varechu po Slovensky! Redakcia je na vás až moc mierna. Keby som bol adminom....... Ej bisťu, tá zabanovaná by banovala že kedysi otvorila varechu :-)
pusta1
@cemer , ja píšem recepty i komentáre v Sovenčine, pokiaľ viem, tak si ich si ic čítal a aj komentoval.

prosila som v úvode diskusie varecháčov, aby boli komentáre v tejto diskusii slušné, a aj boli, platí to aj pre teba.
frezia68
@pusta :rešpektujte,prosím, redakciu a udelený BAN.Ušetríme si aj túto "diskusiu"..... chcete silou-mocou byť tu najmúdrejšia a nerešpektujete ani redakciu,ktorá "musí " (neviem,či musí,ale zo slušnosti komunikuje) si s Vami meilovať a poučujete aj ich.Kde je slušnosť,trocha pokory,sebadisciplíny?Veď ak by boli pod mojimi receptami také diskusie,už som schovaná kdesi v myšacej dierke od hanby.Prepáčte úprimnosť,ale už je na čase skončiť a rešpektovať redakciu a vôľu väčšiny.Nie som hovorcom Varechy,ale súdiac z komentárov,už stačí!
cemer
Čo platí aj pre mňa??? Ja diskutujem ako každý iný, je toto diskusia? Alebo je to dementný privátny krúžok? A ty si myslíš Pusta že ja budem skákať, ako ty zapískaš? Čo si moja stará? Nepáči sa mi vôbec tvoje správanie, tvoje každodenné žvásty, ktorými zaplavuješ túto stránku. Sme na Slovensku, tak píšte po slovensky! Rozdrapuješ sa tu na každého druhého človeka, chováš sa akoby ti varecha patrila. Čo chceš ešte aj tú redakciu dirigovať? Ja ich obdivujem aké musia mať na teba nervy!!!! Trvám na tom, že sú na teba adminky príliš mäkké. Mali by ťa natvrdo zablokovať.
pusta1
@cemer , píšem po slovensky.
poprosím len o obyčajnú slušnosť, to platí pre každého, aj pre teba, ty si len taký istý používateľ ako ja alebo ktokoľvek iný, ja som bola k tebe vždy slušná.
dakujem.
kukulienka71
@cucka , začnime tým, že aj český jazyk je podľa môjho vedomia cudzí jazyk, alebo sa mýlim? Ak vyhlasujete, že Varecha je slovenská stránka, tak nech nepozná výnimky:-) Nemám toľko času, aby som sa tu hrabala v archíve, naozaj to po mne nemôžete chcieť. Našla som 3 komenty z vlaňajška, keď nikomu nevadilo, že sme si prehodili pár nevinných viet v maďarčine:-)

elalea, 3. mája 2014 o 16:49
Az igazi Csabaikolbaszba nem rakunk daralt feketeborsot :),bisztos
0 xpekný komentár

pusta, 3. mája 2014 o 17:02
@elalea , azt hiszem, igazad van neked.
én a receptet így kaptam és így adtam tovább.
a magyar web oldalon is tálaltam ilyent, mind az enyém.
a kérdés aztán úgy áll, mi az a biszos :-)
0 xpekný komentár

kukulienka71, 3. mája 2014 o 22:22
a csabaiba a férjem sem rak feketeborsot,azért szeretem jobban,mint a gyulait:-)

elalea sa asi precvičoval, keďže nie je obmedzený a tento jazyk aj pracovne potrebuje, hoci je stredoslovák. Ja si stojím za tým, že toto vymazanie je diskrimináciou a keď ma naštvete, obrátim sa na príslušné orgány, ktoré mi to buď potvrdia alebo vyvrátia. Bude to asi potrebné ako vidím. Z tej vašej poslednej vety je mi normálne zle!
pusta1
@frezia68 , prečo sa neohlásiš pri ostatných banoch?
nemáš žiadne právo ma žiadať, o rešpektovanie banu.
nikoho nepoučujem, a redakciu rešpektujem.
povedali sme si s redakciou len naše názory.
poprosím, vyjadruj sa aj ty k téme diskusie, nie k inému.
dakujem.
elixir
@kukulienka71 @pusta1 ja tiež maďarsky neviem, ako aj väčšina Varecháčov asi, a celá táto diskusia je tu preto, aby ste si tu traja či štyria mohli maďarsky hrkútať? Preto to treba ohlásiť na príslušné orgány? Mne je už zle z vás oboch... Menšina by sa mohla prispôsobiť väčšine, práve z vami často spomínanej slušnosti. Je to také ťažké povedať, "mrzí ma, že ste nerozumeli, netušila som, že vám to bude vadiť, nabudúce sa pokúsime písať slovensky."? Miesto toho tu začnete vyťahovať súdy... Toto je stránka pre hobby kuchárov, a keď sa tu niekto začne oháňať súdmi a "orgánmi", to mi príde fakt smutné a na zamyslenie. To naozaj váš život nič iné nenapĺňa? Veď už to tu pre pána neberte tak smrteľne vážne.
