Pekný večer vážení priatelia,
rád by som "do pľacu" na diskusiu hodil tému ponuky
celozrnného pečiva, resp. celozrnných produktov v obchodných
reťazcoch vôbec. ako je o mne známe, rád varím a jem zdravo,
ale neustále sa stretávam s jedným problémom : vo všetkých
obchodných reťazcoch je akútny problém zohnať celozrnné
pečivo.
je doba, kedy sa na nás denne valia informácie o prospešnosti
celozrnného pečiva, lekári nás priam bombardujú informáciami o
jeho prospechoch pre zdravie a mnohí nutriční poradcovia
poukazujú na jeho výhody oproti klasickému bielemu pečivu.
moja otázka preto znie : z akého dôvodu teda v ani jednom z
nákupných centier (v spišskej novej vsi ich máme 6) nemožno
zohnať pečivo, ktoré výrobca nebude mať problém označiť ako
celozrnné ? (min 70% podiel celozrnnej múky).
pozor pozor, nehovorím o chlebe. s chlebmi je situácia lepšia,
výborný je napríklad slatinský celozrnný, ale ja mám niekedy chuť
na pečivo - bagetu, žemľu, rohlík. samozrejme, vždy je tu
možnosť upiecť si vlastné, ale človek niekedy nemá priestor alebo
čas sa mu venovať.
dobre, aj keby sme upustil z tých 70% celozrnnej múky, super
by bol aspoň polovičný podiel, ale pri zloženiach, ku ktorým som
sa dopátral na internete, sa často nevyskytuje nijaká !
prečo obchody skrývajú za názvy "viacrznné", "cereálne", "fit",
"fitness" či "racio" obyčajné biele pečivo ? prečo je taký problém
sa dopátrať k zloženiu pečiva v obchodoch ?
ak je celozrnné pečivo naozaj tak zdravé a pomohlo by k
vyriešeniu celkového stavu obyvateľstva, prečo skrátka v
obchodoch netvorí väčšinu, alebo aspoň polovicu ? mnoho ľudí,
ktorým na ňom až tak nezáleží, by aspoň malo benefit pre svoje
telo a ten, kto by preferoval ľahké, nadýchané pečivo, stále by
mohol siahnuť po bielom.
neviem, aká je situácia vo zvyšku Slovenska, mnohé reťazce
odoberajú pečivo aj od lokálnych pekárov, ktorí v ponuke takéto
produkty mať môžu, dokonca v poslednej dobe sa k ním pripojila
aj naša pekáreň Čingov, takže je tu prvý lúč nádeje.
ak máte nejaké tipy na celozrnné pečivo v obchodných
reťazcoch, budem vďačný, rovnako ako aj za vaše názory k
tejto téme :))
a potom pochopíte, prečo je také obtiažne zohnať celozrnné pečivo:-)
ale ako píše daniella...veľa ľudí siaha po bielom...ale aj kvôli cene...kilový chleba obyčajný biely kúpite aj za 80centov a napr. ten slatinský 400g majú u nás v obchode za 1,19...
Nechcem tu rozpútať žiadne hádky či divoké diskusie, je to len to - čím viac populácia rastie a čím viac sa dožaduje, tým viac pôjde korektnosť, etika a zdravie do úzadia...
ľudí ťažko preonačiť na iné potraviny:-) z vlastnej skúsenosti viem, že je ľahšie naučiť sa behať 10kilometrové behy ako zmeniť svoju životosprávu;-) a v obchodoch sa predáva to po čom je dopyt, čo má nízku ceny a nízke výrobné náklady:-) a tak tým, čo by chceli aj niečo viac, tak proste musia hľadať...
no a gmo - minule to písali v novinách, že na slovensku sú dve oblasti, kde sa experimentálne pestuje gmo (tuším je to kukurica), jedna je niekde tuto na juho-západe a druhá už neviem
No a male rodinne pekarnicky ? Tie prezivaju ako tak iba vdaka tomu , ze za roky prace /skor driny/ si vybudovali svoju klientelu a kedze robia male davky , mozu si dovolit ten /doslova/ luxus , ze urobia aj poctive a kvalitne celozrne pecivo . na dodavky do velkych predajni nemaju vsak kapacity a tak neostava nic ine , iba si take pekarnicky najst sam a tesit sa z toho , ze sa este drzia a pecu krasne , chutne a zdrave pecivo za prijatelne ceny .
súhlas
v obchodoch, aspoň tu u nás v spišskej, som sa k zloženiu pekárenských produktov dopátral len v lidli, ktorý má túto tabuľku pekne vylepenú a k zloženiu výrobkov tesca som sa dostal cez ich internetový obchod z potravinami. ak ste si všimli, mnoho reťazcov má v ponuke podobné pečivo - mrazené polotovary, ktoré len dopekajú a vyrába ich fornetti. na ich webe sa dá taktiež dostať k zloženiu, aj keď mimoriadne komplikovane. za dofarbovanie pečiva, zavádzajúce názvy, ťažko dostupné informácia a podobné praktiky by som rozdával pokuty. samozrejme, právne nie je na pojme "fit kocka" nič zlé, ale z ľudského hľadiska je to klamstvo.
spomínané zloženia, ku ktorým som sa dopátral, sú ohurujúce. kaiserka s pohánkou, 55 gramov : neuveriteľných 30 zložiek !!! je to normálne ?! ako píše @afataga : nájsť pečivo bez stopy sňoje je ako hľadať ihluv kope sena, hoci ja po tom bezsójovom až tak nepriahnem, ale zaujímavý postreh.
