Zdravá výživa

Celozrnné pečivo v obchodoch

martinis - fotkamartinis, 8. augusta 2013

Pekný večer vážení priatelia,

rád by som "do pľacu" na diskusiu hodil tému ponuky
celozrnného pečiva, resp. celozrnných produktov v obchodných
reťazcoch vôbec. ako je o mne známe, rád varím a jem zdravo,
ale neustále sa stretávam s jedným problémom : vo všetkých
obchodných reťazcoch je akútny problém zohnať celozrnné
pečivo.

je doba, kedy sa na nás denne valia informácie o prospešnosti
celozrnného pečiva, lekári nás priam bombardujú informáciami o
jeho prospechoch pre zdravie a mnohí nutriční poradcovia
poukazujú na jeho výhody oproti klasickému bielemu pečivu.
moja otázka preto znie : z akého dôvodu teda v ani jednom z
nákupných centier (v spišskej novej vsi ich máme 6) nemožno
zohnať pečivo, ktoré výrobca nebude mať problém označiť ako
celozrnné ? (min 70% podiel celozrnnej múky).
pozor pozor, nehovorím o chlebe. s chlebmi je situácia lepšia,
výborný je napríklad slatinský celozrnný, ale ja mám niekedy chuť
na pečivo - bagetu, žemľu, rohlík. samozrejme, vždy je tu
možnosť upiecť si vlastné, ale človek niekedy nemá priestor alebo
čas sa mu venovať.

dobre, aj keby sme upustil z tých 70% celozrnnej múky, super
by bol aspoň polovičný podiel, ale pri zloženiach, ku ktorým som
sa dopátral na internete, sa často nevyskytuje nijaká !
prečo obchody skrývajú za názvy "viacrznné", "cereálne", "fit",
"fitness" či "racio" obyčajné biele pečivo ? prečo je taký problém
sa dopátrať k zloženiu pečiva v obchodoch ?
ak je celozrnné pečivo naozaj tak zdravé a pomohlo by k
vyriešeniu celkového stavu obyvateľstva, prečo skrátka v
obchodoch netvorí väčšinu, alebo aspoň polovicu ? mnoho ľudí,
ktorým na ňom až tak nezáleží, by aspoň malo benefit pre svoje
telo a ten, kto by preferoval ľahké, nadýchané pečivo, stále by
mohol siahnuť po bielom.

neviem, aká je situácia vo zvyšku Slovenska, mnohé reťazce
odoberajú pečivo aj od lokálnych pekárov, ktorí v ponuke takéto
produkty mať môžu, dokonca v poslednej dobe sa k ním pripojila
aj naša pekáreň Čingov, takže je tu prvý lúč nádeje.

ak máte nejaké tipy na celozrnné pečivo v obchodných
reťazcoch, budem vďačný, rovnako ako aj za vaše názory k
tejto téme :))