pusta1
@cucka , ste tu príliš krátko na to, aby ste toto dokázala hodnotiť a vače tvrdenie, že ste sem chodili už aj predtým vonkoncom neobstojí.
a áno@luss44 napadla ako prvá mňa a potom došlo k zlomu komentárov ktoré , boli zamerané proti mne,avšak boli mnohí dlhoroční a aj triezvo uvažujúci varecháči, ktorí sa ma zastali a situáciu na rozdiel od vás dobre poznajú..
poprosím, keby ste preladili svoj tón, akým diskutujete.
dakujem.
pusta1
@frezia68 , prepáč a rešpektuje ho snád aj niekto iný???
povedz mi, konkrétne kto z tých viacerých.
ja pridávam recepty, zatiaľ čo len @marcel83 zo zabanovaných pridáva recepty, nikto další,ale ostatní zabanovaní nie, len útočia s ním a kedže som založila túto diskusiu ti nedáva právo na mňa útočiť, ako útočíš.
ty mi nemáš čo hovoriť o základnej slušnosti, lebo ju sama nemáš.
doteraz som si ťa vážila a bola som k tebe vždy slušná, čo nemôžem tvrdiť o tebe.
@frezia68 , toto je diskusia o inom, nie o banoch. rešpektuj to prosím aj ty!
takže bud najprv tým príkladom ty sama a ukáž mi, ako to vieš robiť, aby som ťa mohla nasledovať.
dakujem.
pusta1
@elixir , aký máš so mnou problém, píšem po slovensky, len najediný komentár som odpovedala po madarsky a to je taký strašný prúšvih???
uvedom si to.
dakujem.
1x pusta
pusta1
@all , upozorňujem každého, že všetky provokačné či osočujúce komentáre alebo neslušné komentáre vymažem, nedovolím, aby sa diskusia zvrhla ako komentáre pod receptami.
je to moje právo zakladateľa diskusie.
kukulienka71
nepotrebujem ani váš obdiv ani úctu, pokiaľ sa správate takto netolerantne. To je tak ťažké pochopiť, že nie je rozdiel medzi cudzími jazykmi?? tu sa človek len znechutí, svoj názor keď povie, je napádaný z každej strany. Nič len trocha pochopenia som chcela docieliť, že maďarčina nie je o nič horší jazyk ako ostatné a dostanem po hube. Môžete sa hanbiť za svoj postoj. Nebudem sa spájať s extrémistami ako je Duray, absolútne zle si to vysvetľujete, ale ani ma nebaví to tu už vysvetľovať. Vyberáte si z toho to, čo vám vyhovuje, je to smutné. Nevadí, to je vzorka Slovákov, ktorý sa ozvali. Sklamanie na mojej strane je oveľa väčšie.
caterina
kukulienka, docerta...o com to prosim ta tocis zase? co to ma s madarcinou? kto ta napada? citas po sebe komentare? alebo sme vsetci dementni a ty jedina normalna? Chod robit, prospeje ti to...a zas ma obvin u diskriminacie a neviemcohoeste....
kukulienka71
@caterina , ve´d si videla komentáre pod Pustinými Marinovanými krídelkami, nie? Tam sa to začalo, tak o tom točím, ty o niečom inom? Ja našťastie pracujem, ak ťa to zaujíma.
caterina
kukulienka...napisala som ti uz skor. Daj recept svaciarom v slovencine, resp. tvojej rodnej...a inak...uz mam strach chladnicku otvorit. Maj sa.
elalea
....@runa... inak,ak si dobre pamatam,tak znak "Schutzstaffel"(oddiely SS)mali znak(tie dva blesky v tvare S) to znakove pismo(nemam ho na klavesnici) sa vola runa,ako tvoj nick.....a teraz mi porozpravaj tuto story dalejjjj;-))))
elalea
...@radox1... chlape,neblbni...pyrotechnik je s "y"....;-))).zhorel si...zavolaj "pirotechnikovi"...;-)))))
micanela
@redakcia - nechapem, ze ste toto davno nevymazali cele. Normalni ludia sem chodia po recepty a nic ine tu nie je ako debata o nicom s 88 prispevkami!!!
elalea
...@redakcia... Szerkesztösèg.Gratulalok Önöknek.Szuperek.Bùjjatok a segbe.;-)/volny preklad:redakcia,ste proste super,gratulujem vam...;-).....(aby tomu rozumeli vsetci....)....
