Zdravá výživa

Chémia a žrádlo, alebo ostaneme pri tom, že je to jedlo.

terakota - fotkaterakota, 29. mája 2014

Na FB som dostál odkaz na tento blog:
 vetvicka.blog.sme.sk/c/355940/EU-Cesi-budu-papat-domaci-uzen...

Veľmi ma to vytočilo z rovnováhy. Kam sme to došli?? Že vraj ..Slováci môžu žrať chemicke blato ?? Toto už zastavuje aj myslenie posledného primitíva. Slovko "žrať" mi udrelo do očí, preto som ho použil aj ja v nadpise. Toto je už prihorúca káva, ktorá sa ani upiť nedá, nie to ešte stráviť. Nedokážem pochopiť, ako sa môže niečo také dosiahnuť.
Údenie mäsa, rýb, salám, klobás a syrov bolo najstarším a najzdravším spôsobom konzervácie na celom svete. Čím pomalejšie údenie a údenie studeným dymom je najkvalitnejšia konzervácia. Aromatické uhľovodíky, ako obsah mäsa po údení sú najmenej nebezpečné pre organizmus. Oveľa viac nebezpečné sú práve tie chemické nahrážky, ktoré majú malý obsah aromatických CH, ale obsahom ich nosičov sú chemikálie a farbivá, ktoré majú vytvoriť vyhovujúcu farbu a chuť, zvýšiť jeho objem a pod. sú viac nebezpečné pre organizmus. ako prirodzený konzervant.
Okolo umelých konzervačných látok je silná polemika, ale to rozoberiem nabudúce. Dnes je tu v páce "žrádlo" očakávam názory na túto tému, ako to chceme a bude ďalej v tomto našom svete.

@zareaguj


Diskusia k téme

marikafil
súhlasím s Kimlom - my síce mäso takmer nejeme, ale v Sládkovičove býva už tradične Klobáskový festival (vždy vo februári), kde sa dá ochutnať a aj kúpiť ozaj kvalitná klobása, normálne údená - žiaden chemický oplach. Mňa na tom blogu pobúrilo ani nie to jedlo (či žrádlo), ale to, ako sa malý český človiečik naváža najmä do Slovákov - ako keby čecháčkovia mali lepšiu vládu a prezidenta, alebo málo papalášov, čo si prdele rozvážajú v limuzínach za peniaze daňových poplatníkov.
sylvia267
marikafil súhlasím, aj mňa viac pobúrilo podanie informácie pánom blogerom ako samotný fakt. Vzhľadom na to, že obyčajný český človek je tak isto chudobný ako slovenský, poväčšine bude nútený si kupovať chemický blaf, pretože je lacnejší. S EU parlamentom alebo bez.
babidka
Co je na tom take poburujuce ? jedine ak sam pan Vetvicka :-) Jeho vyjadrenia treba brat s rezervou a urcite nie velmi vazne . Je to recesista ktory si vypichne jeden nepodstatny problem , nafukne ho a potom to obkecava a obkecava :-)Jeho "uzasny" slovnik je jeho vizitkou ...
Co nam brani , aby sme si vyudili to co chceme a ako chceme? Nakoniec , ved @kimlo sa vyjadril akuratne:-)
denyany
Mäsové výrobky takmer nekupujem, takže ma zákon ako taký netrápi. Skôr to, že takto musíme /?/ poslúchať Brusel. Príde mi to ako kedysi, keď sme poklonkovali a poslušne pritakávali červeným bratom. No a politici naši, či českí, je to jedna banda...
evanaaa
No a potom sa ani netreba čudovať tomu, koľko (málo %) ľudí išlo voliť poslancov do EÚ, načo, aby na nás vymýšľali rôzne pasce, zákony, ap. Už som niekde o tom písala, ako berú VEĽKÉ peniaze len za to, že tam na tých stoličkách v parlamente buď spia, a ak len bdejú, tak si hlavy podoprú a vymýšľajú takéto a podobné blboviny....a to nie je všetko, ak si chcú zaslúžiť tie peniaze ( podľa ich myslenia), tak sa budú snažiť viac, jeden cez druhého, kto vymyslí niečo lepšie.....bič na nás všetkých a pritom samé absurdnosti. Ešte sa budeme čudovať......
bubaya
Odhliadnuc od obsahu príspevku, ktorý ma nadvihol, nasrdil ma tón toho škrabáka. Má nejaký problém chlapec?
Česi sú tí poslední, čo nám majú niečo hovoriť o " žraní." Majú sieť obchodov, kde predávajú lacné potraviny po záruke. Nemyslite si, že tie obchody sú prázdne, alebo že tam nakupujú len sociálne slabší občania ČR. Takže oni dobrovoľne "žerú" dvojročnú čokoládu, sáčkové polievky z roku 2007, alebo bôčikovú nátierku od Bohouša z minulého storočia.
julica
Ajejejee, cech povedal a o europoslancoch. tolko kriku. Nahodou, ti v bruseli nam uz velakrat zachranili kozu, fakt neviem, kolko by podla vas mali zarabat politici rozhodujuci o stovkach milionov ludi, podla mna vobec nezarabaju vela, ale dobre. Tu vsak viac o tom "zakaze", ktory vobec nie je zakaz, len chce ochranovat nase zdravie: k 1.9.2014 zacne platit :