@zareaguj


Diskusia k téme

marianne
@martinis neviem ako to je kde-inde,ale ja mam dve pekarne hned vedla seba majitel jednej z nich je aj porodine:-) on mi hovori,ze cast celozrnneho peciva prestal piect koli nizkemu dopytu....a myslim,ze aj celozrnna muka je drahsia....Tak pecu to, co ide 80% bieleho peciva. Cesnakove uzly robia neprekonatelne,cesnakom nesetria:-)mam ich o dva domy dalej od seba,uz rano vyvoniavaju... Pamatam ako som raz dala dcere do skoly celozrnny roztek a prisla domov s placom,z ho nemohla zjest,lebo sa jej deti smiali,ze mama jej bali na desiatu spinave rozky...tak jej ho vyhodili do kosa,odvtedy ho do skoly nechcela zobrat....je to aj o vychove,alebo o tom ako sa doma stravuju........
micanela
moja skusenost - vacsinou je pecivo v obchodoch iba zafarbene, naozaj celozrnne som v BA nasla iba v mensich pekarnach a tam nemali problem presne povedat, z coho to vlastne je. ale samozrejme si za to zaplatis viac.
daniella9
nuž dajte niekomu na výber bežný biely rožok a celozrnný a sledujte jeho reakciu:-)
a potom pochopíte, prečo je také obtiažne zohnať celozrnné pečivo:-)
mariana33
máš veru pravdu, u nás v tescu mali chvíľku pri pečive nalepené lístky so zložením a ozaj to bolo len pofarbené pečivo...ten slatinský chlebík je ozaj 100percentý a je ozaj aj chutný...rožky a pleteničky si pekávam sama, hoci sa zle s čisto celozrnnou múkou pracuje...
ale ako píše daniella...veľa ľudí siaha po bielom...ale aj kvôli cene...kilový chleba obyčajný biely kúpite aj za 80centov a napr. ten slatinský 400g majú u nás v obchode za 1,19...
afataga
v kazdom normlanom obchode niekde visi taka kniha, kde je zlozenie vsetkych vyrobkov, teda peciva, chleba, klobas, salam a pod., vacsinou je zavesene tak, ze musis patrat, aby si to nasiel :-), nedavno som sa pustila do citania a ver mi, ze odvtedy si radsej pecivo upeciem, alebo kupim grahamove alebo biele a vies preco? lebo vsetky viaczrnne, fit, tekvicove a co ja viem ake este, obsahuju rozne ecka a vsetky obsahuju soju, alebo aspon stopy soje !!! ako je zname, vacsina soje je GMO a to si ja neprosim
amelie
@dorenika , nájdi si na googli GMO free areas in the European Union, budeš veľmi prekvapená.
marianne
ale az tak je nerozumiem...non-EU areas je tam oznacena CR a SR?
amelie
zelené oblasti sú bez GMO, ostatné podľa množstva pestovaných GMO plodín. Ako vidíš, ani Slovensko, ani Česko nie sú na tom vôbec dobre.
elixir
To vôbec nie je prekvapujúce... keď si človek predstaví, koľko hladných krkov je už aj len v Európe... Nedávno sme sa s milým bavili aj o spotrebe mäsa... predstava, že Nemecko má 80 miliónov ľudí a v kantínach ľudia cez obednú pauzu si dajú kus mäsa, potom prídu domov a navaria si čosi s mäsom, na raňajky salámy a šunka... toľko zvierat musí zomrieť pre toto. To sú šialené dimenzie, práve pre našu pahltnosť sa zvieratá tlačia v klietkach a poľnohospodári pestujú geneticky modifikované plody, aby sme si mohli "dopriať"...
Nechcem tu rozpútať žiadne hádky či divoké diskusie, je to len to - čím viac populácia rastie a čím viac sa dožaduje, tým viac pôjde korektnosť, etika a zdravie do úzadia...
daniella9
ja som si raz tiež zo zvedavosti pozrela zloženie pečiva u nás v tescu, úplne najväčšia haluz bolo sladké pečivo - neviem ako sa to volá, ale sú to také kolieska s dierou v strede a poliate nejakou cukrovou polevou a posypané takými malými guličkami, či čo to je...narátala som tam cez 10 éčiek...a éčka boli v každom pečive - napríklad kaiserky