1x pusta1
elalea
....@radox1... ak si chlap,a mas "gule",tak adresuj svoju poznamku presne cez @... ,lebo v takychto " vykrikoch"sa tazko orientuje....;-).inak,ako ti "pirotechnici",vybavili ste si to?;-))))
marika9
Odporúčam stránku andi konyhája.hu.
Pôvodne som nechcela reagovať, ale nedalo mi. Viem po maďarsky, ale myslím, že na slovenskej stránke by sa malo komunikovať v slovenčine.
kukulienka71
@caterina , nik nevraví, že sa tu nemá komunikovať po slovensky, recepty a príspevky sa majú samozrejme dávať po slovensky. Ale ak sa ojedinele niekto ozve v komente iným jazykom k autorovi, nerobila by som z toho túto tragikomédiu a nemazala bezdôvodne, keď to nie je hanlivé. Toľko som chcela, ak v tom niekto vidí viac, je to jeho problém;-)
julica
Bože, tak sa pekne ukázalo, akí sme xenofóbni a netolerantní k inakosti. Naučte sa po maďarsky, ak chcete porozumieť, je to jazyk 500 000 občanov Slovenskej republiky! Zákrok redakcie a táto diskusia ma už naozaj dorazili... Such a shame! Quelle dommage!
marcel83
@julica ty si tiež nejaká pomýlená. Nechceš náhodou, aby sa ako druhý povinný jazyk popri slovenčine učila na základných školách aj maďarčina?! To už kde sme?! Nech sa pekne oni učia po slovensky, keď tu chcú žiť. Tak ako v Rakúsku Slováci /aj taká panička, ako Monička Haklová/ sa museli naučiť.... Všade vo svete to tak funguje, že keď chceš bývať v cudzej krajine - nauč sa jej reč, len na Slovensku to bude inak, lebo Maďari, že?
julica
Marcelko, lenže oni sú tu doma, Slovensko nie je len krajina Slovákov, akokoľvek nacionalisticky sa k tomu staviaš. Existujú krajiny s mnohými úradnými jazykmi a funguje to absolútne bez problémov, aj Srbi vo Vojvodine sa naučili jazyk slovenských či maďarských prisťahovalcov, lebo chcú s nimi žiť. Národné princípy nechaj v 19. storočí.
julica
A áno, bola by som rada, keby sa učila aj maďarčina, aj rómčina, potom by bolo menej šovinistických machov v tejto multinárodnostnej krajine.
pusta1
@julica , moja veľká poklona ti patrí.
netušila som, že si taká pokroková a najmä kozmopolitná,
od teba si mali všetci tí zaostalí /prosím bez urážky nikoho/ úzkoprsí, falošne nacionalisticky založení a jednostranne orientovaní len učiť!!!
čo už je dnes všade vo svete samozrejmé a napriek multinárodne fungujúcim štátom nikto s nikým z tohoto dôvodu nemá problém.
to je len pár krikľúňov tu na vareche.
za seba môžem povedať, že dlho som bývala v Rösslerovom dome v Bratislave, žili sme vedľa seba v pohode židia, madari, nemci, česi, francúzi, rusi, poliaci, slováci, dokonca aj jedna rómska rodina bola, nikdy sme sa nehádali, pozývali sme sa k sebe domov navzájom, učili sa jeden od druhého, aj variť národné špeciality a pomáhali sme si, žiadne národnostné ani rasové problémy sme nepoznali ako sa tu prezentujú.
dobryhrncekvar
@julica , na základe tvojej teórie by v USA mali okrem angličtiny v školách taliančinu, francúzštinu, čínštinu atd. Je stanovený úradný jazyk, tu slovenčina a majú ju ovládať všetci občania SR, t.j. aj maďari. A tie tvoje rečičky o netolerantnosti, xenofóbii, šovinizme si nechaj v klube tebe podobným....
dobryhrncekvar
@julica , toť tvoj príspevok pred referendom o rodine, je zaujímavé, čo si už len 33 ročná žena môže pamätať julica, 4. februára 2015 o 18:07
Ano, methi, tito ludia na teba zacnu vykrikovat, ak si letak odmietnes prevziat, dokonca aj na cestovnych listkoch maju svoje hesla, vsetky bilbordy, sialenstvo. absolutne sialenstvo pripominajuce pogromy v 30.rokoch, aj vtedy sa klerofasisti realizovali... bud rada, ze teraz nie si na slovensku, ja sa tu uz normalne bojim.