pre udene mase a vyrobky z udeneho masa hranica 2.0 ug/kg benzo(a)pyrenu a 12.0 ug/kg pre sucet PAHov. Teraz su este hranice 5 a 30.

Zdroj :
Regulation (EC) No 1881/2006 as regards maximum levels for polycyclic aromatic
hydrocarbons in foodstuffs
 www.fsai.ie/uploadedFi......



Kedze tieto cisla asi nic nikomu nepovedia - tak isto ako mne, skusal som najst skutocne hodnoty v nasich potravinach a nasiel toto. Je to len obsah benzo(a)pyrenu :

udene horucim dymom:

Slovenska klobasa 0.95 ug/kg
Jemna salama 4,18 ug/kg
Jemna klobasa 1,13 ug/kg
Ryby I 0,97 ug/kg
Ryby II 9,54 ug/kg
Oravská slanina 7,12 ug/kg
Inovecka saláma 0,41 ug/kg
Ostravská klobása 0,77 ug/kg
Košicka saláma 0,49 ug/kg
Liptovska saláma 0,34 ug/kg

Udene studenym dymom :

lovecka salama 0.44 ug/kg
vrcharska klobasa 0,48 ug/kg
bratislavska klobasa 0,19 ug/kg
malokarpatska salama 0,14 ug/kg

zdroj :
 www.chemicke-listy.cz/d......

citacia [44] - Simko, Gombita, Karovicova : Die Nahrung 35,103 (1991)

