Varenie

čo variť pre kojacu maminku

philip - fotkaphilip, 20. februára 2011

Poprosil by som Vás o radu čo je možné variť pre moju kojacu manželku nakoľko moja fantázia už končía na internete toho vela nieje,a my sme stále hladnučký.Vopred sa teším na vaše recepty a nápady.

@zareaguj


Diskusia k téme

egreska
@philip je pekne, že sa takto snažíš a že to prežívaš s manželkou .Ja mám dve deti a nejaké prísne zásady som nedodržiavala počas kojenia .Neviem nakolko ste zásadoví,ale ja som jedla všetko v malých dávkach (okrem pikantných jedál),treba si všímat ako na tie jedlá dietatko reaguje (plynnatost,bolenie bruška ,prípadne nejake vyražky) a to jedlo terba na čas vylúčit .Ak dietatko všetko znáša dobre, tak si myslím že nie je potreba sa nejako zvlášt obmedzovat.
hviezdickaz
@philip - v podstate moze jest mamina takmer vsetko,ale s mierou ... hlavne velmi nekorenit,nejest stiplave,pikantne veci,zeleninu,z ktorej naduva-typu kapusta,fazula,hrach a pod. - ak tak,neskor,ked zisti,ze babo z toho nenaduva... , hlavne treba vela pit,nenasytene mineralky,caje pre kojace matky ... teraz ma napadlo,moje prve jedlo,ked som prisla z porodnice domov bolo,ze mi svokra navarila zasmazenu (rascovu ) polievku s vajickom ...(ta je dobra na mliecko) a tu som bola schopna jest v kuse :))) ,urcite si poradite :)
jatanika
súhlasím s dievčatami predo mnou, tiež som nič výrazne neobmedzovala...len veľmi pikantné veci (celý čas) a strukoviny, kapustu (opatrne som "testovala" )... a ešte by som dodala, že ak človek na nete pozbiera všetky INDIVIDUÁLNE negatívne skúsenosti, naozaj mu môže nakoniec vyjsť, že sa nedá jesť nič...
hubata
Normálne varenie, snáď len viac tekutín, ale tým vôbec nemyslím kokakolu, pepsi a podobné nezmysly, ale teplé kakao, bielu kávu, mlieko. Proti smädu neochutené minerálky. A je to síce nemoderné, ale zvyknúť si celá rodina na to, že obed sa začína teplou polievkou.
hubarka35
tak isto suhlasim s babami-vela vela pit minerálok,hlavne polievočky jest ja som tiež pomali každy den jedla zasmaženu vajcovokminovu...a sem tam čierne pivko za pohár neuškodi...a nevylučila som žiadne jedlo ani strukoviny-ale s mierou a sledovat potom po kojeni dietatko ako reaguje,či ho neboli bruško-aj feniklový čaj som pijavala....a kojila som prvu dcerku do troch rokov-ale to už potom len večer...ona pitala hoc kde,niekedy som sa aj hanbila....a prvé čo som urobila ked som došla z nemocnice-bol koniec mája a jahody plná zahrada-tak som sa ich natlačila jak hus....a mama ma skoro dorazila že to je velky alergen a mala sa mi vyhadže ačo ja viem čo....a nebolo jej nič....a mlika som mala jak dojná krava...a moja malá je už velká kobyla vyššia odomna a chorá nebyva jak je rok dlhý....takže hlavne tie polievky jest a pitný režim-viac pit čaje,mineralky....ja som sa v jedle neobmedzovala ale všetko z mierou....hlavne nech ste zdravi všetci.
jatanika
ešte mi napadlo.... závisí aj od toho, čo je pre vás bežná strava.... ak sú to krevety, avokádo a pod., určite by som sa vrátila k tradičným stredoeurópskym potravinám na ten čas
hubarka35
@philip dodatok aj malej som už od 4 mesiacov dávala papkat všetko po troške samozrejme chutnat,,,nech si zvyka na všetku stravu...ona mi nevedela ani z flašky s cumlom pit vobec,ani dudlik nemala....čajik,ine tekutiny som jej lyžičkou davala-inač sa mi nedalo lebo dudel žužlala celá sa pooblievala a vypluvala to stale....a dalšie dve deti tie som tak pol rok kojila...boli furt hladne,prikrmovala som a potom nechceli už cecat vobec,len z flašky....určite sa vynájdeš...receptikov je tu neurekom na vareške.....
teresa21
Každé bábätko je iné, a to sa týka aj stravovania mamičky, resp. bolenia bruška po tom čo mamka zje :) " zakázané potraviny"... pri prvom synčekovi som netušila nič o detských kolikách, ale keď začal plakať, hneď som zredukovala jedálniček takmer na minimum a výsledkom bola zápcha, pri druhom som si dávala veľký pozor, ale on plakal aj tak a teraz pri treťom jem takmer všetko, hlavne veľa zeleniny, ovocia, ovsených vločiek a iných cereálii a je to oveľa oveľa lepšie ako pri prvých dvoch....aj ja aj malý sa cítime oveľa lepšie :)
teresa21
teraz keď zúria chrípky pridávam dokonca takmer každý deň do jedla aj strúčik cesnaku a malý je v pohode :)
gubics
Všetko vám tu už napísali moje predchodkyne. Mne mamka a babka doporučili aby som jedla všetko, len strukoviny a kapustoviny pomenej, lebo nadúvajú nielen mamku ale aj dieťatko. Kojila som dcéru do jedného roka,už mi museli pichnúť injekciu aby sa mi netvorilo mlieko,lebo ma veľmi bolel chrbát pri kojení.
Moja kamarátka lekárka prišla na návštevu zo zahraničia s bábätkom, keď prikrmovala dcéru mliečkom, tak som sa jej pýtala prečo kvapká citrónovú šťávu do fľaše, vraj je tak mliečko ľahšie stráviteľné.(Len 3-4 kvapky)
Ja som to neskúšala, lebo moja dcéra už vtedy mala okolo 12 rokov, po prípade to môžete vyskúšať, dostanete do mliečka aj vitamín C, u nich to bolo zaužívané,jej tamojšia detská lekárka doporučila.
sasenka43
Milý philip, ja som skôr narodená, vychovala som dve deti a vtedy, keď som dojčila svoje deti, tak sa tradovalo, že na tvorbu mlieka je dobrá zapražená polievka. Spraví sa zápražkový základ, trochu sa posype rascou, zaleje vodou a osolí, do tejto polievky sa ešte rozšľahalo vajce a vylialo sa do polievky. Mohol sa pridať aj slepačí bujón, prípadne miesto vodou, zaliať doma uvareným bujónom z kostí, alebo mäsa. Manželka by mala piť hodne vody, nie limonády a minerálky, radšej ovocné čaje bez cukru, prípadne s medom, hodne ovocia a zeleniny s výnimkou hrušiek, pretože tie nadúvajú bruško dieťatka. Mala by jesť všetko, nepresáľať jedlo a nedávať veľa korenia. Nejesť údeniny. Ale čím pestrejšia strava, tým lepšie.
A hlavne veľa, veľa tekutín /obyčajná voda z vodovodu/. Nepiť čiernu kávu.