Takže reči o ničom, že?
pusta1
@ares , prepáč, a prečo nie??? jazyky ti len otvoria cestu v každej oblasti, doma aj vo svete.
divil by si sa, koľko ľudí ich ovláda, či už z dôvodu vzdelania, pracovného pomeru, štúdia alebo v rámci všeobecnej inteligencie.
poznáš to príslovie: že koľko jazykov ovládaš, toľkokrát si človekom?
1x pusta1
julica
dobryhrncek, keby ludstvo fungovalo len na individualnej pamati, nebolo by tam, kde je teraz. tvoj pokus vytiahnut moj vek (som este mladsia) vyznieva ako nedostatok argumentov. A pozor, my tu nehovorime o uradnom jazyku, ale o komunikacnych jazykoch, a tych v usa maju viac. celkovo pripad usa je dost nestastny, kedze ide o krajinu pristahovalcov, predstav si, ze som uz ucila aj neslovenskych americanov po slovensky (ale to je len pikoska). pozri sa na svajciarsko, belgicko, dansko, holandsko... len nacionalisticke krajiny strednej europy sa spravaju takto uboho. a este pobaltske - ako obrana proti rusku.
pusta1
@dobryhrncekvar , často sa tu aj inde stretávam s tým, že práve Slováci neovládajú Slovenský jazyk, až je to hanba.
v prvom rade by ho mali ovládať sami, aby mohli byť príkladom pre všetkých.
áno, úradný jazyk by mali ovládať všetci bez rozdielu bez potierania iných.
pusta1
@dobrhrncekvar , ovládať viac jazykov ešte nikomu neuškodilo, len prospelo v komunikácii, takže treba ovládať jazyky, nielen ten svoj, ktorý často neovládajú, tí, čo tak vehementne kritizujú tých druhých.
pusta1
@all ,
jediné čo sa vám svojim úzkoprsým postojom tu na Varecha.sk fakt
podarilo, vyštvali ste z tohoto portálu starú a slušnú varecháčku @gubics , 72 ročnú ženu, ktorá bola na Vareche od roku 2010 a nikomu neublížila.
Gratulujem!!! veľmi úbohé...
Hanbite sa!!!
pusta1
@sefka2 , pridávam recepty, ak ti to ušlo.

som nespokojná so šikanou, perzekvovaním kohokoľvek a kýmkoľvek, s národnostnými rozbrojmi, ktoré sa tu zámerne vyvolávajú.
a ty čo okrem tohoto komentára a napádania robíš ty?
pusta1
@editam , mne sa nepáči zase tvoje správanie, nikto ti nebráni čítať varechu po slovensky, mne sa nepáči, ak je komentár v cudzom jazyku, a u mňa sa to stane zriedka, napriek tomu, že ovládam 7 jazykov, tak ma idete zožrať, ale iba mňa, komentáre ostatných v cudzích jazykoch ste nekritizovali nikdy, len ste sa postarali o národnostné rozbroje a preto ste vyštvali @gubics svorne, lebo ste z jediného jej komentára a mojej odpovede spravili aféru,ty si tiež bola medzi nimi.
nikto ti nebráni učiť sa jazyky podľa vlastného výberu a byť tolerantná.
tatranocka
@pusta a @gubics kto "kázal" odísť? Ešte to tak,aby ste mali takúto právomoc.Mali by ste ostať pri pridávaní receptov namiesto zhromažďovania údajov zo súkromného života varecháčov.Nedávno ma oblial studený pot,keď ste vytiahli jedným dychom na varecháčku všetko.Predstavila som si štb...môžem za to?
pusta1
@julica , presne tak.
ako vidíš, nič nepochopili, vlastne nechcú pochopiť, najskôr preto, že chýba úroveň vzdelania, trpia xenofobiou, nacionalizmom a vlastným velikášstvom, pocitom len svojej jedinečnosti,vo svete neboli, tak sa s toleranciou iných a ich jazykov nikdy nestretli.
pusta1
@tatranocka , ja sa zhromaždovaním údajov nezaoberám, to sú údaje, ktoré sami dávate na sklo. stačí po vás čítať a z času na čas vám to povedať. @gubics kto kázal odísť???
no však ste spravili z jediného jej komentára v madarčine aféru nebývalých rozmerov, tým ste ju vyštvali.. to je dôvod, pre ktorý odišla.
len si prečítaj, čo napísala.
pusta1
nevidím, že by som vám vo svojej odpovedi tykala @tatranocka
váš komentár preto vymažem.
aha, v poslednom slove chýba prípona ....- te
evanaaa
Panebože, zmiluj sa nad nimi, lebo nevedia, čo činia.......čo ste to za ľudia......mimochodom, nepáči sa vám väčšine, že sa tu komunikuje ináč, ako po slovensky, brániť svoju rodnú reč je pekné, ale ak niekto niekoho opraví v komentároch, už sa argumentuje, že toto nie je stránka o pravopise, tak potom sa nebite do hrude za (ne)správnu slovenčinu, treba si ju aj vážiť. Pripadá mi to tu horšie ako na našej politikej scéne. Nik nechce ustúpiť, ani tí najmúdrejší......mám z toho zlý pocit, pritom by stačilo tak málo.......
astheart
Já vám to slovensky napsat neumím...