Čítajte viac:  tv.sme.sk/diskusie/2294735/1/Robia-poctive-potrav...
kimlo
@julica lenze vyrobcovia aby zachovali chutove vlastnosti tak nahradia to udenie chemikaliou, nejakym umelym pacom s prichutou dymu, tak ako to vlastne robia davno, vsetky udene mäsa a rolky ktorych mali ludia pred Velkou nocou plne nakupne voziky v hypermarketoch su tak robene. Tomu hovoris zdravsie? Ja osobne take umeliny vobec nekupujem, preferujem prirodne udenie.
julica
@kimlo , lenze to nema nic spolocne s temou, myslim, ze tie normy su est evyhovujuce, pozri na tabulku. Tie masove rolky osobne nikdy nekupujem, je to hnus, a za dobrym udenym netreba ist daleko, nastastie, uz sa da kupit bezne, len treba citat.
1x elixir
shrek
30 rokov som žil na dedine, kde sa väčšina potravín pestovala v záhrade a na vlastných poliach. V maštali boli ovce, kozy, prasiatko, na dvore pobehovali sliepky a kačice. Kupovalo sa len to, čo nebolo doma, a veru nebolo toho veľa. O rakovine sa veľa nehovorilo, pretože jej ani veľa nebolo. Dnes je situácia opačná. Doma sa už nechovajú zvieratá a nik nemá čas na prplanie sa v špinavej zemi. Všetko je predsa v supermarketoch, ktoré nám sem naservíroval pokrokový a demokratický západ. Niekedy, keď čítam zloženie potravín a obsah konzervantov a farbív v nich, pripadá mi to akokeby nás niekto chcel všetkých pomaly odpratať. Ten niekto však zabudol na to, že my nie sme až taký sprostý národ, ako si myslí. Veľmi ma teší, že aj prostredníctvom tejto stránky si možno mnohí znás spomenú na ozajstné zdravé chute nášho detstva, časov keď v potravinách bolo zdravie a energia, a nie jedovaté chemikálie využívané o.i. na výrobu plastov, jedov na potkany a iné svinstvá.
meraxes
Slováci sú plní nostalgie a ideálov z časov minulých, aj keď sa vtedy praprapradávno za socializmu veselo postrekovalo DDT a eko havárie v dôsledku industrializácie boli dosť časté hlavne "vďaka" chemickým a petrochemickým závodom. Znečistenie pôd a tokov ťažkými kovmi sú tu dodnes, najmä v Nitrianskom, Prešovskom kraji a v okolí Bratislavy. Toľko ku domácej vypestovanej kvalitke, aj keď je to mierny OT. Údenie všeobecne nie je ok, je úplne jedno či je to údenie na dreve alebo chemické, či je to šunka alebo údené tofu. Mali by sa jesť len výnimočne a sú spolu s červeným mäsom jednou z príčin rakoviny hrubého čreva. Nie som však priaznivcom akýchkoľvek nariadení z Bruselu, človek a výrobcovia by mal mať vždy možnosť výberu aké údenie budú preferovať.
terakota
No očakával som o veľa kritickejšie odpovede a väčší rozhľad v súčasnom potravinovom chaose. Popri tomto českom "škrabálkovi" musím priznať aj ten opačný prístup ľudí, ktorí nám otvárajú oči a iný pohľad na potraviny. V českej TV sa viac s touto otázkou zaoberajú ako naše média. Napr."Peklo na talíři" alebo "Recepty pro zdraví" a pod.Viac si dovolia kritizovať "oné" normy na výrobu práve spomínaného chemického blata, alebo ako to pomenoval Vanek - šmakolády. A nech sa so mnou bude hádať akýkoľvek expert, že súčasné chemické prípravky používané v potravinárstve v súčasnosti nie sú škodlivé pre ľudský organizmus, tak ho považujem za OBERk..ta a devastátora populácie. Áno, výrobcovia chémie ponúkajú celú radu chemických prípravkov, ktoré majú napomôcť v podnikateľskej sfére vyrábať lacnejšie a väčšie množstvá tovarov, hoc aj nadopovaných. Na všetko majú certifikát kvality a atest o neškodlivosti pre človeka. Ale odbočil som ku nežiadúcej chémii, na ktorú pripravujem rozsiahlejší komentár.
julica
Nuž, za seba a svojich priateľov môžem povedať, že od západu sme odkukali komunitný spôsob pestovania. Máme tri veľké záhrady, vymieňame semená, planty, tešíme sa z plodov… naši rodičia tak už nerobia, spoliehali sa na dodávky z obchodov. Raz sme pozvali pôvodného majiteľa záhrad a nehovoril o inom ako o postrekoch a hnojivách… chemikálie neprišli zo západu, netreba spájať nespojiteľné. jeden príklad: to, že sa o rakovine nehovorilo, neznamená, že neexistovala. v tých časoch ju nevedeli diagnostikovať, pomenovať.
terakota
