Mám rád boršč. Mal som možnosť ochutnať ho aj v krajine pôvodu. Na jeho prípravu existujú desiatky receptov, každý je výborný. Je to ako s gulášom – nedá sa navariť zlý, len „prechutený“.
Ale nie o tom chcem s vami diskutovať. Takmer v každom borščovom recepte je použitá cvikla. V starej slovenskej kuchyni, ingrediencia často používaná (podobne ako bôb – ten už takmer z jedálnych lístkov vymizol). Zaujímalo by ma, či niekto z vás používa cviklu okrem prísady do boršču, do šalátov a prílohy k bravčovým špecialitám aj v iných receptoch. Našiel som ich poskromne. Ešte k boršču jedna rada – nevarte cviklu spolu so zeleninou (hlavne nie tam kde ste pridali ocot alebo kyslú kapustu), použite hrniec navyše a uvarte ju zvlášť, len s trochou soli. Keď bude cvikla hotová, primiešajte do hotového boršču. Odmenu za použitý hrniec navyše bude sýta farba boršču.
varecha.pravda.sk/recepty/borsc-fotorecept/18599-recept.h...
varecha.pravda.sk/recepty/salat-z-cervenej-repy-so-struha...
varecha.pravda.sk/recepty/cviklovy-salat-so-susenymi-sliv...
ale zato cviklu mám veľmi rada, pestujem si ju na záhradke, ale jediné využitie v našej kuchyni má do šalátov a na zimu sterilizujem samotnú cviklu alebo s chrenom
cervena repa sa nakraja na kocky, tak isto i salotka (dve, tri) na vacsie kusky (prekrojis na stvrtiny a tie na tri casti a hotovo) alebo mladu cibulku i s vnatou a zalejeme zalievkou (olivovy olej, cierny ocot balsamico di modena alebo orechovy ocot, podrvene cierne korenie a dijonska horci s celymi zrnieckami) a premiesame
tu to jedia ako predjedlo, alebo po hlavnom jedle, lebo vo Francuzsku sa nikdy salat neje s hlavnym jedlom a skoro nikdy ako predjedlo
Ze sa cvikla musi varit do borscu samostatne to viem a praktikujem.
V pohároch sterilizovať aby chytili viečka.
Deko je bez konzervantov, cvikla je uverená dopredu, nechala som to stáť zhruba 3 hodiny spolu, stihlo pustiť dostatočne šťavu z kapusty na nálev.
- podla toho som ho robila a bol super. Hoci moj manzel tuto polievku velmi nemusi, ale ja ju zboznujem :)