Mám takovou zkušenost: Už jsem tady psala o chorvatských stránkách coolinarika.com. Hodně na ně chodím, moc se mi líbí. Samozřejmě jsem i zaregistrována. Recepty a komentáře jsou tam v různých jihoslovanských jazycích. To jim samozřejmě nevadí, protože je to podobné jako se slovenštinou a češtinou; žili v jednou státě. Já si to dokážu přečíst, rozumím, ale neumím komentovat v žádném z jihoslovanských jazyků. V prvním komentáři jsem to vysvětlila, omluvila jsem se a komentovala anglicky. Několik měsíců s tím neměl nikdo problém. Až pak se mi ozvala redakce se sdělením, že angličtina není jejich úřední jazyk (což nejsou ani všechny ty jihoslovanské jazyky - moje poznámka), a tedy můžu psát jen chorvatsky, že mě nevyhánějí, ale nechtějí vidět tu angličtinu, mám si dát komentáře přeložit předem. Zamrzelo mě to... Zůstala jsem u nich, ale nic už tam nepíšu... :(
lianka
Ja sa len čudujem k čomu táto diskusia viedla. To nemá niekto zmysluplnej náplne voľného času?
kukulienka71
@marcel83 , tak sorry, ale také perly, ako ty si dnes písal, ma nútia reagovať! Prejdi si skutočné dejiny južného Slovenska, aby si vedel, kto je kde doma a potom píš. Môj dedko s rodinou, malými deťmi(otec mal vtedy 8 rokov) boli spolu s inými rodinami z rodných obcí deportovaní do Čiech. Na ich miesto sa prisťahovali príkazom tzv. "tirpáci" zo severnejších častí Slovenska, aby to tu poslovenčili. Dodnes tu žijú, nemáme medzi sebou žiadne rozbroje, každý sa snaží každému porozumieť. Dedko aj iní sa po čase už mohli vrátiť do svojich domovov, v Čechách nerozumeli ani pol slova, cnelo sa im za domovom. Vži sa do toho, aké traumy z toho mali. Novodobé hranice Československa boli stanovené Trianonskou zmluvou pred necelými sto rokmi. Predtým tu od Nitry dole bolo toľko Slovákov ako mám prstov na ruke. Maďarsku vtedy ostalo z 20 miliónov obyvateľov len 7. Bolo poriadne oklieštené. Tak by som na tvojom mieste nevyskakovala, kto je tu doma. Bola to povojnová politika, čo to tak zariadila. Moja mama sa sem vydala z úplného severu Slovenska, necekla ani slovo vtedy, vždy sme s ňou hovorili v jej reči, aj otec. Ale naučila sa aj maďarsky.
Neviem, prečo sem prispievate inými témami, ako je zadané, jasné, že to @pusta maže.
Ak niekoho táto téma nezaujíma, nemusí to čítať, tiež tak robím. Nedovolila by som si nikomu napísať, nech zmažú jeho diskusiu, lebo nie je zmysluplná.
amelie
určite nie som sama, čo má "medzinárodné" korene, preto nechápem, načo hľadáte to, čo nás rozdeľuje, a nie to, čo máme spoločné? ak už nič iné, (kruci!), všetci patríme k rase hrdo zvanej homo sapiens. občas si kladiem otázku, či si takéto označenie zaslúžime...
kukulienka71
@amelie , spoločnú máme slovenčinu a rodnú zem. My, čo máme "medzinárodné" korene, ako si podotkla, máme navyše aj iný rodný jazyk ako len jeden a prosím o jeho toleranciu. Ak si dám tú prácu a preložím skvelé maďarské recepty a prezentujem ich tu, zaslúžim si vaše opovrhnutie? Ja som si vedomá toho, ktorý je tu úradný jazyk, ale aj na úrade má menšina viac práv ako tu, kde sa koment v inom jazyku vymazal. Boli tu už aj komenty v latinčine, tie tiež nikomu nevadili, to tu každý ovláda latinčinu? :-)