julica - vidím, že je znalý problematiky. Odkiaľ prišli a prichádzajú chemikálie??? Tak ako tu spomína meraxes DDT do Európy ho doniesla americká armáda v II. SV a začal sa dovážať vo veľkom, keď nám doniesli američania mandelinky zemiakové, ktoré zhadzovali z lietadiel 48-om r.m.s. a potom nám veľkodušne ponúkli spôsob ich likvidácie a výrobu DDT. A dnes, odkiaľ pochádza to obrovské množstvo chemikálií, ktoré používajú veľkovýrobcovia dnešných potravín. No určite nie je to nášho pôvodu, keď ani veľkovýrobu už nemáme. Všetko to svinstvo prichádza zo západu. Zlikvidovali sme poľnohospodárstvo, zlikvidovali sme bitúnky, tri stovky mliekární, kde sme produkovali mliečne výrobky s max. dobou trvanlivosti napr. jogurtov 4-5 dní. Pozri dnešné dovezené produkty plné chémie a 14 až 21 dní trvanlivosti. Akým svinstvom ten bioprodukt (mlieko, jogurt, termizované výrobky z mlieka) musia byť nadopované, keď ich prirodzený kvasný proces je zastavený, a odolajú mu aj tri týždne. A keď sa hovorí o zvýšenom výskyte rakoviny hrubého čreva v súčasnosti, tak zabudni na to, že je to z údených výrobkov. V minulosti sa viac konzumovali údeniny vyrobené z vlastných vypestovaných produktov. Pamätám, že v každom dome mali svoju udiareň a prasatá sa porážali iba v zime, ale v komíne sa držali údené šunky, slanina a klobásy skoro celý rok. Naši otcovia a dedovia žili iba z toho, ale nepoznali a ani nemali príznaky chorôb v podobe rakoviny hrubého čreva. Takže spájaj iba to čo vieš naisto.
jozefj
Meraxes a Julica práškom DDT sa postrekovalo za socializmu alebo aj za kapitalizmu?
radost
každé zriadenie má svoje prednosti a nedodtatky..
ja-vdaka môjmu dátumu narodenia-som mohla ochtnať aj poctivé..chutné potraviny..to moji potomkovia-bohužiaľ-nemôžu..žijú totiž daleko od nás..v mestách..sú odkázaní na nákup..my stále poznáme mnohú poctivú chuť-plodov našej záhradky..no všetko nedopestujeme..nechováme nič..môj názor je nemenný: potraviny pred nežnou boli chutnejšie..poctivejšie..menej chemizované..
oko chémiu nevidí..chuť sčasti cíti..a telo - menej odolné nezvládne..
je mi ľúto našich potomkov..
2010
Pred neznou, nebolo mobilov ani hypotek a na dovolenku aj na hory aj k moru kazdy rok, plus nove auto ( musi byt s klimou) a este aj velky televizor.
Aha potom nie su peniaze na riadne potraviny, len na smejd.
Bad luck.
A co tak rozkopat anglicky travnik a vytrhat tuje a znova nasadit a pestovat ?... najednoduchsie je to zvalit na EU. Chodte sa pozriet do Talianska stale to robia a maju prave potraviny su dlhsie v EU.
marianne
Ja by som tiez suhlasila s tym,ze kto chce a vladze moze si vypestovat.Semienka kupujem tam ,kde este nedovolili modifikovat,najradsej v Madarsku.Alebo dovoz z Talianska,Nemecka,Francuzska,tam to nedovolili..Darmo aj na tomto vidiet,ktorej vlade zalezi na svojom narode a netravi lud ako mysi.Uz vsetkemu slovenskemu neverim,z toho som sa uz vyliecila.Ale musim povedat,ze u nas je zahradkarov vela a ludi opat pestuju.Vela anglickych zahrad tu nie je:-)) A potom druha stranka veci je,ze ludom sa aj nechce a to je horsie ako ked sa nemoze.
eva335
My máme svoju záhradku pri dome a môžem povedať, že si veľa vecí, čo sa týka ovocia a zeleniny pestujeme a naša strava dosť záleží na sezónnych potravinách. No viem, že mnoho ľudí na sídliskách nemá túto možnosť a ani čas. Ja tiež prídem domov z práce o šiestej a potom ešte hybaj do záhrady aj s manželom. Napr. naše paradajky majú úplne inú chuť ako tie zo supermarketu. Samozrejme nakupujeme aj tam, pretože sato v dnešnej dobe inak ani nedá. A myslím si, že sa dajú nájsť aj kvalitné potraviny. My kupujeme paradajkový pretlak, kečup, ale aj pasírované paradajky značky Podravka a musím povedať, že sú to vynikajúce výrobky. Extra husté a paradajková chuť. Treba si len nájsť čas a dobre si vybrať tie správne potraviny.
alena45
Větvička za to nemôže. Píše s nadsázkou a pre Slovákov. Jeho blog mám náhodou veľmi rada, netreba to brať doslovne. A že Slováci kupujú to svinstvo, to je aj vec Slovákov. Ja to nekupujem.
bozulka
To,čo naši "zástupcovia" vo vláde a v parlamente dovolia to tu máme...!!! Žiaľ už sa pozerám s nostalgiou na obrázok vedľa kedy som si dopestovala všetko čo sme potrebovali a nebolo toho málo,môj vek a zdravie už nedokážu to čo ešte pred 3-4 rokmi.A tak som nútená kupovať čo sa u nás predáva.Šťastie že sa dajú kúpiť už aj zdravé potraviny.
Čo sa týka údenia...robili sme to skoro celý život a určite z toho v rodine nikto nemal rakovinu.