na slovensku je stále rozhodujúci faktor cena, to platí nielen pri pečive. ľudia toho chcú čo najviac za čo najmenej peňazí, hoci z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že celozrnné výrobky zasýtia omnoho viac než klasické. najlepšou voľbou je zrejme naozaj robiť si, čo sa dá doma, dnes už nikto nevie, čo je, a to sa neradím medzi skeptikov ...
to GMO ma naozaj prekvapilo. predpokladal som, že legislatíve EÚ tieto experimenty rezolútne zakazuje. @elixir : naozaj, ilustruješ to zaujímavo, to musí byť kvatntum a kvantum mäsa, bitúnkov a zvierat. je neuveriteľné, ako drancujeme všetko, čo sa dá a navyše takýmto nehumánnym spôsobom. radšej menej, ale kvalitne a šetrne - k prírode aj životnému prostrediu. ale o tom sa môžme rozprávať my tu, pričom polovica sveta myslí len ako čo najrýchlejšie a najlacnejšie uspokojiť svoje brucho (potom to tak vyzerá, obézny každý druhý človek) a druhá polovica nemá čo do úst (detto, ale opačný extrém - podvýživa).
@daniella9 : myslíš donuty, veľmi známe sladké pečivo z USA. je mi z neho zle, už len na to pozriem. leskne sa to vyslovene neprirodzene, už nos cíti že to je sladké až ústa kriví a zloženie ani nechcem čítať .... v živote by som to nevzal do úst. a @babidka , zrejme je to naozaj tak ako píšeš, čo je škoda, ale na druhej strane takýchto menších pekárov, ktorí nemajú na výber, chápem. klobúk dolu pred tými, ktorí sa napriek všetkému odhodlajú piecť zdravo a bez zbytočných somarín a vybudujú si svojich stabilných odberateľov.
Z hľadiska ekonomického - to nie je proste výhodné predávať. Ak je múka rafinovaná, tak sa z nej ľahšie tvaruje cesto na pečenie (lebo celozrnná je hutná a drží pevno, kým bielu môže pekár nafúknuť ako sa mu chce - takže k cestu upečenému predáva aj vzduch. Ďalej pri rafinovanej (zväčša pšenica) sa odoberajú pšeničné klíčky, ktoré predávajú ďalej samostatne alebo do olejov. (čiže opäť peniaze nazvyš).
Je stránka aj ignorantská zo strany spotrebiteľov- 90 percent ľudí sa začne hlbšie zaujímať o podobné veci, až keď zdravie na nich dotlačí /čo už je buď neskoro, ale mnohým ani toto varovanie nestačí)... Mnohokrát som počula, že vraj biele je chutnejšie, čo je blud... jednoducho chuťové bunky sú tak otupené, rovnako ako pri presoľovaní, cukre a zlých tukov.
Ľudí to proste nezaujíma, čo jedia, kým napr. v Rakúsku zas uprednosťňujú len bio a celozrnné, tu na to natrafiť je zázrak.
V obchodoch sa NEDÁ kúpiť celozrnné pečivo, teda aspoň čo viem o hypermarketoch. Okrem toho, človek si často nemá ako overiť zloženie, takže nevie, či tam nie je iba karamel na dofarbenie, či tam nie sú nejaké alergény /ja nemôžem sóju napr., a tá sa dáva všade; o pravdepodobnosti výskytu GM radšej pomlčím/.
Slatinský chlieb je 100 percentný, čo je super. Ja som pred rokmi fičala na tých miniatúrnych chlebíčkoch fitness, gramáž okolo 300 gramov a cena cez 2 eurá, dosť to zasýtilo, chuť dobrá, ale trvanlivosť príliš dlhá, čiže až také zdravé to tiež nebolo, lebo upečený peceň má mať max. výdrž jeden týždeň, ak viac, tak tam sú napchaté éčka a zas to zdravé nie je.
Ja som pečivo prestala kupovať, to je moja alternatíva pre SR, kupujem si pohánku, špaldu, ovos, ryže, atď. Alebo celozrnné cestoviny, príprava 10 minút a môžeš jesť na sladko, slano.
Ak ti ide o alternatívu cestovania alebo niečo zjesť po ceste, tak potom chápem potrebu nerafinovaných zdrojov sacharidov.
Ale problém celozrnného pečiva nie je jediný biedny na Slovensku, zlé syry, mäso, zahraničné ovocie a zelenina /dokonca cez sezónny/, vysoké ceny, prenízka kvalita, a Slovák kúpi.
Ako to riešiť.... apelovať na obchodníkov /bojkotovať "pekárne" v hypermarketoch/ a v malých pekárňach (kde naozaj pečú, nie iba dovezú zmrazené a dopekajú) povedať pekárom, čo naozaj od nich chcete...
doprčic, ľudia jednoducho zabudli byť zákazníkmi a stali sa spotrebiteľmi; už nie dopyt určuje ponuku, ale ponuka cez PR a nátlakom na ceny určuje dopyt.... je to smutné, ale bojkotom a vlastnými požiadavkami sa to zmeniť inak nedá. Byť samostatným vo výrobe potravín je skvelé, ale drahé na čas aj peniaze a načo potom človek má obchody, keď v nich nemôže zohnať potrebné a žiadané potraviny ?
Okrem toho, kupovaním mletej múky tiež človek zlyháva, kedže múka si uchováva prospešné látky cca 3 dni, takže zas by trebalo aj mlynček na múku... a ak niekto býva v byte, tažko bude mať kde skladovať vrecia s obilninami.
Takže aj JA poprosím zoznam overených obchodíkov (výrobkov) s celozrnným pečivom, samozrejme, za primeranú cenu.
Takže dúfam, že raz sa Slovensko dopracuje k tomu, že sa tu budú predávať kvalitné potraviny.. Nielen pečivo, ale aj všetko ostatné.