ľudí ťažko preonačiť na iné potraviny:-) z vlastnej skúsenosti viem, že je ľahšie naučiť sa behať 10kilometrové behy ako zmeniť svoju životosprávu;-) a v obchodoch sa predáva to po čom je dopyt, čo má nízku ceny a nízke výrobné náklady:-) a tak tým, čo by chceli aj niečo viac, tak proste musia hľadať...
no a gmo - minule to písali v novinách, že na slovensku sú dve oblasti, kde sa experimentálne pestuje gmo (tuším je to kukurica), jedna je niekde tuto na juho-západe a druhá už neviem
babidka
Synovec je pekar a tak som sa ho na taketo veci viackrat pytala .Nepotesil ma . Ludia chcu vela a lacno .Pekaren musi zarobit na platy pre pekarov , leasing strojov , najom , na muku - y , na auta ktore tovar rozvazaju , na vyrobne straty a aj majitel chce svoj podiel .Ved do pekarne kvoli tomu investoval . Takze musia byt ziskovi . Skusali piect naozaj poctive celozrne pecivo a chlieb ...a museli prestat .Nepredavalo sa . Cena bola ina ako u bieleho, lebo pecivo bolo o cosi drahsie ako biele / celozrna muka je drahsia , je s tym viac prace ako s bielou mukou/ a po par slubnych dnoch predaj klesol na minimum . Robili promo -akcie , ponukali vsade kde sa dalo , s cenou isli az na same dno . Robili tie najmensie davky ake este boli pre nich prijatelne ale predalo sa asi 50% produkcie a zvysok siel ako odpad do susiarne .Majitel pekarne nakoniec vyrobu stopol a bolo. S chlebom je to lepsie , je menej narocny lebo nie je na nom tolko rucnej prace ako na pecive . Ale aj tak sa predava horsie ako vsetky tie viaczrne , fit ci ine nazvoslovne hluposti. Ved pri viazrnovych ide iba o slovnu hracku - staci zmiesat muku psenicnu a trochu raznej , pridat trochu ovsenych vlociek ...a mate viaczrnove pecivo . Do cesta sa prida karamel - a vyzera to ako chlieb z tmavej muky :-)Posype sa chlieb lanom ci slnecnicou ? Predava sa ako lanovy , slnecnicovy ci tekvicovy . A pritom ide vzdy o tu istu /mimochodom zvacsa uz hotovu !/ zmes na jeden druh chleba ci peciva : len sortiment sa dokaze pri troche napaditosti zmenit na njeco "uzasne".
No a male rodinne pekarnicky ? Tie prezivaju ako tak iba vdaka tomu , ze za roky prace /skor driny/ si vybudovali svoju klientelu a kedze robia male davky , mozu si dovolit ten /doslova/ luxus , ze urobia aj poctive a kvalitne celozrne pecivo . na dodavky do velkych predajni nemaju vsak kapacity a tak neostava nic ine , iba si take pekarnicky najst sam a tesit sa z toho , ze sa este drzia a pecu krasne , chutne a zdrave pecivo za prijatelne ceny .
martinis
je pre mňa skutočne zarážajúce, že pekárňam sa celozrnné pečivo vyrábať neoplatí. po prvé preto, pretože sa divím, prečo je celozrnná múka drahšia než biela. ako totálny laik to vidím tak, že s celozrnnou by malo predsa byť menej práce - veď zrno netreba zbavovať toho vonkajšieho obalu. ale zrejme je tam iné spracovanie, naozaj neviem, nevyznám sa. za druhé preto, lebo v poslednej dobe zažíva zdravé životospráva naozaj veľký boom a len sa pozrime na našu komunitu varechy : celkom slušná časť z nás rozhodne preferuje celozrnné pečivo, hoc vlastnej výroby. ľudí hádam naozaj odrádza tá cena, ale pochybujem, či celozrnné pečivo by mohlo byť raz také drahé ako biele.