julica
@terakota , o tom, ktore krajiny kraluju vyskumu, netreba polemizovat, preto chemicke latky mozu mat povod aj v spomenutych krajinach. Ze sme sa ich na Slovensku ujali s takou vervou, si mozeme sami, ved sa len pozri na kontaminovane pody na zempline (ano, za sociku sa tak stalo), aj DDT bolo vtedy povolene. A ano, Slovaci to s tou "tradicnou udeninovou stravou" dotiahli az na vrchol rebricka v pocte ochoreni hrubeho creva. Pred 30 rokmi si si kupil mlieko s trojdnovou lehotou spotreby (casto uz aj pokazene), lebo nepoznali pasterizaciu a UH. Veci sa menia, nostalgia je prirodzena, ale netreba uvazovat tak schematicky a spajat nespojitelne. Pomaly zacneme objavovat kvalitu potravin, tak ako to uz robia na tom hnusnom Zapade, u mladej generacie to uz pozorujem, zakladaju s aobchody s kvalitnymi domacimi produktami a podobne (aspon v BA to preziva velky boom). Privatozaciou sme si zlikvidovali vlastnu produkciu, nie je vsak pravda, ze svinstvo pochadza zo Zapadu, najdi mi jeden slovensky jogurt bez glukozovo-fruktozoveho sirupu, zahranicnych ti viem povedat niekolko. dalo by s apokracovat donekonecna… Podstatou mojho predchadzajuceho prispevku bolo, ze ten dedko, stara skola, nas mladych skolil o postrekovani a umelych hnojivach, zatial co my studujeme, ako v zahrade vytvorit prirodzenu symbiozu.
terakota
Prepáč julica
Pochopil som, že patríš ku niektorej dovoznej firme, ktorá dováža na náš trh tie hnusné chemické zmesi. Kedysi sme nepoznali žiadne náhražky v konzervárenskom priemysle typu: glukózový sirup, fruktóza, stabilizátory, kukur ičný modifikovaný škrob, karagenan, xantánová guma, aróma, regulátory kyslosti: citran sodný,citran vápenatý, kyselina cit(extrakt z čiernej mrkvy), zahusťovadlá, arabská guma, karobová guma,bambusová vláknina, želatína jedlá. atď, atď...
Dnes sú súčasťou takmer každého potravinového výrobku. Máš v jednom pravdu, že už niektoré potravinové výrobky, ktoré dovážaš , neobsahujú glukozovo-fruktozový sirup, ale obsahujú viac nebezpečnejšiu látku, ktorej zloženie nik nepozná, ale sú označované ako Ečká. Takže novo označené tovary sú nadžgané samými Ečkami, ktorých zloženie nik nepozná okrem samotného výrobcu. Niečo sa dostane na povrch a odhalia sa ich účinky, napr. konzervant E250 je na listine zaradená ako látka s výrazne škodlivými účinkami. Pritom ju nájdete skoro vo všetkých potravinových výrobkoch. Niekde ju už zatajujú a uvádzajú na etiketách iba ako chemicky konzervovaný výrobok. Takže mohol by som pokračovať do nekonečna.....
Doporučujem sledovať Veľký seriál o nekvalitných potravinách na ČAS.sk
1x jozefj
2010
@terakota , mohol by si do tvojho zoznamu najvacsich svinstiev pridat , alkohol, cukor a cigarety?Ked sa pozries vsetky tie chemikalie velmi dobre posobia na dlzku zivota vo svete , jedine v rusku kde sa stale zdravo stravuju po starom a kombinuju to s cigaretami a alkoholom ich zivotnost- dlzka zivota u muzov ide dole vodou.
( prebrate z Oxford journal dlzka zivota v europe)


