Ahojte, prosím o radu. Neskúšali ste niekto robit tzv. TATRAMELKY = burizóny v karameli?
Kedze mam bezlepkovu dietu a moc toho nemozem a z toho obmedzenia mam obcas chut
na sladke, kde tiez toho vela mi celiatici nemozme, lebo pomaly v kazdej sladkosti je lepok,
kupim si obcas spominane TATRAMELKY, ale minule ma napadlo, ze by som si ich mohla
skusit urobit napr. do formy srncieho chrbata aj sama, ved balik burizonov stoji 12 SK a
nejaky rozpusteny cukor vyjde lepsie ako 14 SK za 4 malicke kusky z obchodu.
Lenze dnes som sa o to pokusila a nejako to nevyslo, ani vam nebudem opisovat aka je z
toho cukrova riedka kasa s plavajucimi nabotnanymi burizonmi a cele to vykydam. Proste
ako mam upravit alebo vyrobit karamel, aby mi tam tie burizonky, pripadne orechy, ci
slnecnicove semena zatuhli a zaroven to ale bolo makucke, nie ako lizatko.
DAKUJEM vopred za rady.
PS: pripadne ak mate tip na jednoduche sladkosti, najma teraz v predvianocnom obdobi,
pre celiatikov, budem rada, MAM PRVE BEZLEPKOVE VIANOCE.
varecha.pravda.sk/recepty/bezlepkove-skoricove-kakaove-os...
varecha.pravda.sk/recepty/bezlepkove-lievance/3251-recept...
Skúšaj a raz sa to musí podariť... Prípadne napíš aký si mala pri pečení problém a skúsime prísť na to kde sa stala chybička...
Som tak isto na bzl. diéte prvý rok a skúšala som tiež burizónové gule a nejako mi tiež nevyšli. Aj keď sa zdalo, že je všetko OK tak na druhý deň mi zcukornateli. Nevzdávam to a idem ich ešte vyskúšať.Držím palce.
P.S. Neviem ako tebe ale mne sa vôbec nedarí upiecť chlieb stále je ubitý.
30-35 dg kr. cukru upáliť na miernom ohni na karamel
do tekutého naliať 1 sladené mlieko Salko (opatrne)
aj 1 stužený tuk (Omega, Cera ap).
Na miernom ohni miešať až kým sa to všetko nespojí (trošku to trvá, ale spojí sa to).
Odstaviť a vmiešať 3 balíky nesladených burizonov (niekto dáva 2 balíky, ale to je veľmi sladké).
Ja to robím tak, že burizóny si nasypem do vandlíka alebo nejakej väčšej misy , karamelovú masu nalejem do toho a vareškou dobre premiešam. Urýchlila som si to tak, že nerobím gule, ale masu si dávam na nejaký hrubší igelit (alebo alobal) a stočím ako salámu. Potom podľa potreby krájam asi 1 cm kolieska. Vôbec si nezašpiním ruky, aj sa to konzumuje lepšie, lebo na reze to vôbec nelepí.