v obchodoch, aspoň tu u nás v spišskej, som sa k zloženiu pekárenských produktov dopátral len v lidli, ktorý má túto tabuľku pekne vylepenú a k zloženiu výrobkov tesca som sa dostal cez ich internetový obchod z potravinami. ak ste si všimli, mnoho reťazcov má v ponuke podobné pečivo - mrazené polotovary, ktoré len dopekajú a vyrába ich fornetti. na ich webe sa dá taktiež dostať k zloženiu, aj keď mimoriadne komplikovane. za dofarbovanie pečiva, zavádzajúce názvy, ťažko dostupné informácia a podobné praktiky by som rozdával pokuty. samozrejme, právne nie je na pojme "fit kocka" nič zlé, ale z ľudského hľadiska je to klamstvo.

spomínané zloženia, ku ktorým som sa dopátral, sú ohurujúce. kaiserka s pohánkou, 55 gramov : neuveriteľných 30 zložiek !!! je to normálne ?! ako píše @afataga : nájsť pečivo bez stopy sňoje je ako hľadať ihluv kope sena, hoci ja po tom bezsójovom až tak nepriahnem, ale zaujímavý postreh.

na slovensku je stále rozhodujúci faktor cena, to platí nielen pri pečive. ľudia toho chcú čo najviac za čo najmenej peňazí, hoci z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že celozrnné výrobky zasýtia omnoho viac než klasické. najlepšou voľbou je zrejme naozaj robiť si, čo sa dá doma, dnes už nikto nevie, čo je, a to sa neradím medzi skeptikov ...

to GMO ma naozaj prekvapilo. predpokladal som, že legislatíve EÚ tieto experimenty rezolútne zakazuje. @elixir : naozaj, ilustruješ to zaujímavo, to musí byť kvatntum a kvantum mäsa, bitúnkov a zvierat. je neuveriteľné, ako drancujeme všetko, čo sa dá a navyše takýmto nehumánnym spôsobom. radšej menej, ale kvalitne a šetrne - k prírode aj životnému prostrediu. ale o tom sa môžme rozprávať my tu, pričom polovica sveta myslí len ako čo najrýchlejšie a najlacnejšie uspokojiť svoje brucho (potom to tak vyzerá, obézny každý druhý človek) a druhá polovica nemá čo do úst (detto, ale opačný extrém - podvýživa).

@daniella9 : myslíš donuty, veľmi známe sladké pečivo z USA. je mi z neho zle, už len na to pozriem. leskne sa to vyslovene neprirodzene, už nos cíti že to je sladké až ústa kriví a zloženie ani nechcem čítať .... v živote by som to nevzal do úst. a @babidka , zrejme je to naozaj tak ako píšeš, čo je škoda, ale na druhej strane takýchto menších pekárov, ktorí nemajú na výber, chápem. klobúk dolu pred tými, ktorí sa napriek všetkému odhodlajú piecť zdravo a bez zbytočných somarín a vybudujú si svojich stabilných odberateľov.
martinis
ospravedlňujem sa za to množstvo preklepov, keď toho chcem povedať veľmi veľa, často mi ujde či sa prehodí nejaké písmenko, dúfam, že všetko pochopíte :) a hlavne : internetový obchod S potravinami, nie Z, preboha !! :O)
micanela
nie je nad vlastnu pekarnicku - vies presne co do toho davas a je to v podstate bezpracne
sassi
martinis :-) naozaj neviete odpovede alebo ste zaspali dobu industralizácie, globalizácie a celkovo "trhu" (čiže takých 300 rokov) ?

Z hľadiska ekonomického - to nie je proste výhodné predávať. Ak je múka rafinovaná, tak sa z nej ľahšie tvaruje cesto na pečenie (lebo celozrnná je hutná a drží pevno, kým bielu môže pekár nafúknuť ako sa mu chce - takže k cestu upečenému predáva aj vzduch. Ďalej pri rafinovanej (zväčša pšenica) sa odoberajú pšeničné klíčky, ktoré predávajú ďalej samostatne alebo do olejov. (čiže opäť peniaze nazvyš).

Je stránka aj ignorantská zo strany spotrebiteľov- 90 percent ľudí sa začne hlbšie zaujímať o podobné veci, až keď zdravie na nich dotlačí /čo už je buď neskoro, ale mnohým ani toto varovanie nestačí)... Mnohokrát som počula, že vraj biele je chutnejšie, čo je blud... jednoducho chuťové bunky sú tak otupené, rovnako ako pri presoľovaní, cukre a zlých tukov.