kimlo
Kamarát mi ukazoval syr z Poľska, vyzeral ako eidam, ale v zložení bolo také malé množstvo mlieka, že to tam radšej ani nenapísali a bol tam len názov "POTRAVINÁRSKY VÝROBOK" ... no nekupte to za ty prachy!... :-)
julica
Pekná ukážka mýtu o dlhovekosti našich predkov (oni len tak staro vyzerali).
1x elixir
meraxes
Ja neviem či má vôbec zmysel vám niečo vysvetľovať pán terakota, asi stále žijete mysľou v socializme. Buďte prosím objektívny, podľahli ste propagande o západnom sprisahaní a o poškodzovaní "našich krumpľov" imperialistami z USA. Hnojivá a pesticídy za vyrábali za socializmu aj u nás. Údeniny nie sú zdravé a ani nikdy neboli, obsahujú škodlivé karginogény. Ale kto by si ich odopieral však? Vždy záleží od množstva, ale aj pupkáč, ktorého denný príjem potravy pozostáva výlučne zo zabíjačkových špecialít si bude krochkať blahom a bude sa presviedčať, že žije zdravo. Veď predsa domáce a kvalitné rovná sa zdravé. Naši predkovia samozrejme rakovinu poznali, nádory sa našli dokonca aj na lebkách neandertálcov. Nádorové bujnenie poznajú aj zvieratá a stromy. čo sa týka histórie, zas záleží aj od obdobia v ktorom žili, v ktorej oblasti žili a od toho, do akej spoločenskej vrstvy ľudia patrili: chudobní trpeli podvýživou a nedostatkom železa kvôli jednostrannej strave, bohatí trpeli obezitou a kardiovaskulárnymi ochoreniami. Okrem toho žili kratšie, oveľa kratšie ako je tomu dnes a umierali na banality ako je chrípka. Žiadny 100 r. matuzalemovia tu nechodili. Inak neviem, čo máte všetci proti chémii, chemické reakcie sú všade vôkol nás, aj dýchanie je chemická reakcia. Nie všetky emulgátory sú nebezpečné, práveže väčšina emulgátorov je bezpečná: fruktóza je prirodzene súčasťou ovocia, modifikovaným škrobom sa zahusťuje (modifikovaný neznamená GMO), karagenan:  www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E407,...
xantánová guma:  www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E415,...
citronany sodné:  www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E331...at...
ď. nájdite si emulgátory a porovnávajte škodlivosť, najškodlivejšie sú azofarbivá, dusitany, siričitany, kyselina benzoová (používaná aj v domácnosti do zaváranín) a umelé sladidlá (detto zaváraniny so sacharínom, zavináče z obchodu)- éčka na stupnici škodlivosti 6-4. Tieto sa treba naučiť ako básničku, čítať zloženie potravín a ak sa tam tieto prísady objavia, nekupovať. Ale nerobte z éčok zbytočnú hystériu a neidealizujte prosím.
terakota
Aféra s křehčeným kuřecím masem, které je doslova napumpované vodou nebo další průšvih s napíchanými kusy vepřového masa či mletého masa opět „osvěženého“ o nějaký ten decilitr vody a emulgátory má své pokračování. Jak se podařilo zjistit, podobnými obchodními praktikami se některé řetězce snaží napakovat i na prodeji ovoce či zeleniny. Do vybraných druhů tito vynalézavci vstřikují vodu, emulgátory, barviva a přírodní ztužovadla. Ovoce tak zůstane déle čerstvé, ale hlavně se zvýší jeho váha. Nejvíce takto trpí dražší exotické ovoce, kde každý dekagram váhy navíc představuje i desetikorunové položky na jeho celkové ceně. Stále vyšší poptávka českého zákazníka po nízkých cenách ovšem nutí takto upravovat i běžné ovoce, zřídka pak zeleninu. Z pochopitelných důvodů se nejsnáze pumpuje voda a emulgátory do citrusových plodů (citrony, pomeranče, mandarinky apod.). Dále pak do vodních melounů a hroznového vína. Tlak potřebný na vpravení vody do těchto druhů ovoce miniaturními jehličkami nemusí být velký a dané ovoce tak může pojmout až 30% vody navíc. Doma možná zajásáte, že jste z citronu vymačkali obdivuhodné množství šťávy, ale pravda je