Rôzne

Boršč a cvikla

rybarkuchar - fotkarybarkuchar, 20. júla 2011

Mám rád boršč. Mal som možnosť ochutnať ho aj v krajine pôvodu. Na jeho prípravu existujú desiatky receptov, každý je výborný. Je to ako s gulášom – nedá sa navariť zlý, len „prechutený“.
Ale nie o tom chcem s vami diskutovať. Takmer v každom borščovom recepte je použitá cvikla. V starej slovenskej kuchyni, ingrediencia často používaná (podobne ako bôb – ten už takmer z jedálnych lístkov vymizol). Zaujímalo by ma, či niekto z vás používa cviklu okrem prísady do boršču, do šalátov a prílohy k bravčovým špecialitám aj v iných receptoch. Našiel som ich poskromne. Ešte k boršču jedna rada – nevarte cviklu spolu so zeleninou (hlavne nie tam kde ste pridali ocot alebo kyslú kapustu), použite hrniec navyše a uvarte ju zvlášť, len s trochou soli. Keď bude cvikla hotová, primiešajte do hotového boršču. Odmenu za použitý hrniec navyše bude sýta farba boršču.

@zareaguj


Diskusia k téme

fionecka
Ja do boršču varím cviklu zvlášt, len s paradajkovým pretlakom... podľa receptu od kamarátky Ukrajinky ..
evusik
ja sa priznám, že boršč nevarím a ani ho nemám rada, občas si ho navarí môj muž a čo si navarí to si aj zje :-)
ale zato cviklu mám veľmi rada, pestujem si ju na záhradke, ale jediné využitie v našej kuchyni má do šalátov a na zimu sterilizujem samotnú cviklu alebo s chrenom
rybarkuchar
fionecka - nenašiel som v Tvojich receptoch boršč od kamarátky z Ukrajiny. Môžeš ho zverejniť?
budim
tu robia velmi jednoduchy a vyborny salat z varenej cervenej repy/

cervena repa sa nakraja na kocky, tak isto i salotka (dve, tri) na vacsie kusky (prekrojis na stvrtiny a tie na tri casti a hotovo) alebo mladu cibulku i s vnatou a zalejeme zalievkou (olivovy olej, cierny ocot balsamico di modena alebo orechovy ocot, podrvene cierne korenie a dijonska horci s celymi zrnieckami) a premiesame

tu to jedia ako predjedlo, alebo po hlavnom jedle, lebo vo Francuzsku sa nikdy salat neje s hlavnym jedlom a skoro nikdy ako predjedlo
jegor
Ja do boršču pridávam až na tanier ster. cviklu a kýs.smotanu ,videl som ho jest aj s cibulou ,príprava boršču je ako s gulášom ,každý ma svoj vlastni recept .
klaura
boršč môj obľúbený ... mala by som ho navariť ... ale to sa nedá za malý hrniec ... my dvaja s manželom by sme ho jedli týždeň ... :)
kuchticka
Borc milujem, ale nevarim cast, manzel o to nestoji. Cviklu zboznujem a ked ju mam mladu pri peceni v rure (ked peciem chleba lebo kolac) cviklu zabalim do kuska staniolu, dam na 20 min. do rury a potom si na nej pochutnam iba takej teplej bez soli alebo inej prisady. Pre mna je to lahodka lepsia ako kolac.
Ze sa cvikla musi varit do borscu samostatne to viem a praktikujem.
verka1
Ja boršč nevarím, aj keď ho má ada, ale viem, že tam ide niekoľko druhov maska. No a cviklový šalát robím tak, že cviiklu uvarím, ošúpem, nastrúham na slzičkovom struhadle. Pridám chren, hotový ,alebo ak mám, tak čerstvo nastrúhaný. Uvarím nálev z trošky vody, anizu, feniklu, soli a octu. Zalejem, premiešam a naplním do pohárov. Podľa množstva potom pár sterilizujem. A rada na záver, tie koreniny cedím cez sitko.
zdezda
My sme tak trochu anemická rodina, takže cviklu máme doporučenú jesť pravidelne. Vý borná je šťava z čerstvej cvikly, ktorú môžete získať tak ako z cibule, vrstviť s cukrom(medom) a nechať postáť. Robím aj šalát na rýchle pohostenie, uvarenú v šupke očistím, postrúham na malé slzičky, pridám sterilizzovaný chren a 1:1 kyslú smotanu s majonézou, je to vynikoš, neteba ani soliť :-)
dobryhrncekvar
cvikľa je moja veľmi obľúbená zelenina, zaváram na zimu uvarenú, nastrúhanú a zmiešanú so strúhaným čerstvým chrenom v octovom náleve. Pridávam recept na zaváranú s bielou kapustou, je vynikajúca:Kapustový šalát 1 s cvikľou potrebujeme: 5kg kapusty, 1,5-3kg uvarenej cvikly, 0,5kg chrenu-postrúhať, 1 celé deko, 400g cukru, 500ml octu. Kapustu a cviklu nakrájať, všetko miešať, nechať odstáť. Malo by postáť aspoň 3 hod.kapusta, a potom spolu ďalších pár hodín.
V pohároch sterilizovať aby chytili viečka.
Deko je bez konzervantov, cvikla je uverená dopredu, nechala som to stáť zhruba 3 hodiny spolu, stihlo pustiť dostatočne šťavu z kapusty na nálev.
marianna76
robím tiež s kapustou nastrúhanou, uvarená cvikla a aj cibuľa, zalejem nálevom, odstáť... asi tak podobne ako v predchádzajúcom prípade. len ja deko nepoužívam vôbec.
sportak
Boršč mám rád i keď som sa k jeho vareniu ešte neodhodlal. Ale po takýchto praktických a užitočných radách je to len otázka času.