Ľudí to proste nezaujíma, čo jedia, kým napr. v Rakúsku zas uprednosťňujú len bio a celozrnné, tu na to natrafiť je zázrak.
V obchodoch sa NEDÁ kúpiť celozrnné pečivo, teda aspoň čo viem o hypermarketoch. Okrem toho, človek si často nemá ako overiť zloženie, takže nevie, či tam nie je iba karamel na dofarbenie, či tam nie sú nejaké alergény /ja nemôžem sóju napr., a tá sa dáva všade; o pravdepodobnosti výskytu GM radšej pomlčím/.
Slatinský chlieb je 100 percentný, čo je super. Ja som pred rokmi fičala na tých miniatúrnych chlebíčkoch fitness, gramáž okolo 300 gramov a cena cez 2 eurá, dosť to zasýtilo, chuť dobrá, ale trvanlivosť príliš dlhá, čiže až také zdravé to tiež nebolo, lebo upečený peceň má mať max. výdrž jeden týždeň, ak viac, tak tam sú napchaté éčka a zas to zdravé nie je.

Ja som pečivo prestala kupovať, to je moja alternatíva pre SR, kupujem si pohánku, špaldu, ovos, ryže, atď. Alebo celozrnné cestoviny, príprava 10 minút a môžeš jesť na sladko, slano.
Ak ti ide o alternatívu cestovania alebo niečo zjesť po ceste, tak potom chápem potrebu nerafinovaných zdrojov sacharidov.

Ale problém celozrnného pečiva nie je jediný biedny na Slovensku, zlé syry, mäso, zahraničné ovocie a zelenina /dokonca cez sezónny/, vysoké ceny, prenízka kvalita, a Slovák kúpi.
Ako to riešiť.... apelovať na obchodníkov /bojkotovať "pekárne" v hypermarketoch/ a v malých pekárňach (kde naozaj pečú, nie iba dovezú zmrazené a dopekajú) povedať pekárom, čo naozaj od nich chcete...
doprčic, ľudia jednoducho zabudli byť zákazníkmi a stali sa spotrebiteľmi; už nie dopyt určuje ponuku, ale ponuka cez PR a nátlakom na ceny určuje dopyt.... je to smutné, ale bojkotom a vlastnými požiadavkami sa to zmeniť inak nedá. Byť samostatným vo výrobe potravín je skvelé, ale drahé na čas aj peniaze a načo potom človek má obchody, keď v nich nemôže zohnať potrebné a žiadané potraviny ?
Okrem toho, kupovaním mletej múky tiež človek zlyháva, kedže múka si uchováva prospešné látky cca 3 dni, takže zas by trebalo aj mlynček na múku... a ak niekto býva v byte, tažko bude mať kde skladovať vrecia s obilninami.

Takže aj JA poprosím zoznam overených obchodíkov (výrobkov) s celozrnným pečivom, samozrejme, za primeranú cenu.

baska5615
Po prečítaní celej tejto diskusie som sama sebe poďakovala, že som sa úplne odnaučila jesť pečivo. Síce mi tento "boj" trval vyše roka, no podarilo sa mi to. Tiež som mala problém zohnať fakt celozrné nedofarbované pečivo. Občas som si kupovala taký ten chlieb z LIDLU, ktorý je zavretý v obale, je ho tam páru kúskov a je fakt celozrný, lenže vydrží dosť dlho (o niečom takom písala aj @sassi ), takže musí mať v sebe dosť chémie. Ale zasýtil ma úplne inak ako normálny rohlík, a cca 12 kúskov mi vydržalo viac ako týždeň. A boli to sakra tenké kúsky. :D

Takže dúfam, že raz sa Slovensko dopracuje k tomu, že sa tu budú predávať kvalitné potraviny.. Nielen pečivo, ale aj všetko ostatné.
martamm
najlepšie je upiecť si vlastné pečivo, človek vie, aké suroviny použije...