bohužel velice smutná. Z citronu vymačkáte jen chemicky upravenou vodu, která byla do citronu vpravena umělým způsobem. Složitější proces pak představuje pumpování vody a emulgátorů do ananasů, jahod či hrušek. I zde lze zvýšit váhu jednotlivého kusu ovoce až o 10%.Obchodní řetězce ve svých podvodech sází na obecně známý fakt, že maso i ovoce a zelenina jsou vlastně z velké části tvořené vodou. Zejména u ovoce pak informace na etiketě, že „ovocná potravina“ (jak tyto výrobky nazývají), obsahuje nějaké množství vody, vlastně jen dokumentuje množství vody v ovoci. Ale není tomu tak. Informace na etiketě o množství vody je právě voda, která byla vpravena do ovoce navíc uměle.
Řetězce taktéž v poslední době hromadně předělávají své provozovny tak, aby se ovoce a zelenina vážila až u pokladny. Pokud si totiž své ovoce vážíte sami, potom vám z váhy vyjíždí etiketa, která dle zákona musí obsahovat informace o složení. Tam se snadno dočtete o složení banánu, mandarinky nebo ananasu (viz obrázek níže). Pokud vám ovšem ovoce zváží až u pokladny, žádnou etiketu ani nemáte šanci vidět! Potom si nakupujete takto „vylepšené“ ovoce v dobré víře a ve sladké nevědomosti.
Kromě okrádání zákazníka je ovšem největší riziko zdravotní. U níže uvedeného obrázku citron obsahuje kromě „neškodných“ éček i emulgátor E384 - Citronan isopropylnatý neboli isopropyl citrát, jenž má za úkol ztužovat vodu a zabránit procesu žluknutí, jež v citronu po nějaké době způsobuje stopové množství nenasycených mastných kyselin.
Problém je v tom, že používání tohoto emulgátoru je v ČR zakázáno!
Realita je ovšem smutná. Kromě zakázaného éčka obsaženého v citronu se řetězce nedopouští ničeho nekalého. Pokud na etiketě při vážení označí citron jako „Ovocná potravina – citron“ a vypíší jeho kompletní složení s procentuálním podílem jednotlivých složek citronu, není tento fakt nijak právně napadnutelný. Sporné je vážení ovoce na pokladně, kdy žádnou etiketou pokladní ovoce neopatří.
Jediná dobrá rada pro českého zákazníka je tedy stále stejná:
Čtěte etikety.
Nekupujte takto upravené ovoce.
Stěžujte si u svého obchodníka, že podobné ptákoviny nehodláte kupovat natož konzumovat.
Zde zakoupená ovocná potravina citron. Logo a název výrobce byl záměrně rozostřen.
Čítajte viac:  dolezite.sk/old/Pozor_na_etikety_i_u_ovoce_a_zeleni...
1x jozefj
2010
Super clanok :-))) ale zabudol si pridat dodatok k nemu, su srandisti na interente co strasia tetku a ujkov a su velmi sikovny s narabanim mediami, cize trochu photoshopu , blog + socialne media mame HOAX a vsetky babky sa pokakaju a maju z toho velku srandu.
 www.rajce.net/f601847223/700px...
1x elixir
elixir
Mala som na uni profesora, ktorý nás hneď na prvej hodine nabádal k pochybovaniu o písanom texte. Niečo v zmysle: "Neverte všetkému, čo je v knihách - len za to, že niečo je v knihe, neznamená to, že to je pravdivé." Múdry človek. :) A keď toto platí o knihe, o internete to platí niekoľkonásobne.
Ale nie sú iba niektorí vtipálci či ešte horšie, pseudo-odborníci po nete, ktorí napíšu akože-zmysluplné články, ale napr aj:
 dispersus.blog.sme.sk/c/260580/Generator-vedeckych-clankov.ht...

 www.theguardian.com/technology/shortcuts/2014/feb/26/how-co...

:P
julica
haha, tak uz slobodny vysielac dorazil aj na varechu. terakota, porucam sa
julica
Len sa skuste zamysliet, odkial ma "slobodny" vysielac peniaze na take nakladne vysielanie, na taky drahy casopis (papier, rozsah) predavany za smeisny peniaz a priroritne dominujuci vo vykladoch vsetkych stankov (uplatok stankarke?). dejiny nas uz naucili - kto vyhlasuje, ze je nezavisly a ako jediny vie pravdu, je ten najvacsi klamar.